Skip to main content

Kemas rumah : susunatur peti ais 2 [apa ada dlm freezer?]


Salam,

Time to reveal.............tetibe jek kan..nk reveal pe??? reveal freezer aku..sblm ni freezer UP aku sebahagian d penuhi EBM (express breast milk) tp laa ni..aku bg anak aku fresh milk je tiap2 ari...x smpt nk smpn...abih je tiap2 ari...Alhamdulillah, susu ibu masih mncukupi utk keperluan Razin..wpon kekdg merundum....

[Mummy kena taip cepat2......sbb anak2 dara dah bangun..... kang mcm2 ragam.....boboy masih lena..]

Meh jenguk freezer mummy yg x sbrapa tu...



EBM - pas abih pantang aritu..masa mula2 naik keje....
banyak xsampai penuh freezer ;)

masa stok lauk banyak...tersusun rapi je
bekas bulat- santan,isi ayam,pes asam pedas
Bekas tutup 4 segi - sume stok lauk... [edited : 10/1/2013]
now...selalu berubah...


Freezer mumy de 2 tgkt...tgkt atas tu ltk ice pack 'medela' fungsinya utk mnyejukkan susu yg d pam kat opis...bekas ice cube tu aku smpn puree baby razin.Dlm bekas kuning yg terselit tu ice cream lorrr

Tgkt bwh tu stok lauk...susun men blasah jek...time lauk tu bnyk pakai bekas besar....time dah kurang tukar bekas kecik2 plk.Nmpk x bekas bulat tu...aku bekukan Melaka 'pure' pes asam pedas...spupu aku jual..sedap ar..sbb kita x pyh nk blend bahan2 asam pedas..ble nk masak...campak je dlm periuk then masuk r lauk pe nak taruk ar air as m tu setle mehh.Skrg zaman org nk sume cpt....so pes ekspress mnjadi pilihan ;)




Tu diaaa....puree labu campur carrott ckit.. simple jek...rebus labu+carrott pastu tunggu sejuk..blennnnnnnnnd.Masuk dlm ice cube ni.Simple kan??? ble nk masak pnskan dlm rice cooker bersama nasi yg d masak.Ckit2 ia akan mncair dan lembut spt baru d blender.

Dah melalut...ke laut dalam..memula cerita bab freezer....xde bnda lain nak d cerita dlm freezer ni.Setakat susunatur simple ni.........alahaiii

Anak2 ku dah bangun..nk bg dorg sarapan...mcm2 nk d buat arini..keje ke x keje.Mumy ttp bz..hurmmmm.

#Bersyukur krn punya keluarga yg lgkap..bahagia wpon hidup sederhana#


Dari hati ;
Mummy nab&nad

Comments

Popular posts from this blog

TIPS LEGAKAN SAKIT TEKAK AKIBAT SELESEMA

Assalamualaikum,

Sokk sekk sokk sekk sokk sekk..hmmmmmmmh....[selesema daaa]

Dah seminggu kot menghidap selesema [org kata selesema juga slh satu cara penghapus dosa2 kecil..kalau kita bersabar la] Kali ni, kami sekeluarga diserang virus selesema + batuk serentak.. yg lbh parah ble mak & husben 'jatuh' demam...bole gtu ayat??? Aku demam gak..tp 1 mlm jek..

Dari hari Rabu minggu lps sampai arini... mula2 sakit tekak jer...Perit sgt ko.. gigih...aku meng'google'..tips2 melegakan sakit tekak...

Antara tips mudah yang boleh diamalkan untuk melegakan sakit tekak dan batuk selain dari mengambil ubat batuk yang diambil di klinik/farmasi adalah :

1) Air limau + Madu – Ambil segelas air suam dan campurkan dengan perahan jus limau nipis. Tambahkan sesudu kecil madu lebah. Kalau dapat madu lebah yang ori tu lagi bagus. Amalkan minum air limau ni 3 kali sehari.

2) Asam Jawa – Campurkan satu sudu asam jawa ke dalam segelas air. Kacau dan biarkan seketika kemudian tapiskan. Minum …

Jangan lupa singgah makan di Ledang a.k.a Tangkak

Assalamualaikum,

Kami sekeluarga bukan la jenis suka makan luar..tapi sejak 4 tahun menetap di daerah Ledang ni, aku 'spot' beberapa gerai makan 'especially' waktu sarapan dan minum petang yang memang famous amos lar. Feberet kami laki binik minum petang @ 'mengeteh' bersama...

Kalau lalu Tangkak waktu pagi.. korang akan perasan ROTI CANAI TERBANG berhampiran surau anjung batu. Selepas exit tol tangkak.. kalau ke arah pekan tu sebelah kiri driver. Heee.. memang mabeles roti canai dorang. Sampaikan sesape yang menginap di Mawwadah Inn pon akan dapat token sarapan pagi kat situ.

Nasi Lemak Ayam berempah pulak kat depan SMK Tun Mamat di kedai makan 'PELADANG' kitorang panggil.. memang sodap! Tapi awal pagi lar.. kalau korang singgah kul 9-10 memang dapat saki baki rempah jer. Hikhik.. Nak2 kalau hari bekeje.. memang la cepat lakuuu.

Jom menge'teh' petang2... balik opis kalau ada masa.. singgah kedai mak teh.. berhampiran SMK TUN MAMAT jugak. Keda…

Rumah Peranginan Persekutuan - Federal Villa, Langkawi

Salam,
Hari ini mumy nak bagi sedikit info...mumy ni kalau bab bercuti semua nak berbajet! Janji bole jalannn..haahaa..tiket flight+hotel x sampai RM1,000 kott..So kesimpulannya, nak bercuti2 x semestinya kena ada banyak duit.. Yang penting bijak mengurus bajet yang ada..Hati mesti kena happy & tujuan utama  bercuti adalah untuk 'release tension'!!! huuhuu...
Kat sini mumy nak tunjuk korang hotel yang mummy check in @ Langkawi..khas utk kakitangan kerajaan..Jgn sia2kan kemudahan yang ada...Log on website nih : 
http://peranginan.bph.gov.my/

Di atas serba ckit, gambar2 yang di ambil ketika berada di Federal Villa...kadar yang dikenakan memang amat berpatutan.. so, ape kata korang cuba mohon kalau ada 'planning' nak bercuti di langkawi =)
Jenis2 bilik & Kadar utk semalam :- Bilik Suite RM 132.00
Bilik Deluxe RM 77.00
Bilik Standard RM 55.00

Beralamat di : Lot 1698, Pantai Tengah, Mukim Kedawang, 07000 Pulau Langkawi, Kedah Yang penting....kita ENJOY!
Mumy nab&…