Thursday, January 23, 2014

7months: My breastfeeding journey with razin...

Assalamualaikum

Hamboi ko...tajuk ala2 citer fiksyen sgttt..kann?? Diam x diam...my baby boy genap 7bln ESOK..24/01/14..Jap je dah besar ank2 mumy =))
Alhamdulillah syukur kpd Allah krn telah mengurniakan aku ank yg ramai & sihat wal'afiat.
Sebenarnya arini bru blk dr P.D..de bengkel..x bpe penat lor sbb bkn àku yg drive...heeee..dlm pd berbengkel x lupa tggjwb sbg sorg ibu [mngepam susu ibu kperluan utk baby saat ibu kluar bkeje] ok..done..aku x smpt nk snap..sesi 1 di PD [sesi ke2 utk arini] aku dpt 6oz...tu pon pam time tea break..igt nk pam b4 bgkel mula kul 9 tu...tp x smpt...nk pam kt tmpt duduk..tkt bisg mnggànggu ktenteraman org dàn malu plk..ramài laki2.Then otw blk..dlm kete kwn pam lg..pat 6.5oz..bestnya klu selalu cmni....

Ok..aku pn PM2 mentor bf àku kt fb... [aku pon perlukn sokongan moral &sesorg yg bole motivet aku spy bersungguh2 dlm mnjayakn misi breastfeeding slma 2 thn] Aku mmg kagum tgk kesungguhan dia mnyusukan ank..dan stp kàli terujà tgk hasil tuàian dia..dia pesan klu terlambat pam tu..pàm la smpai cik B btol2 kosg.Aku ni kdg2 blur gak...bndà dah taw p tny bkali2..wàtpe ek??? aku ckp la aku br pas cal mak..mak ckp susu bb tgl 1 botol smp le aku nk blk umh..ntah cmne mentor àku btnya..bpe kali wàt POwer pumping sminggu??? Alamak! Aku ni reti pulak membohong?! Tidakkkkk...dush..... Aku pon jwb..x pnh wat PP..dush100x!

Nk di jadikan cerita sentap aku..dia upset la jgk cara bls PM dgn aku tu.Hmmmh..sedih...aku bkn x ikut tips yg dia beri...dia kata jgn ponteng pam ms hàri cuti..aku ikut..dià siap bg tips@jadual mngepam setiap ari..aku pam 3jam skli..I follow U..tips lg..aku x pam sblàh cik B hnya 10 min but àt least 15 - 20 min smp cik B btol2 kosong..slma àku amalkan tips dià mmg hasil susu aku kmbàli meriah.....[meriah dlm erti kata aku yg produce xbyk susu ni dlm sbotol pnuh gak] ok r pd àku drpd cma pat 1-2oz..tp aku ttp bersyukur dan happy skurang2 nya aku mampu mhasilkan susu bdn.Xde la skali pam smpai  10-20 oz..byk gile tuuu bg aku yg keding ni.Tp tu pon org ckp..byk ek susu lina!!!!

Alhamdulillah...rezeki ank2.

Tp terkesan jg d hati..rasa cm loser plk ble cara dia 'marah' tu...1 sbb aku x ikut tips dia bg [bkn sume aku xikut] 2 dia bandingkan lifestyle àku dgn dia yg aku rasa dia ibu yg hebat...keje sbg pgawai&bisneswoman lg..blk rumah urus ank2 & suami sambil mngepam... Btol la ckp dia...lain org len cara..ikut kesesuaian masing2.Aku xleh jd dia....kerjaya,latarblkg kluarga,pendorong&sifat kami jg berbeza..Dia pn xleh jd aku...hurmmm..Mgkn dia bersungguh..sgt bersungguh...plus de ramai ank susuan.Nak kata aku x bersungguh........?Klu aku x bersungguh..baik aku x buat lgsg.Aku cba yg terbàik utk mhasilkan susu utk ank aku..tp mgkn aku mmg jns x byk susu..at least aku cuba+paksa dri utk mnyusukn ank dan Alhamdulillah razin blm lg d beri susu formula ;) 
aku naaaak sgt mnyusukn bb smp umur 2 thn.Tp stp kali fail sbb pregnant...nadeera plg lama...1 thn...pas aku sah preggy..dia wean off sdri.xtaw knpa...

