Sunday, November 24, 2013

SHARE : PANDUAN DIDIK ANAK ~CARA WARDINA SAFIYYAH~

Assalamualaikum semua,

Arini sume nak share ttg 'new idol' aku..IDOL zaman kini la..Selain Nabi Muhammad SAW & para sahabat yg patut menjadi contoh kepada kita...

Aku pon meng'google' cara mendidik anak..sbb aku taw Wardina ni kita tgk lemah lembut je..anak2 dia pon bijak2...selain rumah dia teratur & tersusun [hmmh, suaminya interior design uols!]
Memang mimpi nak jd cam dia..Apa kata, kita masukkn skit INPUT ttg didik anak2 dalam diri kita..mudah2an kita berjaya mendidik anak mengikut landasan yang betul sehingga mereka berjaya dunia&akhirat..





1) Parents perlu kaya dgn kasih-sayang & nasihat
Sebagai parents yang bekerjaya, mgkin ada masa-masa kita terlalu sibuk sehingga anak2 sedikit terabai utk beberapa ketika...blk rumah anak2 pon dh tido, xsempat nk luang masa pon utk hari tu...Even anak2 dh tido, berikan gudnite kiss & selitkan nasihat2 pdnya walaupon kita tau anak kita tu dh lena tido...doakan skali semoga anak kita tu membesar sebagai anak yg soleh & solehah...

2) Selalu bersembang dgn anak
Selalu mencari masa utk bersembang dengan anak. Cthnya time dlm kereta nk pegi hntr atau ambik anak dr sekolah [selalu praktikkan dgn nabeela] Kalau kita guna perkhidmatan van sekolah, cari masa sekali seminggu utk hntr & ambik sndiri anak kita dari sekolah. Kadang2 kita xsedar saat anak2 membesar itulah the very precious moment for us to be along them.

3) Ajar anak mencintai buku dari kecil
 Jadikan buku antara top list hadiah utk anak. Mengikut kata wardina, ajar anak cintai buku dari kecil, even dia blm tau membaca, ribalah dia sambil kita bacakan buku utknya.

4) Selalu nasihat anak2 sblm tdo
Berpesan lah selalu pada anak2 utk menjadi anak yg soleh & solehah. Cth nasihat: if arini anak menangis xnk pergi sklh, mlmnya sebelum anak tdo, nasihatkan & ingatkan anak itu: "esok xnak nangis2 lagi ye nk pegi sklh..." InsyaAllah nasihat kita di akhir harinya itu akan menjadi ingatan utk nya dia awal hari utk nya esok [Pun suka..praktikkan]

5) Guna kata-kata positif dalam komunikasi
Elakkan guna perkataan 'jgn' or perkataan2 negatif yg lain. Instead of nak marahkan anak dgn mengatakan: "Jgn buat itu, jgn buat ini...", nasihati anak dgn mengatakan: " Nabeela kena buat macam ni, sayang...bukan macam itu...nnti rosak la benda itu klau buat mcm tadi..." see the difference? kita sndiri pon lebih mudah menerima nasihat yg positif berbanding ngan ayat2 marah berapi...

6) Jadi role model yg baik utk anak2
Macam mana kita nk marahkan anak2 supaya xbuat sesuatu yg kita sndiri pon buat...Jadi, kalau nk anak jadi anak yg soleh & solehah, kita sbg parents pon kena la soleh & solehah dulu...ini yg dikatakan 'Kepimpinan dari tauladan'

7) Hukuman adalah kaedah yg plg terakhir
Kdg2 kita menghukum anak dlm keadaan letih baru blk keje, or worst is dalam keadaan marah. Ini tidak adil kpd si anak. Nak menghukum anak, yes blh...tp bukan dlm keadaan emosi kita yg xstabil...dlm erti kata lain, melepaskan marah pada si anak...Klau tengah marah, jgn berdepan dengan anak lagi, lari dulu cool down, kemudian baru bersemuka dgn anak itu. begitu jugak dgn pasangan kita; dlm keadaan beremosi semua benda buruk blh terjadi.


