Tuesday, November 12, 2013

Kemas Rumah : Susun atur peti ais =)

Salam sumer,

Sejak kebelakangan ni...mumy telah membuka mata seluas2nya..tentang hiasan & bab mngemas rumah... [bukan maknanya sblm ni mumy jenis suka rumah bersepah...Tp kekurangan ilmu...jd kemas ikut sesuka hati dan sesedap rasa] Dan apabila mumy gemar membaca blog2 mengemas,menyusun,menghias...now I know betapa senang & mudahnya mngemas rumah...haahaa..propa sgt ko!!!

Byk sgt blog yg aku follow... Sume kt 'inspired' list aku... My fave tentu la vanillapink3113, susunatur sioca & brideinmaking...Tp aku ni hnya beginner... Umah lom santek sempurna lg ye... Xbole la nk reveal lebih2.. Apa pon aku nk buat aku utamakn 'bajet'.. Wat wishlist [nanti aku share ttg tu] & bajet mst mantop [No money..Only can talk ma!] Atau pon buat sumting yg menjimatkan kos "less is more" dan berpegang pd prinsip aku.. "ukur baju kt badan sendri"..kan?? Hurmmmm... Yg mana mampu d buat aku buat..org pempuan bese ar...ikut hawa nafsu jek kejenya!!
Panjang plk mukadimahnya kooo..

Meh..nak share..ujg mgu lps..xde p jln mana2..maklum r..gaji'sss dah long2 time ago..so betapa kt umah...operasi 5s fridge bermula..
Habis setengah botol soda bikarbonat ku..tp puas ati coz bau2an ilang..kotoran degil pon tanggal...x payah pakai breeze! Muahaahaa~~

Meh..aku share...dr proses pertama hingga siap! Prghhhhhhh...

1st step : kluarkan segala harta karun didalamnya

Mcm farmasi gtu..

Pes asam pedas & cili boh (dah abish)

Kicap, botol air, sambal kicap & tempoyak (mak suka makan..) pon ade...


Lain2... lambakkan dulu...

2nd step : cleaning using soda bikarbonat.. [lupa nak amik gambar] sukatannya 1 sudu besar soda bikarbonat dan 2 gelas air panas [aku guna air termos jek..] pastu bersihkan guna kain yg sesuai.





Habis tercabut2 rak tu aku kerjakan...huhuhuu..dah siap bersihkan kita pasang semula...taaaaaaraaaaaaaa..hasilnya...
ni gambar keseluruhan... [sekarang ada adjustment ckit..]
** tagging lom buat betul2..sbb blm dtg 'seru' nak buat..rasa2 kena beli sticker yg lebih proper ;) **
Lagi satu 'tupperware' aku xbrape nak tupperware sgt la...aku pakai ape yg adooo jek..xde bajet nak membeli yg ori tupperware..applelady pon bole..jgn membazir..ada rezeki kita upgrade lg ;D

Bekas susu..idea by 'aku bukan bidadari'..[tray tu bole didapati di DAISO]
Rak telur & ubat2an [nanti cite pasal ubat kat entri lain]

chill room.... dipenuhi oleh stok udang kering,ikan bilis,belacan & ikan kering.
Last but not least... rak botol2..

Maaf la yer..saya x letak rempah2 dalam peti..susah nak kuar masuk & buka tutup pintu fridge tu..sume kt rak khas dapur [jugak....lain kali citer..] Masa entry ni di buat...tengah2 bulan...so,peti nampak kosong..SOLIVITE xde..JUS2..SUSU Full Cream pon xde...buah2an pon xde..sob..sob..sob :'(
EBM stok kat freezer atas.. belum nak reveal..heeheeh..

OK la,ni je yg saya bole share...simple but kemas..tu prinsip saya..nak tambah bakul2 ke..tupperware yg bentuk/warna sama..maybe next time... sume terpulang pada keperluan dan 'ongkos'nya..


Contoh2 inspirasi fridge yg 'tak bole nak ikut' gamaknya...haahaa [tapi kita suka bakul2 camtu..ble nak guna tarik je kuar bakul2 yang dah siap tagging tuh] Insyaallah, akan cuba diusahakan satu hari nanti dan entri ni sebagai rujukan kelak.. =D

contoh 1

contoh 2

contoh 3

contoh 4
With Smile.......
Mummy nab&nad ;)





6 comments:

Meey@ said...

dear, baru tau nak cuci peti ais guna soda bikarbonat!!selama ni guna air paip biasa je..patut la mcm xpuas! haha.thank you for sharinggggggggg..=)

Mrs.aisheiteru said...

Eh ade brideinmaking di situ. Rajinnyer kemas peti ais. Mesti rajin masak mcm2 ade dlm peti ais. Selamat mengemas.

mamaairis said...

wow...........bersih tuhhh...caya la mummy...

mamaairis said...

pas nih buat la untuk ruang2 lain plak...bole kita meniru awak..hihihihi

Fizah said...

thumbs up! usaha yg mengkagumkan! :)

I'm Alina said...

Ada susunatur yg terbaru..ni susunatur masa pas cuci..skrg dah bli PRUTA food cntainer..hukhuk..nt hup~date lg.... =P

Protein penting untuk mereka yang ingin hamil

Assalamu'alaikum w.b.t, Semua pasangan yang berkahwin mestilah nak dikurniakan cahaya mata kan. Tak kira la seorang atau ramai.. Itu...