Wednesday, March 4, 2015

Apa korang buat kalau korang stress?

Semalam adalah hari yang sangat penat...

Sampai status kat FB pon merapu-rapu... aku menyampah nak pos status kat FB.. bila kita luahkan perasaan sedih, marah.. ada jer yang komen negatif... [kalau kita pandang masalah tu negetif, negetif la jadinya..cubalah pandang sesuatu dari sudut positif] bukan stakat pandai nak kondem orang.. kalau ko rasa tak suka.. menyampah.. meluat baca status dia.. abaikan.Kadang orang tu marah... jadi semaki marah la.

Ok, sekarang aku bukan nak cerita pasal status FB tu.. 

Dan tak perlu la aku cerita aku stress kenapa..
Sume orang stress..Ada tak orang dalam dunia ni tak pernah stress?? Tipu le ttew.. cuma cara kita nak handle stress kita macamana.Ada sesetengah orang bole handle stress 'macam tu' jek.. bole ketawa2 lagi..
Macam aku ni, susah skit nak handle stress.. lagi2 kalau stress keje.. hukhuk.. memang terpancar la kat muka aku STRESS! Haahaa..

Aku sangat kagum dengan kawan aku.. kalau dia kawal stress dia.. dia bole nyanyi2 buat lawak lagi. Aduhaiii.. camne la aku nak jadi camtu! Oh my....

Jom kita cari 'ilham' apa kita bole buat kalau kita stress?



1. Menangis.........keluarkan segala yang terpendam dalam hati..menangis sepuasnya & luahkan kepada seseorang yang bole anda percayai. Takde la pendam sesorang. Atau dok kat sejadah...mengadu pada Allah.. mohon pertolongan dan dipermudahkan segalaNya.



2. Dengar lagu favourite atau...dengar lagu yang bole buat korang happy... contohnya lagu dangdut yang tengah TRENDING sekarang..."sakitnya tuh disini didalam hatiku...". Pastikan korang dengar lagu tu sampaiiii korang jadi happy!




3. Ada orang dia suka makan-makan... keluar dengan kawan2 samada tengok wayang ke, pi karoke ke. Tolong jangan pi buat kerja2 yang tak sepatutnya k. Tapi best jugak kalau pi sesorang [kalau bole la] ada sesetengah orang kalau time stress suka beseorangan, ada orang dia suka keadaan HAVOC supaya pat melupakan keadaan stress tadi.


4. Ada juga yang suka menyendiri.... kalau aku SOLO memang aku dah buat ni... pi drive jejauh... pi lari...membawa diri kemana kaki ku melangkah di sit la tempatku melepaskan stress. tapi dah ada anak2 ni susah la sikit nak merayau sesuka hati kan. Kalau ada duit terlebih tu, aku cadangkan pi naik kapal terbang... pi pulau2.. pi tengok keindahan alam. Seronoknyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa....


5. Jangan lupa...apa2 pun kita kembali semula kepada Allah.. banyakkan ISTIGFAR.. paling kurang 100kali sehari. Bila kita STRESS semak balik 'connection' kita dengan Allah. Perbanyakkan solat sunat dan baca AlQur'an.

Hidup ni ada pasang surutnya.. sekejap happy sekejap sedih... mana ada manusia yang hidup sentiasa gembira sepanjang hidup. Yang penting... bagaimana kita mencorak & mengatur hidup kita k ;)




[baca tentang supplement untuk mereka yang selalu STRESS]

Tips cuba untuk hamil (TTC)

Assalamualaikum, Ada pasangan yang baru kahwin belum sempat honeymoon.. Dah dikurniakan anak (orang tua kata..bunting pelamin) Tapi ada se...