Skip to main content

Check list bakal rumah baru....

Assalamualaikum,

Alhamdulillah..dah lulus pon loan utk beli umah...umah murah jer..Ikut kemampuan..but, ni lah dikatakan rezeki anak...Mohon masa nak bersalinkan Nadeera, naik keje..submit loan..x sampai sebulan lulus dah..
Sekarang,tgh pasang angan2..nak wat itu..ini..dengan bajet yg ciput ni hah..

Surat kelulusan pembiayaan

Surat lawyer ok.........GULP!

Dok 'google' sana sini....design kitchen cabinet la bagai...duk terpekiaq...oit! checklist nak masuk umah baru mana??? Hah, ni dia...

1. Table top je RM2,000 tak termasuk hob, hood, sink & tap (klu de wit lebih baru pasang 
    kabinet atas)
2. Grill dah tanya kt sorang kenalan..Bole bagi RM2,000 include awning porch.
3. Plugs, Lights & Fans RM 1,000 tidak termasuk upah pemasangan =P
4. Wiring RM1,000.00 cukup ka??? dah de kenalan gak leh wat kan..heeheeh
5. Tiles utk 3 bilik yg xde tiles - lum suvey lg ..tp lbh kurang RM 2,000 kot???
7. Cornish - RM2,000
8. Cat - RM500 je..
9. Rail langsir - RM100

Ok..dah, dengan bajet yg seciput cukup sekadar RM10,600++ minus..Terlebih atau terkurang..pandai2 le.Heeheeh ;-D Grrrr..yg penting suvey3... Puas hati dengan harga..baru la 'hamik'.. 
Ukur baju di badan sendirik yer.. 

P/S : CHECKLIST ni hanya sesuai utk saya yg tinggal di pekan kecik ni..bukan di bandar2 besar spt KL,JB...mmg x pat harga ni..OK?!

Comments

mamaairis said…
mummy...ye ke grill + awning porch dapat 2000..kang mintak no orang tuh kat kakak chinta buleyyy..? tengah sebey2 gaks nih....
lbh kurg la..plg mahal pon 2500..jiran dpn umah kita mmg cari customer..

Popular posts from this blog

TIPS LEGAKAN SAKIT TEKAK AKIBAT SELESEMA

Assalamualaikum,

Sokk sekk sokk sekk sokk sekk..hmmmmmmmh....[selesema daaa]

Dah seminggu kot menghidap selesema [org kata selesema juga slh satu cara penghapus dosa2 kecil..kalau kita bersabar la] Kali ni, kami sekeluarga diserang virus selesema + batuk serentak.. yg lbh parah ble mak & husben 'jatuh' demam...bole gtu ayat??? Aku demam gak..tp 1 mlm jek..

Dari hari Rabu minggu lps sampai arini... mula2 sakit tekak jer...Perit sgt ko.. gigih...aku meng'google'..tips2 melegakan sakit tekak...

Antara tips mudah yang boleh diamalkan untuk melegakan sakit tekak dan batuk selain dari mengambil ubat batuk yang diambil di klinik/farmasi adalah :

1) Air limau + Madu – Ambil segelas air suam dan campurkan dengan perahan jus limau nipis. Tambahkan sesudu kecil madu lebah. Kalau dapat madu lebah yang ori tu lagi bagus. Amalkan minum air limau ni 3 kali sehari.

2) Asam Jawa – Campurkan satu sudu asam jawa ke dalam segelas air. Kacau dan biarkan seketika kemudian tapiskan. Minum …

Jangan lupa singgah makan di Ledang a.k.a Tangkak

Assalamualaikum,

Kami sekeluarga bukan la jenis suka makan luar..tapi sejak 4 tahun menetap di daerah Ledang ni, aku 'spot' beberapa gerai makan 'especially' waktu sarapan dan minum petang yang memang famous amos lar. Feberet kami laki binik minum petang @ 'mengeteh' bersama...

Kalau lalu Tangkak waktu pagi.. korang akan perasan ROTI CANAI TERBANG berhampiran surau anjung batu. Selepas exit tol tangkak.. kalau ke arah pekan tu sebelah kiri driver. Heee.. memang mabeles roti canai dorang. Sampaikan sesape yang menginap di Mawwadah Inn pon akan dapat token sarapan pagi kat situ.

Nasi Lemak Ayam berempah pulak kat depan SMK Tun Mamat di kedai makan 'PELADANG' kitorang panggil.. memang sodap! Tapi awal pagi lar.. kalau korang singgah kul 9-10 memang dapat saki baki rempah jer. Hikhik.. Nak2 kalau hari bekeje.. memang la cepat lakuuu.

Jom menge'teh' petang2... balik opis kalau ada masa.. singgah kedai mak teh.. berhampiran SMK TUN MAMAT jugak. Keda…

Rumah Peranginan Persekutuan - Federal Villa, Langkawi

Salam,
Hari ini mumy nak bagi sedikit info...mumy ni kalau bab bercuti semua nak berbajet! Janji bole jalannn..haahaa..tiket flight+hotel x sampai RM1,000 kott..So kesimpulannya, nak bercuti2 x semestinya kena ada banyak duit.. Yang penting bijak mengurus bajet yang ada..Hati mesti kena happy & tujuan utama  bercuti adalah untuk 'release tension'!!! huuhuu...
Kat sini mumy nak tunjuk korang hotel yang mummy check in @ Langkawi..khas utk kakitangan kerajaan..Jgn sia2kan kemudahan yang ada...Log on website nih : 
http://peranginan.bph.gov.my/

Di atas serba ckit, gambar2 yang di ambil ketika berada di Federal Villa...kadar yang dikenakan memang amat berpatutan.. so, ape kata korang cuba mohon kalau ada 'planning' nak bercuti di langkawi =)
Jenis2 bilik & Kadar utk semalam :- Bilik Suite RM 132.00
Bilik Deluxe RM 77.00
Bilik Standard RM 55.00

Beralamat di : Lot 1698, Pantai Tengah, Mukim Kedawang, 07000 Pulau Langkawi, Kedah Yang penting....kita ENJOY!
Mumy nab&…