Begitu la cerita sentap aku arini...
Sentap ke?sentap sgt ke???xde la..cma keciwa kt dri sdri......................................marah..geram..sakiit hati teramat mlihat dri sndri...x mampu nk tulis kt cni mcmana perasaan aku.Rasa hopeless!!! Maw esok aku p bli FM bg kt razin...wuaaaaargh!
Dah2 le tu mnangis.... :'(







Berat razin 7 bln 7.1kg masa timbang kt KKIA selasa lps.Pakcik ni aktif bangat...mumynya pon berat bdn x naik2..dulu kini dan selamanya kediiiing...xpe la..jnji ank2 sihat.Razin suka mkn puree...mcm2 jenis mumy wat..kdg atoknya wat kn..de puree labu,carrott,kurma,bayam,brokoli,puree nasi+kismis...wat ms ni 'abang' lum d beri puree lauk pauk spt ayam dan ikan..tgu dia 8 bln+ kowt...

[Ble cte bab ank...hati mula berbunga semula]

Walker tu maklong uji kasi...mula2 aku x nk...sbb aku x nk galakkn ank aku bgantung pd walker utk WALK..huhu..tp ble dia kata dia malas nk smpn..amik jela..FOC! Ok...amik.... Bkn xde prinsip [deny sgt!] Cuma aku rasa walker ni utk kemudahan kte jgk..ble dia borink mtk kte dukung plk...bior la dia bdiri ats kaki sdri ;p 
Lgpon lama mana dia tahan duk dlm walker tu...x sampai sejam...keh3! 
Razin..razin...razin nadhif mumy ni..bdk bertuah....jeles kakàk2...ble mumy cium razin lebey2...
Begitu la kisahnyer...

learn from mistake..mentor2 jgk..idol2 jgk..kna sound jgn emo ehh...think +ve


Alkisah;
X Mummy nab&nàd X

Wednesday, January 22, 2014

'Deco' blog pulak...

Salam,

Asik mengemas rumah je kunun2 nya...suka plk tgk blog org yg neat, cozy...heehee..aku rasa blog aku kebudak2an sgt.. bajet "mcm comel"..tp mmg dolu masa buat blog ni..khas utk diary aku sbg seorang wanita yg bergelar ibu...kre blog ni dedikasi utk anak2....tp skrg...macam2 ade pulak.....

heeheeh...gelak sesorg....

Macam ni la, since aku dah rimas tgk kartun2...cute miut konon..love dove kt muka depan blog aku..aku x reti lg nak wat 'BANNER' utk blog aku ni haa [sape baik ati tolong la share..] aku pon grab la piccas putera puteris aku tu edit ckit2 kat photogrid...upload...setle...simple2 jek....

besar gedabak??? biorkan dia... [wordless...]

Misi aku mmg nak tukar banner..tp x reti..

Next...nak buat 1 lg blog...utk bizz on9 aku..heehee...1 blog pon bersawang...nk tmbh lg 1??? tengokkan aje...

Kadang2 susah gak nak mnulis blog ni..klu time de idea..xsempat nak tulis..klu xde idea..ada masa pulak kan?kadang2 ber'FB' pon boring...fave aku instagram la..suka bebenor upload gmbr...kang post mcm2 kt FB..ramai yg wat spekulasi...kt blog???suka ati aku la aku nk tulis pe...aku suka ke,over ke,marah ke,sentap ke...nak tunjuk porsche cayyene aku ke..sukati aku la..x suka...duk jauh2... heeheeh...

Gelak jahat!

Slain ttg kemas blog ni...ble tgk org rajinnya kemas umah...kdg2 aku pk...sik hrpkan laki aku yg xde masa memanjang..mghabiskan projek mngecat depan umah,dapur & bilik2 [setakat ni yg sempurna d cat ialah ruang tamu & bilik utama...bilik lain 50-50] Tu yg mls nak beria update ttg kemas2 rumah ni...Kekadang terpk...bila lah aku nak rajinkan dri..buat sdri...mngecat...style aku...x suka suh2 org KALAU AKU BOLE BUAT SENDIRI..aku xsuka nak susahkan org..aku x suka paksa org...kesian..bla..bla..bla...tp kes rumah aku ni..dah hampir setahun pindah..deko umah aku masih di takat tu..

