Friday, August 17, 2012

Menjelang hari raya.............

Salam,

Hari ni adalah hari ke 29 umat Islam berpuasa...Alhamdulillah..smoga kita dpt mengakhiri ibadat puasa serta meraikan hari kemenangan keesokan harinya dgn penuh rasa kesyukuran ke hadrat Ilahi...

Aiyaaa! ayat mumy..dasat siottt...

Ok..mumy bkn de idea sgt nak menulis pagi2 ni...Mumy just nak ceciter kosong..Kelmarin, hari khamis ptg sblm berbuka..kami dah sampai Segamat...sempat lagi berdating dgn en hubby tgk mid nite movie EXPANDABLE2 kt LFS One Segamat..huuhuuu...

Keesokan paginya, kami sekeluarga merempuh bandar yg JEM...adoiii aiii...Wpon blum 'semua' org Segamat pulang...(iye2 je aku ni) tp bandar segamat sibuk semacam! Tp every year mmg camni....mana2 tmpt camtu kan? Arini last puasa...Sok hari raya..mst ramai yg  mncari sayur segar,daging segar, ayam segar....ketupat segera..sarong ketupat..santan segar dsbgnya....

Semalam smpt gak aku meredah Ariani...SALES giler r! skrg dh turun hga..paling murah RM18-50..tp yg mahal2 tu ttp adoooo..aku memborong 4 helai shj utk hadiahkan kt mak sehelai & selebihnya wat basahan gi koje...bli yg biasa2 jek...

Beraya di usia ujung2 20-an ni teringat lak waktu berusia bwh 10 thn ketika arwah abah masih ada...........
Arwah abah rajin blikan bunga api..(time tu..bunga api x diharamkan dijual...cma bdk2 skrg ni pandai sgt ubahsuai jd mercun buatan sdri..) Memang best..15 Ramadhan dah pasang pelita..main bunga api..rumah terang benderang..rasa meriah!!! tp skrg, x mcm dulu...Dulu lain sekarang lain...anak2 skrg pon x segumbira kita dulu masa kecik2..ble nak raya je..x taw mcmana nk gmbrkan heppy nya.

Corat coret mumy sampai sini dulu..drpd xde idea..jd mlimpah ruah plk idea =) Anyway, selamat berhari raya, berhati2 dijalan raya semasa hndk pergi beraya atau pulang ke kampung....ingatlah pd org yg mnanti...Semoga semuanya SELAMAT!!!

Maaf Zahir Batin dar kami sekeluarga,,,

~Man,Lyna,Beela&Deera~

Tuesday, August 14, 2012

Raya Datang Lagi.....

Salam,

Dah mcm tajuk lagu raya..title post mummy kali ni..

Syukur Alhamdulillah..kerana kita masih dipanjangkan usia, dikurniakan kesihatan & diberi kesempatan sekali lagi untuk menempuhi bulan yang penuh rahmat ini iaitu bulan Ramadhan dan beberapa hari saja lagi... Syawal akan menjelma.Syukur Ya Rabbi! Semoga amal ibadat kita sepanjang Ramadhan ni akan diterima oleh-Nya.

Tahun 2012 merupakan tahun ke 4 beraya sebagai seorang isteri...Tahun pertama ialah tahun 2009..masa tu baru 5 bulan (lbh kurang) mendirikan rumah tangga bersama suami tersayang...Razman Bin Rahmad. Tahun 2010 tahun pertama meraikan raya sebagai seorang ibu..baru abis pantang masa tu..baby pon baru 2bulan+ Tahun lepas pengalaman baru wat mumy kerana kali pertama x merasa pakai baju kurung di hari raya..pasal mumy mengandung anak ke2 masa tuh...Masa tu mmg xde feel nak raya..Just bli baju jubah siap 2 helai.Puasa pon larat x larat..huuhuu..Baju mak mertua pon xdak bg..Baju anak just 2 helai, baju husben pon x beli...Memang serba serbi ala kadar.Biasa la ble 'perancang' x jln..semua x gerak...huuhuuhuu

Alhamdulillah..dengan rezeki yg Allah kurniakan...tahun ni baik berpuasa mahupon beraya..mumy rasa dah 'over' sgt la nii..Makanan&masakan berbuka,sahur..memang luar biasa dari hari biasa..Kalau hari2 biasa..belasahhhh la masak pe pon..Puasa kali ni x..kul5.30 ptg dah angkat lengan baju, duk dapur jd chef..pikiaq pe nak masak?!! Persiapan raya plk semua nak baru (untuk aku kecuali handbag jer...sbb ada 'target' handbag yg xcukup bajet nak bli skrg..tp klu de rezeki SALE ujung tahun nanti nak jugak!)

