Saturday, December 20, 2014

OBSESI : Superhero!!!


Tetibe arini macam nak cerita tentang SUPERHERO.. almaklum sejak anak bujang dah besor.. mumy mengajor dia tengok superhero lak...

[Instead asik tengok FROZEN & TANGLED (pengaruh kakak2) hmmmmh]

Ok, nampak gaya cam mumy jek yang OBSES tentang Marvel's superhero ni... mumy bukakan CD pastu mumy yg syok tengok..stakat ni yang 'melayan' mumy... Nabeela sorang jek.. Lagi dua orang tuh.. dah bosan nanti dorang tidooo.

Aku bukan la penggemar KOMIK Marvel ni.. kalau tanya husben & adik ipar lelaki aku tau la diorang. Tapi sejak aku kawin la aku mula tengok 'berjenis-jenis' superhero daipada MARVEL ni.. sebelum ni kenal SPIDERMAN jek.. sekarang ada Ironman, Thor, Hulk, Black Widow, Captain America.. ni sume dalam movie Avengers [Spiderman takde dalam AVENGERS..dia taknak join kot]




 

Aku masih ingat..aku dating dengan husben masa pregnant kan Razin seingat aku...masa tu perot memboyot.. pi tengok wayang MID-NITE movie kat LFS Cinema, 1 segamat... penangan citer Avengers... haahaa.. nasib mak aku sporting.. tapi, Alhamdulillah...Razin ok2 jek.

Kalau korang perasan.. aku memang minat 'action movie', adventure & sci-fi.. bukan yang genre 'army-style' gtu..tak bole nak masuk la klu cite perang2 tapi TAKDE superhero... ok, superhero berperang gak.. dengan aliens.. tapi itu yang buat aku teruja sebenarnya serta 'gadget' yang digunakan contoh cam TRANSFORMERS bila dia bertukar dari Prime Mover ke Optimus Prime, dari Chevrolet jadi Bumble Bee..aku jadi kagum lak.. hukhukhuk.. [Transformer bukan dari kartun Marvel taw..]

Tapi, 'kegilaan' sekarang???

Tengok IRONMAN.. Genius, billionaire, bole cipta robot include 'hi-tech system' & 'gadget'nya yang tersendiri.. tak ke cam pelik? dan rasa macam...kan best kalau betol2 ada kat dunia..hahaha..

Aku penuh dengan daya imaginasi... susah jadi aku nih... dah minat.. nak buat camne dak? tapi aku bukan la 'DIE-HARD FAN' sangat... setakat minat karektor dan filemnya.. takde la sampai cari 'action figure' kumpul wat koleksi..kalau yang mainan tu ade...tapi tuk razin patah2kan jer atau sampai nak baca komiknya..takde masa ah aku.

Kesimpulannya, aku memang OBSES dengan Marvel Superhero.. especially, TONY STARK...heeheeh.. [IRONMAN lar tu.. ] I just keep repeating the movies..so, next year dalam bulan May gtu Avengers : Age of Ultron akan ditayangkan dan dari sumber RDJ facebook cam akan ada IRONMAN4.. I'm waiting for that!


[sumber : marvel superhero]

Wednesday, December 10, 2014

Lawatan ke A'FAMOSA RESORT ALOR GAJAH

#throwback

Awal november aritu... Mumy, Dady teman kakak&adik pi rombongan skolah ke A'famosa Resort.. nak di jadikan cerita..2 minggu selepas tu.. Dady dapat surat pertukaran ke KEM PLKN JAYA GEMILANG sebelah je zoo & waterworld A'famosa Resort tu.. Kem tu memang kena masuk entrance A'famosa tu... So, bila masuk ctu dorang ingat nak gi mandi manda...

K, bukan nak cte tentang tu...

Just nak upload gambar2 kenangan semasa rombongan tu jek..

Bagus TASKA PERMATA KEMAS ni..rajin jenjalan.. tahun lepas pi Petrosains, KLCC. Banyak peruntukannya... dah nak abis sekolah pon dapat hadiah best2 lagi... [tu citer next entry]

Layan dulu gambar start dari dalam bas hingga le ke tempat mandi manda... Zoo??? Next entry la... Tp A'FAMOSA SAFARI memang best...close up tengok binatang2 liar & ganazzz.. tai takde la pat pegang ok.. Kiranya takde la ko tengok harimau jauh beribu batu dalam sangkar macam kat zoo2 lain ( yg pernah aku gi) So, far anak2 aku enjoy dan nak pegi lagi... nanti aku cte lagi k...













Dady je layan anak2 mandi...mumy 'terjun' gak..tapi kejap2 jer...

Friday, October 24, 2014

My VIRTUAL diary dedicate untuk anak-anak.

Assalamualaikum w.b.t,

Lama dah menceburi dunia blogging, kira-kira 4 tahun lepas cuma tak berapa nak aktif. Rasanya ramai sekarang dah jadi blogger untuk share kebaikan, pendapat, cerita, pengalaman, minat dan journal kehidupan.

Sebagai blogger aku juga ada fevret BLOGGER yang mendatangkan INSPIRASI, IDEA dan memberi banyak INFO berguna. Mungkin cara mereka menulis dan blog mereka nampak menarik, tak bosan untuk dibaca... antaranya..

Ehh.. banyak lagi...sebenarnya.
Sebelum berkecimpung dalam bisnes SHAKLEE aku suka tulis tentang anak2, pengalaman mengandung, pengalaman bersalin, kisah hidup yang tak berapa menarik nih..so, blog ni aku 'dedicate' untuk anak2 dan keluarga ku...sebagai sebuah VIRTUAL DIARY yang akan berada di alam maya selama-lamanya.

