Monday, December 30, 2013

Selamat Hari Ulangtahun mummy yg ke.............. ;)

Salam,
Esok..kita akan melabuhkan tirai 2013..aku x rasa ape2 pon..sbb sibuk kejarkan hal2 kerjaan ku...huwaaaaaa...Tp sempat gak la nak mencelah nak btaw besday mummy baru berlalu 8 hari lps..iaitu 22 Dis 2013..genap la umur ke 2X...huuhuu..tua dah...Panjang umor den..x lamo lg..masuk 3series dah... [mula pk..nak cari skincare yg baguih! haahaa]

Mummy x mintak apa2 termasuk hadiah or majlis sambutan...mummy cuma perlukan do'a dari kalian..utk menempuhi cabaran serta liku2 hidup...SubhanaAllah! Mummy mohon kepada Allah..mudah2an mummy selalu sihat & cergas untuk menjaga keharmonian keluarga dan terus beriman kepada-Nya.

Last but not least...

Ringkas je ucapan besday mummy kan???

Piccas from mummy&family...suka2 jekk...makan2...celeb8 pon dah lmbt ko :')



Looooooooooooove frm me 2u;)

Mummy nab&nad

Monday, December 16, 2013

TIPS LEGAKAN SAKIT TEKAK AKIBAT SELESEMA

Assalamualaikum,

Sokk sekk sokk sekk sokk sekk..hmmmmmmmh....[selesema daaa]

Dah seminggu kot menghidap selesema [org kata selesema juga slh satu cara penghapus dosa2 kecil..kalau kita bersabar la] Kali ni, kami sekeluarga diserang virus selesema + batuk serentak.. yg lbh parah ble mak & husben 'jatuh' demam...bole gtu ayat??? Aku demam gak..tp 1 mlm jek..

Dari hari Rabu minggu lps sampai arini... mula2 sakit tekak jer...Perit sgt ko.. gigih...aku meng'google'..tips2 melegakan sakit tekak...

Antara tips mudah yang boleh diamalkan untuk melegakan sakit tekak dan batuk selain dari mengambil ubat batuk yang diambil di klinik/farmasi adalah :

1) Air limau + Madu – Ambil segelas air suam dan campurkan dengan perahan jus limau nipis. Tambahkan sesudu kecil madu lebah. Kalau dapat madu lebah yang ori tu lagi bagus. Amalkan minum air limau ni 3 kali sehari.

2) Asam Jawa – Campurkan satu sudu asam jawa ke dalam segelas air. Kacau dan biarkan seketika kemudian tapiskan. Minum jus asam jawa tersebut. Asam jawa ni elok untuk menyejukkan tekak.

3) Kumur Dengan Air Garam – Campurkan sesudu garam dengan segelas air dan kumur air garam tersebut. Cara ni dapat melegakan gatal-gatal pada tekak.

4) Jus Timun – Kisarkan timun dan minum jusnya. Kalau malas nak kisar, kupas je kulit timun tu dan makan mentah. Tambah dengan sedikit garam. Timun ni antara kelebihannya adalah dapat melegakan sakit sekak

atau bole try cara yg lbh kurang sama...tapi x serupa...


1.) Perahkan jus limau ke dalam piring kecik. Lepastu, masukkan kicap ke dalam perahan jus limau nipis tadi. Nisbah, agak agak la. Jangan terlampau masam sangat nanti, masalah cirit birit pulak kan HEHE. Lepastu, minum lah agak agak 1-2 sudu besar campuran jus limau nipis dan kicap tadi.

Amaran
!!!
Jangan terlalu masam. Kalau  *ciritbirit* aku tak tanggung ehh. Kalau batuk dan sakit tekak berpanjangan, sila rujuk doctor.

2.) sediakan segelas air suam, madu dan sebiji lemon..hiriskan lemon dan campurkan dengan madu dan kacau dengan pelahan. minum la.