TIPS2 DARI WARDINA:
* Betulkan komunikasi dgn anak
* kena sedar klau kita hukum anak dlm keadaan marah
* cari ilmu keibubapaan* selalu bersolat bersama2 pasangan & anak
* bercerita dgn anak2 supaya anak2 xsegan bercerita dgn kita
* pastikan cium anak2 & berdoa yg baik2 utknya sebelum tido.

Wallahua'lam...



Senyum;
mummy nab&nad




INSPIRASI : RUMAH WARDINA SAFIYYAH

Assalamualaikum,

Hiiiiiiiiii uols!

Hujg mgu xde keje...keje 'menggodek' blog je r..feberet mummy..baca blog susunatur rumah ni..
Just nak share dgn uols..jom skodeng rumah wardina safiyyah ... mmg menangis tengok.. cantek bangat dong!!! Meh terjah blog eznakhalili..

Layan la dulu piccas2 kt blog tu...

Sengihhhhhhhhh:)
Mummy nab&nad

Friday, November 22, 2013

Murah ke mahal?? Mana 1 pilihan hati?


Assalamualaikum w.b.t,



Sebenarnya..byk sgt en3 yg aku nk post especially bab2 mngemas ni...hukhuk [mcm kemas sgt jek...] Bkn pe,saje nk sharing dgn uols ttg idea aku plk ttg susunatur ni.Ptg td bru je mngubah susunatur dapur [stkat ni berpuas hati..] itu je yg ada...pasrah jela.. sblm tu kemas drawer kt bilik mak...drawer brg2 peribadi dia..nt la aku cte........


Sekarang nk cte...ttg semalam... jln2 mkn ABC kt melaka..jauh benor aku p mkn ABC..sbnrnya nk "renew" ic kt UTC..eh! renew ke?? konon2 nk dpt cpt..tp ble sampai2..fuh! ramainya manusia..ok,just naik ke JPN..pastu turun blk!! wakakaka..klako x?? ok,x klako pon hasnah oiii..pastu bwk ank2 p melaka mall dgn tujuan utk membeli pampes yg kehabisan stok.Kami serbu family stor @ melaka mall..kt mall tu mmg x ramai...bole joget2 kpop kt ctu..tp dlm family stor blanggar2 troli..pelikkn?sbb family stor xkre kt ayer keroh atau jasin mmg harga terbaek pnh aku jumpa!! [tmpt korg..kt mana yg best?]

Hasil mnuai wang ringgit kami...maka kami merembat drypants size L50 rm27.90,diapex L68 rm28.90, drypers M88 rm30.99..Pet2 tu stok bln lps...kt UO segamat rm30.99 jugek... itu bajet aku la..ank ramai.Slalu sebulan mmg 3 beg utk 3 org ank..Kakak dh on off pakai..dh pandai p toilet sdri..Tp bln ni..mmg terlebiiiih sudah pasal gaji lmbt sgt coming..huhu..sakit kpla mak di buatnya...Rasa2 dah msk 5 ke 6 beg kot.Extra 3 beg bln ni :'( 



Ok xpe,mgu depan dah gaji...bertabah la... 


Pants L50, Diapex L68 - utk kakak2, Drypers & PetPet M80 - stok utk baby




So,apa diaper pilihan uols?mahal ke murah?bli kt mna?
Layan ABC & Mushroom soup @ Hang Tuah Mall
Razin Nadhif yg sabooo tunggu mummy duk minum..
*ada cloth diaper bebrpa keping..mmg x ckp la utk 3 org...Lgpon aku ni 'rajin' sgttt nak membasuh... heehee ;P *

Senyum sntsa ;
Mummy nab&nad





Wednesday, November 20, 2013

WAITING~LIST~TO~DO


Salam,

Haishhhh...semenjak aku 'sawan' mengemas rumah..xde pon kemas mana rumah aku..selalu brangan..tmpt ni nak letak ni..tmpt ni nak bli brg ni...tmpt ni patut ada ni.. "patut ke ade?" haiiiih.. [mengeluh lagi] Baru2 ni ada terbaca entry dari fave blog aku ala, si lipstik merah yana.Terpikir jugak nak buat waiting list ni...sebab kalau hanya berpikir2 semata...JUST BERANGAN..lama2 jd angan2 mat jenin [bak kata Yana] kan??? So,bila ada waiting list ni..kita ada target...Target aku yang biasa2..yang mampu di buat mengikut masa & poket kami.