Aku ade 2 blog taw... heehee... RAJIN TAK BERTEMPAT!!

I'm happy blogging.. sebab aku bole 'membebel' fefeling tulis diary gitu..kalau korang bosan takpe, jangan baca..sebab kebanyakkan cerita pasal anak anakku untuk dorang baca di masa akan datang :)

Yang ni pulak khas cerita tentang PRODUK2 Shaklee iaitu supplemen semulajadi, selamat dan dijamin berkesan. . Bukan tentang SUPPLEMENT jer.. ada jugak aku share sikit2 tentang info kesihatan, kecantikan & diselitkan tentang senaman.


Jangan ambil hati kalau ada bahasa/ayat yang kasar dan mengguris hati... minta maaf awal-awal.

enjoy reading!

Love Allah, my family and my life.


Yang menulis,
Mummy Nab & Nad
-Norazlina Sabran-
















Thursday, October 9, 2014

'Favourite COLOR' ada kaitan dengan personaliti kita???

Bila cerita tentang color...
Warna la.. dalam bahasa MELAYU.. Cuba bayangkan kalau dunia takde warna??? Tak pat bayang kan??? Tengok je la filem zaman dulu. Hitam+Putih... tu je color yang ada... ceria tak???
Sesuai dengan perwatakan aku... aku suka WARNA WARNA hijau (sebab tu duk kat luar bandar...haahaa.. sebab aku berpeluang tengok gunung ganang, pokok2 tiap hari).
Sebenarnya bagi aku tengok sesuatu 'subjek' tu.. samaada dia sesuai kaler ape.Contoh, cam kaler cat rumah aku suka.. warna2 semula jadi.. coklat, hijau, warna2 lembut dan tak menyesakkan mata. Warna yang sesuai untuk membangkitkan keharmonian keluarga.Gitu...
Macam baju, aku kurang baju kaler hijau.. aku suka baju kaler pink, purple & biru... kebanyakkannya la..
Kalau kereta (idaman) I suka kaler garang... MERAH la... paling menawan.
[Sumber ::psikotube::]

Ini adalah kajian yang dilakukan oleh pakar jiwa, perubatan dan pakar psikologi bagi mendapatkan ketepatan maklumat mengenai personaliti manusia melalui pemilihan warnanya.
Biru muda : Pengasih dan penyayang
Biru tua : Rajin dan penuh dedikasi
Oren : Bersemangat dan komited
Kuning : Ceria dan sentiasa bersangka baik
Hijau : Tenang dan tidak banyak karenah
Merah : Berani dan emosional
Ungu : Kejayaan dan sikap positif
Hitam : Rasmi, serius atau hiba
Coklat : Matang dan bertanggungjawab
Putih : Bersih dan amanah
PENJELASAN TERPERINCI

HITAM
Degil dan berdikari
Semangat yang kuat, terlalu yakin pada pendapat diri dan berdisiplin.
Kelihatan matang dan menyelubungi identiti yang sebenarnya.
Mewakili perbuatan tidak mengaku kalah.
Menyerah diri hanya pada saat-saat akhir.
Dalam situasi tertentu menunjukkan personaliti yang mempunyai kawalan terhadap diri mengikut imej berkomunikasi.

MERAH
Mendesak, mudah diransang dan lincah.
Mempunyai cita-cita yang tinggi, dan apabila menginginkan sesuatu akan dilakukan dengan pantas.
Cuba melakukan sesuatu dalam keadaan yang terbaik.
Kurang peka pada perasaan orang lain apabila diri menjadi tumpuan.
Perlu belajar menjadi pendengar yang baik.
Sedikit memaksa dan mudah membuat keputusan apabila bertindak dalam keadaan terdesak atau mencemaskan.
Mempunyai kelebihan yang boleh disalurkan untuk memimpin, membangunkan atau mengembangkan sesuatu.
Berani dan peramah namun mudah marah sekiranya tidak dapat memenuhi kehendak.
Perlu belajar untuk sabar.

PUTIH
Mempunyai keperibadian yang positif, matang dan optimistik.
Bersih dan amanah.
Gemar menyendiri.
Inginkan gaya hidup sederhana dan bebas tekanan.

BIRU LEMBUT
Kreatif, mudah mengerti serta mudah sensitif.
Mempunyai daya imaginasi yang tinggi serta sentiasa bertindak secara praktikal dalam kehidupan.
Teliti dalam teguran.
Penasihat yang baik kerana menggunakan pengetahuan untuk menyelesaikan masalah.
Gemar melakukan aktiviti mengikut kesesuaian masa serta tidak suka terburu-buru.
Ingin suasana selamat dan mendamaikan.

BIRU GELAP
Seorang yang cerdik, mempunyai keyakinan yang tinggi, serta mempunyai perasaan yang mendalam.
Merasakan diri bertanggungjawab kepada orang lain serta seronok dalam membuat pilihan.
Memerlukan persekitaran yang tenang, serta ingin dibelai dengan kasih sayang.
Mudah terganggu dengan keadaan bising.
Bos yang menggemari pakaian berwarna ungu kebiruan mudah sensitif serta mudah bersimpati, mudah dipergunakan.

MERAH JAMBU
Bersikap penyayang, menyintai alam semula jadi.
Mudah bersimpati dan memahami.
Mudah menunjukkan kelemahan diri apabila gagal mengawal emosi.
Sentiasa memerlukan dorongan dan sokongan orang lain.
Sedikit keanak-anakan.
Sentiasa menyayangi dan menghargai diri sendiri.

