Wednesday, November 20, 2013

WAITING~LIST~TO~DO


Salam,

Haishhhh...semenjak aku 'sawan' mengemas rumah..xde pon kemas mana rumah aku..selalu brangan..tmpt ni nak letak ni..tmpt ni nak bli brg ni...tmpt ni patut ada ni.. "patut ke ade?" haiiiih.. [mengeluh lagi] Baru2 ni ada terbaca entry dari fave blog aku ala, si lipstik merah yana.Terpikir jugak nak buat waiting list ni...sebab kalau hanya berpikir2 semata...JUST BERANGAN..lama2 jd angan2 mat jenin [bak kata Yana] kan??? So,bila ada waiting list ni..kita ada target...Target aku yang biasa2..yang mampu di buat mengikut masa & poket kami.

Bila cakap bab mengemas dan susunatur ni memang menguji kreativiti aku selain 'menguji' nafsu..bole gtu??? [rasa2 klu byk duit memang arini jugak aku cari semua 'wishlist' aku..nanti aku share..hikhikhik] tapi,akibat kekangan tersebut..aku meletakkan target sehingga MAC 2014 [ genap setahun berpindah ke rumah skrg ]
utk melaksanakan plan yg akan aku ceritakan nih...Over ke x? mungkin yang besar2..spt tukar perabot baru dan psg kitchen cabinet mgkn x dapat la dulu..tggu le de bajet ribu-riban nanti..tetibe sedey ko ;'(  yang kecik2..boleh DIY atau recycle..rearrange..re-organize...semua yg 'RE' Insyaallah..aku cuba!!!

Pekara perlu buat...

Ruang tamu

1. Susun atur dalam laci kabinet TV
2. Bracket utk LCD [ dah lama nak beli...tp tak terbeli2 jugak ]
3. Deco2 tv cabinet 
4. Susun atur ruang santai

5. Dropzone area [ sgt penting!]
6. Wall deco [ picture frame ]

Ruang makan

1. Meja makan

Dapur [ tak sabar nak kerjakan ni...]

1. Ganti bekas rempah & labelkan
2. Susun stok makanan [ pantry area ]
3. Susun periuk/kuali
4. Susun pinggan/mangkuk [ selalu pakai ]
5. Susun pinggan/mangkuk/jug/cawan dalam almari [ jarang pakai ]
6. Susun atur dalam peti sejuk
7. Susun atur bawah sinki
8. Ruang toiletteries & laundry

9. Roller blind dapur
10. Cat semula [ sbb kontraktor dah buat comot kt dapuq chek! ]

Bilik utama

1. Susun sistem dalam almari pakaian

  • HIS
  • HER
  • KIDS 1,2,3
2. Ruang pakaian utk diguna semula
3. Susunatur dan deco Dressing table

Bilik 2 [ Fungsi bilik tidur & play area anak2 ]

1. Katil, almari, ruang bersolek
2. ruang solat

3. Ruang pakaian utk di guna semula
4. Playarea (tikar evamatic, meja aktiviti, toys storage, rak buku)
5. Wall deco
6. Cat 2nd layer

Bilik 3 [ Workstation hubby & stor ]

1. Rak dinding
2. Rak bertingkat terbuka
3. Ruang simpan barang2 jarang guna
4. Iron board

5. Playstation & TV
6. Roller blind
7. Cat

Aduhaiiii...belum buat lg..dah berpeluh pikir...byk gila plan nak buat sehingga MAC 2014..Hurmmmm..jadi ke x nih?! Aduhaiiiii [banyaknye aduhai aku???] xpe..slow2 maa.. panjang umuq, murah rezeki..akan ku usahakan ckiit2.Hopefully 100% will success..klu lambat..hampuuunkan patik.Later2..I will update =)

* Bole jugak gunakan templat bole cetak dari blog SIOCA nih utk lebih mudah memulakan projek kita nanti *



Workhard;
Mummy nab&nad


4 comments:

mamaairis said...

wahhhh...banyak nya waiting list......jangan lupe hapdet satu persatu okeh...chayokkkk...

yana Jasni said...

hahah... good luck yank.. hupdate nanti..

I'm Alina said...

Insyaallah...mgkn slow ckit progress sbb 'ongkos' dan masa kureng..lg2 ujung thn..bz ckit dgn kerja... =(

UMIE SUE said...

design rumah kita lbih kurang je kan.takpe planning awal2 je..buat pelan2

Protein penting untuk mereka yang ingin hamil

Assalamu'alaikum w.b.t, Semua pasangan yang berkahwin mestilah nak dikurniakan cahaya mata kan. Tak kira la seorang atau ramai.. Itu...