Bila cakap bab mengemas dan susunatur ni memang menguji kreativiti aku selain 'menguji' nafsu..bole gtu??? [rasa2 klu byk duit memang arini jugak aku cari semua 'wishlist' aku..nanti aku share..hikhikhik] tapi,akibat kekangan tersebut..aku meletakkan target sehingga MAC 2014 [ genap setahun berpindah ke rumah skrg ]
utk melaksanakan plan yg akan aku ceritakan nih...Over ke x? mungkin yang besar2..spt tukar perabot baru dan psg kitchen cabinet mgkn x dapat la dulu..tggu le de bajet ribu-riban nanti..tetibe sedey ko ;'(  yang kecik2..boleh DIY atau recycle..rearrange..re-organize...semua yg 'RE' Insyaallah..aku cuba!!!

Pekara perlu buat...

Ruang tamu

1. Susun atur dalam laci kabinet TV
2. Bracket utk LCD [ dah lama nak beli...tp tak terbeli2 jugak ]
3. Deco2 tv cabinet 
4. Susun atur ruang santai

5. Dropzone area [ sgt penting!]
6. Wall deco [ picture frame ]

Ruang makan

1. Meja makan

Dapur [ tak sabar nak kerjakan ni...]

1. Ganti bekas rempah & labelkan
2. Susun stok makanan [ pantry area ]
3. Susun periuk/kuali
4. Susun pinggan/mangkuk [ selalu pakai ]
5. Susun pinggan/mangkuk/jug/cawan dalam almari [ jarang pakai ]
6. Susun atur dalam peti sejuk
7. Susun atur bawah sinki
8. Ruang toiletteries & laundry

9. Roller blind dapur
10. Cat semula [ sbb kontraktor dah buat comot kt dapuq chek! ]

Bilik utama

1. Susun sistem dalam almari pakaian

  • HIS
  • HER
  • KIDS 1,2,3
2. Ruang pakaian utk diguna semula
3. Susunatur dan deco Dressing table

Bilik 2 [ Fungsi bilik tidur & play area anak2 ]

1. Katil, almari, ruang bersolek
2. ruang solat

3. Ruang pakaian utk di guna semula
4. Playarea (tikar evamatic, meja aktiviti, toys storage, rak buku)
5. Wall deco
6. Cat 2nd layer

Bilik 3 [ Workstation hubby & stor ]

1. Rak dinding
2. Rak bertingkat terbuka
3. Ruang simpan barang2 jarang guna
4. Iron board

5. Playstation & TV
6. Roller blind
7. Cat

Aduhaiiii...belum buat lg..dah berpeluh pikir...byk gila plan nak buat sehingga MAC 2014..Hurmmmm..jadi ke x nih?! Aduhaiiiii [banyaknye aduhai aku???] xpe..slow2 maa.. panjang umuq, murah rezeki..akan ku usahakan ckiit2.Hopefully 100% will success..klu lambat..hampuuunkan patik.Later2..I will update =)

* Bole jugak gunakan templat bole cetak dari blog SIOCA nih utk lebih mudah memulakan projek kita nanti *



Workhard;
Mummy nab&nad


Monday, November 18, 2013

Memori: 24 Jun 2013

Salam,

[Haahaa...lama gila entry ni dalam 'draft'..baby boy mumy pon dah 4 bulan++ okeh!]
Alhamdulillah..genap 40 minggu iaitu pd 24/6/2013 hari Isnin...mumy  selamat melahirkan baby boy seberat 3.35kg di Hospital Pakar Sultanah Fatimah Muar Johor.