Tinggal sehari je lagi hari utk aku bekerja...esok ada baaaaaaaaaaaanyak perancangan sebelum nak blk Segamat utk beraya.Hari ni..bz nak 'packing' barang2 yang perlu dibawa pulang kekampung..

Mari jengok CHECKLIST raya kami :

1)  Beg Pakaian/Luggage (wajib la) - Baju melayu hubby, samping, 2 helai tshirt baru (xde bli seluar baru) dan baju2 harian serta beberapa helai baju tidoq..Baju kurung mummy bawak 3 pasang, tudung yg ada pon baru sehelai..beli dgn my cousin iaitu tudung glamor raya Fareeda still my cousin smpn..jumpa kt Segamat nanti baru dia bg..tudung tu dwi warna..so bole pakai dengan 2 helai baju. Sehelai lg nak cari kt Jakel kot...nak blikan tudung untuk mak jugak. Mana lagi tempat paling feveret..Ariani klu x pon Hajra..cari yang ada SALE gilerrr! Barang mummy lagi yang perlu dibawa Nursing Inner 2 helai, Skirt kembang, cardigan 2 helai, T-shirt 3 helai, Nursing Tank 1 helai dan yg lain2.........huuhuuu........banyaknya barang mumy..x termasuk baju tidoq lagi.

Dah rupa cam orang nk balik oversea..nampak gayanya. Barang anak2 pulak..puas gak nak 'list'kan ni.... Gaun seorang sehelai, Tshirt baru sorang sehelai, legging utk adik, jeans utk kakak, baju kurung adik 3 pasang, baju kurung kakak 2 pasang jek...(planning sorang sehelai jek..tp utk adik kita ada byk kain lebih..1m tu muat2 wat baju kurung dia...Jd la baju kurung terlebih..heeheeh ;) ) Baju tidoq masing2 3 pasang jew&baju pakai basahan pon 3 pasang jew...sbb dah bwk byk sgt baju-bajuan...cukup2 sudah...

Blom termasuk barang lain yang sgt berkenaan didlm beg 'akademi fantasia' ni...yang lain2 tu biasa la..Beg mekap mumy, perfume, butang baju melayu & tuala mandi......

2) Diaper beg & toiletteries babies - Ni jangan lupa...klu lupa kena bli baru..haahaa..pembaziran jdnya nanti. Toiletteries termasuk syampu, mandian, baby oil, bedak, colonge, minyak yuyi, vicks, nappy rash cream, nail clipper, travel changing mat..selalunya benda2 ni dah duk dlm 1 beg...kena cek betul2 jgn ada yg terkeluar dr tempatnya..klu terkeluar mmg x bawak la jawabnya.

3)  Bakul mandi - mumy&dady punya barang2 mandian lor.

4)  Kuih & kerepek raya untuk rumah kampung, atok & mak mertua...

5)  Beg plastik berisi kasut raya.

6)  Bakul susu & makanan babies - ini harus ada..klu x memang si kakak minum air 'gas' jela raya nanti..haahaa..mumy x sezalim itu..blom pernah tertinggal brg yang paling penting tu (dah biasa ulang alik kampung dah expert kemas barang..heeheeh ;-P )

7)  Lain2 spt 'walker' adik..kena bwk..sbb risau dia merangkak sana sini sibuk mengutip. Tengah pk..perlu ke bwk stroller??nak pergi mana? apa keperluannya?

8) Bawak lori pon 'sure' x muat ni..toto&bantal anak2... haahaah =D 

9) Last but not least..lauk pauk yang nak dimasak untuk hari raya yang diimport khas dari Tangkak, Johor. Haahaah.. ada ke patut?!