Alasan anak kecik2???

Aku xnak jdkan alasan tu utk tdk mencantikkan rumah...meemaang btol...cat dinding hijau aku tu dah pon berconteng...xpe...tu normal bg kanak2 yg sdg membesar...Tp aku ttp degil...bercita2 nak pakai wallpaper pas tgk umah kwn aku..santek giler ko..dgn wallpaper&laminate floor...tadah jela tlinga klu laki aku mbebel.. "mummy jgn nak tukar2 plk pasni..." mana boleh..boring la klu x tukar2...haahaa.. sorry la..mummy ni degil ckiit..ckiit je...ngeeeeh...

Gelak nakal!

Ala...aku target nak pakai wallpaper tu pas setel wat kitchen kab, wat tembok, ganti pagar, tiles porch...lambat agi...dah setel baru pasang laminate floor...ahaks! verangan jek dulu...TARGET3!

Takpe la korg...korg layan jela cite angan2 aku...klu dah jd aku upload satu2...

K ar, nt kte corat coret lg... [dah xde idea nak bebel ape...] asalnya nak cte ttg kemaskini muka dpn blog aku jer...skrg aku dah donlod eblogger kt phone..stakat nk type2 pastu edit kt pc...publish okeh jer..

#suka baca blog yg femes cam blog 'aku bukan bidadari'...khusyuk...#

Wednesday, January 15, 2014

KEMAS RUMAH: 5S barang mainan anak2 lagiiii....

Salammmmm,

Pffffttttttttttttttt..........

Aku ni asik pening tgk brg mainan anak2 aku...nak buat playarea cm x jadi jek...rasa cm xde ruang yg sesuai..nak buat kt ruang tamu...konpem sok lusa umah aku bersepah dgn menan seluruh pelusuk umah..nak wat kt bilik no2...blk tu byk brg2 [mak aku kn tinggal dgn aku..so,almari&bekas2 baju dia byk..aku pon dah x taw nk susun camne] x nak la ganggu brg2 mak semata2 nk wat play area ank...Terpk jgk nk buat kt bilik no3..tp ctu la 'bengkel' husben wat model kapal terbang&kete kebal dia [dlm otak ni nak je buat SO.HO kt ctu] tp nnnnntah la..x terbuat2..x tersusun2 bilik tu..kalau korg bole bg idea...ape salahnyeeeee ;)

scroll down...

tgk gmbr bilik no 3 nih..*_*
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>





mmg bersepah sgt...Jgn tny kenapa... [piccas yg aku dah kemas ckiit2...ntah mana ilang..lantak la..bg la korg tgk 'keindahan' bilik stor ku ni] Kabinet dapur tu mnyibuk kt ctu..sbb dapur kecik..bila dah buat tabletop dah x muat nk masuk..klu dah buat KC bole ler aku le~go kan kitchen kabinet nih..ganti ngan rak2 yg sesuai utk small office~home office..lalalala~ verangan jek!

Ehh..td cam nak cite ttg kemas brg mainan anak2...

semalam, dr mana dtgnya kerajinan aku..mngemas...mengkatogerikan semula brg mainan anak2 dan soft toys yg semakin bertambah tu... [tolong la ULTRAMAN!] urgggggggggh..dah mcm org meroyan aku nih..Pls la jgn putus asa mendisplinkan anak2 utk belajar mengemas & simpan brg mainan slps main.jeles kekdg tgk...org lain de anak kecik gak...tp umah dorg kemas jek..klu bersepah pon time2 tertentu je r...xde ar cam umah aku 24/7 bersepah...sob..sob..sob... :'(

Nah~ aku teraburkan kesemua skali..ada la 'assistant' aku...assist la sgt kn???






LEGO

ALL ABOUT 'BEAUTY'..dll
COOK STUFFs

BIG STUFFs

RAZIN'S SOFT TOYS
NAK TGK SKILL SY MAIN GITAR???
Really2 hope aku dpt displinkan anak2 aku...x suka dengor ayat "biasa la budak2..suka wat sepah..." no no no.. tp apa2 pon biasanya anak2 akan tiru tingkah laku mak bapak nye kan? bila dia tgk mak bapaknya rajin..dorg pon ikut la rajin...ye dak? klu korang de tips nak mendisplinkan anak2 drumah..sila la share dgn mummy yg pening ni..... [salah satu reason knpa projek aku slalu bertangguh..slow & steady je progressnya..]