3.) Kumur2 dengan listerine selepas anda memberus gigi. Jangan risau, tekak anda tidak akan terasa pedih semasa menggunakan listerine.Ia bertujuan utk membunuh kuman/bakteria dlm mulut yg melekat kt tekak.. [ kredit to : sumber ]

sejujur-jujurnya aku tak la rajin sgt nak try sume petua..kadang2 aku hisap je gula2 strepsil atau fisherman's friend tu.. Sbb malas punye pasal..tp kali ni mcm 'tak selera'..so, aku try jus limau nipis+madu+air suam dan berkumur dgn pencuci mulut [listerine] jek...tp sakit tekak ilang...selesema pulak yang datang...

Sistem imun lemah btol lar....tapi sekarang aku ada cara lain..camne nak kuatkan sistem imun yang lemah ni...utk orang dewasa sahaja...camne???

[ketahui bagaimana untuk menguatkan sistem imunisasi badan]


Untuk anak2 dan bayi pulak..


Selesema ni virus..so,klu xde mslh serius lambat laun akn hilang sendri...tp klu untuk kurangkan selesema & batuk bagi anak2/bayi aku cuba wat petua2 ni...utk mengeluarkan hingus..biasa budak2 kan memang x reti buang hingus/kahak kan? so, jln penyelesaiannya..[ kalau gi klinik harus kena nebuliser lagi...dan lagi..]

1) Sapukan dengan Minyak Bawang Putih
Cara membuat minyak bawang putih -Panggang bawang putih dengan kulit sampai masak atau kulitnya sudah hitam, kemudian lenyekkan pada minyak [minyak zaitun atau minyak masak pon bole] sapu di dada anak ketika batuk selsema.

-Bawang putih juga sbg antibakteria n antivirus..info khasiat bawang putih selebihnya boleh rujuk http://allmedmedia.com/garlic-health-benefits/

2. Petua Garlic socks : 
Letakkan bawang putih pada stokin anak. Pakaikan anak stokin berlubang besar sedikit sprt jenis berkait atau yg berlubang- lubang, kemudian ambil sehelai lagi stokin masukkan bawang putih yg telah ditumbuk tidak perlu lumat, untuk bayi ambil separuh bawang putih dahulu ditakuti kaki anak terlalu kepanasan [tujuan guna 2 stokin berlapis adalah bagi mengelakkan tapak kaki bayi kemerahan sbb kepanasan bawang putih]. Jika bayi tidak selesa, boleh gunakan shj minyak bawang putih yang telah dibuat sprt gambar di atas, dan sapukan pada tapak kaki anak.

Untuk anak yg lebih dewasa, boleh guna sehelai stokin sahaja atau lekatkan sahaja bawang putih di tumit menggunakan handyplast. Biar anak tidur semalaman begitu. Selalunya, nafas anak juga akan berbau bawang putih apabila bangun tidur. Tujuannya supaya bawang putih itu menyerap dalam kulit sebagai antivirus .

"Garlic enters your system and heads straight for the lungs.Garlic is amazing for the lungs. This is a great way to fight bacterial infections. It also enhances your immune system and fights viruses at the same time!"


Garlic steam & teknik percussion

Cara wat 'garlic steam' - 

Pilih salah satu alat yang sedia ada di rumah
  • Bottle steam sterilizer – 20 minit
  • Periuk nasi – 20 minit
  • Bottle & food warmer – 20 minit
  • Baldi berisi air panas – 10 minit (air panas akan cepat sejuk)
Campurkan dengan air salah satu bahan-bahan anti-bakteria berikut

  • Minyak habbatus sauda’
  • Minyak bawang putih @ garlic (pecahkan kapsul garlic atau buat sendiri minyak)
  • Bawang putih fresh yang diketuk
  • Serbuk bawang putih

    Saya campurkan minyak habbatus sauda & bawang putih fresh...Letak baby dlm posisi meniarap atas peha kita dan muka di tepi...halakan pada wap air panas tadi [saya guna periuk nasi sbb xde streliser/warmer]

    Cover bahagian kepala bayi menggunakan kain lampin atau tuala...supaya baby dapat direct sedut wap panas tadi.

