Skip to main content

Posts

Showing posts from 2014

OBSESI : Superhero!!!

Tetibe arini macam nak cerita tentang SUPERHERO.. almaklum sejak anak bujang dah besor.. mumy mengajor dia tengok superhero lak...

[Instead asik tengok FROZEN & TANGLED (pengaruh kakak2) hmmmmh]

Ok, nampak gaya cam mumy jek yang OBSES tentang Marvel's superhero ni... mumy bukakan CD pastu mumy yg syok tengok..stakat ni yang 'melayan' mumy... Nabeela sorang jek.. Lagi dua orang tuh.. dah bosan nanti dorang tidooo.

Aku bukan la penggemar KOMIK Marvel ni.. kalau tanya husben & adik ipar lelaki aku tau la diorang. Tapi sejak aku kawin la aku mula tengok 'berjenis-jenis' superhero daipada MARVEL ni.. sebelum ni kenal SPIDERMAN jek.. sekarang ada Ironman, Thor, Hulk, Black Widow, Captain America.. ni sume dalam movie Avengers [Spiderman takde dalam AVENGERS..dia taknak join kot]





Aku masih ingat..aku dating dengan husben masa pregnant kan Razin seingat aku...masa tu perot memboyot.. pi tengok wayang MID-NITE movie kat LFS Cinema, 1 segamat... penangan citer Avenge…

Lawatan ke A'FAMOSA RESORT ALOR GAJAH

#throwback
Awal november aritu... Mumy, Dady teman kakak&adik pi rombongan skolah ke A'famosa Resort.. nak di jadikan cerita..2 minggu selepas tu.. Dady dapat surat pertukaran ke KEM PLKN JAYA GEMILANG sebelah je zoo & waterworld A'famosa Resort tu.. Kem tu memang kena masuk entrance A'famosa tu... So, bila masuk ctu dorang ingat nak gi mandi manda...
K, bukan nak cte tentang tu...
Just nak upload gambar2 kenangan semasa rombongan tu jek..
Bagus TASKA PERMATA KEMAS ni..rajin jenjalan.. tahun lepas pi Petrosains, KLCC. Banyak peruntukannya... dah nak abis sekolah pon dapat hadiah best2 lagi... [tu citer next entry]
Layan dulu gambar start dari dalam bas hingga le ke tempat mandi manda... Zoo??? Next entry la... Tp A'FAMOSA SAFARI memang best...close up tengok binatang2 liar & ganazzz.. tai takde la pat pegang ok.. Kiranya takde la ko tengok harimau jauh beribu batu dalam sangkar macam kat zoo2 lain ( yg pernah aku gi) So, far anak2 aku enjoy dan nak…

My VIRTUAL diary dedicate untuk anak-anak.

Assalamualaikum w.b.t,

Lama dah menceburi dunia blogging, kira-kira 4 tahun lepas cuma tak berapa nak aktif. Rasanya ramai sekarang dah jadi blogger untuk share kebaikan, pendapat, cerita, pengalaman, minat dan journal kehidupan.
Sebagai blogger aku juga ada fevret BLOGGER yang mendatangkan INSPIRASI, IDEA dan memberi banyak INFO berguna. Mungkin cara mereka menulis dan blog mereka nampak menarik, tak bosan untuk dibaca... antaranya..
BLOG atieBLOG sueBLOGcik haniBLOGthe kasihsBLOGYana Ehh.. banyak lagi...sebenarnya.
Sebelum berkecimpung dalam bisnes SHAKLEE aku suka tulis tentang anak2, pengalaman mengandung, pengalaman bersalin, kisah hidup yang tak berapa menarik nih..so, blog ni aku 'dedicate' untuk anak2 dan keluarga ku...sebagai sebuah VIRTUAL DIARY yang akan berada di alam maya selama-lamanya. mummynabeela.blogspot.com
Aku ade 2 blog taw... heehee... RAJIN TAK BERTEMPAT!!
I'm happy blogging.. sebab aku bole 'membebel' fefeling tulis diary gitu..kalau korang …

'Favourite COLOR' ada kaitan dengan personaliti kita???

