Wednesday, December 21, 2011

HAPPY BIRTHDAY TO ME~~



Salam,

Heehee..short post..saje2 nak mencoret sesuatu tentang.."Today is my birthday!"
Umorku bkn rahsia...heehee..I'm still young OK!


Aku tak mengharapkan big present or suprise birthday party...Cukup sekiranya, keluarga&rakan2 ku mendo'akan yg terbaik untuk ku serta memberikan segala galakan&sokongan terhadap apa jua pekara positif yg aku lakukan.


Best gifts in the world..is from Allah SWT..Anak2 ku Nabeela & Nadeera, Suamiku yang penyayang Razman, Ibuku yg melahirkan aku ke dunia Aftah dan segala rezeki yg Halal.
Do'aku sempena hari kelahiranku.."Ya Allah, kurniakanlah kesihatan, kebahagiaan & kejayaan yg sebenarnya kepadaku dan keluargaku..di dunia serta di akhirat.." Amin.

Ikhlas dari hati,
Mummy Nabeela & Nadeera.


Sunday, December 18, 2011

CEPATNYA MASA BERLALU!!!

Salam,

Menghabiskan hari2 terakhir cuti berpantang selama 3 bulan....

Dah beberapa minggu saya x menjenguk blog kesayangan ni..bkn apa, my hubby dah start cuti sbb pelatih2 kump 3 dah balik ke rumah masing2.So, tugas ku sbg wife+mummy..semakin bz..

Kami meluangkan masa untuk pulang ke kampung hubby..(My hubby ni ada 2 rumah yg perlu dikunjungi...1st umah atok yg membesarkan dia and 2nd of coz..umah my father&mother in law...yg jarak kedua2 umah terbabit kre2 setengah jam jauhnya....;-) )

Ini jadual beberapa minggu lepas.....

1st week of December : Umah my mother in law...
2nd week of Dec : Umah mak long saya di Kulai, Johor..sempat menyinggah Johor Premium Outlet!
Balik dr JB singgah umah atok hubby.
Skrg ni baru balik dari Tangkak..melawat 'teratak' kami...(masih cuti berpantang 3 bulan) So, saya masih stay@Segamat umah mak saya...

Bersama anak2 tercinta!!!

Adik yg kuat 'ngempeng'....

Bam~Bam adik sekarang!

"Daddy's little girl " tp dia ttp rindu mummy..masa mummy blk umah Tangkak dgn adik&daddy 3 malam.

Tiru gaya mummy mengepam! Bijak anak mummy nih...

Saya nak jugak mummy's milk!
Kerenah..dan keletah anak2 mummy yang semakin hari semakin mencuit hati...Kakak dah bole berkata2...sebut "dada" it's for daddy..."mama" it's for mummy..ok la tu kan...
Perkataan lain.."seeeeh" Terima Kasih la tu...
"nah" ble dia bg org brg...
"nak" ble dia mtk sesuatu...x lama lg mulut anak mummy ni mesti mcm bertih jagung kan?!

Adik sekarang dah pandai kenal orang...dah pandai senyum...dah pandai panggil orang klu xde orang teman dia..."ngeeeh.."

Aktiviti bersama keluarga..Jalan2 'cuci mata'..


~With my MOM~
Mummy x segan Nursing In Public...demi nadeera...kat JPO lg taw..huuhuu! 

Posing depan GAP..sblm menjengah masuk..

depan Butik GUESS plk ;-)

Johor Premium Outlet

Mummy, Daddy & Nabeela yg tdo...

Penjaga nabeela..heeheeh

Sedapnya dia tdo....x kisah ape yg berlaku kt sekeliling..hmmmh....niat kte nak bwk dia berjalan2..;-(


My BF Journey...
Jom tengok brape byk stok EBM yg aku 'sempat' wat utk nadeera selama 3 bulan bercuti niii..heeheeh..byk tu tdk ler...org 'RAJIN'..gtu ler...

Sebelum freezer 430 liter ku sampai...

Selepas...aik??nampak cam ckit jer? Xpe,jnji ckp..

My fren..Aisyah pinjamkan kt saya..sy lom mampu membelinya...Upload kt cni..sbg kenangan..mna tau,
kot2 xmrasa pakai FS lg ;-)

Semangat pakai FS!

Bergaya sungguh!!!

Lagi2...pembakar semangat...MLO storage bottles


My 'original' breastpump..Spectra 3...Happy to have this!

Hai, x cukup2 lg..klu bole...semua gambar nak upload kt cni...