    Sambil2 tu mak/bapak yang memangku baby td..bole wat tepukan percussion kiri/kanan belakang badan baby td..Bentukkan tangan spt cuping..jgn tepuk pada tulang belakang..just tepuk kiri/kanan blkg dada..Tujuannya untuk melonggarkan kahak yg bersarang dalam paru2..wokeh.

    Untuk pemahaman yg lebih2 lg...bole baca kt [sini]
3. Elakkan makanan sejuk/berminyak/berserdak [seperti kekacang @ biskut @ kerepek]

[anak-anak sering jatuh sakit??? KLIK SINI]


setakat ni je petua2 yg bole aku bagi kt uols..ni pon aku korek dr 'google' bukan aku memandai..yg mana mampu aku 'try' wat..hope ia memberi sdkit ilmu kt uols k..

take care everybody!!!

# Ya Allah..kurniakan aku kesihatan yg baik demi mencari rezeki di atas bumi Mu dan menjaga amanah [keluarga] yg Kau kurniakan kpd kami...amiiin.


[cara mengurangkan sakit tekak..KLIK SINI]

Yang menulis;
X Mummy Nabeela X

Friday, December 13, 2013

KOLUMPOOO KAMI DATANGGGGGGG! { Aquaria & Ikea }


Salam,

Hahaha.. tajuuuuk?! mcm jakun x penah gi KL je gamaknya.. [lain la pi Istanbul kan?]

Bkn pe...sejak dah ramai anggota keluarga..nak berjalan jd bekira pulak.. kang nak pk packing brg, kesihatan anak2, bajet utk makan minum anak2 dan shopping mak bapak..selain bekira bab masa [bz memanjang hubby tu klu de pelatih kt kem PLKN]...

So, ble hubby cotie panjang..panjang juga la langkah kami...Alhamdulillah...niat nk bawak anak2 jalan2 terlaksana utk tahun 2013 [x sempat nak gi holiday mana2 tahun ni..sbb bz dgn mumy yg mengandung+bersalin awal tahun aritu...] tempat yg 'paling jauh' kami bole bwk anak2 tahun ni ialah kay ell je lar.Pk punya pk..mana nak gi tmpt yg bole wat budak2 happy...stakat nak gi zoo..melaka pon ado..bln 10 aritu nabeela ditemani atok [mummy x pat gi sbb daddy suh jaga baby yg breastfeed] gi rombongan taska ke Petrosains KLCC..so,sian kt adik..duk umah jek..Ktorg pon decide, ok..xpe kte pgi lg skali KLCC [memandangkan nabeela suka sgt nak p KLCC] kte p AQUARIA plk kan???

Gerak ke KL 29hb petang..tbe KL dah magrib [dekat je..klu laju 1 jam stengah sampei..klu slow 2jam..heeheeh..mana nak?]

Kitorg 'check in' kt Annis&Khai's Residence je [umah spupu lor] kat area bukit jalil...

Sabtu tu aktiviti kami...
hubby gi melepak dgn gangs 'hobby plastic model'...sape xtau nt aku tunjuk apekah itu???
Anak2, mummy & atok p jalan2 umah sepupu [ieja] kt sungai besi...makan2 & boraks2...dia masak lauk best2! Thank u2! Toche2! pastu gi Putrajaya.. housewarming+besday spupu gak... [ramainya spupu kt KL? aku je jarang turun KL..hurmmm] Balik umah dah lewat mlm...tdo jela..


@umah ieja...selera mak makan!!!
Ahad...bermulalah aktiviti kami..menjelajah...ke KLCC.. dgn Annis&Khai sefamili..