Bila cerita tentang color... Warna la.. dalam bahasa MELAYU.. Cuba bayangkan kalau dunia takde warna??? Tak pat bayang kan??? Tengok je la filem zaman dulu. Hitam+Putih... tu je color yang ada... ceria tak??? Sesuai dengan perwatakan aku... aku suka WARNA WARNA hijau (sebab tu duk kat luar bandar...haahaa.. sebab aku berpeluang tengok gunung ganang, pokok2 tiap hari). Sebenarnya bagi aku tengok sesuatu 'subjek' tu.. samaada dia sesuai kaler ape.Contoh, cam kaler cat rumah aku suka.. warna2 semula jadi.. coklat, hijau, warna2 lembut dan tak menyesakkan mata. Warna yang sesuai untuk membangkitkan keharmonian keluarga.Gitu... Macam baju, aku kurang baju kaler hijau.. aku suka baju kaler pink, purple & biru... kebanyakkannya la.. Kalau kereta (idaman) I suka kaler garang... MERAH la... paling menawan. [Sumber ::psikotube::]

Ini adalah kajian yang dilakukan oleh pakar jiwa, perubatan dan pakar psikologi bagi mendapatkan ketepatan maklumat mengenai personaliti manusia melalui …

TOP 5 fevret love song...

Aku memang suka menyanyi!!

Suara sedap ke??? takde la sampai leh masuk AF...harhar [ok, tak lawak!]

Macam aku, ada banyak fevret song... LOVE SONGs tu... payah ckit, sebab aku bukan minah bunga... suka lagu pon sebab lirik & lagunya...

Korang suka lagu ape???

Aku list kan 5 lagu aku paling minat.. dulu & sekarang hea...

1. My heart will go on



- sebab suka filem TITANIC.. teringat kisah jack & rose... heehee.. takde kena mengena dengan aku langsung!!!



2. Terukir di bintang

- " Sayangku jangan kau persoalkan, Siapa di hatiku, Terukir di bintang, Tak mungkin hilang cintaku padamu..." kannn.. macam sesuai di tujukan kepada orang yang kita sayang..



3. Keabadian Cinta



- Lagu Anuar Zain mendalam taw maksudnya... lagunya tak ditujukan kepada seseorang tapi lebih kepada kekasih [abadi].

4. For the rest of my life



- Maher Zain songs.. walaupon lagu2 dia lebih berunsurkan keTUHANan.. tapi lagu ni boleh dianggap lagu CINTA jugak.

5. Jaga dia untukku




- Lagu baru Dato' Siti Nu…

10 PETUA TRADISIONAL UNTUK MEMASAK

Hari ni.. nak cite sikit pasal petua orang2 tua di dapur. Memandangkan aku memang minat memasak.. jadi petua2 ni semua berguna bukan je untuk aku..tapi tuk korang gak..kan???

Kekalkan Warna Hijau Sayur-sayuran
Mudah saja, masukkan sedikit gula apabila memasak sayur hijau seperti sawi, bayam dan lain-lain.

Atasi Masalah Hanyir Ikan, Ayam & Daging Semasa hendak membasuh ikan, ayam atau daging, campurkan segenggam tepung gandum, biarkan seketika. Selepas itu basuh dengan air bersih. Insya’allah. Selamat mencuba.

Cara Hilangkan Hanyir Ikan
Ikan terutamanya haruan dicampurkan dengan air asam jawa pekat. Kemudian rendamkan selama 1 jam. Akhir sekali basuh dengan air biasa.

Hilangkan Hanyir Ikan & Makanan Laut Ikan yang telah dipotong hendaklah diperam dengan tepung gandum lebih 10 minit sebelum dimasak. Biar seluruh hirisan atau badan ikan tadi dibaluti tepung gandum. Saya rasakan petua ini lebih mujarab daripada memeram dengan air asam jawa.

Agar Daging Cepat Empuk Untuk mendapatk…

26 Sept : My Precious Girl

Alhamdulillah...

This 26th September 2014 she is turn 3 years old. 3 tahun lepas dia di lahirkan di Hospital Muar dengan berat 2.1kg sahaja kerana tak cukup bulan. Dah tak sabo nak kuar agaknya.. 35 minggu. Dia semakin cerdik, cantik & petah berkata-kata (walaupun pelat).
Dia tak macam kakak dia yang suka berIMAGINASI..dia seorang yang realistik & mekanikal, mungkin nak jadi genius cam TONY STARK tu kott... Hah, camne tu? Dia suka 'gadget'... 'pomen2’ barang memang minat dia... rajin pon ye jugak. Sangat ringan tulang kalau mintak tolong dia. Mumy teruja tengok dia semakin bijak melakukan sesuatu.. hurmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm..
Mengandungkan nadeera banyak dugaan. Tumpah darah (placenta abruptio) memang menguji ketabahan. Alhamdulillah, setiap kesedihan akan ada kegembiraan suatu masa nanti kan???
My big girl.. my princess.. Our sweetheart...
Raihana Nadeera Bt Razman ;)





Fashionista : Gaya tudung saya...