OREN
Mampu menguasai dan mempengaruhi sikap orang lain.
Tidak sabar.
Mudah berdikari dan mempunyai perancangan serta berdaya memotivasikan diri sendiri.
Bersikap praktikal dan kreatif.
Sangat bertenaga namun mudah gelisah.
Aktif dan mahu bersaing dan sentiasa periang.

HIJAU
Berwaspada, berhati-hati dan tidak mudah mempercayai orang lain.
Sesuai dengan kehidupan yang damai dan sunyi.
Bermurah hati, berperikemanusiaan serta membantu orang lain untuk mengubah sikap.
Mudah sensitif, ia jelas kelihatan dengan gaya pandangan mata.

KUNING
Penuh minat dan ceria
Aktif dalam jua aktiviti.
Mempunyai semangat yang tinggi dan mampu hadapi cabaran hidup.
Kuning cerah menggambarkan sikap yang spontan dan bijak berkomunikasi.
Sentiasa menginginkan dan berharap untuk mencapai kegembiraan.
Idea dan pemikiran tinggi.
Sentiasa baru dan moden dan mengalami perkembangan.
Sentiasa memerlukan ketenangan apabila konflik.

UNGU
Berkebolehan mengetahui sesuatu melalui bisikan hati, mempunyai perasaan yang mendalam, serta bercita-cita tinggi.
Berkeinginan untuk berjaya dalam semua bidang dan ingin melibatkan individu lain bersama.

PERANG
Bersikap jujur, bersifat realistik, sukakan gaya hidup yang berstruktur dan tolong menolong.
Sentiasa membelai rasa, menghargai makanan, minuman dan juga rakan yang baik.
Bersifat pelindung, mungkin dengan memendamkan emosi ataupun rahsia sehinggakan sentiasa berundur diri dan takutkan dunia luar.

KELABU
Tersendiri pendekatannya.
Kawalan diri yang tinggi dan sangat cenderung untuk tidak merapatkan diri dengan orang lain.
Suka mengasingkan diri.
Selalunya menjadi orang yang membuat keputusan dan juga pengkritik yang baik.

Most favourite color sekarang... HIJAU & PINK... damai & lembut je kita rasa... heehee ;D
Tapi kalau kaler kereta aku suka MERAH atau PUTIH! Nampak macam mahal gitu...walaupon kereta murah ke hape...
 
Korang??? Jom analisis diri.. hikhikhik.

Tuesday, September 30, 2014

TOP 5 fevret love song...

Aku memang suka menyanyi!!

Suara sedap ke??? takde la sampai leh masuk AF...harhar [ok, tak lawak!]

Macam aku, ada banyak fevret song... LOVE SONGs tu... payah ckit, sebab aku bukan minah bunga... suka lagu pon sebab lirik & lagunya...

Korang suka lagu ape???

Aku list kan 5 lagu aku paling minat.. dulu & sekarang hea...

1. My heart will go on



- sebab suka filem TITANIC.. teringat kisah jack & rose... heehee.. takde kena mengena dengan aku langsung!!!



2. Terukir di bintang

- " Sayangku jangan kau persoalkan, Siapa di hatiku, Terukir di bintang, Tak mungkin hilang cintaku padamu..." kannn.. macam sesuai di tujukan kepada orang yang kita sayang..



3. Keabadian Cinta



- Lagu Anuar Zain mendalam taw maksudnya... lagunya tak ditujukan kepada seseorang tapi lebih kepada kekasih [abadi].

4. For the rest of my life



- Maher Zain songs.. walaupon lagu2 dia lebih berunsurkan keTUHANan.. tapi lagu ni boleh dianggap lagu CINTA jugak.

5. Jaga dia untukku




- Lagu baru Dato' Siti Nurhaliza ni.. aku tujukan kepada orang yang aku sayang. Suami, mak, anak2...
Lagu ni juga di tujukan kepada family mangsa tragedi MH370..

Nampak tak aku ni bukan jenis yang ber'bunga'2.. LURUSSSS jek... kalau tajuknya CINTA... SAYANG... tu lar 'Love Song' aku...

Ok, bye... see you next enry...

#sahut cabaran 30hari blogging Day11



Monday, September 29, 2014

10 PETUA TRADISIONAL UNTUK MEMASAK

Hari ni.. nak cite sikit pasal petua orang2 tua di dapur. Memandangkan aku memang minat memasak.. jadi petua2 ni semua berguna bukan je untuk aku..tapi tuk korang gak..kan???

Kekalkan Warna Hijau Sayur-sayuran
Mudah saja, masukkan sedikit gula apabila memasak sayur hijau seperti sawi, bayam dan lain-lain.


Atasi Masalah Hanyir Ikan, Ayam & Daging
Semasa hendak membasuh ikan, ayam atau daging, campurkan segenggam tepung gandum, biarkan seketika. Selepas itu basuh dengan air bersih. Insya’allah. Selamat mencuba.


Cara Hilangkan Hanyir Ikan
Ikan terutamanya haruan dicampurkan dengan air asam jawa pekat. Kemudian rendamkan selama 1 jam. Akhir sekali basuh dengan air biasa.


Hilangkan Hanyir Ikan & Makanan Laut
Ikan yang telah dipotong hendaklah diperam dengan tepung gandum lebih 10 minit sebelum dimasak. Biar seluruh hirisan atau badan ikan tadi dibaluti tepung gandum. Saya rasakan petua ini lebih mujarab daripada memeram dengan air asam jawa.


