Skip to main content

GUGU GAGA lyna kembali lagi...Part 2!!!

Salam blogger, Agak banyak 'cabaran' yang perlu ditempuhi untuk menulis blog ni..(hahhaha..poyo..) Td dah syiok2 menulis..sambil memangku adik entah macamana xde auto save.. leh pulak ter'delete' entry...pergh..dah panjang lebar pulak tu bercerita.Sekarang saya cuma ada kira-kira 15 min hingga 30 min aje untuk menulis sementara si kakak nabeela tengok TV..si adik tido dengan nyenyaknya. Baru pas 'berperang' dengan si kakak yg 'aktif' (tak bole sebut NAKAL!!!) Nabeela asyik la dgn aktiviti panjat kerusi,meja.bla..bla..bla..penat melarang..(wat sakit tekak+buang air liur) jatuh kerusi x payah citer..malas aje nk blikan 'helmet' pelindung kepala kanak2...Jangan la promo kt aku...mmg berminat..kata daddynya membazir jek =P Pastu 1 hal lagi dia suka campak segala barang yang ada atas meja..risaunya klu dia berhasrat nak mencampak barang2 kaca... Hai, maka dengan ini..set corningware yang aku dah tempah dengan kakak chinta kena la aku simpan dalam kotak wat sementara waktu atau keluarkn waktu wt majlis kt umah jer..bukan berhajat nak menunjuk2..tp kalau macam ni la caranya..xkan dah beli..x guna lak??Guna time special occassion je r...=D Masih becerita tentang kakak...dia klu gi umah orang mmg baik sesangat..selalu mendapat pujian!!! "baiknya bella..." nabeela klu bab nak berjalan..pakai kasut...ikut suka kaki dia melangkah..klu naik kereta pon senyap jek..hakikatnya dia bosan klu xde aktiviti2 yang best spt 'makan angin' atau tengok kartun kt you tube (dalam proses mengajar nabeela ABC&aliff baa taa).Jap lagi nak on you tube la pulak.Tapi, semua ni pekara biasa...mostly kanak2 umur 1 tahun memang suka pekara2 adventure&develop alam sekililingnya. Si adik yang berusia 34 hari pon dah pandai..nak mintak di'kelek' jer.Adik 'full breastfeeding'..selalunya pas minum & kekenyangan adik akan tido selama 1-2 jam..baru bangun semula mintak susu atau mintak tukar 'diaper'..sbb poo~poo..heehee..tapi 2-3 hari ni dia pas minum susu nak kita peluuuk dia..mungkin dia rasa warm&comfort dalam pelukan dan baru lah dia tido nyenyak..tp klu letak..siapla..'menyanyi'..."mummy!!! dukung saya..." Last 2 days, kami bawak adik ke KKIA (klinik kesihatan ibu&anak) konon2 nak inject imun 1 bulan..tp nurse x 'buka' dose ubat pd ari jumaat...pulak dah..Isnin nanti pi lg...pastu kami bawak kakak nabeela pulak gi jumpa doktor..dia dah seminggu selesema&skali skala batuk...kami risau sangat sebab dia ada history 'bronchopneumonia' masa dlm pantang tahun lepas...so,kami xnak ia berulang..kalau ia berulang..ia akan menjadi lebih teruk.We are so relief when doctor said "her lungs is clear"..Alhamdulillah...then,doctor just give her a multivitamin syrup & paracetamol...kanak2 dibawah 2 tahun xde ubat batuk&selesema. Hai,sorry la dik..lum banyak story nak story tentang adik...asyik citer tentang kakak je yer?tunggu adik besar sikit lagi..adik dah de perangai sendiri..mummy story panjang lebar kat cni yer.. Jom...laayaaaaaaaaaaan gambar2 aktiviti anak2 ku..
Enuff for gugu gaga lyna kali ni...Jumpa next entry..Daadaa~~ Take care U 'ol!!!

