Sunday, November 24, 2013

SHARE : PANDUAN DIDIK ANAK ~CARA WARDINA SAFIYYAH~

Assalamualaikum semua,

Arini sume nak share ttg 'new idol' aku..IDOL zaman kini la..Selain Nabi Muhammad SAW & para sahabat yg patut menjadi contoh kepada kita...

Aku pon meng'google' cara mendidik anak..sbb aku taw Wardina ni kita tgk lemah lembut je..anak2 dia pon bijak2...selain rumah dia teratur & tersusun [hmmh, suaminya interior design uols!]
Memang mimpi nak jd cam dia..Apa kata, kita masukkn skit INPUT ttg didik anak2 dalam diri kita..mudah2an kita berjaya mendidik anak mengikut landasan yang betul sehingga mereka berjaya dunia&akhirat..





1) Parents perlu kaya dgn kasih-sayang & nasihat
Sebagai parents yang bekerjaya, mgkin ada masa-masa kita terlalu sibuk sehingga anak2 sedikit terabai utk beberapa ketika...blk rumah anak2 pon dh tido, xsempat nk luang masa pon utk hari tu...Even anak2 dh tido, berikan gudnite kiss & selitkan nasihat2 pdnya walaupon kita tau anak kita tu dh lena tido...doakan skali semoga anak kita tu membesar sebagai anak yg soleh & solehah...

2) Selalu bersembang dgn anak
Selalu mencari masa utk bersembang dengan anak. Cthnya time dlm kereta nk pegi hntr atau ambik anak dr sekolah [selalu praktikkan dgn nabeela] Kalau kita guna perkhidmatan van sekolah, cari masa sekali seminggu utk hntr & ambik sndiri anak kita dari sekolah. Kadang2 kita xsedar saat anak2 membesar itulah the very precious moment for us to be along them.

3) Ajar anak mencintai buku dari kecil
 Jadikan buku antara top list hadiah utk anak. Mengikut kata wardina, ajar anak cintai buku dari kecil, even dia blm tau membaca, ribalah dia sambil kita bacakan buku utknya.

4) Selalu nasihat anak2 sblm tdo
Berpesan lah selalu pada anak2 utk menjadi anak yg soleh & solehah. Cth nasihat: if arini anak menangis xnk pergi sklh, mlmnya sebelum anak tdo, nasihatkan & ingatkan anak itu: "esok xnak nangis2 lagi ye nk pegi sklh..." InsyaAllah nasihat kita di akhir harinya itu akan menjadi ingatan utk nya dia awal hari utk nya esok [Pun suka..praktikkan]

5) Guna kata-kata positif dalam komunikasi
Elakkan guna perkataan 'jgn' or perkataan2 negatif yg lain. Instead of nak marahkan anak dgn mengatakan: "Jgn buat itu, jgn buat ini...", nasihati anak dgn mengatakan: " Nabeela kena buat macam ni, sayang...bukan macam itu...nnti rosak la benda itu klau buat mcm tadi..." see the difference? kita sndiri pon lebih mudah menerima nasihat yg positif berbanding ngan ayat2 marah berapi...

6) Jadi role model yg baik utk anak2
Macam mana kita nk marahkan anak2 supaya xbuat sesuatu yg kita sndiri pon buat...Jadi, kalau nk anak jadi anak yg soleh & solehah, kita sbg parents pon kena la soleh & solehah dulu...ini yg dikatakan 'Kepimpinan dari tauladan'

7) Hukuman adalah kaedah yg plg terakhir
Kdg2 kita menghukum anak dlm keadaan letih baru blk keje, or worst is dalam keadaan marah. Ini tidak adil kpd si anak. Nak menghukum anak, yes blh...tp bukan dlm keadaan emosi kita yg xstabil...dlm erti kata lain, melepaskan marah pada si anak...Klau tengah marah, jgn berdepan dengan anak lagi, lari dulu cool down, kemudian baru bersemuka dgn anak itu. begitu jugak dgn pasangan kita; dlm keadaan beremosi semua benda buruk blh terjadi.


TIPS2 DARI WARDINA:
* Betulkan komunikasi dgn anak
* kena sedar klau kita hukum anak dlm keadaan marah
* cari ilmu keibubapaan* selalu bersolat bersama2 pasangan & anak
* bercerita dgn anak2 supaya anak2 xsegan bercerita dgn kita
* pastikan cium anak2 & berdoa yg baik2 utknya sebelum tido.

Wallahua'lam...



Senyum;
mummy nab&nad




Protein penting untuk mereka yang ingin hamil

Assalamu'alaikum w.b.t, Semua pasangan yang berkahwin mestilah nak dikurniakan cahaya mata kan. Tak kira la seorang atau ramai.. Itu...