Skip to main content

Keistimewaan seorang IBU




Salam,

Semalam merupakan hari IBU...aku sangat bertuah sebab IBU masih ada di sisi dan aku jugak kini bergelar seorang IBU. Alhamdulillah, aku fikir..ini semua hikmah yang Allah bagi..Rezeki kasih sayang ku sangat melimpah ruah...Di kelilingi orang2 tersayang.

Terharu, semalam mummy MC...sebab mencabut gigi geraham bongsu..petang tu jemput la kakak&adik dari taska. Belum masuk kereta..si kakak dah bagi kad ucapan 'handmade'...kepada mummy sambil ucap "selamat hari ibu..kakak saaaaayang mummy" Rasa nak nanges...terharuuu.. [aku tak amik gambar pulak..nanti aku share piccas kad tu..aku dah tampal kat 'notice board' rumah].

Aku sangat kagum dengan IBU...Insan yang bergelar ibu.. Manusia yang melahirkan manusia lain ke atas dunia. Manusia yang mengorbankan 'kehidupan'nya untuk manusia lain... Ibu adalah wanita yang paling ISTIMEWA.. sebenarnya.. bukan wanita sahaja boleh bergelar ibu... Si bapa yang menjaga anak2 sendirian pon bole di anggap 'dia la ibu..dia lah bapa'. Aku kagum juga dengan mereka.


Salah satu keistimewaan wanita yang kita perlu tahu...

"Dalam tubuh wanita, ada satu bahagian yang diberi nama yang begitu mulia iaitu rahim. Perkataan ini diambil dari nama Tuhan, yang bermaksud `Maha Penyayang‘. Sudah tentulah Tuhan tidak akan memberikan nama yang semulia ini kepada sesuatu yang hina di sisi- Nya. Sudah tentu Tuhan akan memilih sesuatu yang mulia juga untuk dianugerahkan nama yang begitu mulia. Tuhan tidak berikan nama yang semulia ini kepada bahagian tubuh lelaki tetapi Dia memberikannya kepada bahagian tubuh wanita. Rahim inilah yang merupakan penghubung kepada makhluk. Di dalam rahimlah, wanita menjaga ciptaanTuhan dan memberi makan kepada apa yang Tuhan ciptakan.

SubhanaAllah =)

CIPTAAN OLEH-NYA

Aku tak pernah lupa bagaimana mengandungkan tiap2 sorang anak2 ku dan bagaimana melahirkan mereka. Tidak semua sama pengalamannya. Berbeza setiap anak. Aku sentiasa ingat jasa ibu ku yang bersusah payah melahirkan ku secara 'forceps'dan membesarkan aku sendirian tanpa Arwah Abah sejak aku berusia 13 tahun. Jasanya entah bila aku dapat balas... setiap nafas & titik peluhnya tak terbalas. Hanya do'a setiap kali lepas solat yang mampu diberi. Semoga Allah melindungi ibu bapa ku dari azab api neraka. Amiiin.


Selamat Hari Ibu..buat ibu ku...Aftah Bt Affan..Ibu mertuaku yang telah melahirkan suami ku Razman serta anak2 nya yang lain. Kuat menghadapi dugaan ketika mengandung&melahirkan.... Rokiah Bt Suleiman. Kepada semua wanita yang akan & telah bergelar ibu. Kamu adalah insan yang HEBAT. Berbangga lah, kerana Allah telah menjadikan kamu manusia yang istimewa di atas muka bumi ini. Jadilah ibu yang terbaik... Jangan sia2 kan keistimewaan yang diberi. Fikirlah sedalam2nya.. Bersyukurlah... Jadilah anak yang terbaik & Ibu yang dikagumi. Semoga kita berjaya mengarungi dugaan serta cabaran menjadi ibu di zaman moden ini dan beroleh kemenangan di akhirat kelak. Aamiiin.