Aquaria ~ tiket masuk
                 DEWASA RM 38.00 x 2
                 Kanak2 ~ 2 thn ke atas [nabeela jer kena bayo] RM 27.00
                 Warga emas ~ lebih 60 thn [mak aku ler] RM 27.00

Syiooook! atok pon masuk tgk ikan & hidupan laut... [penattt..mak aku kata!]



with nadeera ~ padah x bwk stroller~padan muka aku!

with annis & kaliq

Tunnel

with my mak =)


1 happy family [aik! abg razin xde plk :p]
 
Nabeela yg excited tgk ikan ~ org dah pandaiiii...camtu lar...
Penat setengah hari dlm AQUARIA..mak balik umah dulu dgn annis..kami 4 beranak [baby pon balik umah] me'round' KLCC..aduhhh..nak tercabut kaki&pinggang aku rasa..tp xpe yg pntg...anak2 hepi... [tapi x puas la pi Aquaria] Rasa nak gi lagi skali..tp tunggu la baby razin dah becor ckit...agak2 setahun lebih..boleh r... ;))))

[lain kali bwk stroller!!!] sakiiit jiwaaa aku d watnya...

Penat me'round' KLCC..spot lepak kami...KINOKUNIYA...ajar anak2 sifat suka membaca & minat buku..aku&hubby klu pi mana2 mesti masuk kedai buku... [kadang beli..kadang x] kami memang minat membaca & menulis [hubby pon ade blog taw..jgn xtaw...]

Ok, pastu minum2..makan..balik umah spupu...pengsan....

Itu cerita Aquaria...
Sok Isnin nya, kami mmg amik cuti tahun...kami menjelajah ke IKEA damansara plk...tp kakak2 & atok tinggal kat umah spupu... dorang malas nak ikut...nanti merapu2 jalan..wat penat dorg jek...

Xmo
cte panjang...............................................................................................

Aritu dah bg teaser [entry ni]  kan... so, xpayah lg tgk apa ada 'dalam' IKEA tu [rasa ramai dah penah gi..] this is not our 1st time..so, dah taw la pe nak rembat..siap bwk wishlist..haahaa~~

Hasil tangkapan kami.......

Kusiner  Mesh basket RM 15.90 ~ nak ltk baju kotor anak2 kononnya..
Kalas plate RM 5.50 ~pinggan makan anak2
Projek deco2 konon... GURLI kusyen cover ~ RM14.90
FIXA tools ~ RM 20++
NyTTA frame (2 pcs) x 3 ~ RM5+
Bygel WIRE BASKET ~ RM 6.90 je...offer2!
Bygel RAIL x 2  ~ RM 4.90
EKBY STODIS bracket ~ RM 2.30 per pcs..amik 8 kaw!!
Dgn set wall shelves EKBY LAIVA ~ RM 6.90 jer...
Nanti kte tgk hasilnya acamaner...
PRUTA food container [mak nak jugak..okeh] RM15...
Total bla3....RM200+ huh?! apekah??? tgk mcm cikai2 je..amik pong barang2 offer je ko.. huh, xpe skali skala.... bukan pi tiap2 bulan ;D

Klu x kuat IMAN semua 'department' aku nak singgah..tutup mata je sambil jalan..haahaa..gerammm je tgk kerusi+meja kanak2..tapi memandangkan kete kami kecittt..ok, xpela...x bli IKEA punya pon xpe..bole cari kt kedai laen kan..
THROWBACK>>>
Ikea @ 2012
Okehhhhhhhhhh

Rasa lepas senak di dada...dah bole post entri ni.. hikhikhik... [menyampah x?!] Tak baik nyampah2..ni just diary aku..xde diary tulis2 dlm buku skrg..ni la blog kesayangan aku..wokeh...