Comments

Popular posts from this blog

TIPS LEGAKAN SAKIT TEKAK AKIBAT SELESEMA

Assalamualaikum,

Sokk sekk sokk sekk sokk sekk..hmmmmmmmh....[selesema daaa]

Dah seminggu kot menghidap selesema [org kata selesema juga slh satu cara penghapus dosa2 kecil..kalau kita bersabar la] Kali ni, kami sekeluarga diserang virus selesema + batuk serentak.. yg lbh parah ble mak & husben 'jatuh' demam...bole gtu ayat??? Aku demam gak..tp 1 mlm jek..

Dari hari Rabu minggu lps sampai arini... mula2 sakit tekak jer...Perit sgt ko.. gigih...aku meng'google'..tips2 melegakan sakit tekak...

Antara tips mudah yang boleh diamalkan untuk melegakan sakit tekak dan batuk selain dari mengambil ubat batuk yang diambil di klinik/farmasi adalah :

1) Air limau + Madu – Ambil segelas air suam dan campurkan dengan perahan jus limau nipis. Tambahkan sesudu kecil madu lebah. Kalau dapat madu lebah yang ori tu lagi bagus. Amalkan minum air limau ni 3 kali sehari.

2) Asam Jawa – Campurkan satu sudu asam jawa ke dalam segelas air. Kacau dan biarkan seketika kemudian tapiskan. Minum …

Jangan lupa singgah makan di Ledang a.k.a Tangkak

Assalamualaikum,

Kami sekeluarga bukan la jenis suka makan luar..tapi sejak 4 tahun menetap di daerah Ledang ni, aku 'spot' beberapa gerai makan 'especially' waktu sarapan dan minum petang yang memang famous amos lar. Feberet kami laki binik minum petang @ 'mengeteh' bersama...

Kalau lalu Tangkak waktu pagi.. korang akan perasan ROTI CANAI TERBANG berhampiran surau anjung batu. Selepas exit tol tangkak.. kalau ke arah pekan tu sebelah kiri driver. Heee.. memang mabeles roti canai dorang. Sampaikan sesape yang menginap di Mawwadah Inn pon akan dapat token sarapan pagi kat situ.

Nasi Lemak Ayam berempah pulak kat depan SMK Tun Mamat di kedai makan 'PELADANG' kitorang panggil.. memang sodap! Tapi awal pagi lar.. kalau korang singgah kul 9-10 memang dapat saki baki rempah jer. Hikhik.. Nak2 kalau hari bekeje.. memang la cepat lakuuu.

Jom menge'teh' petang2... balik opis kalau ada masa.. singgah kedai mak teh.. berhampiran SMK TUN MAMAT jugak. Keda…

Rumah Peranginan Persekutuan - Federal Villa, Langkawi

Salam,
Hari ini mumy nak bagi sedikit info...mumy ni kalau bab bercuti semua nak berbajet! Janji bole jalannn..haahaa..tiket flight+hotel x sampai RM1,000 kott..So kesimpulannya, nak bercuti2 x semestinya kena ada banyak duit.. Yang penting bijak mengurus bajet yang ada..Hati mesti kena happy & tujuan utama  bercuti adalah untuk 'release tension'!!! huuhuu...
Kat sini mumy nak tunjuk korang hotel yang mummy check in @ Langkawi..khas utk kakitangan kerajaan..Jgn sia2kan kemudahan yang ada...Log on website nih : 
http://peranginan.bph.gov.my/

Di atas serba ckit, gambar2 yang di ambil ketika berada di Federal Villa...kadar yang dikenakan memang amat berpatutan.. so, ape kata korang cuba mohon kalau ada 'planning' nak bercuti di langkawi =)
Jenis2 bilik & Kadar utk semalam :- Bilik Suite RM 132.00
Bilik Deluxe RM 77.00
Bilik Standard RM 55.00

Beralamat di : Lot 1698, Pantai Tengah, Mukim Kedawang, 07000 Pulau Langkawi, Kedah Yang penting....kita ENJOY!
Mumy nab&…