Fesyen??? Aku ni bukan le pandai berfesyen sangat... Aku jarang membeli baju,kasut & tudung setiap bulan cam wanita lain... kecuali ada bajet terlebih..atau untuk hari2 tertentu. Aku takkan beli sesuatu yang tak puas hati.. kirenya aku ni jenis cerewet gak. Baik takde sesuatu barang tu kalau sekadar ada, tapi tak di pakai. Selalunya macamtu, beli tapi tak puas hati..tak pakai.. kan membazir? Aku lebih suka pakai sesuatu yang aku selesa berulang kali (macam perangai orang lelaki kan? hukhuk..)
Takpe la, aku tak tau nak cite pasal fesyen ape... ape kata kita tengok antara koleksi tudung aku yang bervariasi.. banyak sebenarnya... ni antara FESYEN2 tudung yang aku suka pakai.
Ni cerita Raya 2013.. bole plak aku tersama konsep dengan sepupu.. tapi tudung je lain.. huuhuu.. ala2 fareeda. Tapi ni brand farida joned.heehee.Tudung tu dah jadi kenangan.. sebab dah jual 'pre-loved' dengan kawan aku.
First time pakai half-moon.. selesa la pulak.. RM15 je aku beli dengan kakak chinta. KC…

Membaca jambatan ILMU...

Bila cakap tentang membaca (Iqra') sebenarnya saya sorang yang gemar membaca.. sebab pada saya membaca bole membuatkan saya 'lebih pandai dari orang lain' ( selain dari ayat "menambah ilmu pengetahuan" cliche sesangat! ) Ada orang.. tak suka membaca... kesian!
Bukan tak suka..sebenarnya MALAS kan? Pada aku daripada mengira.. baik aku membaca..huuhuuhuk #taksukamatematik :p Walau macamanapun, di zaman teknologi.. e-book banyak atau pon mr.google. Dah tentu ramai yang pilih jalan mudah untuk cari maklumat kat alam maya je kan?? Ape lah yang nak susah sangat nak beli buku bagai. 'Paperless' gitu ( macam aku.. elak kena koyak dek anak2.. buku banyak kat rumah ni.. tapi pengakhirannya... hancur jadi sampah ) **tapi, harus ingat... ilmu agama korang jangan terus 'google' tanpa merujuk guru agama.Encik Google ni bukan 100% betul..ni macam2 ada. Ok, apa yang aku SUKA BACA...??


1) Kata-kata motivasi

  - Biasanya kalau stress/sedih aku akan cari kata2 sem…

Tangkap gambar sendiri??? "S.E.L.F.I.E"

" A selfie is a self‑portrait photograph, typically taken with a hand‑held digital camera or camera phone. Selfies are often shared on social networking services such as Facebook, Google+, Instagram, Snapchat, Tumblr and Twitter " - Wikipedia.
Siape yang tak pernah ambil gambar sendiri pastu "upload" kat media sosial...? Cuba angkat tangan sikit.. eh! Ko.. bior betul.. ni trend zaman sekarang. Kalau ko tak buat.. kire ketinggalan zaman taw.. harharhar.. ops! No..no..no.. jangan marah.
Tapi menurut kajian, 80% remaja di Malaysia mengalami 'penyakit SELFIE' ni lar.. [maknanya 20% tu korang la.. heehee..] tapi tak bole nak kata jugak.. mungkin yang 20% ni bukan tak teringin nak ber'selfie' tapi mungkin mereka takde 'smartphone' atau tak minat bergambar atau yang paling sedih tak de keyakinan diri untuk ber'selfie'.
Aku pon bukan suka sangat SELFIE.. dah ruupa syokk sendirik.. perasan cantik.. dan mintak dipuji..hukhukhuk [bajet diri n…

Part 2 : "My Love" [bertemu jodoh]

Tetibe PART 2..
Mana PART 1?? [sini lar]
Ramai ke nak taw CERITA CINTA kitorang...? Ko rasa ada tak seromantik cerita ROZITA CHE' WAN dengan ZAIN SAIDIN???
Perkenalan Kami
Kami berkenalan semasa sama2 kerja kat sebuah syarikat jualan kereta. Kira kami ni SALESMAN & SALESGIRL.. sape mngurat sape??? mesti la Encik Razman.. tetibe SMS kita nak kenal. [henpon tu ilang..kalau tak bole tunjuk bukti] kebetulan, mungkin jugak dah jodoh..kita tengah single... Orang tu nak kawan.. kita OK je lar.. secara details tak payah ek..
Kami berkenalan pada bulan Julai 2007.. Then, Allah bagi rezeki, aku dapat kerja government jawatan sekarang. Masuk servis bulan November 2007, di tempatkan di Putrajaya. Family dia decide nak masuk meminang. Elok2 nak merisik bulan Disember tuu.. terus di pinang jadi bertunang. Memang sempoi & takde planning. Nasib baik tak terus nikah. heehee. We just go with the flow.... gtew...
Susah senang bersama
Dari Januari hingga Disember 2008 kami berusaha la kumpul …

