Saturday, December 22, 2012

Ulangtahun Hari lahir yg ke 27 ;)

Alhamdulillah... 22 Disember 2012...

Sekejapan masa berlalu..Selamat Hari lahir utk diri mumy sdri..

Semoga Allah sentiasa memberikan kesihatan yang baik & umur yang panjang utk mummy, suami, anak2 & ahli keluarga supaya kami dapat beramal soleh kepada Nya...Amin Ya Rabbal'alamin...

Thanx dady sbb bg special gift...Insyaallah mumy akan manfaatknnya...
Ktorg celebrate b2 je kt MP, Melaka...
Bkn x nk bwk ank2.Sebab adik x sht, akak plk tdo....So,ber'dating' la kami skejap.
Xde kek utk besday kali ni (xpe, bukan penting pon..yg penting kita bersyukur krn Allah telah mengurniakan umur&rezeki kepada kita hambaNya ni..)
Dh lama x mkn kt tmpt ni.Walaupon bising tmptnya..tp sdkit special wt kami la sbb mkn b2 kt bwh lampu 'dim'.. huuhuu.."dimm" la sgt!:))

Mumy nab&deera :))

Tuesday, December 4, 2012

Boring..

Salam,

Tak suka perkataan 'title' post aku kali ni..tp mmg le sangattttttttttttt...............................

Hati ni berkobar2 nk wat keje (bkn propa ok! sbb dh ujg thn..sok plk EO cuti..so klu dia xde..susah la ckit keje tu nk bjln lncr..) System down plk..mgu lps, mgu ni berkali2 jd cmni...boringggg tul...
Aku pon mngantuk ni..nk surf internet pon dah bosan, FB pon bosan..apa pon x bole..Nak mnulis blog..xde idea@content yg bole dcite..

Tp suddenly sjk preggy ni aku tercari2 produk dlmn/luaran utk kecantikan kulit sbb skrg ni kulit sgt kusam&kasar..sakit ati tgk...decide nk mkn produk SHAKLEE sbb bila baca testimoni2...mcm ok! heehee..nt la..aku cite next post..skrg ni tgh malas nk mncurahkn idea =P

Huish pening tol kpala aku..rasa nk tdo..huuhuuhuu..nk kata xde koje..ada...tp tah la...

Smoga Tuhan permudahkan segala urusan ku.Amin~

Diary pregnancy mummy : episod 4


Tarikh :  2 Disember 2012
Tmpt scan : Ng Maternity, Muar
My 3rd baby is 10 weeks 3 days =)


Sunday, November 4, 2012

Diary pregnancy mummy : Episod 3

Salam,



Scan pd 3 Nov 2012 di Ng Maternity, Muar.
It's 6 week 0 days. 
EDD 29 Jun 2013.

~ Mummy Nab&Deera ~

Friday, November 2, 2012

Luahan rasa hari ini...T_T

Salam,

Aku x takut utk post ttg rasa kecewa hari ni...sbb aku tau 'mrka' x kisah pon ttg aku & mslh dri aku..Slma ni aku pndm prasaan...ble d tanya, jwpnnya ttp aku yg slh.. Ya! mmg btol..rasa terpinggir ni aku buang jauh2 ble duk bersama2.Aku sntsa berfikiran positif..x mau layan sgt prasaan 'emosianal' ni!! (lebih2 lg ble dh 'berisi' lg kn?)

Aku mmg suka bkawan tp, perangai aku skrg..aku x suka 'bermesyuarat' xttu hala.Phm dak? Susah jgk nk ckp..kang aku ckp aku x suka bersembang..org kata aku 'anti-sosial' plk..bkn mcm tu..Maksud aku..aku lbh suka menyelesaikan kerja2ku/mslh peribadiku dahulu drpd duk smbg 'cari jln penyelesaiaan' sampai ke sudah..xtaw ble selesai.Tu yg nmpk aku ni x suka campuq dgn org kt sni.Actually lina yg dulu & lina yg skrg ada skit berbeza..klu dlu lina suka duk ber'klik'..geng2 mst ada plg koman 3 org..tp ble dh mngkt dewasa ni..rasa dri lbh INDEPENDANT dan x plu ikut apa org lain nk wat@pegi..I can go by myself & I can do it by myself (bkn sombong taw..ada pkra yg kita plu bkerjasama) Tu yg rasa lain.But somehow, kita plu ubh cara kita..revolution ckit..X perlu bergantung pd org lain..Cba lakukn sesuatu dgn kpuasan dri sdri..Mgkn itu yg terbaik utk dri aku.X pe la, yg pntg aku x mau dgr org 'kondem' aku..Dorg nk 'kondem' blkg2..lantak la haiii... Jnji x sampai kt tlinga aku kan???

