Monday, July 16, 2012

Re-Checklist rumah baru

Salam,

Rumah kami dah 80% siap pada bulan Julai 2012..huuhuu..berdebar2 nak tunggu CF..then,kunci rumah..Semalam hubby&I dah pi wat 'lawatan tapak'... memandangkan dah hampir penghujung tahun 2012..barang2 sume dah naik harga..batu,pasir,simen,besi..bla3..... so kena wat survey lagi...Totally out of my mind!!!

Klu tengok 'checklist rumah baru' aku kt post yang lepas..dah xleh pakai dah tu..merepek sgt!

So, here new checklist....

1. Table top dapur (detail di no 2)
2. Tiles utk 3 bilik yang xde tiles lagi... utk 2 pekara di atas..bajet utk upah sahaja
RM1,500..tu baru upah..belum bahan2 pembinaan..bahan2 kena bli sendiri..Menurut member aku cakap.. Bahan = Upah.. So,bahan2 pon dalam RM1,500..Total lebih kurang RM 3,000.00. Still under my budget..sebelum ni mmg aku bajet RM 4,000 utk 2 pekara ni.
3. Grill & Awning mungkin amik kontraktor yang same lebih kurang RM 4,000
4. Plugs & Lights
5. Remote control Fans / Aicond utk master bedroom sahaja
6. Wiring
7. Very simple cornice (nasib rumah tu dah ada plaster ceiling)
8. Rod / Rail langsir
9. Hob gas & Hood
10. Cat ruang tamu / bilik

No 4 - 10 aku belum ada 'exactly' bajet..so..nanti klu senang aku update lagi..
Jom tengok piccas2 terbaru umah I yang 'baru' siap 80% tu...huuhuu... Biar lambat2 siap..asal 'selamat'...

Dari pandangan depan

Ruang tamu memanjang

Bilik kena pasang tiles..
Cukup2 sudah..sampai sini je piccas terbaru.. tengok pulak gambar2 dari 'Encik google' yang di angan2kan untuk di 'realisasikan' kelak..huuhuu.. Iyo..Iyo jek..

Cornice macam ni jela...simple & x payah 'add on' lampu kalimantang

Ok, next time..kita survey lampu2 pulak k.. Banyak lagi nak citer sebenarnya..tapi tak cukup masa..Haahaa =)

Mummy Nab&deera ;-)

2 comments:

mamaairis said...

wow..best kan...tak sabo nak tahu next step mummy..hihihihih

~NORAZLINA BINTI SABRAN~ said...

memang x sabo...duit pon x sabo nak kuar nih..huah3....

Tips cuba untuk hamil (TTC)

Assalamualaikum, Ada pasangan yang baru kahwin belum sempat honeymoon.. Dah dikurniakan anak (orang tua kata..bunting pelamin) Tapi ada se...