PICS ni diambil ketika tunggu giliran nabeela untuk check up...1 thn 6 bulan sudah..anak mummy nih!
LOVE this picture...semoga 2 beradik ni akrab sampai akhir hayat!
Ok la, nak ending this entry..dgn harapan..hujan yg turun tak berhenti pd malam ini memberikan sejuta rahmat kepada mahkluk dimuka bumi ini...semoga peristiwa banjir tidak akan berulang lagi di Segamat, Johor. Amin.

Thanks for reading..

Mummy Nabeela & Nadeera ;-)

Thursday, November 24, 2011

sayang anak2 mummy...

Salam blogger..

Tak sempat nk welcome korang dgn new look..blog mummy nih..but still the same~~

Hari ni bz ckit..pi bank, bwk cik beela mkn @ mcD..Sorry xpat nk upload pics cik beela coz sy x bwk dig camera...yg ada cuma henpon camera ku yg xleh upload pics sbb kabel dh lama rosak :-( Penatnya...turunkan..naikkan cik beela dr car seat dia..haahaa..klu x bwk dia berjalan nt..atoknya x terlayan 2 org skali gus!
Aku berbangga krn telah mempunyai 2 org puteri yg comeyl..heehee..(sape lg nak puji anak kita..klu bkn kita mak nya..tp memuji tu biarlah berpada-pada spy org yg mendengar x meluat..;-P) Kakak beela kadang2 cemburu dengan kehadiran deera dlm hidupnya..beela kini berusia 1 thn 5 bln..x puas bermanja agaknya..Tapi, kami (as a parent) x pernah membezakan kedua2nya..kedua2nya ada keistimewaan masing2 dan bermakna dalam hidup kami.

Ni nak cter..pantang leka...beela akan pergi kpd adiknya..mula2 usap2, kiss adik..sy biarkan aje sbb sy xnak dia menganggap adiknya sbg 'musuh'..saya nk mareka rapat...saya ckp dgn dia "sayang adik ye" 2-3 minit slps itu.."klepek!!!" muka atau kepala adik dipukulnya..nasib adiknya kuat (sjk dlm rahim..adik mmg baby yg kuat) adik x nangis pon..cuma terkejut ckit..tp mumy kesian tgk adik..kakak kena marah dgn mummy. Adoiii..ni yg aku x sanggup nak wat...marah kakak kerana adik.

Setiap hari sy berfikir bagaimana hendak berlaku adil kepada anak2.Bagaimana nak 'handle' perasaan mereka nanti..si kecil perlukan penjagaan rapi, si kakak pula inginkan perhatian...I wish I could do this! Tak sabar sy nak tengok mereka membesar bersama...sy ingin 'dress up' kan mereka spt kanak2 kembar, sy ingin mereka menjadi rapat & akrab adik beradik, sy ingin berikan layanan samarata...tiada sesiapa akan rasa cemburu, tersisih, kecil hati dll..Apa yg kakak ada...adik pon juga akan ada..Insyaallah..jika mummy&daddy mampu..anything for our daughters.

Jika beela & deera membaca 1 ari nanti...harapan mummy terhadap kamu berdua tinggi melangit..lidah ni sentiasa menyebut perkataan yg baik2 untuk kamu berdua..mummy mahu kamu menjadi insan yang berguna&berjasa kepada semua...bukan hanya pd mummy dan daddy shj.Mummy marah sebab mummy sayang...x suka anak mummy wat pekara yg x elok dan merbahaya..mummy marah..sebab mummy nak ajar apa yg baik..atau apa yg buruk..
Mummy cuba menjadi mummy yg terbaik untuk kalian...Mummy x sabar nak tunggu anak2 mummy membesar dan smoga kita bole jd kawan baik.

Wahai anak2 mummy & daddy...ketahui la, bahawa mummy akan cuba sedaya upaya menjaga kalian dengan kasih sayang yg x berbelah bahagi...di dunia mahupun di akhirat! Amin.

Pics courtesy from google image...TQ ;-)


We need Food!

Salam blogger,

Hari ni xde nak cerita bab2 serius....

Kadang2 tekak ni rasa mcm2 nak makan...then, timbul la idea resepi yg mcm2 jgk..hahaha... Meh! tengok koleksi gambar resepi 'macam2 ada' ku....

Kek Coklat Kukus..
khas untuk birthday mak yg ke 63 tahun... ;))

Sebelum kukus...

Setelah siap di kukus..