Memang kenyataan hidup skrg..klu kita x cari kawan..kawan x mai kt kita...tp aku ramai jek kwn..dlm Fb & luar FB... So,x jd mslh...'BESTIES LIST' aku pon lebih dr 5 org WHAT?! (bkn nk bangga..tp dorg ni la..yg sehati sejiwa dgn aku..hikhikhik..) Btol ckp 1 of my fwen...kita xkan jumpa BFF dimana2 shj kita nk..bkn sume org bole share ssh & sng kita bersama.Tabahkn hati, kuatkan semangat ye mumy...fokus tujuan asal anda..'achieve ur life target'..tu yg penting..yg lain2 x pntg...Itu semua sekadar ujian @ IKLAN cm kt tv tu je..seketika shj..they comes n go...Lalala~ Be happy for myself n my family #kata2semangatutkdrisdri#

~Mummynab&deera~

Thursday, November 1, 2012

Diary pregnancy mummy : Percaya pd rezeki Allah..

Salam,

Bukan niat nk mengecilkan hati sesapa..ttpi sebenarnya mumy mmg menangis smlm dr malam 30hb hingga ptg 31hb..pas jmpa hubby tgk muka hubby..bincang..cal mak kt Mekah...Solat istiharah..baru lah hati ni tenang ckit..Nak taw knapa mumy stress sgt ble mumy taw mummy mengandung lg kali ke 3? sepatutnya mumy x leh nk 'reveal' sgt sbb ada org yg bole trima pndrian kte..ada yg x bole..that's Y mummy kata..x nak kcikkn hati sesape..mereka yg x duk kt tmpt mummy dorg x kan phm..knpa mumy tension&stress sgt smlm..

Mumy de ber'mesej' di FB dgn 1 of my besties dr zmn remaja..mumy hrp ayt mumy ni x terlalu kasar & hrp dia phm apa yg mumy nk katakan...

" Tentang rumah baru..aku ni mls nk wt keje 2x...umh tu bilik xde tiles..silap aritu x wt loan lbh ckit.Nt klu dah pndh..mst x buat pnya umh tu.Ank2 kcik nk kembor2 umh mmg xde la...nt berhabuk la..mcm2 la.Aku cma psg grill,wiring,tiles&wt table top jek..dh simple r tu.Aku setlekn umah..man setlekn hutg kete dia.X pyh hrp la MIL ke FiL ke tlg.Mmg aku x hrp lgsg pon.Umah tu bkn jd mslh..Duit nk bsalin pon bkn jd 1 mslh sbb this is not 1st time la ktorg 'accident', dlu ms deera pon cmni gak.Frust gile..tp ms tu x pakai 'protection'.Aku pcy pd rezeki...Ko jgn risau bab tu.Ni blm 7 mgu lg aku dh senaraikn kpluan akak&adik utk thn dpn..baby je blm lg.Aku x pyh wt psediaan beriya2 kot sbb brg2 ank aku sume bru2.Cma kna sdia kos2 utk akak&adik jela.Anta taska/umh org.

Yg aku kesalkn aku dh wt 'protection' cma xde xtra protection...tu yg tah mcmana bole 'terbabas'..lg pon, history pregnant aku 2011 trok..asik kna duk wad..2010 dlu nabeela sakit..admit wad 1 bln.Aku jd fobia.Scr mental mmg blm ready bab tu.Aku kna byk berdo'a kali ni klu nk trs 'carry on'.
Lg 1, aku kna cek rahim aku..elok ke x klu nk trskn? klu mndtgkn mudarat pd aku...aku tpaksa let go...mlibatkan nyawa aku beb.2011 aku trun darah bkn mcm period ckit beb...katil aku pnuh darah.Tp ble scan bb masih hidup.So mmg x gugur.Mcm2 dugaan yg rasa x sanggup nk tmpoh.Keje pon asik dpt MC seminggu..kna 'bed rest' 2x... boring..duk umh pon bkn leh diam.Bella tgh nakal ms tu.Ni pon aku x diam.Adik berdukung..sakit pinggang aku.

