Monday, April 21, 2014

BABY BOY : PERKEMBANGAN 10 BULAN

Heehee...

Tajuk...cam ko sorang de anak lelaki kan??? heehee..haruss la...memang mummy idam2kan anak lelaki..tapi PERANCANGAN ALLAH LEBIH BAIK..Mummy sayang baby boy tak semestinya baby girl kurang sayang taw!!! Sama rata...cuma biasa la..kakak2 dah besor...macam2 perangai la di buat...marah2 sayang tu biasa la...Pastu peluk2 semul kannnn


As u can see [wah! speaking london ckiiit] kat ticker sebelum korang baca bebelan aku...Razin Nadhif is 9 months 29 days... Sok genap 10 bulan.Alhamdulillah, masih menyusu susu mummy dia nih. Memang aktif + kuat makan. Paling sakit jiwa kuat mengutip barang atas lantai [risau mak..] Acaner??? Paling banyak aktiviti + projek + bijak meng'explore' [hah! tu dia...ayat aku!] Biasa la baby boy kan... Lasak ler ckit... [sangat!]

Mummy dia sibuk berbisnes..cekalkan hati, jiwa dan raga...dengan melayan anak2 yang tengah membesar..layan suami..mak...kerja... Ala, semua ni senang je..kacang je..kalau kita pandai seimbangkan & berfikiran positif.. "nak 1000 daya..kalau taknak..tak payah buat..." goyang kaki sudah! Huaah..........

Menyimpang tempat lain pulok

meh nak tunjuk..piccas Razin Nadhif terbaru...............Huh, meleleh2 air liuq... Pas nangis neh... Pas tu ktawa!

Ops! candid le sgt...

Geram tengok!

Kemas dapor...Tq jajin...

-piccas blur-

Ada je kerjanye....Projek kecil2an katanya
Razin Nadhif dah tumbuh gigi...BARU ok..Umo 9 bulan..tapi sekali tumbuh sangat laju..iaitu 3 batang trus..haahaa...ada yg dah tumbuh gigi sjk 3 bulan..tapi sampai 9 bulan..tu ler 2 batang.Ada pulak yg cakap "lambat tumbuh gigi anak kurang kalsium.." haahaa....klako pulak...
Tp tulang pon kalsium gak kan??? Why my baby dah memapah since 6 bulan+ ekk??? huuhuu..don't care la cakap2 orang....Jom baca babycenter [sumber].. TENTANG PERKEMBANGAN BAYI 10 BULAN....
Melakukan pergerakan yang lebih banyak

Ketika bayi berusia 10 bulan, dia selalunya boleh merangkak dengan baik menggunakan tangan dan lututnya, dengan anggota-anggotanya lurus dan tubuhnya selari dengan lantai. Banyak juga bayi yang cuba merangkak sebelum usia 10 bulan tetapi hanya dapat melakukannya dengan baik pada usia ini.

Pada usia ini juga, bayi anda boleh duduk dengan yakin dan mungkin boleh berjalan sambil memegang perabot, dan mungkin juga dapat melepaskan pegangannya seketika dan berdiri tanpa sokongan.

Apabila bayi sudah dapat berdiri dengan mengimbangkan badannya, sambil menggunakan objek lain untuk mengekalkan posisi, dia juga akan mencari cara-cara untuk naik ke atas perabot dan juga merangkak naik tangga. Semasa berada dalam posisi berjalan, dia akan mengambil langkah dan akan cuba mencapai alat mainan dari posisi berdiri.

Langkah-langkah pertama yang menakjubkan ini sebelum dia mencapai perkembangan penuh – yang akan memberi anda senaman yang cukup! – akan tiba tidak lama lagi.


Memegang dengan jari-jemarinya

Jari-jemari bayi anda menjadi semakin lincah. Dia boleh mengangkat objek kecil menggunakan ibu jari dan jarinya dengan tidak perlu mengampukan pergelangan tangannya di atas permukaan yang keras. Dia berminat dengan barang-barang kecil dan akan menjilat-merasanya; ini adalah okey selagi barang itu boleh dimakan dan tidak terlalu kecil sehingga menyebabkan bayi anda tercekik.


Personaliti yang berkembang

Personaliti bayi anda sedang berkembang dengan cepat sekarang. Dia akan mula menjadi sangat sosial, memberikan senyuman besar kepada semua orang atau sebaliknya menjadi lebih penyegan dan menyembunyikan mukanya apabila berjumpa dengan orang yang tidak dikenali. Dia akan mengulangi bunyi, memberikan tanda isyarat tertentu untuk mendapatkan perhatian anda dan mungkin akan melambai-lambai selamat jalan apabila melihat anda menuju ke pintu.

