Skip to main content

Sambal Goreng Ikan Bilis


Salam 22 Ramadhan,
Lagi beberapa hari lagi kita akan menyambut Syawal pula.. bulan yang penuh barakah ini menguji kami erti sabar dan kegigihan [baru betul menahan nafsu dan mengajar erti kesabaran]. Selepas suami di berhentikan kerja.. aku dan mak (mak sendiri) memulakan bisnes kecil kecilan mengikut 'kepakaran' kami. Kami memulakan perniagaan Sambal Goreng Ikan Bilis resepi mak.
Alhamdulillah, walaupon kecil-kecilan..aku bersyukur atas kurniaan rezeki yang Allah berikan dan aku bersyukur dapat emak yang baik hati dan rajin membantu ku mencari rezeki tambahan. Husben aku pon keje jugak...selain jual SCALE MODEL.. dia buat juga kerja-kerja kebun di kampung.
Apa pun, susah macamana pon kita...kita kena ingat ada orang yang lebih susah daripada kita. Aku bersyukur sebab anak-anak masih dapat makan minum sedap, beli pakaian raya dan berjalan-jalan macam orang lain walaupon bajet2.

Dalam hidup ni bergantung lah kepada Allah sepenuhnya. Memintalah kepada-Nya dan usaha. InsyaAllah segala-galanya dipermudahkan.

Panjang pulak membebel [sekadar luahan hati]

Sesape yang teringin nak order sambal goreng ala kampung ni...bole whassp 0196800226. Buat masa sekarang, seminggu sebelum raya..tempahan ditutup dan hanya utk customer terdekat. Mungkin selepas raya..tempahan akan dibuka semula =)
Bole follow Instagram Lyna_Sabran dan Facebook : Norazlina Sabran untuk info lanjut.




150 gram RM8.00 [tidak termasuk postage]

Comments

Popular posts from this blog

TIPS LEGAKAN SAKIT TEKAK AKIBAT SELESEMA

Assalamualaikum,

Sokk sekk sokk sekk sokk sekk..hmmmmmmmh....[selesema daaa]

Dah seminggu kot menghidap selesema [org kata selesema juga slh satu cara penghapus dosa2 kecil..kalau kita bersabar la] Kali ni, kami sekeluarga diserang virus selesema + batuk serentak.. yg lbh parah ble mak & husben 'jatuh' demam...bole gtu ayat??? Aku demam gak..tp 1 mlm jek..

Dari hari Rabu minggu lps sampai arini... mula2 sakit tekak jer...Perit sgt ko.. gigih...aku meng'google'..tips2 melegakan sakit tekak...

Antara tips mudah yang boleh diamalkan untuk melegakan sakit tekak dan batuk selain dari mengambil ubat batuk yang diambil di klinik/farmasi adalah :

1) Air limau + Madu – Ambil segelas air suam dan campurkan dengan perahan jus limau nipis. Tambahkan sesudu kecil madu lebah. Kalau dapat madu lebah yang ori tu lagi bagus. Amalkan minum air limau ni 3 kali sehari.

2) Asam Jawa – Campurkan satu sudu asam jawa ke dalam segelas air. Kacau dan biarkan seketika kemudian tapiskan. Minum …

Jangan lupa singgah makan di Ledang a.k.a Tangkak

Assalamualaikum,

Kami sekeluarga bukan la jenis suka makan luar..tapi sejak 4 tahun menetap di daerah Ledang ni, aku 'spot' beberapa gerai makan 'especially' waktu sarapan dan minum petang yang memang famous amos lar. Feberet kami laki binik minum petang @ 'mengeteh' bersama...

Kalau lalu Tangkak waktu pagi.. korang akan perasan ROTI CANAI TERBANG berhampiran surau anjung batu. Selepas exit tol tangkak.. kalau ke arah pekan tu sebelah kiri driver. Heee.. memang mabeles roti canai dorang. Sampaikan sesape yang menginap di Mawwadah Inn pon akan dapat token sarapan pagi kat situ.

Nasi Lemak Ayam berempah pulak kat depan SMK Tun Mamat di kedai makan 'PELADANG' kitorang panggil.. memang sodap! Tapi awal pagi lar.. kalau korang singgah kul 9-10 memang dapat saki baki rempah jer. Hikhik.. Nak2 kalau hari bekeje.. memang la cepat lakuuu.

Jom menge'teh' petang2... balik opis kalau ada masa.. singgah kedai mak teh.. berhampiran SMK TUN MAMAT jugak. Keda…

Rumah Peranginan Persekutuan - Federal Villa, Langkawi

Salam,
Hari ini mumy nak bagi sedikit info...mumy ni kalau bab bercuti semua nak berbajet! Janji bole jalannn..haahaa..tiket flight+hotel x sampai RM1,000 kott..So kesimpulannya, nak bercuti2 x semestinya kena ada banyak duit.. Yang penting bijak mengurus bajet yang ada..Hati mesti kena happy & tujuan utama  bercuti adalah untuk 'release tension'!!! huuhuu...
Kat sini mumy nak tunjuk korang hotel yang mummy check in @ Langkawi..khas utk kakitangan kerajaan..Jgn sia2kan kemudahan yang ada...Log on website nih : 
http://peranginan.bph.gov.my/

Di atas serba ckit, gambar2 yang di ambil ketika berada di Federal Villa...kadar yang dikenakan memang amat berpatutan.. so, ape kata korang cuba mohon kalau ada 'planning' nak bercuti di langkawi =)
Jenis2 bilik & Kadar utk semalam :- Bilik Suite RM 132.00
Bilik Deluxe RM 77.00
Bilik Standard RM 55.00

Beralamat di : Lot 1698, Pantai Tengah, Mukim Kedawang, 07000 Pulau Langkawi, Kedah Yang penting....kita ENJOY!
Mumy nab&…