Org ckp sng...suh aku 'carry on'..bkn mslh rezeki.Stp ank ada rezeki yg tuhan nk bg.Tp kemampuan kita nk jg ank2..tggjwb mendidik..aku xnk ank2 terabai.Aku dh tgk org ank rapat2 & ramai...asal bole je..TEH O pon bg bb kurg 6 bln taw.Ksiannn.Mtk d jauhkn aku mnempuh keadaan cmtu.
Bkn nk tolak takdir...bkn nk tolak rezeki...ksian jgk kt org yg susah nk pat ank...tp tu lah kenyataannya..klu ank terlalu ramai..x terkawal..kita sbg ibu bapa kna pandai main peranan. "


Macam tu la kirenya luahan prasaan mumy yg perlu semua org amik tahu..Mumy x mtk sume org fhm..sbb hny mumy yg bole decide pe yg tbaik utk dri mumy&kluarga.Mumy cma nk yg 'the best' utk ank2 mumy bkn yg 'ala kadar' aje..Janji ank de pakai,mkn,minum sume...No! Anak adalah anugerah Allah.Besar tanggungjawab kita sbg ibu bapa.Besar jgk harapan mumy utk tgk anak2 mumy berjaya, bijak, pandai, cantik & sihat =)

Due mumy yg mumy kira sdri 29 Jun 2013.

~Mummy nab&deera~

Wednesday, October 31, 2012

Rindu saat2 ini...

Salam, 

Rindu....

Waktu nabeela masih baby..masih teringat mcmana kali pertama aku mengandungkan dia..sgt excited! sume buku aku baca..surf internet pn asik search ttg pregnancy jer.... =)


Nabeela baby lg ms ni..muka serius jek! haahaa
Ready! nk gi check up kt KKIA
Nabeela pas mandi
Dpt stroler baru
she's so happy
Dia mula bergerak mcm 'komandor'..x igt bpe bln ms ni!




Ni sume kenangan ank sulung...aku akn alaminya lagi dan lagi... =)

Rindu jgk saat nadeera baby..dia sgt 'bam2' (panggilan manja utk dia) dan budak yg baik..jrg meragam...


adik yg 'bam'2..Alhamdulillah..sht!

anak2 yg mumy syg..




Si comel mumy
Patung baru....
Mummy dengki....
Budak x ckp mkn ke???

Miss that time....mumy akan jumpa lg saat2 ni tp dgn baby yg baru... #acara tahunan ke?# =P

~Mummy nab&deera~

Diary pregnancy mummy : episod 1

Salam,

30/10/2012

Satu kejutan wt mummy&hubby..spatutnya mumy dh period 20/10/2012...last period 15/9/2012..tp mumy duk tunggu2..mna ni??? perut dh rasa x slesa..asik kembung jek, pinggang sakit2, cpt pnat klu wt keje laju2, mulut ni asik nk mngunyah jek..haiii..lain mcm jek ni.Relaks lg...Dah try mnum air klapa sume..Ok je..xrasa ape2..xde tnda2 nk peod lg..panties bersih je wlu dh paki pantyliners herba.Susah ni..susah..Nabeela dah umur 2 thn 4 bln..Nadeera bru je 1 thn 1 bln..

Mumy gi watson dgn sorg member..bli la 'disclosure' UPT..blk umah tghari tros cek..x sabar nk tgu pg sok ke ble ke.Zassss! trs 2 line..hukhukhuk~ Perasaan masa tu??? nk ketawa ada..nak marah ada..kecewa ada..confuse..sedih..stress..sume ada.. X leh nk gmbrkn prasaan mumy masa tu & skrg ni. Bidan yg urut mumy ms bpantang thn lps dh kata...kdudukan rahim mumy rendah so, mmg mudah lekat..pd hal aku dh pakai 'protection' IUCD taw...mula la mcm2 ayt yg mumy dgr.."kalau Allah nk bg..pakai apa pon ttp sgkut.." "ada hikmah..mgkn Allah nk bg ko rezeki" "pakai iucd kt klinik krjaan x selamat" "IUCD MEMANG x selamat! " "Bersyukur la..org yg susah nk pat ank tu..nak sgt mngandung..ko sng mngandung..trima jela..rezeki tu" aduh! semua kata2 ni wt aku berfikir...Mereka x duk kt tmpt aku..dorg x rasa apa yg aku rasa..Aku x marah..dorg sume sayang& care kt aku. Ada kata2 semangat..tp x kurang jgk ada kata2 yg mgguris prasaan mumy.Perasaan mumy skrg sgt celaru..bila ca mak kt tanah suci mak kata smpn jela..Jg je.."rezeki dr Allah" huuhuu..lg runtun jiwa aku dgr kata2 emak kesayangan ku.Terima kasih kt kwn2 yg says 'congrats' yg bg kata2 semangat..semoga Allah kurniakan keberkatan dlm hidup kalian.