Fresh from oven: 24 jam

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<Rewindddddddd......>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Mumy warded pd 20/6-22/6 sbb contraction...tp os (opening servic) only 3cm...sabtu tu blk umah & ahad mummy duk umah brehat2 dgn anak2.Isnin tu chek up biasa kt klinik O&G..sakit x bpe sakit..rengat2 skjp..pg tu husben bwk  mummy  pi breakfast roti telur & minum milo panas kt gerai  yg sama masa nak bersalinkn nabeela dulu..menu pon yg sama! dlm kul 10.30 pg bru kami grak pi hospital muar...sakit dh slow..tp ble sampai hosp rasa sakit pinggang&mcm nk buang air besar...biasa la tu kan? Kuat dah tu rasanya..tp bole maintain lg...siap wat "sa'ie" sementara tunggu giliran kt klinik O&G..Mumy bjln ke hulu ke hilir xkisah org pndg...sampai kul 12 bru sampai giliran mumy..ramai gle....fuhhhh!!berasap..

Sampai le masa mumy jmpa doc...mumy pon bgtaw doc yg pg td ada lendir putih kuar...tp xde darah...k,doc perempuan mlayu...dia pon suggest.. jom cek bukan rahim.. It's finally 4 cm..kul 1.30 tghari..aku trs d hntr ke labor room..
Trs masuk bilik no 5...bukaan slow sgt...smp kul 3 ptg masih 4 cm.Doc decide nk apply 'pitocin' klu kul 4 jln masih x buka besar...Pitocin tu bantuan medical spt hormon utk mggalak&mpercepatkn bukaan rahim.Aku berdo'a masa tu...mind set sgt pnting ktika itu.."I want a natural birth!!!"

Zikir x henti..beserta ayat kursi...sambil membayangkan bagaimana keadaan baby yang nak keluar dari 'jalan'nya [apa yg mummy belajr melalui 'Gentle birth group' ] Jam 4.35 petang sebaik selesai azan asar bayi yang di nanti2kan selamat di lahirkan dengan cara natural [kuasa minda : tanpa bantuan medical] Alhamdulillah...syukur tak terhingga pd Allah! Allahuakbar...dan nurse segera suruh aku berselawat ke atas Nabi Muhammad S.A.W.

Apa yg paling aku ingat sampai skrg, selapas di jahit.. perut aku spt 'contraction' skali lg..dan nafasku tersekat2.. Tuhan shj yg tahu perasaan masa tu..panggil2 nurse&doktor kt luar sume xdengar...setelah 2 jam mnahan kesakitan..doktor pon dtg cek jahitan samada ok atau tak utk aku dihantar ke wad..rupa2nya bleeding ko!!! Doktor 'korek' semula...DARAH BEKU lum abis keluar...Ya Allah! patut la sakit macam dah nak ujung2 nyawa..setelah doktor keluarkan darah beku..baru la perut rasa lega dannn di jahit semula... can't describe la mcmana sakitnya di jahit hidup2..dah la doktor tu GEBUS..memang kena cubit je dengan aku... 2nd degree tear ok.. xpernah bersalin anak lebih 3kg+ mcm ni la jadinya... :'(

Setelah selesai...daripada kul 1 masuk labor room [kat hujung kaki katil ada jam besor..x pakai spek pon bole nmpk waktu] sampai kul 9 lbh baru pat gi wad.Leganya.... Tunggu baby dibersihkan.. tak sabor nak tgk rupa baby boy aku... [rupa daddynya jugak..mmg scan habis!] kalau kata tertukar baby pon aku bole cam la mana anak aku..heeheeh..Duk atas kerusi roda sementara tunggu nurse setlekan dokumen...terasa lamaaaa..tp aku mamai2 lg..rasa penat sgt..mcm baru pas tarik lori rosak gamaknya... but this time aku tak tumpah darah cam masa bersalin sulung dulu..aku kan HB low..sampai skrg pon keje anemia jekkk. Sekarang aku still consume multivitamin & jus delima.

Bila sampai je kt depan pintu labor room [way to exit!!! rasa macam xnak masuk lg dah...] huuhuu.. tengok muka husben rasa berganda2 kesyukuran..1st sbb dapat lagi berjumpa dgn insan tersayang setelah bertarung nyawa.. 2nd impian husben nak baby boy tercapai jua akhirnya.Berkat do'a ibu ku di tanah suci setahun lepas. [Telah ditetapkan rezeki ku oleh Allah]

Maka, duk wad selama 2 mlm..baby sume ok, pee&poo xde masalah..xde jaundis [pas bersalin xde la..seminggu pas kuar wad..ada jugak] bole la balik rumah dgn senang hati..Tunaikan janji dgn nabeela balik dr hospital nak bawak baby ;') Husben, MIL & FIL dtg jemput...