#ntah kali ke berapa mumy meng'audit' brg mainan dorg nih...skali lagi..skali lg..bpe byk kali da...?

Ya Allah, berikanlah mummy kekuatan untuk mentadbir rumahtangga..skaligus kerjaya...Amiiin :)

Mummy nab&nad


KHAT KUFI FRAME

Salam,



Saje nak tunjuk...klu yg de INSTAGRAM dan follow aku..mst dah tgk..dah x suprise dah...

Sebenarnya ramai yg tanya...tp aku rahsiakan...mst ramai igt aku bersusah pyh tempah kn...mula2 memang nak tempah kt FB Khat Kufi Online..murah jer...





nampak x??? klu tulisan ALLAH & MUHAMMAD..klu berwarna RM 80..Klu black & white baru RM70...without frame okeh...Sape pekenan...sila lah ke FB terbabit... =)


Tp aku pnya ni...special ckit...sbb rezeki dtg bergolek...Alhamdulillah...

Masa balik kampung nenek terrrrpandang kalendar lama..TABUNG HAJI...eh~eh cam kenal jek tulisan tu...telek pny telek..ok,kufi art..de mcm2 ayat..ok,amik..bwk balik...potong2...anta gi frame kn..heehee...tu namanya rezeki x d sangka...Mmg low cost deco ponnn...x kesah la org nk ckp pe.janji pd mata aku santeeek... Harga frame (request border) RM69 ;)








ok, lum sempat menggantungnya lagi.........entah bila nk sempat ntah...

next projek ayt 4 QUL plk...InsyaAllah..de masa kita up date lg...

#tetibe pekenan tgk umah kwn...pakai wallpaper..hukhukhuk...long term pny plan... :)



Thank U for reading ;)
Mummy nab&nad

Sunday, January 12, 2014

Kemas rumah : Makeover bantal VS kusyen


Salam,

Hujung minggu lps x blk kampung...so, wat la projek yg tertangguh tu...ala, projek kecil-kecilan je...

Dari bantal baring kt katil [byk benor bantal atas katil] asalnya bantal kekabu ada 6 biji atas katil...ku korbankan 2 biji wat kusyen sofa..sorry la..x amik gmbr sblm~slps..x mnyempat [lupa la!] Masa pi IKEA aritu aku amik sarung kusyen GURLI RM 14.90 sehelai..dan sizenya besor....50x50cm..then aku decide jd kan bantal baring2 dpn TV..xde la buruk ghupanya..setiap kali nk baring&lepaking dpn tv kena angkut bantal dr katil kan...huuhuu....Biasa2 je..ini je yg aku mampu buat =)

Jom tgk..ok ke x ok..komen pls???


Kusyen krim tu sedia ada..kt ctu sekian lama...


Rumah sepah2..lalala~

Kedudukan sofa sblm letak depan TV...tu haa langsirnya...

Kenapa hijau+krim....?

Sebab..nak match dgn langsir....heehee..Ok ke x ok...?

Wat ckiit..ckiit..lama2 jd bukiit... [ada kena mngena?!]



#Thank U Allah..Feel blessed ;)
Mummy nab&nad

Thursday, January 9, 2014

Kemas rumah : susunatur peti ais 2 [apa ada dlm freezer?]


Salam,

Time to reveal.............tetibe jek kan..nk reveal pe??? reveal freezer aku..sblm ni freezer UP aku sebahagian d penuhi EBM (express breast milk) tp laa ni..aku bg anak aku fresh milk je tiap2 ari...x smpt nk smpn...abih je tiap2 ari...Alhamdulillah, susu ibu masih mncukupi utk keperluan Razin..wpon kekdg merundum....

[Mummy kena taip cepat2......sbb anak2 dara dah bangun..... kang mcm2 ragam.....boboy masih lena..]

Meh jenguk freezer mummy yg x sbrapa tu...



EBM - pas abih pantang aritu..masa mula2 naik keje....
banyak xsampai penuh freezer ;)

masa stok lauk banyak...tersusun rapi je
bekas bulat- santan,isi ayam,pes asam pedas
Bekas tutup 4 segi - sume stok lauk... [edited : 10/1/2013]
now...selalu berubah...


