Sunday, November 4, 2012

Diary pregnancy mummy : Episod 3

Salam,



Scan pd 3 Nov 2012 di Ng Maternity, Muar.
It's 6 week 0 days. 
EDD 29 Jun 2013.

~ Mummy Nab&Deera ~

Friday, November 2, 2012

Luahan rasa hari ini...T_T

Salam,

Aku x takut utk post ttg rasa kecewa hari ni...sbb aku tau 'mrka' x kisah pon ttg aku & mslh dri aku..Slma ni aku pndm prasaan...ble d tanya, jwpnnya ttp aku yg slh.. Ya! mmg btol..rasa terpinggir ni aku buang jauh2 ble duk bersama2.Aku sntsa berfikiran positif..x mau layan sgt prasaan 'emosianal' ni!! (lebih2 lg ble dh 'berisi' lg kn?)

Aku mmg suka bkawan tp, perangai aku skrg..aku x suka 'bermesyuarat' xttu hala.Phm dak? Susah jgk nk ckp..kang aku ckp aku x suka bersembang..org kata aku 'anti-sosial' plk..bkn mcm tu..Maksud aku..aku lbh suka menyelesaikan kerja2ku/mslh peribadiku dahulu drpd duk smbg 'cari jln penyelesaiaan' sampai ke sudah..xtaw ble selesai.Tu yg nmpk aku ni x suka campuq dgn org kt sni.Actually lina yg dulu & lina yg skrg ada skit berbeza..klu dlu lina suka duk ber'klik'..geng2 mst ada plg koman 3 org..tp ble dh mngkt dewasa ni..rasa dri lbh INDEPENDANT dan x plu ikut apa org lain nk wat@pegi..I can go by myself & I can do it by myself (bkn sombong taw..ada pkra yg kita plu bkerjasama) Tu yg rasa lain.But somehow, kita plu ubh cara kita..revolution ckit..X perlu bergantung pd org lain..Cba lakukn sesuatu dgn kpuasan dri sdri..Mgkn itu yg terbaik utk dri aku.X pe la, yg pntg aku x mau dgr org 'kondem' aku..Dorg nk 'kondem' blkg2..lantak la haiii... Jnji x sampai kt tlinga aku kan???

Memang kenyataan hidup skrg..klu kita x cari kawan..kawan x mai kt kita...tp aku ramai jek kwn..dlm Fb & luar FB... So,x jd mslh...'BESTIES LIST' aku pon lebih dr 5 org WHAT?! (bkn nk bangga..tp dorg ni la..yg sehati sejiwa dgn aku..hikhikhik..) Btol ckp 1 of my fwen...kita xkan jumpa BFF dimana2 shj kita nk..bkn sume org bole share ssh & sng kita bersama.Tabahkn hati, kuatkan semangat ye mumy...fokus tujuan asal anda..'achieve ur life target'..tu yg penting..yg lain2 x pntg...Itu semua sekadar ujian @ IKLAN cm kt tv tu je..seketika shj..they comes n go...Lalala~ Be happy for myself n my family #kata2semangatutkdrisdri#

~Mummynab&deera~

Thursday, November 1, 2012

Diary pregnancy mummy : Percaya pd rezeki Allah..

Salam,

Bukan niat nk mengecilkan hati sesapa..ttpi sebenarnya mumy mmg menangis smlm dr malam 30hb hingga ptg 31hb..pas jmpa hubby tgk muka hubby..bincang..cal mak kt Mekah...Solat istiharah..baru lah hati ni tenang ckit..Nak taw knapa mumy stress sgt ble mumy taw mummy mengandung lg kali ke 3? sepatutnya mumy x leh nk 'reveal' sgt sbb ada org yg bole trima pndrian kte..ada yg x bole..that's Y mummy kata..x nak kcikkn hati sesape..mereka yg x duk kt tmpt mummy dorg x kan phm..knpa mumy tension&stress sgt smlm..