Sekian, begitu la catatan memori saya khas utk Razin Nadhif & anak2 mummy yg lain...





Gembira;
Mummy nab&nad



KURSUS ART "ATTACK" @ KKLJ


Salam,
Saje nak share dgn uols...

Last week...6/11/2013 aku telah men'join'kan [ome!] diri dalam kusus ART THERAPHY..
Kursus ni terapi diri...Just have fun drpd memikirkan kerja sepanjang masa..[tgk nombooooooooor jek!] dah lama nak share dgn uols..tp tak berkesempatan..

Aktiviti sepanjang kursus ni spt main lukis2 & membentuk tanah liat...ape yg aku dpt pelajari..Contoh bagi kanak2...apabila mrk ada masalah kadang2 mrk xdpt luahkan melalui kata2@percakapan.. cuba kita bg mrk krayon&drawing block.. dari lukisan kadang2 kita dapat menterjemah apa yg ada dlm pemikiran mrk.Begitu jugak kita...Aku suka cara ni.. [bole di praktiskan kpd anak2] tp utk aku..xde masa nak melukis..aku suka menulis..dgn menulis aku dpt meluahkan segala isi hati aku..xnak dah post kat FB...ramai yg suka wat spekulasi..=P
So, my blog is my diary.. nk komen bole... di persilakan..tp mungkin di 'tapis' la..yg 'hampas' aku buang ekk..Sowiiee

Nak tengok x lukisan aku??? x brape santeeek...bkn xbrape....tp mmg x santek langsung!!! kuei3.. Maaf la, x berbakat dlm lukisan.. klu suh husben aku bole r..dia ber'seni' sgt! heehee =D


Lukisan tu tentang...yang atas, penceramah tu suh lukis "apa diminda anda?" yang bawah tu pulak "zaman kanak2"... heeheeh..kununnyaaa!

Gigih mewarna...dah lama x jumpa krayon! Ngeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeehhh..

C ya next entry..

Mummy nab&nad ;)


Rajin tak dia??

Salam,
Tajuk tu mintak puji taw...haahaa... Mana tumpahnya kuah kalau tdk ke nasi atau mee atau bihun... =P Kan???
Ceritanya si anak dara ke 2 mummy ni [Raihana Nadeera] rajin bebenor la kununnya...dia tumpahkan air trus dia p cari kain lapsss tanpa d suruh...muahaahaa... Smoga ank2 mumy ni rajin sampai dh dewasa nt.Jgn sekarang je rajin..dah besar...ke laut dlm!!!
Ok, tu je..saje nk mnjeleskan korg [jeles ke x?!] byk cte best...tp x tercte...sbb bz bebenor gamaknya [ujg2 thn ni...org akaun kejenya tutup akaun o_O] huhu... Daaa...
Nasib umah mummy guna tikar evamatic...bukan karpet...klu x..harus kena menjemur!
[mummy dia tauke tikar evamatik]

Tq for reading;
Mummy nab&nad

Tuesday, November 12, 2013

Kemas Rumah : Susun atur peti ais =)

Salam sumer,

Sejak kebelakangan ni...mumy telah membuka mata seluas2nya..tentang hiasan & bab mngemas rumah... [bukan maknanya sblm ni mumy jenis suka rumah bersepah...Tp kekurangan ilmu...jd kemas ikut sesuka hati dan sesedap rasa] Dan apabila mumy gemar membaca blog2 mengemas,menyusun,menghias...now I know betapa senang & mudahnya mngemas rumah...haahaa..propa sgt ko!!!

Byk sgt blog yg aku follow... Sume kt 'inspired' list aku... My fave tentu la vanillapink3113, susunatur sioca & brideinmaking...Tp aku ni hnya beginner... Umah lom santek sempurna lg ye... Xbole la nk reveal lebih2.. Apa pon aku nk buat aku utamakn 'bajet'.. Wat wishlist [nanti aku share ttg tu] & bajet mst mantop [No money..Only can talk ma!] Atau pon buat sumting yg menjimatkan kos "less is more" dan berpegang pd prinsip aku.. "ukur baju kt badan sendri"..kan?? Hurmmmm... Yg mana mampu d buat aku buat..org pempuan bese ar...ikut hawa nafsu jek kejenya!!
Panjang plk mukadimahnya kooo..