Hasil..selepas di 'decorate'..HAPPY BIRTHDAY mak!

Roti+Pizza...
resepi ni aku saja cuba2...kebetulan ada bahan2 dlm fridge..belasah jela..!
Sosej&mix vege

Roti Gardenia

Sos tomato & mayonis (xde keju..)

Sapu sos cili atau sos tomato pd roti...

Tabur semua bahan2 & bakar dlm BELVA magic cooker

SIAP! sedia utk d mkn..

Puding Roti
Roti lg..aku mmg peminat roti! Aku cari resepi ni kat myresepi.com utk wat minum petang ;-P
1st try...1st version...x sempat nak snap pic after siap di bakar...

2nd version...di kukus..aku modified ckit...
campur keju dan kali ni x letak fresh milk..tp aku letak susu pekat manis + air 1 gelas...
Lg sedap..x perlu letak gula.
That's all..next time upload lg pics favorite food saya..heeheeh..we need food...LOL!

Wednesday, November 23, 2011

Buah hati penggarang jantung ku..Kau lah racun..kau lah penawar ;-)

Salam blogger,

Hari ni berhajat nak post 2 entry..(kalau sempat la..coz mlm dh jd turn dady duk depan laptop...mumy tetap..and always layan anak2) Bukan mengeluh tau..

Ce baca tajuk kat atas tu..hakikat ibu muda (muda ke 26 thn???) yg dah mempunyai 2 org anak..sibuk melayan kerenah anak,ber'blogging',twitter and Facebook lagik!

Baru jap tadi (23/11/2011 lbh kurg kul 4 ptg) Kakak bangun dari tido menangis x berhenti2..bagi air xnak,peluk pon xnak..siap tukarkan diaper pon x senyap jgk..adik pon bangun..menangis jugekkk...huuuuh! Gue tension sudaaaa! Saya susukan adik..adik senyap...kakak lebih kuat meraung coz x pujuk dia..saya mati akal.
"Pe ke hal budak ni?Pe aku nak wat dgn dia ni?"
Luckily...atok wie dtg dgn Daris (anak buah..duk berdekatan dgn umah mak...)
Atok wie " kenapa bella???"
Bella senyap..nampak Daris trus senyum....aduhai! budak kecik ni....dah de perasaan...sedih,marah,gembira... ;)
Petang semalam saya melayan nabeela berjalan..xtau la bpe KM saya berjalan..sambil mak jaga adik nadeera.Yang paling best..kul 9 mlm nabeela dah penat+mengantok+TIDOR!!! huuhuu... Tinggal melayan adik yg huhahuha~~ menangis x selesa..perut kembung nak berdakap...minum banyak sgt! Tu la psal...Meh tgk pics anak2 ku yg kian membesar...yg macam2 ragam...yg sering buat aku kadang2 hilang sabor...tp aku tetap sabor...heeheeh!
dari 2.1kg....in 1 month berat adik jd 3.5 kg..cuma breastmilk!

Sweet sgt2....Nabeela peluk adik Nadeera...Dah besar nt jgn gado2 tau ;)
I love U my baby..

Sifat kakak terserlah..

Kakak pandai 'ON' laptop..hmmmh..bijak budak2 sekarang nih!

Nadeera with 'caterpillar'..

Close up...Full Face..

Tido sekatil..mcm 'anak kucing'..heehee...so cute!


Si tembam mummy&daddy nih...

Nabeela cam Mas Idayu..pegang botol camtu....tp dh besar x mau jd Mas Idayu taw!

Bila nabeela menangis....Cantik x muka dia???

Kakak demam..suhu hingga 39 dc..

Daddy bg mkn ubat...kakak budak baik...pandai mkn ubat!

Tetap aktif!!! Mummy syg kakak..

Pas menyusu...turn Daddy 'burp'kan nadeera..

Suka pulak mummy amik pics dia..
Macam2 kisah tentang mereka...yang paling 'best' bila...adik mengaruk (menangis) kakak pon 'join' sama...tu yg xtahan mummy d wat nya.Nabeela dah mula tunjuk sifat syg pd adik...dia selalu kiss adik..tp klu time dia geram..laju je tangan nak 'melepuk' adik..heehee..

Mummy 'geram' dgn nabeela & nadeera..tp mummy sayang sgt kamu ber2!!!

Tips cuba untuk hamil (TTC)

Assalamualaikum, Ada pasangan yang baru kahwin belum sempat honeymoon.. Dah dikurniakan anak (orang tua kata..bunting pelamin) Tapi ada se...