Hari ni.. nak cite sikit pasal petua orang2 tua di dapur. Memandangkan aku memang minat memasak.. jadi petua2 ni semua berguna bukan je untuk aku..tapi tuk korang gak..kan???
Kekalkan Warna Hijau Sayur-sayuran
Kekalkan Warna Hijau Sayur-sayuran
Mudah saja, masukkan sedikit gula apabila memasak sayur hijau seperti sawi, bayam dan lain-lain.
Atasi Masalah Hanyir Ikan, Ayam & Daging
Semasa hendak membasuh ikan, ayam atau daging, campurkan segenggam
tepung gandum, biarkan seketika. Selepas itu basuh dengan air bersih.
Insya’allah. Selamat mencuba.
Cara Hilangkan Hanyir Ikan
Ikan terutamanya haruan dicampurkan dengan air asam jawa pekat.
Kemudian rendamkan selama 1 jam. Akhir sekali basuh dengan air biasa.
Hilangkan Hanyir Ikan & Makanan Laut
Ikan yang telah dipotong hendaklah diperam dengan tepung gandum lebih
10 minit sebelum dimasak. Biar seluruh hirisan atau badan ikan tadi
dibaluti tepung gandum. Saya rasakan petua ini lebih mujarab daripada
memeram dengan air asam jawa.
Agar Daging Cepat Empuk
Untuk mendapatkan daging yang mudah empuk dan menjimatkan masa, anda
hanya perlu meletakkan beberapa helai daun nangka ke dalam masakan anda.
Cara Kurangkan Kemasinan Gulai
Biasanya anda akan merasa risau jika gulai yang dimasukkan terlalu
masin. Untuk menghilangkan rasa masin itu anda bolehlah ikut petua ini.
Ambil hampas kelapa yang anda telah gunakan dan masukkan kedalam kain
dan ikat kuat-kuat. Kemudian masukkan hampas yang berikat ini kedalam
periuk yang berisi
gulai, biarkan beberapa minit sebelum diangkat.
gulai, biarkan beberapa minit sebelum diangkat.
Cara Membersihkan Kerang
Rendam kerang di dalam air. Kemudian ambil pelepah daun pisang.
Buangkan daunnya sahaja. Potong pelepahnya halus-halus dan diramas-ramas
dengan kerang. Kulit kerang tadi akan bersih dan putih.
Hilangkan Pahit Sayur Peria
Peria memang pahit. Kalau hendak menghilangkan pahitnya, potong peria
dan rendam didalam air berisi garam halus. Setelah lebih kurang 25
minit, sejat dan masaklah peria tadi. Insya’allah, mesti berkesan.
Cara Masak Air Cepat Dengan Gula
Tiba-tiba rumah anda dikunjungi tetamu tetapi ia mahu segera
berangkat pulang kerana ada sesuatu hal yang mustahak, sedangkan dia
meminta sedikit minuman, bila dibuka tarmus air anda kecewa kerana air
panas telah kehabisan. Jika anda dalam keadaan demikian jangan cepat
panik, anda bukalah api dapur, ambil sedikit air sejuk dan jerangkan,
untuk cepatkan lagi ia mendidih masukkan beberapa sudu gula mengikut
kadar air tadi. Kerana air yang dicampurkan dengan gula akan lebih cepat
mendidihnya dari keadaan biasa. Disamping itu anda juga akan merasa
lebih mudah apabila ingin membancuh minuman tidak perlu lagi dimasukkan
gula. Selamat mencuba.
Cara Cuci Bersih Sayuran Dari Kekotoran Dan Ulat
Walaupun kita biasanya berhati-hati ketika mencuci sayuran, khususnya
sayuran berdaun hijau kita biasanya merasa bimbang dikhuatiri masih ada
telur-telur bahkan ulat-ulat terdapat bersarang dibelakangnya yang
tidak kita lihat. Rasa bimbang itu menyebabkan kita mengambil masa yang
panjang untuk mencuci sayur dan sudah pasti akan menggunakan air yang
banyak. Disini saya syorkan anda mengikuti cara ini yang dirasakan pasti
anda tidak akan lagi merasa bimbang atau khuatir, terutama jika memakan
sayuran yang berupa ulam, termasuklah ulam raja, mahupun kangkong serta
bayam. Caranya mudah aja, setelah anda bersihkan sayuran tadi dengan
air sepintas lalu, lalu anda rendamkan sayur tadi sehingga tenggelam
dengan air dalam sebuah mangkuk besen yang semuatnya. Kemudian anda
masuklah garam dan cuka.Biarkan beberapa ketika sayuran tadi terendam,
Hasilnya anda pasti mendapati kekotoran keluar dari sayuran tadi
termasuk ulat-ulat, kutu dan sebagainya. Ulat-ulat tadi terlepas dari
daun dan ini akan memudahkan lagi untuk anda mencucinya dan anda tidak
perlu bimbang lagi.
Selamat mencuba uols ;)
No comments:
Post a Comment