Meh..nak share..ujg mgu lps..xde p jln mana2..maklum r..gaji'sss dah long2 time ago..so betapa kt umah...operasi 5s fridge bermula..
Habis setengah botol soda bikarbonat ku..tp puas ati coz bau2an ilang..kotoran degil pon tanggal...x payah pakai breeze! Muahaahaa~~

Meh..aku share...dr proses pertama hingga siap! Prghhhhhhh...

1st step : kluarkan segala harta karun didalamnya

Mcm farmasi gtu..

Pes asam pedas & cili boh (dah abish)

Kicap, botol air, sambal kicap & tempoyak (mak suka makan..) pon ade...


Lain2... lambakkan dulu...

2nd step : cleaning using soda bikarbonat.. [lupa nak amik gambar] sukatannya 1 sudu besar soda bikarbonat dan 2 gelas air panas [aku guna air termos jek..] pastu bersihkan guna kain yg sesuai.





Habis tercabut2 rak tu aku kerjakan...huhuhuu..dah siap bersihkan kita pasang semula...taaaaaaraaaaaaaa..hasilnya...
ni gambar keseluruhan... [sekarang ada adjustment ckit..]
** tagging lom buat betul2..sbb blm dtg 'seru' nak buat..rasa2 kena beli sticker yg lebih proper ;) **
Lagi satu 'tupperware' aku xbrape nak tupperware sgt la...aku pakai ape yg adooo jek..xde bajet nak membeli yg ori tupperware..applelady pon bole..jgn membazir..ada rezeki kita upgrade lg ;D

Bekas susu..idea by 'aku bukan bidadari'..[tray tu bole didapati di DAISO]
Rak telur & ubat2an [nanti cite pasal ubat kat entri lain]

chill room.... dipenuhi oleh stok udang kering,ikan bilis,belacan & ikan kering.
Last but not least... rak botol2..

Maaf la yer..saya x letak rempah2 dalam peti..susah nak kuar masuk & buka tutup pintu fridge tu..sume kt rak khas dapur [jugak....lain kali citer..] Masa entry ni di buat...tengah2 bulan...so,peti nampak kosong..SOLIVITE xde..JUS2..SUSU Full Cream pon xde...buah2an pon xde..sob..sob..sob :'(
EBM stok kat freezer atas.. belum nak reveal..heeheeh..

OK la,ni je yg saya bole share...simple but kemas..tu prinsip saya..nak tambah bakul2 ke..tupperware yg bentuk/warna sama..maybe next time... sume terpulang pada keperluan dan 'ongkos'nya..


Contoh2 inspirasi fridge yg 'tak bole nak ikut' gamaknya...haahaa [tapi kita suka bakul2 camtu..ble nak guna tarik je kuar bakul2 yang dah siap tagging tuh] Insyaallah, akan cuba diusahakan satu hari nanti dan entri ni sebagai rujukan kelak.. =D

contoh 1

contoh 2

contoh 3

contoh 4
With Smile.......
Mummy nab&nad ;)





Friday, November 8, 2013

Razin is 4 months old

Newborn baby

Now!!!
Alhamdulillah,

Baby boy mumy dah becor..dah 4 bulan 2 minggu...Seminggu sebelum sambut hari kelahiran 4 bulan razin dah boleh meniarap sendirikkk... [Bangga mummy dgn perkembangan boboi mumy!!!]. Mulut pon dah 'kehpochi'...Tp, Alhamdulillah..Razin jenis baby yang x banyak songeh..perut kenyang + pampes kering...dia OK..bole layan baby tv sendiri.. [Hikmah anak ramai...Senang nak jaga..syukran!]

