Skip to main content

.:: Breastfeeding ~ Celebrity & Me!!! ::.

Salam blogger,


Hari ni aku nak bercerita mengenai breastfeeding...aku pon masih men~cari2 ilmu pengetahuan ttg BF ni...masih blum ckp ilmu didada.Jiwa semakin bersemangat waja bile mencari info sambil membaca blog kawan2 mengenai breastfeeding.Aku akui....this is my first time breastfeed..so,masih blm ckp pengetahuan dan masih 'jahil' tentang penyusuan eksklusif...seawal 5 bulan je aku wat stok EBM sampai x muat2 tmpt sejuk beku sehingga la kehabisan stok..akhirnya aku 'give up' dan dah x mengepam lagi seterusnya memberikan anak ku yang kini berusia 7 bulan lebih 'formula milk' ketika aku pegi bekerja.Tapi harapanku masih tinggi...mencari jalan supaya aku dpt menyusukan nabeela secara eksklusif sehingga dia berusia 1-2 tahun.Aku mencari petua memperbanyakkan susu dan aku jugak de 'suvey' makanan/supplemen tambahan untuk menambah air susu ibu.

19 Februari 2011 ni..Insyaallah, aku bakal mengikuti satu kursus tentang penyususn susu ibu yg dikendalikan oleh pakar laktasi HOSPITAL PAKAR SULTANAH FATIMAH,Muar, Johor dan aku berharap dgn kehadiran aku ke kursus tersebut memberi lebih manfaat kepada aku&anak.


Walaupun, aku dah mula bg FM kat baby..tp setiap malam (selepas working hours) aku akan pastikan nabeela mendapat susu ibu sepenuhnya.Begitu juga hari aku bercuti.Aku x pernah menganggap susu aku berkurangan..aku sentiasa 'set mind' susu aku cukup utk nabeela.Masa aku berkursus 4 hari, aku memerah susu...1 hari aku memperoleh 10-12 aun aku simpan sbg EBM di dlm 'freezer' bilik aku menginap.Alhamdulillah...!! Mmg terbukti 'saiz' badan aku yg kurus ni x menyebabkan susu aku kurang.Yang penting...makan&minum secukupnya, kerap menyusukan atau perah.Segala2nya...settle! =)


Memetik kata-kata suami ku... "anak daddy bukan anak lembu...anak daddy anak manusia..daddy nak anak dady menyusu susu ibu " heehee =) Walaubagaimanapun, menyusukan anak masih memerlukan sokongan&bantuan suami&keluarga.Emak aku pulak lebih suka aku wat EBM...senang katanya,cuma panaskan aje x perlu membancuh susu..huuhuu~~ Aku mensasarkan untuk terus menyusukan nabeela sehingga umur dia 1 tahun..tp, klu lebih..Alhamdulillah.

Pada kawan2 yang dah 'give up' untuk bagi anak susu ibu...fikir2 kan semula...Tiada susu terbaik setanding susu ibu.Aku akan post info2 menarik tentang penyusuan susu ibu di entri akan datang k.


:: Foto ehsan dari kamera Erni (yg tudung biru)..ni time raya2010..it was not candid..nabeela mmg tengah menyusu ;-) ::




Dan kat bawah ni antara selebriti malaysia yang menyusukan anak mereka dengan susu ibu..


~ Dynas Mokhtar ~



~ Wardina safiyah yang sangat komited dengan program penyusuan susu ibu ~
~Irin personaliti tv3~

~ Serina Redzuan ~

~ Aishah Sinclair ~


Itu saja..corat coret saya kali ni...jumpa di entri yg lain..juga tentang breastfeeding...

Love our baby ;-)


Comments

Popular posts from this blog

TIPS LEGAKAN SAKIT TEKAK AKIBAT SELESEMA

Assalamualaikum,

Sokk sekk sokk sekk sokk sekk..hmmmmmmmh....[selesema daaa]

Dah seminggu kot menghidap selesema [org kata selesema juga slh satu cara penghapus dosa2 kecil..kalau kita bersabar la] Kali ni, kami sekeluarga diserang virus selesema + batuk serentak.. yg lbh parah ble mak & husben 'jatuh' demam...bole gtu ayat??? Aku demam gak..tp 1 mlm jek..

Dari hari Rabu minggu lps sampai arini... mula2 sakit tekak jer...Perit sgt ko.. gigih...aku meng'google'..tips2 melegakan sakit tekak...

Antara tips mudah yang boleh diamalkan untuk melegakan sakit tekak dan batuk selain dari mengambil ubat batuk yang diambil di klinik/farmasi adalah :

1) Air limau + Madu – Ambil segelas air suam dan campurkan dengan perahan jus limau nipis. Tambahkan sesudu kecil madu lebah. Kalau dapat madu lebah yang ori tu lagi bagus. Amalkan minum air limau ni 3 kali sehari.

2) Asam Jawa – Campurkan satu sudu asam jawa ke dalam segelas air. Kacau dan biarkan seketika kemudian tapiskan. Minum …

Jangan lupa singgah makan di Ledang a.k.a Tangkak

Assalamualaikum,

Kami sekeluarga bukan la jenis suka makan luar..tapi sejak 4 tahun menetap di daerah Ledang ni, aku 'spot' beberapa gerai makan 'especially' waktu sarapan dan minum petang yang memang famous amos lar. Feberet kami laki binik minum petang @ 'mengeteh' bersama...

Kalau lalu Tangkak waktu pagi.. korang akan perasan ROTI CANAI TERBANG berhampiran surau anjung batu. Selepas exit tol tangkak.. kalau ke arah pekan tu sebelah kiri driver. Heee.. memang mabeles roti canai dorang. Sampaikan sesape yang menginap di Mawwadah Inn pon akan dapat token sarapan pagi kat situ.

Nasi Lemak Ayam berempah pulak kat depan SMK Tun Mamat di kedai makan 'PELADANG' kitorang panggil.. memang sodap! Tapi awal pagi lar.. kalau korang singgah kul 9-10 memang dapat saki baki rempah jer. Hikhik.. Nak2 kalau hari bekeje.. memang la cepat lakuuu.

Jom menge'teh' petang2... balik opis kalau ada masa.. singgah kedai mak teh.. berhampiran SMK TUN MAMAT jugak. Keda…

Rumah Peranginan Persekutuan - Federal Villa, Langkawi

Salam,
Hari ini mumy nak bagi sedikit info...mumy ni kalau bab bercuti semua nak berbajet! Janji bole jalannn..haahaa..tiket flight+hotel x sampai RM1,000 kott..So kesimpulannya, nak bercuti2 x semestinya kena ada banyak duit.. Yang penting bijak mengurus bajet yang ada..Hati mesti kena happy & tujuan utama  bercuti adalah untuk 'release tension'!!! huuhuu...
Kat sini mumy nak tunjuk korang hotel yang mummy check in @ Langkawi..khas utk kakitangan kerajaan..Jgn sia2kan kemudahan yang ada...Log on website nih : 
http://peranginan.bph.gov.my/

Di atas serba ckit, gambar2 yang di ambil ketika berada di Federal Villa...kadar yang dikenakan memang amat berpatutan.. so, ape kata korang cuba mohon kalau ada 'planning' nak bercuti di langkawi =)
Jenis2 bilik & Kadar utk semalam :- Bilik Suite RM 132.00
Bilik Deluxe RM 77.00
Bilik Standard RM 55.00

Beralamat di : Lot 1698, Pantai Tengah, Mukim Kedawang, 07000 Pulau Langkawi, Kedah Yang penting....kita ENJOY!
Mumy nab&…