Part 1 : "My Love"

"My Love"

An empty street, an empty house
A hole inside my heart
I'm all alone, the rooms are getting smaller.
I wonder how, I wonder why, I wonder where they are
The days we had, the songs we sang together.(oh yeah)

And all my love, I'm holding on forever
Reaching for the love that seems so far

So I say a little prayer
And hope my dreams will take me there
Where the skies are blue, to see you once again... my love.
All the seas from coast to coast
To find the place I Love The Most
Where the fields are green, to see you once again... my love.

I try to read, I go to work
I'm laughing with my friends
But I can't stop to keep myself from thinking. (oh no)
I wonder how, I wonder why, I wonder where they are
The days we had, the songs we sang together.(oh yeah)

And all my love, I'm holding on forever
Reaching for the love that seems so far

So I say a little prayer
And hope my dreams will take me there
Where the skies are blue, to see you once again... my lo…

Kemas rumah : TIPS RAJIN MENGEMAS...

Assalamu'alaikum..w.b.t
Ceh... konon nak bagi TIPS mengemas rumah yer??? Hahaha... senang cakap macam ni lar, rumah I kembur ( org johor sebut 'kembur' tu sepah la...) kembur depan... kemas tang dapo. Tang dapo sepah, bilik pulak kemas.. tapi kalau bilik kemas.. maknanya ruang tamu harus ke LAUT DALAM.
K, fine... takpe.. apa pon terjadi.. aku nak juga bagi TIPS camne aku merajinkan diri mengemas rumah dengan 3 'platun' aku.. Cabaran besar gak buat aku!
Aku ni takde RAJIN sesangat... kadang tak menyempat kemas hari2 pon. Aku suka tengok blog susun atur, deco2.. banyak la blog tentang hiasan rumah aku follow.. majalah yang aku baca. Tu salah satu cara aku mencari idea & meningkatkan semangat mengemas rumah. Masalah MASA & BAJET mendeko rumah adalah masalah besar, tapi masalah mata rabun aku ni tak bole elak.. pantang barang mainan bersepah & sisa makanan berteraburrr. Pergh!!! Aku selalu pegang ayat ni.. "anak orang lain 3 - 4 orang gak..kenapa ruma…

Jangan lupa singgah makan di Ledang a.k.a Tangkak

Assalamualaikum,

Kami sekeluarga bukan la jenis suka makan luar..tapi sejak 4 tahun menetap di daerah Ledang ni, aku 'spot' beberapa gerai makan 'especially' waktu sarapan dan minum petang yang memang famous amos lar. Feberet kami laki binik minum petang @ 'mengeteh' bersama...

Kalau lalu Tangkak waktu pagi.. korang akan perasan ROTI CANAI TERBANG berhampiran surau anjung batu. Selepas exit tol tangkak.. kalau ke arah pekan tu sebelah kiri driver. Heee.. memang mabeles roti canai dorang. Sampaikan sesape yang menginap di Mawwadah Inn pon akan dapat token sarapan pagi kat situ.

Nasi Lemak Ayam berempah pulak kat depan SMK Tun Mamat di kedai makan 'PELADANG' kitorang panggil.. memang sodap! Tapi awal pagi lar.. kalau korang singgah kul 9-10 memang dapat saki baki rempah jer. Hikhik.. Nak2 kalau hari bekeje.. memang la cepat lakuuu.

Jom menge'teh' petang2... balik opis kalau ada masa.. singgah kedai mak teh.. berhampiran SMK TUN MAMAT jugak. Keda…

^^ CABARAN 3O HARI MENULIS BLOG ^^

Assalamualaikum,

Dalam USAHA merajinkan diri untuk menulis BLOG secara konsisten setiap hari...

Here's the list... IDEA menulis blog selama 30 hari...

Siapa nak join??? silakan & bole tinggalkan LINK anda di ruangan komen.

Selamat menulis... ;)

Pssst... Jangan lupa klik2 blog kesihatan lyna.. mummynabvitalounge