Mumy dah wt solat istiharah...kwn2 lg do'akan smoga Allah gerakkn hati mumy&dady ke arah yg lbh positif utk khidupan kami sekeluarga utk skrg & masa akn dtg.


Result UPT 30/10/2012
~Mummy nab&deera~

Thursday, October 18, 2012

~Tips jg anak2 yg demam~

Salam,

Bg mumy&dady..kami amat risau klu anak2 demam lbh 2 hari...sbb demam yang dialami oleh kanak-kanak jangan diambil mudah krn akibat daripada demam boleh menyebabkan wujudnya penyakit lain yang merbahaya cth demam denggi, mengganggu tumbesaran / perkembangan otak kanak-kanak, penyebab kepada sawan / kejang dan lain-lain.

Bagaimana mengetahui anak demam atau tidak?

1. Suhu badan normal ialah 36.7°c. Gunakan termometer untuk mengetahui suhu badan anak. Suhu yang melebihi dari suhu badan normal dianggap sebagai demam. Di nasihatkan belilah termometer yang boleh membaca suhu dengan hanya meletakkan pada telinga. Termometer jenis ini lebih pantas dan mudah untuk mengambil suhu berbanding termometer biasa. Lagipun termometer begini boleh digunakan bagi seisi keluarga.
2. Letakkan belakang telapak tangan didahi, biarkan selama 5 saat, sekiranya terasa panas. Itu tandanya demam.
8 Tips Apabila Anak Demam Panas :-

1. Berikanlah ubat paracetamol dengan sukatan yang dibenarkan oleh doktor.
2. Bukakan pakaian anak dan gunakanlah tuala basah yang direndam di dalam air sejuk untuk menyapu pada bahagian muka, kepala, leher, ketiak, depan dan belakang badan serta kaki. Selimutkan bahagian dada anak dengan tuala kering (bagi mengelakkan anak mendapat batuk) dan biarkan tanpa pakaian untuk beberapa jam.
3. Biarkan tuala lembap/sejuk tersebut pada bahagian pelipat ketiak dan dahi atau tampal 'coolfever' di dahi anak.Kami sering smpn 'stok' coolfever uatk waktu demam x d jgka.

4. Berikan susu atau air masak dengan kerap bagi mengelakkan anak anda dari mengalami dehidrasi.
5. Anak yang kelihatan lemah sewaktu demam adalah menunjukkan tanda lebih sakit, berbanding anak yang masih aktif walaupun demam.
6. Bukakan tingkap bilik / rumah bagi memastikan pengudaraan rumah dalam keadaan lancar dan tidak berhawa panas. Buka kipas atau kekalkan suhu penghawa dingin pada paras 27°c.
7. Sekiranya terdapat tanda-tanda seperti ruam pada badan, bintik di dalam mulut, muntah tanpa henti, cirit-birit, anak mengalami kekejangan / sawan serta tanda-tanda lain yang membimbangkan segera bawa anak berjumpa dengan doktor bagi mendapatkan rawatan lanjut. Seelok-eloknya bawa anak pergi ke hospital / klinik yang menyediakan rawatan khusus untuk kanak-kanak.
8. Sentiasa pantau keadaan demam anak kerana demam yang berlarutan lebih daripada 2 hari memerlukan rawatan segera di klinik mahupun di hospital.

Petua Mengurangkan Demam :-

1. Campurkan segenggam asam jawa dengan air sejuk dan lumurkan pada kepala dan seluruh anggota badan. Asam jawa berfungsi untuk menyejukkan badan dan menurunkan suhu panas pada badan.
2. Mandikan anak dari paras bawah anggota badan hingga ke atas secara perlahan-lahan iaitu bermula dari kaki, punggung, badan dan akhir sekali pada bahagian kepala.
 