Mumy de ber'mesej' di FB dgn 1 of my besties dr zmn remaja..mumy hrp ayt mumy ni x terlalu kasar & hrp dia phm apa yg mumy nk katakan...

" Tentang rumah baru..aku ni mls nk wt keje 2x...umh tu bilik xde tiles..silap aritu x wt loan lbh ckit.Nt klu dah pndh..mst x buat pnya umh tu.Ank2 kcik nk kembor2 umh mmg xde la...nt berhabuk la..mcm2 la.Aku cma psg grill,wiring,tiles&wt table top jek..dh simple r tu.Aku setlekn umah..man setlekn hutg kete dia.X pyh hrp la MIL ke FiL ke tlg.Mmg aku x hrp lgsg pon.Umah tu bkn jd mslh..Duit nk bsalin pon bkn jd 1 mslh sbb this is not 1st time la ktorg 'accident', dlu ms deera pon cmni gak.Frust gile..tp ms tu x pakai 'protection'.Aku pcy pd rezeki...Ko jgn risau bab tu.Ni blm 7 mgu lg aku dh senaraikn kpluan akak&adik utk thn dpn..baby je blm lg.Aku x pyh wt psediaan beriya2 kot sbb brg2 ank aku sume bru2.Cma kna sdia kos2 utk akak&adik jela.Anta taska/umh org.

Yg aku kesalkn aku dh wt 'protection' cma xde xtra protection...tu yg tah mcmana bole 'terbabas'..lg pon, history pregnant aku 2011 trok..asik kna duk wad..2010 dlu nabeela sakit..admit wad 1 bln.Aku jd fobia.Scr mental mmg blm ready bab tu.Aku kna byk berdo'a kali ni klu nk trs 'carry on'.
Lg 1, aku kna cek rahim aku..elok ke x klu nk trskn? klu mndtgkn mudarat pd aku...aku tpaksa let go...mlibatkan nyawa aku beb.2011 aku trun darah bkn mcm period ckit beb...katil aku pnuh darah.Tp ble scan bb masih hidup.So mmg x gugur.Mcm2 dugaan yg rasa x sanggup nk tmpoh.Keje pon asik dpt MC seminggu..kna 'bed rest' 2x... boring..duk umh pon bkn leh diam.Bella tgh nakal ms tu.Ni pon aku x diam.Adik berdukung..sakit pinggang aku.

Org ckp sng...suh aku 'carry on'..bkn mslh rezeki.Stp ank ada rezeki yg tuhan nk bg.Tp kemampuan kita nk jg ank2..tggjwb mendidik..aku xnk ank2 terabai.Aku dh tgk org ank rapat2 & ramai...asal bole je..TEH O pon bg bb kurg 6 bln taw.Ksiannn.Mtk d jauhkn aku mnempuh keadaan cmtu.
Bkn nk tolak takdir...bkn nk tolak rezeki...ksian jgk kt org yg susah nk pat ank...tp tu lah kenyataannya..klu ank terlalu ramai..x terkawal..kita sbg ibu bapa kna pandai main peranan. "


Macam tu la kirenya luahan prasaan mumy yg perlu semua org amik tahu..Mumy x mtk sume org fhm..sbb hny mumy yg bole decide pe yg tbaik utk dri mumy&kluarga.Mumy cma nk yg 'the best' utk ank2 mumy bkn yg 'ala kadar' aje..Janji ank de pakai,mkn,minum sume...No! Anak adalah anugerah Allah.Besar tanggungjawab kita sbg ibu bapa.Besar jgk harapan mumy utk tgk anak2 mumy berjaya, bijak, pandai, cantik & sihat =)

Due mumy yg mumy kira sdri 29 Jun 2013.

~Mummy nab&deera~

Tips cuba untuk hamil (TTC)

Assalamualaikum, Ada pasangan yang baru kahwin belum sempat honeymoon.. Dah dikurniakan anak (orang tua kata..bunting pelamin) Tapi ada se...