Agar Daging Cepat Empuk
Untuk mendapatkan daging yang mudah empuk dan menjimatkan masa, anda hanya perlu meletakkan beberapa helai daun nangka ke dalam masakan anda.


Cara Kurangkan Kemasinan Gulai
Biasanya anda akan merasa risau jika gulai yang dimasukkan terlalu masin. Untuk menghilangkan rasa masin itu anda bolehlah ikut petua ini. Ambil hampas kelapa yang anda telah gunakan dan masukkan kedalam kain dan ikat kuat-kuat. Kemudian masukkan hampas yang berikat ini kedalam periuk yang berisi
gulai, biarkan beberapa minit sebelum diangkat.


Cara Membersihkan Kerang
Rendam kerang di dalam air. Kemudian ambil pelepah daun pisang. Buangkan daunnya sahaja. Potong pelepahnya halus-halus dan diramas-ramas dengan kerang. Kulit kerang tadi akan bersih dan putih.


Hilangkan Pahit Sayur Peria
Peria memang pahit. Kalau hendak menghilangkan pahitnya, potong peria dan rendam didalam air berisi garam halus. Setelah lebih kurang 25 minit, sejat dan masaklah peria tadi. Insya’allah, mesti berkesan.


Cara Masak Air Cepat Dengan Gula
Tiba-tiba rumah anda dikunjungi tetamu tetapi ia mahu segera berangkat pulang kerana ada sesuatu hal yang mustahak, sedangkan dia meminta sedikit minuman, bila dibuka tarmus air anda kecewa kerana air panas telah kehabisan. Jika anda dalam keadaan demikian jangan cepat panik, anda bukalah api dapur, ambil sedikit air sejuk dan jerangkan, untuk cepatkan lagi ia mendidih masukkan beberapa sudu gula mengikut kadar air tadi. Kerana air yang dicampurkan dengan gula akan lebih cepat mendidihnya dari keadaan biasa. Disamping itu anda juga akan merasa lebih mudah apabila ingin membancuh minuman tidak perlu lagi dimasukkan gula. Selamat mencuba.


Cara Cuci Bersih Sayuran Dari Kekotoran Dan Ulat
Walaupun kita biasanya berhati-hati ketika mencuci sayuran, khususnya sayuran berdaun hijau kita biasanya merasa bimbang dikhuatiri masih ada telur-telur bahkan ulat-ulat terdapat bersarang dibelakangnya yang tidak kita lihat. Rasa bimbang itu menyebabkan kita mengambil masa yang panjang untuk mencuci sayur dan sudah pasti akan menggunakan air yang banyak. Disini saya syorkan anda mengikuti cara ini yang dirasakan pasti anda tidak akan lagi merasa bimbang atau khuatir, terutama jika memakan sayuran yang berupa ulam, termasuklah ulam raja, mahupun kangkong serta bayam. Caranya mudah aja, setelah anda bersihkan sayuran tadi dengan air sepintas lalu, lalu anda rendamkan sayur tadi sehingga tenggelam dengan air dalam sebuah mangkuk besen yang semuatnya. Kemudian anda masuklah garam dan cuka.Biarkan beberapa ketika sayuran tadi terendam, Hasilnya anda pasti mendapati kekotoran keluar dari sayuran tadi termasuk ulat-ulat, kutu dan sebagainya. Ulat-ulat tadi terlepas dari daun dan ini akan memudahkan lagi untuk anda mencucinya dan anda tidak perlu bimbang lagi.



Selamat mencuba uols ;)

Friday, September 26, 2014

26 Sept : My Precious Girl

Alhamdulillah...

This 26th September 2014 she is turn 3 years old. 3 tahun lepas dia di lahirkan di Hospital Muar dengan berat 2.1kg sahaja kerana tak cukup bulan. Dah tak sabo nak kuar agaknya.. 35 minggu.
Dia semakin cerdik, cantik & petah berkata-kata (walaupun pelat).
Dia tak macam kakak dia yang suka berIMAGINASI..dia seorang yang realistik & mekanikal, mungkin nak jadi genius cam TONY STARK tu kott... Hah, camne tu? Dia suka 'gadget'... 'pomen2’ barang memang minat dia... rajin pon ye jugak. Sangat ringan tulang kalau mintak tolong dia. Mumy teruja tengok dia semakin bijak melakukan sesuatu.. hurmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm..

Mengandungkan nadeera banyak dugaan. Tumpah darah (placenta abruptio) memang menguji ketabahan. Alhamdulillah, setiap kesedihan akan ada kegembiraan suatu masa nanti kan???

My big girl.. my princess.. Our sweetheart...

Raihana Nadeera Bt Razman ;)


Suruh amik gambar dia... dgn gogle! sabo jekkk
On her sister nabeela birthday 28jun2014
Nak pegi sekola.. feeling baby..
Suka amik gambar

Tolong masak
Sambutan birthday dengan adik beradik


Wednesday, September 24, 2014

Fashionista : Gaya tudung saya...

Fesyen??? Aku ni bukan le pandai berfesyen sangat... Aku jarang membeli baju,kasut & tudung setiap bulan cam wanita lain... kecuali ada bajet terlebih..atau untuk hari2 tertentu. Aku takkan beli sesuatu yang tak puas hati.. kirenya aku ni jenis cerewet gak. Baik takde sesuatu barang tu kalau sekadar ada, tapi tak di pakai. Selalunya macamtu, beli tapi tak puas hati..tak pakai.. kan membazir? Aku lebih suka pakai sesuatu yang aku selesa berulang kali (macam perangai orang lelaki kan? hukhuk..)