Banyak kes dan kejadian yang tidak diingini berlaku apabila demam anak dibiarkan begitu sahaja. Penting untuk kita sebagai ibu bapa memastikan kesihatan anak berada dalam keadaan yang stabil. Simpan dan bawa ke mana sahaja ubat demam (yang tidak melebihi tempoh 3 bulan) dan termometer sekiranya korang pergi bercuti atau pulang ke kampung.
Selamat mencuba & semoga anak2 kalian sihat sentiasa =) 

~Mummy nab&deera~

Sayang kakak :'(

Salam,

18/10/2012
Hari ni..xtaw la wt kali ke bpe..kakak dok kt opis dgn mumy..naseb bos xde ri ni =( leh cover ckit... Smlm kami bwk dia gi klinik pakar kanak2 Dr Er kt Muar...Dia demam skali pakej dgn batuk,selesema...doc kata mgkn ada 'bronchitis'...Kakak ni dah la dr kcik puas kna admit kt GH...31 hari kt wad baby..Mumy berdo'a jgn la admit lg :( Kami berkorban masa&wang ringgit demi anak..xpela, kami cba wt yg terbaik smoga beela sht spt biasa.

Smlm suhu bdn dia 38.6 dc..sambil2 tu ktorg nk tny pakar camne nk setlekn mslh batuk dia yg dah berlarutan slma 1 bln ni..Dr kata biasanya knk2 batuk 7-9 hari dah baik..lg la mumy&dady risau..Smlm dady jg dia "the whole day" Thanks dady krn sanggup amik cuti jg ank.Sbb ari sblm tu mumy dah MC..mumy demam ;( So mumy xpat nk amik cuti lg :'((
Mcm2 dugaan since atok pi mngerjakan haji ni.Xpe la, penghapus dosa kn?!
 

Child specialist clinic@Muar

Sempat main2 dlu b4 msk check up

;))

Dady yg penyabar...jg anak sakit...nabeela di nebuliser.Mudah2an ank mumy sembuh spt sblmnya.
Ble pg2 dtg umah BS tgk si Iz & Naufal xde..dia bosan agaknya xde kwn.."nak balik2..." katanya.Aku dtg umh BS kul 11 sbb tertinggal cooler beg..hmmh..tpaksa la amik..x sampai ati tgk dia nanges2.Ikut mumy dok opis..kul 1230 tpaksa cabut blk..kt umah mngarok nk tdo...tdo kn..kul 2 xbgun lg..last2 kul 3 tpaksa jgk kejut..bgun..angkat bwk pi opis..Allah huakbar! Penatnya...klu org x paham situasi aku org akn mngata kot?! Tbe opis nanges2 sbb x ckp tdo..skrg mumy tgh countdown pukul 5 ptg..nk jmpt adik plk...Hopefully mlm ni evrythg going well sbb dady duty mlm ni.Hrp2 mumy dpt jaga ank2 dgn baik.

~Mummy nab&deera~

Sunday, October 14, 2012

~ PERUNTUKAN UNTUK RUMAH BARU ~

Salam,

Actually rumah baru kami dah bole amik kunci kat developer..tp sbb mak sdg mngerjakan haji..kami tangguh dlu nk amik kunci tu...atas sbb kekangan kewangan..Hmmh..penat sik wat bajet..kali ni dah 'finalise' yg mana perlu wat dulu..yg mana kna tangguh dulu...Bajet tidak mencukupi (dah mcm peruntukan dr krjaan m'sia plk!) Klu aku ni sanggup tanggung risiko mmg aku wat 'loan' lbh aritu..tp sbb xnak beban hutg bulanan..kna la kami ketepikan hasrat 'murni' itu dan cuba cari 'solution' lain...(Hmmmh..semput jgk la...) Hari2 berdo'a semoga Allah murahkan rezeki kami...semoga Allah bukakan pintu utk rezeki masuk...spy kami dpt melalui proses berpindah ke rumah baru dgn hati yg lapanggggg...

