Tuesday, December 10, 2013

Anak2 & asthma



Salam,

Mummy xde mood ri ni...hobbies organising terpaksa di 'stop'kan sementara waktu sbb perlu beri tumpuan pada keluarga...priority! [xpe,banyak lg masa..klu pnjg umo..1,2,3,4 tahun lg bole siapkan umah tu..pelahan2 kayuh..ikut masa & poket kami...;)]

Anak2 mummy laa ni asik x sihat..batuk,selesema&demam...lepas sorang..sorang kena nebulizer..nafas dorg da berbunyi "wheeeez".. nak bg ubat salah..x bagi kang kesian...alahai..serba salah d wat nya... [bole klik link dr zubaidi utk sebab musababnya]

Mungkin keadaan cuaca [panas & ujan x menentu] dan dorang penat berjalan kot last week..badan sakit2 kot..mummy,daddy&atok pon dah berjangkit..dada dah sempit ni...Ini sume ujian Allah..Ini tanda Allah sayangkan kita..suh kita ingat dia selalu dan selalu memohon diampunkan dosa2 kita terhadap DIA.

Ramai yg prihatin, suh bli mcm2 supplemen dipasaran..masalahnya poket x cukup tebal..bkn xnak yg terbaik utk anak2..tp klu dah 3..cer korg kira..kami cuba sebaik mungkin utk menjaga kesihatan anak2..selain sering berdo'a dan berselawat syifa'.Insyaallah, klu ada 'lebihan' mungkin kami akan memilih supplemen terbaik yg mungkin akan serasi dgn anak2.. supplemen ni bkn 1-2x makan taw elok dah..sekurang2nya consume 2-6 bulan baru nampak kesan.Kalau dah sakit..terpaksa la 'mengubati' bkn mencegah lg..Bukan ke pepatah ada mengatakan " Mencegah lebih baik dari mengubati "...Memang niat di hati mummy & daddy nak bg yg terbaik utk anak2 [malah mumy yg 'hantu' supplemen ni pon kalah..] kalau la mumy ni banyak duit..tiap2 anak mumy akan diberikan supplemen yg bagus2...

Haiii...

Mengeluh nampak??? bersyukur la wahai mummy...Tuhan baru uji sikit..ada org yg lebih susah dari kita..klu kita makan makanan terbaik didunia pon kalau Allah dah tentukan segala2nya..kita harus redha..pkoknya usaha & tawakal =) jangan hopeless sangat k..
Ini semua setelah all kinds of 'petua' di buat ~ daun kaduk+kapur, garlic steam, garlic socks, madu kelulut, mandi air suam.. apa lagi petua yg boleh di buat selain dari ubat dari klinik? cer korang share...


Sharing is caring rite???
Mummy nab&nad :)
@klinik kesihatan payamas

Nadeera : 5/12/2013

Razin : 10/12/2013

1 comment:

mamaairis said...

Insyaallah...budak2 nak membesar memang ada jek tak sihatnya..mintak upah latuh... get well soon nadeera & razin....

Tips cuba untuk hamil (TTC)

Assalamualaikum, Ada pasangan yang baru kahwin belum sempat honeymoon.. Dah dikurniakan anak (orang tua kata..bunting pelamin) Tapi ada se...