Freezer mumy de 2 tgkt...tgkt atas tu ltk ice pack 'medela' fungsinya utk mnyejukkan susu yg d pam kat opis...bekas ice cube tu aku smpn puree baby razin.Dlm bekas kuning yg terselit tu ice cream lorrr

Tgkt bwh tu stok lauk...susun men blasah jek...time lauk tu bnyk pakai bekas besar....time dah kurang tukar bekas kecik2 plk.Nmpk x bekas bulat tu...aku bekukan Melaka 'pure' pes asam pedas...spupu aku jual..sedap ar..sbb kita x pyh nk blend bahan2 asam pedas..ble nk masak...campak je dlm periuk then masuk r lauk pe nak taruk ar air as m tu setle mehh.Skrg zaman org nk sume cpt....so pes ekspress mnjadi pilihan ;)




Tu diaaa....puree labu campur carrott ckit.. simple jek...rebus labu+carrott pastu tunggu sejuk..blennnnnnnnnd.Masuk dlm ice cube ni.Simple kan??? ble nk masak pnskan dlm rice cooker bersama nasi yg d masak.Ckit2 ia akan mncair dan lembut spt baru d blender.

Dah melalut...ke laut dalam..memula cerita bab freezer....xde bnda lain nak d cerita dlm freezer ni.Setakat susunatur simple ni.........alahaiii

Anak2 ku dah bangun..nk bg dorg sarapan...mcm2 nk d buat arini..keje ke x keje.Mumy ttp bz..hurmmmm.

#Bersyukur krn punya keluarga yg lgkap..bahagia wpon hidup sederhana#


Dari hati ;
Mummy nab&nad

Tuesday, January 7, 2014

Kemas Rumah : Ruang tengok TiVi..






Salam,

Macam dah lama jek x update ttg kemas rumah [hujung2 tahun ni sgt bz...x sihat..dan mcm2 lagi...alasan yg bole ku berikan..] Idea tu sangat melambakkk tp kekangan masa dan bajet..hny buat yg termampu dulu...

Balik segamat jalan2 pi MR DIY..perabih duit...saje2...mengisi kekosongan kabinet tv tu kannn
*sorry ar..umah ku mmg besepah sentiasa...ank2 msh kecik [dlm proses mendisplinkan dorg ar nih..phewww]
Sebelum ~ bunga secotet jek...
tambah ckit....bunga purple
Pemandangan jauh ckit

bunga kos rendah [dh gila bunga plk mummy ni] nk bli yg jambak besar...
ahh! nt la dlu..nt bunga ku kna 'petik'...
Ni bunga praktikal jek..mummy kna pesan slalu..."haa! jgn usik bunga mummy taw..."  especially anak no 2 aku tu..mmg 'rajin'..tp nasib baik ana2 aku pi rumah org x jakun......okeh....

Plan kami utk gantung tivi tu ntah ble..bracket x bli2 lg...Aku de satu lg projek yg tertangguh..[banyak sebenarnya...slowww n steady progressnya!] frame kufi art..aku x pi lg kdai nk tempah frame..x nk bli yg siap..x santek [kecuali g IKEA..amik yg frame RIBBA tu..heeheeh..aritu xde dlm list ;) ] Alah, frame NYTTYJA pon x watpe lg..ckp je lebehhhh..boring ar..ble tah nk nk buat... bz bebenor mummy ni..

Nanti de masa kita cecite lg ekk..Bubuy!

Less is MORE.....XOXO
Mummy nab & nad ;)



Wednesday, January 1, 2014

Nadeera go to skool with kakak....

Haaaaaaaaaah..tajukkk je dah gempaq...

Perasaan mummy...lagi la gempaq...

Sejak ari pendaftaran mumy dah excited tgk 'kak ngah' mumy nk skool....mcm comey jek...mcm kecik jekkk dah nk skool??? cakap pon peelatt lg..

Mummy ckp pening kpla mnyediakan keperluan dorg nak gi skolah...mana beg, tuala, baju mandi, tabung, pensil warna, baju, botol.... [mandian&bedak lupa nk beli utk taska..haahaa] serabut la katakan...waktu bangun pg pon lum sempat nak adjust...arini baru 1st day skool..mmg ar serabut..siap dah jln separuh jln...alamak! susu tertinggal kt umah...kwang3....ape la mummy ni..GELABAH PUYUH! puieeee!





