Kalau tgk kt post 're-checklist rumah baru' mmg aku rasa tu dah plg minima bajet dah..tp aku de wat checklist lg utk meminimakan kos..wat masa skrg ni..hasrat utk pasang cornice&awning ditangguhkan terlebih dahulu...pintu kabinet pon tangguh jgk..haahaa..wat table top ala kadar je dulu..janji x perlu pakai 'meja besi' dapur gas aku skrg tuh..nak wat kerja pyh..nk potong memotong leceh...Skrg kna pk bli hood, glass hob gas & sink untuk table top...Kos pasang tiles bilik shj & table top anggaran kurg RM 5,000.
Grill plk bajet hanya RM2,000, Plugs,fan&lights (wah ckp omputih sat!) bajet RM 1,000+ tgk pd jnis brg yg aku nak..klu bajet ciput bli la brg yg ala-kad kn??? Upah org wiring mgkn RM 1,000.Cat mgkn husben aku wat sendiri...Bli cat 5 liter x 2 tin je kot mgkn kurg RM500 ..klu nk ajk member2 tolong..upah la ckit... :)
Peruntukan untuk bli hood & hob gas RM 1,500 & TV LCD 42 inci (ganti TV lama yg dah out~dated) RM 1,500 jgk...Total bajet minima yg perlu ada RM 12,300.

Heehee...klu korang rasa "out of your mind" tp itulah shj bajet aku...memadai la..janji aku bole duk umah tu & 'renovation' akan dtg wat ckit2..laalaalaa~ bg tempoh 12 bln kot baru 'siap' sume..klu xde ongkos...lanjutkan tempoh lg..haahaahaa ;-)

Sekian.

Mummy nab&deera ;-)

Friday, October 12, 2012

~ Jadual Mummy ~

Salam,

Idea nk tulis blog tu adoooo..tp moood nya xdo... =P

Sepanjang hampir 3 minggu bonda ku tiada di rumah kami..utk mengerjakan haji..begini la kesibukan mummy seharian....Mummy kena redha & tabah.. Ini baru btol2 challenge&independant kan3??? 

-->
JADUAL HARIAN MUMMY NABEELA & NADEERA YANG SANGATTTTT ‘BUSY’ & RAJIN niii... ;-p

5.45pg : Direct feed nadeera spy dia x terjaga waktu mumy mandi.
6.00pg : Hantar hubby gi keje (sampai gate umah jek =P) Masak air di dapur/cairkan EBM (rendam dlm air paip) sambil mandi & solat subuh.
6.30pg : Sediakan EBM nadeera dlm botol (4 oz x 4 botol = 16 oz)
6.40pg : 1st pumping (at least 10-15 min)
7.00pg : Buat air utk breakfast (minum hot milo/horlicks)
7.15 pg : Kejut anak2/salin pampers/cek beg ke umah BS.
 7.45 pg : Bergerak ke opis/ anta anak ke rumah BS
8.10 pg : Breakfast di cafe@tapau dr kedai terdekat.
8.30 pg : start KERJA...
9.30pg : 2nd pumping (10-20 min)/cuci bP parts
10.00 pg : sambung menghadap PC
12.00 tgh : 3rd pumping (10-20 min)/ cuci bP parts
12.30 tgh : mkn tengahari di cafe
1.00 tgh : LUNCH HOUR – balik rumah/kemas rumah/ tido 30 min
1.55 ptg : Solat zohor
2.30 ptg : @Office sambung KERJA....
4.00 ptg : 4th pumping (15min)
4.30 ptg : Solat Asar/ bilas&simpan semua breastpump parts.
5.00 ptg :  Kemas barang – GO BACK HOME/ambil anak2 kt umah BS
5.20 ptg : sampai rumah
5.30 ptg : Main dgn nadeera sambil layan kakak/DF nadeera.
6.00 ptg : mandi
6.30 ptg : start memasak utk DINNER/ sambil basuh baju (auto washing machine)
7.30 mlm : Solat Maghrib/hidang mkn malam.
8.00 mlm : Dinner/kemas dapur/ kemas brg2 anak ke rumah BS/tengok tv
8.30 mlm :  5th pumping (tandem nursing dgn nadeera)
9.30 mlm : Tidokan nadeera sambil DF (amik kesempatan utk rehat lbh kurg 1jam & biasanya tertido sekali).
11.00 mlm : BANGUN...Solat isya’/ sapu&mop rumah/ turunkan frozen EBM ke chiller/ strelise botol/ minum Hot Milo.
12.00 pg : TidO & rehat  (6 jam)  bangun semula 5.45 pg =)

Alhamdulillah...lebih kurang begini la jadual harian mumy..Dan dady ada jgk membantu spt sidai baju/ basuh pinggan mangkuk/ mop rumah/ kemas brg mainan anak2...  Rehat 6 jam utk mumy ckp kot...
Do'akan mumy & dady sentiasa sihat utk menjaga keluarga yer...=)

~Mummy nab&deera~

Monday, October 8, 2012

~Nadeera dah 1 tahun!~

Salam,

Alhamdulillah...umur adik dah mencecah 1tahun pd 26/9/2012...sblm besday aritu dah demam..minggu ni demam lg...=( Jgn la camtu dikkk..mumy nk keje..dady nak keje...Adik jgn susahkan ati mumy&dady yer?