Takpe la, aku tak tau nak cite pasal fesyen ape... ape kata kita tengok antara koleksi tudung aku yang bervariasi.. banyak sebenarnya... ni antara FESYEN2 tudung yang aku suka pakai.

Ni cerita Raya 2013.. bole plak aku tersama konsep dengan sepupu.. tapi tudung je lain.. huuhuu.. ala2 fareeda. Tapi ni brand farida joned.heehee.Tudung tu dah jadi kenangan.. sebab dah jual 'pre-loved' dengan kawan aku.

First time pakai half-moon.. selesa la pulak.. RM15 je aku beli dengan kakak chinta. KC la ni punya pasal...

Half moon feveret semestinya kaler 'cream'. Ada beberapa kaler lagi. Takkan nak tepek semua???

Dengan Razin (3months-old) sempoi dengan tudung syria. Mudah di pakai. Murah.. tak sampai rm20 rasanya.

Ni pulak.. fesyen terdahulu.. tahun 2010.. dengan Nabeela (3months-old).Masa zaman ni 'gila' tudung Ariani, Jakel tu. Bole tahan gak rege.. sehelai rm80 keatas masa tu... beratus pon ade.

Sekarang suka tudung Fareeda..tapi tak mampu nak follow setiap fesyennya. Cantik! 'Alah membeli menang memakai'.. sebab selesa bila di pakai.Sekali cuba mesti teruja nak beli lagi. HAAHAA...

Ok, fesyen korang pulak..camne??? Cer bg link kt komen??? 

Selamat berfesyen ye uols...

#teringin nak pakai jubah nursing, dress atau skirt labuh.Cam stylo jek! Muslimah sekarang suke pakai...kan.

Membaca jambatan ILMU...

Bila cakap tentang membaca (Iqra') sebenarnya saya sorang yang gemar membaca.. sebab pada saya membaca bole membuatkan saya 'lebih pandai dari orang lain' ( selain dari ayat "menambah ilmu pengetahuan" cliche sesangat! )
Ada orang.. tak suka membaca... kesian!
Bukan tak suka..sebenarnya MALAS kan? Pada aku daripada mengira.. baik aku membaca..huuhuuhuk #taksukamatematik :p
Walau macamanapun, di zaman teknologi.. e-book banyak atau pon mr.google. Dah tentu ramai yang pilih jalan mudah untuk cari maklumat kat alam maya je kan?? Ape lah yang nak susah sangat nak beli buku bagai. 'Paperless' gitu ( macam aku.. elak kena koyak dek anak2.. buku banyak kat rumah ni.. tapi pengakhirannya... hancur jadi sampah )
**tapi, harus ingat... ilmu agama korang jangan terus 'google' tanpa merujuk guru agama.Encik Google ni bukan 100% betul..ni macam2 ada.
Ok, apa yang aku SUKA BACA...??


1) Kata-kata motivasi

  - Biasanya kalau stress/sedih aku akan cari kata2 semangat dan positif untuk meningkatkan motivasi diri & melegakan stress ku. Supaya diri ni tak terus terjunam dalam gaung. hiihuu...


2) Resepi
  - suka cari resepi2 baru kat majalah, buku resepi atau online.. pastu cuba la.. bagi suami & anak2 makan. Nanti kita tepek resepi nasi beryani simple kat cni eh.


3) Majalah ke ibubapaan dan dekorasi rumah
  - sejak tahun 2009 hingga sekarang. Yela, dah jadi isteri orang.. dah jadi mummy ni.. kena la penuhi INFO2 mengenai bayi, kanak2 selain memcari idea menghias rumah. Hias ke?!


4) Tafsiran ayat Al-Qur'an

  - sejak join Shaklee..bukan setakat ilmu tentang produk, pemasaran yang kami perolehi tapi upline2 kami yang dah berjaya.. banyak menasihatkan & mengingatkan kami tentang amalan rohani. Lagipon, usia kita bukannya semakin muda.. jadi cari la ILMU AKHIRAT jugak. Saya suka baca tafsir dan fahamkan penerangan tentangnya.InsyaAllah, kita kalau nak berjaya di dunia.. kita perlu kejar akhirat dahulu. Baru la seimbang.



5)  Buku atau info kesihatan

  - saya memang minat bidang perubatan & kesihatan tapi takde rezeki jadi doktor.. haahaa... tu lar, sebab tak pandai sains & math. Jadi, saya teruskan minat menggali ilmu & membaca tentang kesihatan. Lebih2 lagi dah jadi pengedar Shaklee.. kena la banyak INPUT tentang vitamin & produk kesihatannya. Bukan bole jual 'semberono' ajek. InsyaAllah. I'll be ur best consultant.

Aku jenis kurang suka baca tentang hiburan & yang melekakan. Bukan tak pernah baca langsung... tapi entah la, di usia sekarang ni.. macam dah tak minat pekara2 yang tak mendatangkan faedah kepada aku (bajet bagus... sila percaya!)
Lagi satu, faktor pasangan jugak mempengaruhi minat kita... Suami aku sendiri suka membaca (baca apa yang dia minat la... tapi dia jenis pantang nampak 'kertas' jugak. Dan aktiviti melepak kat MPH, Popular tu biasa... dan... sekali pegi KLCC lepas bawak anak2 tengok ikan kat Aquaria kami menghabiskan masa duk kat Kunikunya.. nasib baik bukan orang KL...kalu takkkk...........