Seingat mummy, ni aje barang2 yang perlu...ishk2...Harap2 la xsesak si kudut tu.Kawan2 tolong..do'akan perjalanan kami selamat dan kita semua dapat meraikan hari raya dengan suasana yang ceria & gembira. Kawan2 jugak hati-hati taw dalam perjalanan samada nak balik kampung atau nak pgi beraya.

Tahun ni sebelum raya hingga raya ke 2 mummy beraya bersama mak mumy yang tersayang. Raya ke 3 baru balik ke kampung hubby hingga seminggu..tp oleh kerana rumah kami jarak perjalanan setengah jam je..mungkin kami ke kampung hubby jugak raya pertama nanti.

Ok, sampai sini sahaja cit cat mummy kali ni...

Selamat hari raya mummy ucapkan kepada semua pembaca blog mummy, sahabat2 tercinta, sepupu yang dikasihi, saudara mara & kawan2 seperjuangan walau dimana sahaja anda berada...PEACE u'all! Maaf Zahir & Batin.



Ikhlas ;
Mummy Nab&Deera



Sunday, August 5, 2012

Menu berbuka puasa kami..

Salam blogger,
Mumy duk belek2 gambar menu2 berbuka puasa kami sepanjang minggu lps..stp menu ada kenangan tersendiri..
Alhamdulillah..Atas kurniaan rezeki yg d berikan oleh Allah..Bersyukur la..kita ada byk mknan utk di nikmati d bulan yg mulia nih..so,harap2 mknan yg di masak atau d beli tdk berlebihan dan tidak terbuang begitu shj.Mcm mumy..klu masak TERlebih..mumy akan bg jiran2 berhampiran umah..Slalunya jiran dpn umah la yg sgt "sweet" dgn kami.Mereka mmg terlampau baik dgn kami.Lg sedih sok klu kna pindah umah baru.. :'(
Ok2..jom 'cuci mata'..hukhuk..Jgn telan air liuq..kang kurg pahala puasa..aku x bermaksud begitu yer.Huhuh..



Lala goreng halia berlado
Kerabu mangga yg di hiris kasor!
Spagetti Bolognese, Nasi goreng cina , Sup bebola ikan & Goreng cempedak

Budak yg sentiasa lapor...

Tangan tu asik nak mintak air oren....

Mumy nab&deera ;))

Saturday, August 4, 2012

Misi mencari tudung...RAYA 2012

Salam,


Mumy bru pas bersahur..dgn family..sambil direct feed adik ni..sambil mumy online...huuhuu
Mumy sedang ber'chit chat' dgn seorang spupu mumy yg 'gila' tudung fareeda..aku dok pk..tudung ape yg sesuai utk aku pakai Raya tahun ni..Jika d pnjgkan usia..sht tubuh badan..Amin..


Sekarang ni mcm2 jnis tudung/hijab ada.. kt pasaran..da shawl&scarf... dan yg cara memakai pon ade 'nama' tersendiri...Hana tajima la.. macam2 lg..tgk je kt u-tube.Nama tudung pon pelbagai..sblm ni mumy peminat Ariani..memang semua koleksi Ariani...x reti pilih tudung lain.Sbb mumy rasa Ariani berkualiti dan sedap diipakai.Sekarang dah x up todate lg..mumy kena cari pembaharuan..kena ubah fesyen...Hai, jd org pempuan..bab tudung pon kna update taw!


Setakat ni mumy dah kirim shawl dgn spupu yg dok kt kl...dan bawal 2 tone..xtau la mcmana nk memakainya nanti.. In progress...order Fareeda..klu la ada warna 'idaman'...kalau ada..klu xde...dok diam2.Pakai je ape yg ade..


Nantikan pembaharuan dari mumy..huuhuu..try n error in fashion.. Insya-Allah


Ikhlas;
Mumy nab&deera

Tips cuba untuk hamil (TTC)

Assalamualaikum, Ada pasangan yang baru kahwin belum sempat honeymoon.. Dah dikurniakan anak (orang tua kata..bunting pelamin) Tapi ada se...