Masa masuk taska tu...nadeera leks je...maklum r..dah bese dtg...dia pon dah kenal ckgu2...cuma aku trasa lain bila aku blk waktu lunch deera xde kat umah [same la cm beela dulu 1st time gi skool] lama2 nanti biasa la.. Yg beshnya deera x nangis langsung bila aku tinggalkan dia kt skola.Agaknya hari2 dah ckp kt dia..kena gi skool...otak dia pon dah set.."ok! this is skool..." kot?! Aku mmg praktikkan sebelum dia tdo..atau masa mamai2 pagi tu remind dia ttg skola..selalu bg kata2 nasihat masa sebelum dorg tdo...actually, it's work!

Tinggal la razin..atok layan dia men sepak2...tp dia pny ligat x mo tdo..huh! x mo cte...len kali mummy cte r......................

K, that's all for today...

Diary 1/1/2014 ;)
Mummy nab&nad


Selamat tahun baru >>>> 2014


Salam semua....

Selamat tahun baru 2014...heehee..tp mulut&tangan ni slalu tersasul..2013 lagi...Hurmmm...[mcm mengeluh je kak?eh, xde la] ada org suka masuk tahun baru ni..ada yg sedih..sbb seronok 2013 byk meninggalkan kenangan indah.

Ada sumting aku nak share...pernah terbaca satu ayat ni..yg membuatkan kita sebak bila mengenangkan nya...wah! gtu.."pekara yang paling JAUH dgn kita adalah KENANGAN..pekara yang paling DEKAT dengan kita adalah KEMATIAN" maksudnya brg yg lepas jgn la di kenang..cuma yang manis tu simpanbaik2 dlm memori sbg pembakar semangat kita di akan dtg.

Pekara manis 2013..melahirkan bayi lelaki ku..Razin Nadhif.Alhamdulillah,semakin membesar dgn sihat..dah pon 6 bulan usianya.Mummy ni sentiasa berdo'a yg baik2 utk anak2 mummy =)
2013 juga mengajar aku menjadi lebih kuat&tabah.. berusaha kuat demi keluarga tercinta dan yg paling penting semakin mendekatkan diri aku kepada Nya.Sape yg pernah baca blog aku sebelum ni...taw la..nak taw ke??? korek2 la..mls nk throwback..sbb bg aku 'sakit' itu adalah memori plg pahit dlm hidup ku.Aku mengharapkan Allah mengasihani aku dan memberikan aku kesenangan disebalik kesulitan yg berlaku..

2013 menyaksikan orang2 kesayangan dalam keluarga Hj Affan meninggalkan kami..bertemu ilahi selang 40 hari.Arwah mak ngah dan Arwah Pak li..Al fatihah buat mereka.Terasa kehilangan mereka...kampung kami menjadi semakin sunyi.

Hidup kami biasa2 je...Lupa plk..03 Mac 2013 hari lahir suami aku..dgn rasminya kami berpindah masuk ke rumah baru..sedih tinggalkan rumah sewa..sbb Allah dah kurniakan kami rezeki jiran2 yg baik2 belaka.Rumah kami masih dlm proses 'dicantikkan'..modal x brape nak besor...sikit2 la jijah oii...sume nak grand....bukan duit turun dr langit cm air hujan...Panjang umur murah rezeki..umah tu x lari mana...cantikkan la ckit2...ye dak???

Blog kesayangan aku ni...bukan je cte bab anak2 sekarang...malah, rojak campur sekali dengan cerita susunatur..deko2 umah..DIY...masalahnya aku ni x rajin nak hu~date blog...byk cerita yg tertangguh..hmmmmmmmh....[bukan x rajin tp x sempat la ko...byk hal...] heehee...alasan yg bagus ;P

Jom hiaskan hari2 tahun baru ni dengan berdo'a kepada Nya...



Aamiiiiin Ya Rabbal'alamin..

Mummy nab&nad ;)

Tips cuba untuk hamil (TTC)

Assalamualaikum, Ada pasangan yang baru kahwin belum sempat honeymoon.. Dah dikurniakan anak (orang tua kata..bunting pelamin) Tapi ada se...