Ikhlas dari hati kecil ku;
Mummy nab&nad

Tuesday, December 10, 2013

Anak2 & asthma



Salam,

Mummy xde mood ri ni...hobbies organising terpaksa di 'stop'kan sementara waktu sbb perlu beri tumpuan pada keluarga...priority! [xpe,banyak lg masa..klu pnjg umo..1,2,3,4 tahun lg bole siapkan umah tu..pelahan2 kayuh..ikut masa & poket kami...;)]

Anak2 mummy laa ni asik x sihat..batuk,selesema&demam...lepas sorang..sorang kena nebulizer..nafas dorg da berbunyi "wheeeez".. nak bg ubat salah..x bagi kang kesian...alahai..serba salah d wat nya... [bole klik link dr zubaidi utk sebab musababnya]

Mungkin keadaan cuaca [panas & ujan x menentu] dan dorang penat berjalan kot last week..badan sakit2 kot..mummy,daddy&atok pon dah berjangkit..dada dah sempit ni...Ini sume ujian Allah..Ini tanda Allah sayangkan kita..suh kita ingat dia selalu dan selalu memohon diampunkan dosa2 kita terhadap DIA.

Ramai yg prihatin, suh bli mcm2 supplemen dipasaran..masalahnya poket x cukup tebal..bkn xnak yg terbaik utk anak2..tp klu dah 3..cer korg kira..kami cuba sebaik mungkin utk menjaga kesihatan anak2..selain sering berdo'a dan berselawat syifa'.Insyaallah, klu ada 'lebihan' mungkin kami akan memilih supplemen terbaik yg mungkin akan serasi dgn anak2.. supplemen ni bkn 1-2x makan taw elok dah..sekurang2nya consume 2-6 bulan baru nampak kesan.Kalau dah sakit..terpaksa la 'mengubati' bkn mencegah lg..Bukan ke pepatah ada mengatakan " Mencegah lebih baik dari mengubati "...Memang niat di hati mummy & daddy nak bg yg terbaik utk anak2 [malah mumy yg 'hantu' supplemen ni pon kalah..] kalau la mumy ni banyak duit..tiap2 anak mumy akan diberikan supplemen yg bagus2...

Haiii...

Mengeluh nampak??? bersyukur la wahai mummy...Tuhan baru uji sikit..ada org yg lebih susah dari kita..klu kita makan makanan terbaik didunia pon kalau Allah dah tentukan segala2nya..kita harus redha..pkoknya usaha & tawakal =) jangan hopeless sangat k..
Ini semua setelah all kinds of 'petua' di buat ~ daun kaduk+kapur, garlic steam, garlic socks, madu kelulut, mandi air suam.. apa lagi petua yg boleh di buat selain dari ubat dari klinik? cer korang share...


Sharing is caring rite???
Mummy nab&nad :)
@klinik kesihatan payamas

Nadeera : 5/12/2013

Razin : 10/12/2013

Tuesday, December 3, 2013

TEASER: IKEA



Assalamualaikum,

Mummy baru pegi IKEA damansara pd hari Isnin lepas [2/12/13] siap tarikh ko..

Bg tgk gambor jela dulu...

Next time citer............................................................................................................................... [aku pnya next time tu..bila kah??]

Steady jek
 Idea2 dekorasi di bilik pameran IKEA..banyak sgt cth..tp bateri HP kong..so ni je yg sempat snap..







Duduk berehat

Duduk berangan ~ ada bezaaaaanya



Heeheeh..harga bookshelf [ x beli pon ]



Mengamuk sudaaaah

Hasil tangkapan...kemudian ceritaaa

Bubye...;

Mummy nab&nad

KEMAS RUMAH : Almari baju HIS & HER {PART 1}

Assalamualaikum,

Alahaiii..ni projek berzaman...dah lama dah siap kotak DIY guna box A4 tp 'content'nya masih belum di isi.Hikhikhik..so apabila ini yg berlaku [piccas dibawah]..aku pon menggigihkan diri mengemas almari kami..hukhukhuk.. [tiap2 minggu bgini...even skrg ponnn!]