Dia juga boleh berfikir dengan sendiri, dan anda akan menyedari ini apabila dia membantah jika diletakkannya dalam kerusi bayi dalam kereta atau dalam kereta tolaknya.


Menangani ketakutan bayi anda

Ada masa-masanya bayi anda akan takut dengan perkara-perkara yang dia tidak faham atau perkara biasa yang sebelum ini tidak menganggunya, seperti bunyi loceng atau telefon. Apabila ini berlaku, perkara yang paling penting yang dilakukan oleh seorang ibu atau bapa ialah bagi menenangkan bayi anda serta meyakinkan dia yang anda ada di situ dan tiada apa-apa yang akan berlaku kepadanya.


Bercakap dengan bayi anda yang ‘bermulut murai’

Bayi anda sudah mula memahami banyak perkataan dan frasa yang mudah, jadi adalah amat penting untuk anda terus bercakap dengannya. Berikan bayi anda asas kukuh dalam menggunakan struktur ayat yang baik dengan mengulangi sebutannya dahulu, kemudian menyatakan perkara yang sama tetapi menggunakan bahasa yang betul. Sebagai contoh, jika dia meminta "baubau," ulangilah, dengan cara lembut, sebutan yang betul dengan menanyakan, "Adakah kamu mahu minuman?"

Pada peringkat ini, perkara paling baik ialah untuk mengelakkan penggunaan percakapan bayi – yang sememangnya menarik, tetapi ingatlah bahawa adalah lebih baik untuk perkembangan bayi anda jika dia mendengar sebutan yang betul.

Walaupun kadang-kala anda akan berasa pelik untuk berbual dengan bayi anda, ini sebenarnya adalah cara terbaik untuk menggalakkan kemahiran bahasanya. Apabila dia mengeluarkan ayat secara meraban, jawablah "Oh, ya ke? Pandainya." Sudah tentu dia akan respon dengan gembira dan meneruskan percakapannya. Lambat laun, anda akan dapat mengenali beberapa perkataan atau tanda isyarat yang boleh difahami, di samping lain bentuk komunikasi seperti menunjuk atau berdengus dengan cara tertentu.

Memberikan bayi anda deskripsi terperinci mengenai apa yang sedang anda lakukan juga merupakan satu amalan yang baik, seperti menceritakan aksi anda sedang menghiris bawang untuk masakan atau melipat kain. Sambil anda meletakkan bayi anda ke dalam kereta tolaknya, katalah, "Sekarang, mak nak letakkan kamu ke dalam kereta tolak biru. Sekarang, ibu akan mengancingkan kamu dan membuatkan kamu selesa. Okey dah, jom kita ke taman." Anda juga boleh menyanyikan lagu kanak-kanak dengan melakonkan aksi sesuai (sebagai contoh, melambai untuk "selamat tinggal") supaya dia belajar mengenali kata-kata dan frasa-frasa asas.

Bayi akan mula memahami konsep hubung kait. Apabila ini berlaku, dia akan turut menepuk tangannya apabila anda menepuk tangan atau dia mula mengatakan "mama" apabila memandang anda dan "dada" apabila ayahnya masuk ke bilik (walaupun pada mulanya, dia akan menggunakan nama-nama ini secara sembarangan).Adakah bayi saya membesar dengan normal? [Jangan risau sangat...kalau...]

Ingatlah bahawa setiap bayi adalah unik dan akan mencapai tahap-tahap perkembangan fizikal yang utama mengikut jadualnya tersendiri. Kemahiran-kemahiran yang telah menjadi piawai merupakan panduan yang menunjukkan potensi yang boleh dicapai oleh bayi anda - jika bukan sekarang, mungkin tidak lama lagi.

Dan jika bayi anda dilahirkan pramatang, mungkin anda akan mendapati bahawa bayi anda akan mengambil sedikit masa sebelum dia boleh melakukan perkara yang sama seperti kanak-kanak lain yang seusia dengannya. Jangan risau, kebanyakan doktor menilai perkembangan kanak-kanak pramatang dari waktu dia sepatutnya dilahirkan dan menilai pencapaian kemahiran tertentu sewajarnya.#semoga anak2 mummy menjadi 'saham' mummy&daddy apabila kami tiada didunia dan diakhirat kelak.Amiin.


Yang menulis,
mummy nab&nad

2 comments:

Rizziela said...

manisnyer dia senyum

salam kenal

Norazlina Mummy said...

salam....

Tq =)

Protein penting untuk mereka yang ingin hamil

Assalamu'alaikum w.b.t, Semua pasangan yang berkahwin mestilah nak dikurniakan cahaya mata kan. Tak kira la seorang atau ramai.. Itu...