** sekarang sedang baca SURAT ARAHAN BERKURSUS 10 hari di JB **

Tangkap gambar sendiri??? "S.E.L.F.I.E"

" A selfie is a self‑portrait photograph, typically taken with a hand‑held digital camera or camera phone. Selfies are often shared on social networking services such as Facebook, Google+, Instagram, Snapchat, Tumblr and Twitter " - Wikipedia.
Siape yang tak pernah ambil gambar sendiri pastu "upload" kat media sosial...? Cuba angkat tangan sikit.. eh! Ko.. bior betul.. ni trend zaman sekarang. Kalau ko tak buat.. kire ketinggalan zaman taw.. harharhar.. ops! No..no..no.. jangan marah.
Tapi menurut kajian, 80% remaja di Malaysia mengalami 'penyakit SELFIE' ni lar.. [maknanya 20% tu korang la.. heehee..] tapi tak bole nak kata jugak.. mungkin yang 20% ni bukan tak teringin nak ber'selfie' tapi mungkin mereka takde 'smartphone' atau tak minat bergambar atau yang paling sedih tak de keyakinan diri untuk ber'selfie'.
Aku pon bukan suka sangat SELFIE.. dah ruupa syokk sendirik.. perasan cantik.. dan mintak dipuji..hukhukhuk [bajet diri ni sopan&baik la konon].
Tapi Alhamdulillah ler, aku ni bukan 'hantu Selfie' sebab rupanya SELFIE ada keburukkannya...
Check this out!!
Keburukan Tabiat Selfie
Menurut kajian Jabatan Kesihatan Mental Thailand, trend popular ‘selfie’ boleh menyebabkan seseorang individu hilang keyakinan selain menyebabkan ketagihan yang boleh membawa kepada impak negatif terhadap kehidupan dan pekerjaan mereka.
Sikap ini boleh menyebabkan masalah mental pada masa hadapan terutama sekali berkaitan keyakinan diri dimana ini boleh menyebabkan kesan negatif terhadap kehidupan seharian seseorang, karier dan juga pembangunan negara.
Memberi terlalu banyak perhatian kepada selfie sendiri dengan terus memeriksa komen yang diberikan kepada mereka dengan harapan mendapat jumlah ‘like’ paling banyak merupakan satu petanda bahawa selfie boleh menyebabkan pelbagai jenis masalah buat  mereka, termasuk kemungkinan untuk hilang keyakinan.
I pon ada jugak sekali skala ber'selfie'... guna camera depan.. jadi, aku ni takde la ketinggalan zaman sangat. Walaupon muka tak cantik mana. Alhamdulillah, cukup sifat & yakin cantik je... SMILE je la hiihuu.
Layannnnkannn ajee...

Sunday, September 21, 2014

Part 2 : "My Love" [bertemu jodoh]

Tetibe PART 2..

Mana PART 1?? [sini lar]

Ramai ke nak taw CERITA CINTA kitorang...? Ko rasa ada tak seromantik cerita ROZITA CHE' WAN dengan ZAIN SAIDIN???

Perkenalan Kami

Kami berkenalan semasa sama2 kerja kat sebuah syarikat jualan kereta. Kira kami ni SALESMAN & SALESGIRL.. sape mngurat sape??? mesti la Encik Razman.. tetibe SMS kita nak kenal. [henpon tu ilang..kalau tak bole tunjuk bukti] kebetulan, mungkin jugak dah jodoh..kita tengah single... Orang tu nak kawan.. kita OK je lar.. secara details tak payah ek..

Kami berkenalan pada bulan Julai 2007.. Then, Allah bagi rezeki, aku dapat kerja government jawatan sekarang. Masuk servis bulan November 2007, di tempatkan di Putrajaya. Family dia decide nak masuk meminang. Elok2 nak merisik bulan Disember tuu.. terus di pinang jadi bertunang. Memang sempoi & takde planning. Nasib baik tak terus nikah. heehee. We just go with the flow.... gtew...

Susah senang bersama

Dari Januari hingga Disember 2008 kami berusaha la kumpul barang hantaran tuk kahwin... sepatutnya Nikah hujung Disember 2008.. tapi disebabkan banyak halangan, dugaan & cabaran.. 'post-poned' sehingga MAC 2009. Setelah kami berbincang... kami pilih tarikh 3 April 2009 untuk disatukan dan 04.04.2009 untuk bersanding.

Seeeeeeeeeeeepanjang kami berkawan & bertunang.. banyak sangat dugaan.. kami bukan macam 'couple' zaman sekarang. Tak pon, tak macam korang.. bercinta pon naik kete.. kami turun naik bas dan 'tren'.. Sebab bakal husben dulu cuma ada motor. Susah bersama... dating pon tak gi tempat makan yang mahal2. Kadang2.. makan pon share. Kami sama-sama mencari rezeki di Putrajaya. Punya la nak berjimat, kami kan 'baru nak hidup' [orang tua cakap] makan2 kat Putrajaya tu punya lah mahal kalau nak bandingkan dengan gaji kami masa tu. Mana nak makan, nak bayar sewa, nak bagi orang tua, nak menyimpan lagi. Sedih la kalau ingat balik. Tapi, kami bole terima antara satu sama lain...[cewahhhh!] dia bole pat girlfriend lagi cun kot dari aku..tapi kenapa dia pilih aku???

Kehidupan suami isteri

Selepas bernikah.. rezeki Allah tak pernah putus.. walaupon kadang kami di duga juga, Alhamdulillah kami lalui bersama. Syukurlah, sejak 5 tahun bernikah.. kami di kurniakan 3 cahaya mata yang comel, cerdik & sihat..Syukur sesangat! Tu lar... pengikat kasih sayang kami hari ini, esok dan selamanya.