Maluuunyeee..bertimbun2 ko..klu x men korek2 je dlm bakul..
HIS - sebelum rearrange
HIS ~ Selepas
Ni la almari HIS..gambar yg di atas sblm rearrange..x banyak beza pon just re-arrange & tambah kotak DIY tu utk ltk baju2 yg dah jarang guna [baju hubby le...banyak bebenor..aku tgk pakainya bju yg feberet jek..er!] Sangat susah nak maintain bhgn ni..mencabar kewibawaan aku..hukhukhuk..
Ok,xpe...aku kena gigih..rajin2 la memberi perangsang spy org dlm rumah aku ni rajin jgk.

Sebenarnya byk lg ruang yg bole d manfaatkan..nanti la aku cuba fikirrrkan lagi [banyak benda bole sumbat kt bhgn atas tu] Skrg ni masih dlm proses 'mnyisih & mnyusun'...bru 2S...Klu sume dh tersusun sumenya bru bole wat deko2..ye x? x kan ko nk deko2 tp umah cm titanic karam singhwalya... Berbalik pd almari HIS td..husben aku banyakkk sgt trackbottom...Maklum r,dia keje pakai trackbottom je..slack de 1-2 helai je..kemeja pon same.So,tshirt berkolar slain tshirt keje aku hanger bersama baju anak2 yg menumpang kt ctu.Tengok dari kanan..Seluar jeans d gantung mggunakan multihanger cosway,seterusnya koleksi baju melayu, koleksi jaket&sweater,kemeja&tshirt..
Kemudian, baju kurung anak2,dress,tshirt utk jalan2 & skirt/seluar jeans.Bwh gantungan baju...kotak DIY yg disusun dgn koleksi mini HIS.
Bahagian atas pula koleksi tuala kami,kotak DIY baju jarang guna,paperbeg yang selalu guna [mudah capai ltk kt ctu] kopiah&handbag lama [sepatutnya disimpan dgn adik beradiknya yg lain].

Tentang baju anak2..aku tgh confius...nak bli almari yg mcmana utk anak2.Samada chest drawer atau almari ada unit penggantung&rak? kalau dipikir2kan anak 3 org senang pakai laci..1 laci utk 1 org tp xde tmpt nk gantung baju plk.Kalau beli almari sure aku kna ltk storage box utk smpn baju2 berlipat bagi memaksimumkan ruang [kalau x confirm terabursss].

Antara cth almari yang aku bekenan...

Ada unit penggantung

Ada rak susun baju

Mengikut kata suvey TESCO & GIANT banyak & murah.. :)





Yang ni best jugak..sebab ada laci&unit penggantung

Almari baju anak kawan aku [hayqal@shikin]
Jom tgk pulak almari HER
Almari HER sebelum
Selepas
Actually, almari HER mmg aku sentiasa maintain..bersepah ckit kat bawah tu pasal encik M dtg.Pastu kemas&sorok cadar2 kt tempat yang sesuai..settle! Bahagian bwh gantungan baju masih ada baju berlipat tp still tersusun la.Ada unit penggantung extra mmg aku simpan telekung kat situ tak gantung kat luar.Para atas tu ada kotak DIY guna penutup kotak A4 aku simpan segala stok toiletteries termasuk pad,bedak,deadoran,berus gigi&sabun pencuci muka.Paper beg [hitam/biru] tu simpan pakaian yg tidak digunakan lagi..kotak DIY yang nmpk 'kosong' aku simpan tudung berlipat dan last but not least beg make up [terpaksa okeh] simpan di tempat tinggi spya make up ku tidak 'digunakan' oleh anak2 daraku... [faham2 la...bukannya bole tayang kt dressing table].Dari segi susunan baju dari kanan koleksi kemeja pejabat dan baju kurung [ada 2 almari sebenarnya..tp almari 1 lg tu baju kurung jarang pakai..kat almari ni kerap pakai].

Itu je crita tentang susunatur almari pakaian kami..boring..x banyak baju pon.Byk yg aku 'sisih'kan..buat semak almari jekkk ;p

C ya next entry k.