Last week kami wat do'a selamat utk mak, makcik & nenek yg telah berangkat ke Tanah Suci.Sekaligus sambutan besday adik 1 tahun.

Tp specialnya post kali ni..jom kita 'beza'kan muka kakak & adik ble umor 1 tahun ;-)

Nabeela masa berumur 1 tahun

Nadeera kini 1 tahun
Lebih kurang x muka diorg??? heeheeh...

Jom tgk ckit gambar2 sekitar majlis hari lahir nadeera...












Knapa muka kakak macam tu???

Selamat hari lahir wat kakak yg kini 2 tahun 3 bulan dan adik 1 tahun...semoga kalian jd anak2 yg solehah,patuh pd ibu bapa, menjadi anak2 bijak, cerdik & pandai...Amin.


~U'r lovely mom~

:: Tempat feveret mummy & anak2 ::

Salam,

Sejak atok xde kt umah kami..aktiviti memasak di kurgkan pasal xde assistant nk tlg tgk anak2 + mumy x ckp tgn nk memasak...Masak2 jgk tp yg simple2 jek...atau TAPAU sahaja...habis cerita!
So, klu dady 'duty'..mumy ajk anak2 gi Marrybrown pas blk keje..sambil anak2 bermain mumy bole minum ptg+wi-fi ;-) kan3??? Pastu tapau utk dinner...Kuat mkn kan?!
Menu feveret semestinya Nasi lemak&White coffee, Chicken poridge utk ank2...

 







~SUPERMAK~
Mummy nab&deera ;-)

Bonda ke Tanah Suci Mekah

Salam...

Rindu..itulah ayat yg aku bole katakan sekarang...Rasa sunyi,sepi..tp dah 5x dpt cal mak..Alhamdulillah dia dlm keadaan sihat (dia akan bgtau bile aku bole cal dia lg..)

Aku sentiasa do'akan mak & makcikku sentiasa sihat,selamat sejahtera,tenang dan semoga segala urusan mereka di permudahkan disana...dan seterusnya mendapat haji yg mabrur.Amin.



Tak sempat nak amik gambar bersama- kredit to my cousin atas gambar yg dia snap nih :) Do'akan semoga mrka selamat pergi & kembali ke Tanah Air.



Tarikh berlepas : 27/09/2012
Waktu bertolak : 5.00 pg
Tempat bertolak:  Tabung Haji Kelana Jaya - KLIA


Aku yg rindu mak ;-)
Mummy nab&deera <3


Tuesday, September 11, 2012

Cian Nabeela batuk..... :(

Salam,

Mumy dah x terkira bpe kali bulan ni ke klinik....mula2 mumy sakit, bwk beela skali...batuk&selesema.. gi klinik swasta je kt Segamat caj Rm55 tuk 2 org pny treatment...selang 2-3 hari pastu...mumy demam pulak.. mumy gi klinik dekat Tangkak ni je..klinik faveret ktorg sekluarga...caj Rm28 dgn 4 jnis ubat..consider muraaa ;-)

3 hari slps..blk labis..mumy pi farmasi plk..sbb batuk x baik lg :-(  bli Mucinex & gula2 batuk..utk kakak skali ubt batuk&kahak..Mumy dah OK..tp beela x ok2 lg...Mlm td nabeela batok trok kul 3 pg..mumy&dady risau smp x bole tdo..rasa nk bwk gi klinik mlm tu jgk..tp tgk condition dia masih ok..x sesak nafas sume..bole tido cm biasa..then, pg td....