Keje mumy pon bertambah kt opis.. kadang2 sampai x sempat mengepam utk Razin..sesi mengepam ~ pg 1x, tengahari balik bg direct feed, ptg 1x.. Dia dah minum 4 hga 5oz sekarang..jadual minum kul 8pg - 1 tghari = 3 botol. Kul 2-5 ptg 1 botol jek.. sbb tengahri pas lunch aku dah bg direct feed dia puas2, so dia kenyang lama ckit.Balik umah trs 'kejar' dia..huuhuu~ 

Alhamdulillah, susu masih cukup utk dia..walaupon stok x banyak..Tak pernah campur FM sejak lahir hingga sekarang (bukan bangga diri taw! tp itulah target aku...) Biasanya aku sediakan fresh 2 botol, 2 botol EBM. Bagi memudahkan kerja mak yg menjaga baby ku ini, aku melabelkan botol no 1-4..Nanti aku ctekan next entry k.

Huuuuaaaaaaaaaaaaaah....
>
>
>
>
>
>
>


Pepg ni otak beku ckitt...time ada idea..xde masa nk update blog..C ya later k..Daaaaaa~

Ikhlas;
Mummy nab&nad ;)

Throwback : Besday on 26th sept 2013

Alhamdulillah...

26 Sept 2013 ~ My 2nd daughter..Raihana Nadeera is turned 2 years old.. syukur ke hadratNya kerana telah mengurniakan kami anak2 yang sempurna & sihat.Semoga anak2 mumy & dady menjadi anak2 yang cerdik, pandai, berjaya, soleh serta solehah..di Dunia & dan juga Akhirat....

Takde 'special gift' utk  kak ngah..ktorg sempat bawak pi makan fave food dorg jek...Pizza hut, Tangkak.



#Hanya diari mumy#

Ikhlas dr hati,
Mummy nab&nad ;)

Sunday, November 3, 2013

Kemas rumah : BEKAS SIMPAN MAINAN [PART2] - 5S barang mainan anak2...


Salam semua....

Da berminggu2 mumy duk renung, tenung, menung dsb...bila la nk 'audit' brg2 mainan dorg ni...silap2 ari bulan lipas mati pon ado dlm tu...[ Part 1 kt cni..] Semalam, ari ahad mlm..mata bole bertahan lagi..sambil bergasak dgn anak2 coz dorg pon lum tido..jdnya mumy nya ni menguatkn semangat le..lambakkan brg menan dorg...tp sebelum di lambakkan..amik piccas dulu..
~SEBELUM~





begitu la rupa...sorry la..x brape nk close up..ntah ape2 je yg ade..botol bedak kosong pon ado!!!

makanya....
:
:
:
mummy gigih meng'5S' kan brg menan anak2 tercinta ni.........................................................

sambil berkungfu a.k.a berkuntaw dgn dorg..
Alat2 muzik
Lego~land
Beg berangan a.k.a alat2 solek
Hair dryer pon ada ;)
Brg masak2
Doktor2
Sayur2an & buah2an
Barang2 besar ~ sumbat dlm ni..

Ni je yg tinggal setelah tolak brg2 yg rosak+sampah sarap... Lg1, aku pelik...mana la periuk belanga,sudip,senduk banyak2 ek??? tinggal segitu jek...hisssssssh...pelikkkk... aku rasa.. confim ada yg msk tong sampah ni!!!

Hasilnya..........
~SELEPAS~




Sejuk mata mak memandangnye... xde la cam nk terberanak tong tu kan??? Nt nk gi IKEA lg..nk bli storage yg number2 tu lagik...[KUSINER-Mesh basket with lid] yg fungsi sebenar tmpt ltk baju kotor..haahaa.. "suko ati den la nk wat ape kan?!"

Tapi mumy masih perlu bertabah sbb belum ada tempat yg sesuai utk wat 'play area' diorg... [yg pasti bukan di ruang tamu] kena wujudkan space dlm bilik no 2 atau 3..huh, smile while thinking ;)

Xpe la, ni je nk cte stakat ni.. nanti dah de play area ke hapee..kita hup~date lg yo?!

#semogaimpianjadikenyataan#

Mummy nab&nad ;)

Tips cuba untuk hamil (TTC)

Assalamualaikum, Ada pasangan yang baru kahwin belum sempat honeymoon.. Dah dikurniakan anak (orang tua kata..bunting pelamin) Tapi ada se...