Sengih....;

Mummy nab&nad



Sunday, November 24, 2013

SHARE : PANDUAN DIDIK ANAK ~CARA WARDINA SAFIYYAH~

Assalamualaikum semua,

Arini sume nak share ttg 'new idol' aku..IDOL zaman kini la..Selain Nabi Muhammad SAW & para sahabat yg patut menjadi contoh kepada kita...

Aku pon meng'google' cara mendidik anak..sbb aku taw Wardina ni kita tgk lemah lembut je..anak2 dia pon bijak2...selain rumah dia teratur & tersusun [hmmh, suaminya interior design uols!]
Memang mimpi nak jd cam dia..Apa kata, kita masukkn skit INPUT ttg didik anak2 dalam diri kita..mudah2an kita berjaya mendidik anak mengikut landasan yang betul sehingga mereka berjaya dunia&akhirat..





1) Parents perlu kaya dgn kasih-sayang & nasihat
Sebagai parents yang bekerjaya, mgkin ada masa-masa kita terlalu sibuk sehingga anak2 sedikit terabai utk beberapa ketika...blk rumah anak2 pon dh tido, xsempat nk luang masa pon utk hari tu...Even anak2 dh tido, berikan gudnite kiss & selitkan nasihat2 pdnya walaupon kita tau anak kita tu dh lena tido...doakan skali semoga anak kita tu membesar sebagai anak yg soleh & solehah...

2) Selalu bersembang dgn anak
Selalu mencari masa utk bersembang dengan anak. Cthnya time dlm kereta nk pegi hntr atau ambik anak dr sekolah [selalu praktikkan dgn nabeela] Kalau kita guna perkhidmatan van sekolah, cari masa sekali seminggu utk hntr & ambik sndiri anak kita dari sekolah. Kadang2 kita xsedar saat anak2 membesar itulah the very precious moment for us to be along them.

3) Ajar anak mencintai buku dari kecil
 Jadikan buku antara top list hadiah utk anak. Mengikut kata wardina, ajar anak cintai buku dari kecil, even dia blm tau membaca, ribalah dia sambil kita bacakan buku utknya.

4) Selalu nasihat anak2 sblm tdo
Berpesan lah selalu pada anak2 utk menjadi anak yg soleh & solehah. Cth nasihat: if arini anak menangis xnk pergi sklh, mlmnya sebelum anak tdo, nasihatkan & ingatkan anak itu: "esok xnak nangis2 lagi ye nk pegi sklh..." InsyaAllah nasihat kita di akhir harinya itu akan menjadi ingatan utk nya dia awal hari utk nya esok [Pun suka..praktikkan]

5) Guna kata-kata positif dalam komunikasi
Elakkan guna perkataan 'jgn' or perkataan2 negatif yg lain. Instead of nak marahkan anak dgn mengatakan: "Jgn buat itu, jgn buat ini...", nasihati anak dgn mengatakan: " Nabeela kena buat macam ni, sayang...bukan macam itu...nnti rosak la benda itu klau buat mcm tadi..." see the difference? kita sndiri pon lebih mudah menerima nasihat yg positif berbanding ngan ayat2 marah berapi...

6) Jadi role model yg baik utk anak2
Macam mana kita nk marahkan anak2 supaya xbuat sesuatu yg kita sndiri pon buat...Jadi, kalau nk anak jadi anak yg soleh & solehah, kita sbg parents pon kena la soleh & solehah dulu...ini yg dikatakan 'Kepimpinan dari tauladan'

7) Hukuman adalah kaedah yg plg terakhir
Kdg2 kita menghukum anak dlm keadaan letih baru blk keje, or worst is dalam keadaan marah. Ini tidak adil kpd si anak. Nak menghukum anak, yes blh...tp bukan dlm keadaan emosi kita yg xstabil...dlm erti kata lain, melepaskan marah pada si anak...Klau tengah marah, jgn berdepan dengan anak lagi, lari dulu cool down, kemudian baru bersemuka dgn anak itu. begitu jugak dgn pasangan kita; dlm keadaan beremosi semua benda buruk blh terjadi.