Bawak gi klinik lg...doc bgtau dia cam nk kna semput..mumy risoooo lar..sbb dia ada history 'bronchopneumonia'..harap2 x serius....Doc bg 4 jnis ubt..kuatkan paru2,ubt batuk,cairkan kahak&antibiotik..Hmmmh...kna abiskan ubat..nasib baik beela ni biasa mkn ubat..sbb dr kecik asik kna telan ubat. Mumy lahirkan anak mumy sihat..mumy do'akan anak mumy sihat spt sediakala.. Mumy mencari tips bagaimana nak ilangkan batuk utk kanak2...

Petua :Hilangkan Batuk (Bayi & Kanak-kanak)

1) Makan madu asli untuk hilangkan batuk.. Untuk bayi atau kanak-kanak, 1 sudu kecil.Kalau rasa madu tu macam pekat jer, boleh tambah air sikit.Madu boleh mengeringkan kahak. Campurkan madu pada susu bayi atau beri mereka minum madu sedikit setiap hari.
2) Guna kunyit hidup atau bawang putih. Kunyit hidup tu, gosok la kat mana2 permukaan yang kasar untuk dapatkan serbuk, lepas tu serbuk kunyit tu dicampurkan dengan minyak masak kemudian sapukan ke dada bayi.. Kalau nak guna bawang putih, bakar sikit bawang putih tu tapi jgn la sampai hangit.. Caranya sama jer guna kunyit, gosok, ambil serbuk,kemudian campur dengan minyak masak baru sapu ke dada bayi.
3) Boleh gunakan daun kaduk. Ramas daun kaduk dengan kapur sirih. Kemudian sapukan pada dada dan perut bayi. Kahak akan keluar bersama najis bayi nanti..
4) Kalau anak kita dah boleh mengunyah, amalkan makan kismis sebanyak 21 biji setiap hari. InsyaAllah batuk akan hilang.
5) Ini advice dr doktor...pakai baju panjang, seluar panjang, berstokin masa tido..biar panas..jgn sejuk..jgn minum air sejuk..ingat tu!!!

Balik nanti kita cuba buat yg mna senang nk wat =P

Mumy do'akan yg baik2 je utk anak2 mumy...Miss U all ;-)


~Mummy nab&deera~  






Perasaan mumy bila 1st time anta anak2 ke rumah babysitter..

Salam,

Bila cakap 1st time...perasaan bercampur baur..sedih & nerves... xtau nk ckp camne.. Hari ni hari ke 7 nabeela & nadeera duk umah babysitter(bs). Dorg mula dok kt sana sejak 3.9.2012.
1st day...memang haru duniaku..melalak jgn cite..nak balik 1,000,000x kot si kakak sebut ulang2..sampai bs xtahan tpaksa cal aku...dan aku amik dia kul 4 ptg duk opis.Haahaa..tu cte ari pertama...sampai ari ke-3 mumy yg jatuh demam dek kerana melayan kerenah anak2..tp dpt rehat sampai tghari je..nasib baek dady dorg lum de pelatih..ble bs cal jek kul 1130 pg..nabeela mngarok! kena la kami jemput... esoknya, anta kakak masuk nursery dekat umah tu ja..pon sama! nk blk jgk... sampai ckgu nursery ckp.. nabeela dah penat menangis..amik la dia bwk balik..hmmmh... anak2ku..

Ujung mgu yg lps kami blk kampung..mtk air penawar wat anak2..selain tu kami cuba jg berusaha bacakan Al fatihah&Al Insyirah tiup kt ubun2 anak2 masa tido...Nasihatkan dia, bgtau 'KENAPA' di harus tinggal dengan babysitter... (kredit to my fren Mariam sbb bg tips yg berguna ni..At least anak2 dgr ckp mumy&dady nya)

Semalam & arini, walaupon pagi masa anta tu kakak still menangis...tp ble dah lama2 dia senyap sendiri..adik ok dah..bs dukung muka relaks jek.Tiap2 ptg mumy sharp 'thumb print' OUT kul5 ptg..kul 5.05 mumy dah sampai umah bs.. Punya la x sabar nk jumpa anak2..nak peluk cium anak2 yg seharian x jumpa..RINDU GILER!

Cepat la masa berlalu..semoga atok selamat mengerjakan haji di Mekah..kembali dalam keadaan sihat&selamat... =)

Take Care U all ;)

~Mummy nab&deera~



Tips cuba untuk hamil (TTC)

Assalamualaikum, Ada pasangan yang baru kahwin belum sempat honeymoon.. Dah dikurniakan anak (orang tua kata..bunting pelamin) Tapi ada se...