Saya - seorang mummy bersama Mak tercinta



Yang menulis,
Mummu nabeela, nadeera & nadhif  ^__^

Comments

Popular posts from this blog

TIPS LEGAKAN SAKIT TEKAK AKIBAT SELESEMA

Assalamualaikum,

Sokk sekk sokk sekk sokk sekk..hmmmmmmmh....[selesema daaa]

Dah seminggu kot menghidap selesema [org kata selesema juga slh satu cara penghapus dosa2 kecil..kalau kita bersabar la] Kali ni, kami sekeluarga diserang virus selesema + batuk serentak.. yg lbh parah ble mak & husben 'jatuh' demam...bole gtu ayat??? Aku demam gak..tp 1 mlm jek..

Dari hari Rabu minggu lps sampai arini... mula2 sakit tekak jer...Perit sgt ko.. gigih...aku meng'google'..tips2 melegakan sakit tekak...

Antara tips mudah yang boleh diamalkan untuk melegakan sakit tekak dan batuk selain dari mengambil ubat batuk yang diambil di klinik/farmasi adalah :

1) Air limau + Madu – Ambil segelas air suam dan campurkan dengan perahan jus limau nipis. Tambahkan sesudu kecil madu lebah. Kalau dapat madu lebah yang ori tu lagi bagus. Amalkan minum air limau ni 3 kali sehari.

2) Asam Jawa – Campurkan satu sudu asam jawa ke dalam segelas air. Kacau dan biarkan seketika kemudian tapiskan. Minum …

Jangan lupa singgah makan di Ledang a.k.a Tangkak

Assalamualaikum,

Kami sekeluarga bukan la jenis suka makan luar..tapi sejak 4 tahun menetap di daerah Ledang ni, aku 'spot' beberapa gerai makan 'especially' waktu sarapan dan minum petang yang memang famous amos lar. Feberet kami laki binik minum petang @ 'mengeteh' bersama...

Kalau lalu Tangkak waktu pagi.. korang akan perasan ROTI CANAI TERBANG berhampiran surau anjung batu. Selepas exit tol tangkak.. kalau ke arah pekan tu sebelah kiri driver. Heee.. memang mabeles roti canai dorang. Sampaikan sesape yang menginap di Mawwadah Inn pon akan dapat token sarapan pagi kat situ.

Nasi Lemak Ayam berempah pulak kat depan SMK Tun Mamat di kedai makan 'PELADANG' kitorang panggil.. memang sodap! Tapi awal pagi lar.. kalau korang singgah kul 9-10 memang dapat saki baki rempah jer. Hikhik.. Nak2 kalau hari bekeje.. memang la cepat lakuuu.

Jom menge'teh' petang2... balik opis kalau ada masa.. singgah kedai mak teh.. berhampiran SMK TUN MAMAT jugak. Keda…

Rumah Peranginan Persekutuan - Federal Villa, Langkawi

Salam,
Hari ini mumy nak bagi sedikit info...mumy ni kalau bab bercuti semua nak berbajet! Janji bole jalannn..haahaa..tiket flight+hotel x sampai RM1,000 kott..So kesimpulannya, nak bercuti2 x semestinya kena ada banyak duit.. Yang penting bijak mengurus bajet yang ada..Hati mesti kena happy & tujuan utama  bercuti adalah untuk 'release tension'!!! huuhuu...
Kat sini mumy nak tunjuk korang hotel yang mummy check in @ Langkawi..khas utk kakitangan kerajaan..Jgn sia2kan kemudahan yang ada...Log on website nih : 
http://peranginan.bph.gov.my/

Di atas serba ckit, gambar2 yang di ambil ketika berada di Federal Villa...kadar yang dikenakan memang amat berpatutan.. so, ape kata korang cuba mohon kalau ada 'planning' nak bercuti di langkawi =)
Jenis2 bilik & Kadar utk semalam :- Bilik Suite RM 132.00
Bilik Deluxe RM 77.00
Bilik Standard RM 55.00

Beralamat di : Lot 1698, Pantai Tengah, Mukim Kedawang, 07000 Pulau Langkawi, Kedah Yang penting....kita ENJOY!
Mumy nab&…