Perancangan Allah sangat hebat kalau kita lihat masa lampau dan sekarang. Setiap kesukaran pasti ada kegembiraan di masa depan.



# Ingat LAGENDA BUDAK SETAN je ada 3 sequel... nanti kita sambung SEQUEL ke-3.. harharhar...

K, bye.

Friday, September 19, 2014

Part 1 : "My Love"

"My Love"

An empty street, an empty house
A hole inside my heart
I'm all alone, the rooms are getting smaller.
I wonder how, I wonder why, I wonder where they are
The days we had, the songs we sang together.(oh yeah)

And all my love, I'm holding on forever
Reaching for the love that seems so far

So I say a little prayer
And hope my dreams will take me there
Where the skies are blue, to see you once again... my love.
All the seas from coast to coast
To find the place I Love The Most
Where the fields are green, to see you once again... my love.

I try to read, I go to work
I'm laughing with my friends
But I can't stop to keep myself from thinking. (oh no)
I wonder how, I wonder why, I wonder where they are
The days we had, the songs we sang together.(oh yeah)

And all my love, I'm holding on forever
Reaching for the love that seems so far

So I say a little prayer
And hope my dreams will take me there
Where the skies are blue, to see you once again... my love.
All the seas from coast to coast
To find the place I Love The Most
Where the fields are green, to see you once again...

To hold you in my arms
To promise you my love
To tell you from the heart
You're all I'm thinking of

Reaching for the love that seems so far

So I say a little prayer
And hope my dreams will take its there
Where the skies are blue, to see you once again... my love.
All the seas from coast to coast
To find the place I Love The Most
Where the fields are green, to see you once again... my love.

Say it in a prayer (my sweet love)
Dreams will take it there
Where the skies are blue (woah yeah), to see you once again my love. (oh my love)
All the seas from coast to coast
To find the place I Love The Most
Where the fields are green, to see you once again.... My Love.


Lirik lagu "MY LOVE" pembuka bicara... Hit song ni masa tahun 2000, pernah dengar tak? WESTLIFE... sekarang entah mana dorang... aku pong tak pat jejak lagi. Liriknya sangat indah.. berharap untuk bertemu kekasih hati. Masa ni aku takde kekasih pon.. caya tak??? Percaya la... tapi selepas 7 tahun.. Alhamdulillah, ketemu jugak CINTA HATI. haahaa.. Indah kan Cinta??? phewwww.
Semua orang tahu kot.. Razman bin Rahmad suami tercinta, Ibu ku Aftah Affan dan Arwah bapa ku Sabran bin Ibak kesayangan ku, anak-anak kurniaan Allah adalah cinta hati ku. 
** Walaubagaimanapun, kita tak boleh mencintai manusia di sekeliling kita lebih dari mencintai Rasul-Nya dan cinta abadi hanyalah kepada Allah. Keluarga kita hanya pinjaman di dunia. Kita kena lah berusaha lebih untuk bersama-sama bertemu di Jannah nanti. Tempat yang lebih kekal abadi. **


03.04.2009

Bawak mak bercuti di langkawi

~3 Little angels~


# nantikan PART 2.. kita cerita macamana pertemuan dan cerita cinta kami yer... haahaa.. FEELING retis ke kau???

Kemas rumah : TIPS RAJIN MENGEMAS...

Assalamu'alaikum..w.b.t

Ceh... konon nak bagi TIPS mengemas rumah yer??? Hahaha... senang cakap macam ni lar, rumah I kembur ( org johor sebut 'kembur' tu sepah la...) kembur depan... kemas tang dapo. Tang dapo sepah, bilik pulak kemas.. tapi kalau bilik kemas.. maknanya ruang tamu harus ke LAUT DALAM.

K, fine... takpe.. apa pon terjadi.. aku nak juga bagi TIPS camne aku merajinkan diri mengemas rumah dengan 3 'platun' aku.. Cabaran besar gak buat aku!

Aku ni takde RAJIN sesangat... kadang tak menyempat kemas hari2 pon. Aku suka tengok blog susun atur, deco2.. banyak la blog tentang hiasan rumah aku follow.. majalah yang aku baca. Tu salah satu cara aku mencari idea & meningkatkan semangat mengemas rumah. Masalah MASA & BAJET mendeko rumah adalah masalah besar, tapi masalah mata rabun aku ni tak bole elak.. pantang barang mainan bersepah & sisa makanan berteraburrr. Pergh!!! Aku selalu pegang ayat ni.. "anak orang lain 3 - 4 orang gak..kenapa rumah dorang boleh bersih dan kemas?"

Yes! DISPLIN kan anak2.. [ i'm working on it, actually ] Syarat2 bermain dengan permainan.. samada atas meja atau dalam bilik dan pas main mesti kena kemas. Sedang berusaha jugak... pupuk semangat kerjasama antara bella & deera nih. Cakap dengan razin... memang bo~layan jek dia.