TIPS2 DARI WARDINA:
* Betulkan komunikasi dgn anak
* kena sedar klau kita hukum anak dlm keadaan marah
* cari ilmu keibubapaan* selalu bersolat bersama2 pasangan & anak
* bercerita dgn anak2 supaya anak2 xsegan bercerita dgn kita
* pastikan cium anak2 & berdoa yg baik2 utknya sebelum tido.

Wallahua'lam...



Senyum;
mummy nab&nad




INSPIRASI : RUMAH WARDINA SAFIYYAH

Assalamualaikum,

Hiiiiiiiiii uols!

Hujg mgu xde keje...keje 'menggodek' blog je r..feberet mummy..baca blog susunatur rumah ni..
Just nak share dgn uols..jom skodeng rumah wardina safiyyah ... mmg menangis tengok.. cantek bangat dong!!! Meh terjah blog eznakhalili..

Layan la dulu piccas2 kt blog tu...

Sengihhhhhhhhh:)
Mummy nab&nad

Friday, November 22, 2013

Murah ke mahal?? Mana 1 pilihan hati?


Assalamualaikum w.b.t,



Sebenarnya..byk sgt en3 yg aku nk post especially bab2 mngemas ni...hukhuk [mcm kemas sgt jek...] Bkn pe,saje nk sharing dgn uols ttg idea aku plk ttg susunatur ni.Ptg td bru je mngubah susunatur dapur [stkat ni berpuas hati..] itu je yg ada...pasrah jela.. sblm tu kemas drawer kt bilik mak...drawer brg2 peribadi dia..nt la aku cte........


Sekarang nk cte...ttg semalam... jln2 mkn ABC kt melaka..jauh benor aku p mkn ABC..sbnrnya nk "renew" ic kt UTC..eh! renew ke?? konon2 nk dpt cpt..tp ble sampai2..fuh! ramainya manusia..ok,just naik ke JPN..pastu turun blk!! wakakaka..klako x?? ok,x klako pon hasnah oiii..pastu bwk ank2 p melaka mall dgn tujuan utk membeli pampes yg kehabisan stok.Kami serbu family stor @ melaka mall..kt mall tu mmg x ramai...bole joget2 kpop kt ctu..tp dlm family stor blanggar2 troli..pelikkn?sbb family stor xkre kt ayer keroh atau jasin mmg harga terbaek pnh aku jumpa!! [tmpt korg..kt mana yg best?]

Hasil mnuai wang ringgit kami...maka kami merembat drypants size L50 rm27.90,diapex L68 rm28.90, drypers M88 rm30.99..Pet2 tu stok bln lps...kt UO segamat rm30.99 jugek... itu bajet aku la..ank ramai.Slalu sebulan mmg 3 beg utk 3 org ank..Kakak dh on off pakai..dh pandai p toilet sdri..Tp bln ni..mmg terlebiiiih sudah pasal gaji lmbt sgt coming..huhu..sakit kpla mak di buatnya...Rasa2 dah msk 5 ke 6 beg kot.Extra 3 beg bln ni :'( 



Ok xpe,mgu depan dah gaji...bertabah la... 


Pants L50, Diapex L68 - utk kakak2, Drypers & PetPet M80 - stok utk baby




So,apa diaper pilihan uols?mahal ke murah?bli kt mna?
Layan ABC & Mushroom soup @ Hang Tuah Mall
Razin Nadhif yg sabooo tunggu mummy duk minum..
*ada cloth diaper bebrpa keping..mmg x ckp la utk 3 org...Lgpon aku ni 'rajin' sgttt nak membasuh... heehee ;P *

Senyum sntsa ;
Mummy nab&nad





Tips cuba untuk hamil (TTC)

Assalamualaikum, Ada pasangan yang baru kahwin belum sempat honeymoon.. Dah dikurniakan anak (orang tua kata..bunting pelamin) Tapi ada se...