Kemas sikit2 gak cara aku... contoh.. kalau nampak sisa makanan berterabur.. kutip, buang cecepat.. samada lap lantai tu dengan kain basah atau kalau rajin terlebih masa tu..mop terus. Tapi bukan mop satu rumah. MOP satu rumah ada masa2 tertentu jek.. seminggu 1-2 kali jek. Penat! Tak larat! Banyak keje kononnya...! [Alasan jek tuh, MALAS sbenarnya] 

Pastu tabiat aku.. time tu jugak buat.. kalau tangguh2 memang tak buat nanti jawapnye.. contoh kalau nampak alas meja senget. Mata sakit tengok.. terus betul kan. Ada kan jenis orang yang.. ah! Biar lah...esok2 bole betulkan.. atau cadar katil herot berot.. ah! Nanti nak tido kembur gak... adoiii... tu bukan sakit mata..sakit hati gak!!! Mak aku memang ajor.. pantang katil macam tempat kucing beranak. So, aku memang perangai cam mak aku lerrr. Dan sambil masak..aku kecilkan api.. masa tu la bersilat bersihkan singki, lap 'tabletop', basuh pinggan mangkuk & susun semula alatan memasak. Cuma dapo aku yang kecik..barang yang banyak.. bekas tak seroopa membuatkan dapur ku nampak serabut di mataku!

Hobi aku lebih kepada memasak [Walaupon aku tak banyak tulis resepi...aku lagi suka google RESEPI dan cuba resepi orang..bole gtu??] Walau camnepon.. aku tak suka rumah bersepah. Biar la rumah simple..tak banyak perabot.. tapi mesti bersih & kemas. Aku jugak ahli kelab pesbuk 'kami suka susunatur', 'Nak hias rumah macamana..' 'deko' dan banyak lagi..hiihii... 

Ni antara gambar *Hiasan Dalaman Idaman Kalbu*

Selamat menjamu mata heehuu..
-bukan rumah saya-

Yang rajin memcoret,
Mummy nab&nad.

 [ sumber IDEA : mr. google ]
moden & retro
susun atur macamni sesuai untuk ruang tamu umah ku...
ni idea untuk ruang tamu yang besar
Idea Playroom 1 [kalau la rumah aku ada extra bilik..]

Idea Playroom 2 [kalau la rumah aku ada extra bilik..]

Jangan lupa singgah makan di Ledang a.k.a Tangkak

Assalamualaikum,

Kami sekeluarga bukan la jenis suka makan luar..tapi sejak 4 tahun menetap di daerah Ledang ni, aku 'spot' beberapa gerai makan 'especially' waktu sarapan dan minum petang yang memang famous amos lar. Feberet kami laki binik minum petang @ 'mengeteh' bersama...

Kalau lalu Tangkak waktu pagi.. korang akan perasan ROTI CANAI TERBANG berhampiran surau anjung batu. Selepas exit tol tangkak.. kalau ke arah pekan tu sebelah kiri driver. Heee.. memang mabeles roti canai dorang. Sampaikan sesape yang menginap di Mawwadah Inn pon akan dapat token sarapan pagi kat situ.

Nasi Lemak Ayam berempah pulak kat depan SMK Tun Mamat di kedai makan 'PELADANG' kitorang panggil.. memang sodap! Tapi awal pagi lar.. kalau korang singgah kul 9-10 memang dapat saki baki rempah jer. Hikhik.. Nak2 kalau hari bekeje.. memang la cepat lakuuu.

Jom menge'teh' petang2... balik opis kalau ada masa.. singgah kedai mak teh.. berhampiran SMK TUN MAMAT jugak. Kedai bawah pokok..gelarannya.. sebab memang gerai tu bawah pokok rambutan kekdahnyaaa. Apa yang sedap kat situ.. selain gorenf pisang, jemput2 kelapa, bihun goreng & mee gorengnya boleh tahan sedap! Biasa dia buka weekdays jer.. weekend dorang pon tutup gak.Rehat la beb. Penat gak meniaga sendirik nih.

Lagi satu gerai yang femes kat Tangkak ni.. korang kalau dari pekan nak ke Gunung Ledang, Sagil tu.. harus la lalu PEJABAT POS TANGKAK.. ye dak? Kalau tak lalu nak lalu mana lagi??? So, toleh ckit kat pejabat pos tu depannya ada gerai makan. Situ minum petang goreng2 ada... masakan panas seperti mee bandung, nasi lemak pon ado.. memang penuh la kete berhenti situ petang. Di tambah aku promo.. lagi la femes..kan?! Harharhar... prasan aku femes la ^__^

Banyak lagi tempat makan popular sekitar Ledang & Muar ni.. tinggal lagi aku sekeluarga bukan 'kaki makan luar' jadi.. tempat yang orang selalu tumpu tu kami rasa tempat tu best dan sedap.


Tapi kat sini nak juga bagi pesanan penaja.. baahahaha.. MAKAN2 JUGAK...makan tu beringat sikit.. lebih baik mencegah dari merawat orang kata.. pastikan tahap KOLESTROL anda terkawal. Goreng pisang, nasi lemak, roti canai & teh tarik memang sodappp sangattt.. tapi tu sume makanan yang tinggi LEMAK TEPU.. Beware of that! [Phytocol-st untuk kawal KOLESTROL]

** waktu petang memang sesuai buat entri menge'teh' ni.. dah la cuaca sedang hujan ni :( **


Jumpa next entry ye..
Mummy nab&nad ;)

Wednesday, September 17, 2014

^^ CABARAN 3O HARI MENULIS BLOG ^^


Assalamualaikum,

Dalam USAHA merajinkan diri untuk menulis BLOG secara konsisten setiap hari...

Here's the list... IDEA menulis blog selama 30 hari...

Siapa nak join??? silakan & bole tinggalkan LINK anda di ruangan komen.

Selamat menulis... ;)

Pssst... Jangan lupa klik2 blog kesihatan lyna.. mummynabvitalounge







Tips cuba untuk hamil (TTC)

Assalamualaikum, Ada pasangan yang baru kahwin belum sempat honeymoon.. Dah dikurniakan anak (orang tua kata..bunting pelamin) Tapi ada se...