Skip to main content

Apa korang buat kalau korang stress?

Semalam adalah hari yang sangat penat...

Sampai status kat FB pon merapu-rapu... aku menyampah nak pos status kat FB.. bila kita luahkan perasaan sedih, marah.. ada jer yang komen negatif... [kalau kita pandang masalah tu negetif, negetif la jadinya..cubalah pandang sesuatu dari sudut positif] bukan stakat pandai nak kondem orang.. kalau ko rasa tak suka.. menyampah.. meluat baca status dia.. abaikan.Kadang orang tu marah... jadi semaki marah la.

Ok, sekarang aku bukan nak cerita pasal status FB tu.. 

Dan tak perlu la aku cerita aku stress kenapa..
Sume orang stress..Ada tak orang dalam dunia ni tak pernah stress?? Tipu le ttew.. cuma cara kita nak handle stress kita macamana.Ada sesetengah orang bole handle stress 'macam tu' jek.. bole ketawa2 lagi..
Macam aku ni, susah skit nak handle stress.. lagi2 kalau stress keje.. hukhuk.. memang terpancar la kat muka aku STRESS! Haahaa..

Aku sangat kagum dengan kawan aku.. kalau dia kawal stress dia.. dia bole nyanyi2 buat lawak lagi. Aduhaiii.. camne la aku nak jadi camtu! Oh my....

Jom kita cari 'ilham' apa kita bole buat kalau kita stress?



1. Menangis.........keluarkan segala yang terpendam dalam hati..menangis sepuasnya & luahkan kepada seseorang yang bole anda percayai. Takde la pendam sesorang. Atau dok kat sejadah...mengadu pada Allah.. mohon pertolongan dan dipermudahkan segalaNya.

video


2. Dengar lagu favourite atau...dengar lagu yang bole buat korang happy... contohnya lagu dangdut yang tengah TRENDING sekarang..."sakitnya tuh disini didalam hatiku...". Pastikan korang dengar lagu tu sampaiiii korang jadi happy!




3. Ada orang dia suka makan-makan... keluar dengan kawan2 samada tengok wayang ke, pi karoke ke. Tolong jangan pi buat kerja2 yang tak sepatutnya k. Tapi best jugak kalau pi sesorang [kalau bole la] ada sesetengah orang kalau time stress suka beseorangan, ada orang dia suka keadaan HAVOC supaya pat melupakan keadaan stress tadi.


4. Ada juga yang suka menyendiri.... kalau aku SOLO memang aku dah buat ni... pi drive jejauh... pi lari...membawa diri kemana kaki ku melangkah di sit la tempatku melepaskan stress. tapi dah ada anak2 ni susah la sikit nak merayau sesuka hati kan. Kalau ada duit terlebih tu, aku cadangkan pi naik kapal terbang... pi pulau2.. pi tengok keindahan alam. Seronoknyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa....


5. Jangan lupa...apa2 pun kita kembali semula kepada Allah.. banyakkan ISTIGFAR.. paling kurang 100kali sehari. Bila kita STRESS semak balik 'connection' kita dengan Allah. Perbanyakkan solat sunat dan baca AlQur'an.

Hidup ni ada pasang surutnya.. sekejap happy sekejap sedih... mana ada manusia yang hidup sentiasa gembira sepanjang hidup. Yang penting... bagaimana kita mencorak & mengatur hidup kita k ;)




[baca tentang supplement untuk mereka yang selalu STRESS]

Comments

cik hani said…
Kalau stressss tido je...malas nak pikir..lebih2 lagi pasal kerja.
mama leen said…
saya pun suka nangis... pastu banyak2 doa..
Norazlina Mummy said…
kalau nak ikutkan hati..memang suka nak berjalan..stress ke tak stress mmg suka berjalan..hiiiiihii

Popular posts from this blog

TIPS LEGAKAN SAKIT TEKAK AKIBAT SELESEMA

Assalamualaikum,

Sokk sekk sokk sekk sokk sekk..hmmmmmmmh....[selesema daaa]

Dah seminggu kot menghidap selesema [org kata selesema juga slh satu cara penghapus dosa2 kecil..kalau kita bersabar la] Kali ni, kami sekeluarga diserang virus selesema + batuk serentak.. yg lbh parah ble mak & husben 'jatuh' demam...bole gtu ayat??? Aku demam gak..tp 1 mlm jek..

Dari hari Rabu minggu lps sampai arini... mula2 sakit tekak jer...Perit sgt ko.. gigih...aku meng'google'..tips2 melegakan sakit tekak...

Antara tips mudah yang boleh diamalkan untuk melegakan sakit tekak dan batuk selain dari mengambil ubat batuk yang diambil di klinik/farmasi adalah :

1) Air limau + Madu – Ambil segelas air suam dan campurkan dengan perahan jus limau nipis. Tambahkan sesudu kecil madu lebah. Kalau dapat madu lebah yang ori tu lagi bagus. Amalkan minum air limau ni 3 kali sehari.

2) Asam Jawa – Campurkan satu sudu asam jawa ke dalam segelas air. Kacau dan biarkan seketika kemudian tapiskan. Minum …

Jangan lupa singgah makan di Ledang a.k.a Tangkak

Assalamualaikum,

Kami sekeluarga bukan la jenis suka makan luar..tapi sejak 4 tahun menetap di daerah Ledang ni, aku 'spot' beberapa gerai makan 'especially' waktu sarapan dan minum petang yang memang famous amos lar. Feberet kami laki binik minum petang @ 'mengeteh' bersama...

Kalau lalu Tangkak waktu pagi.. korang akan perasan ROTI CANAI TERBANG berhampiran surau anjung batu. Selepas exit tol tangkak.. kalau ke arah pekan tu sebelah kiri driver. Heee.. memang mabeles roti canai dorang. Sampaikan sesape yang menginap di Mawwadah Inn pon akan dapat token sarapan pagi kat situ.

Nasi Lemak Ayam berempah pulak kat depan SMK Tun Mamat di kedai makan 'PELADANG' kitorang panggil.. memang sodap! Tapi awal pagi lar.. kalau korang singgah kul 9-10 memang dapat saki baki rempah jer. Hikhik.. Nak2 kalau hari bekeje.. memang la cepat lakuuu.

Jom menge'teh' petang2... balik opis kalau ada masa.. singgah kedai mak teh.. berhampiran SMK TUN MAMAT jugak. Keda…

Rumah Peranginan Persekutuan - Federal Villa, Langkawi

Salam,
Hari ini mumy nak bagi sedikit info...mumy ni kalau bab bercuti semua nak berbajet! Janji bole jalannn..haahaa..tiket flight+hotel x sampai RM1,000 kott..So kesimpulannya, nak bercuti2 x semestinya kena ada banyak duit.. Yang penting bijak mengurus bajet yang ada..Hati mesti kena happy & tujuan utama  bercuti adalah untuk 'release tension'!!! huuhuu...
Kat sini mumy nak tunjuk korang hotel yang mummy check in @ Langkawi..khas utk kakitangan kerajaan..Jgn sia2kan kemudahan yang ada...Log on website nih : 
http://peranginan.bph.gov.my/

Di atas serba ckit, gambar2 yang di ambil ketika berada di Federal Villa...kadar yang dikenakan memang amat berpatutan.. so, ape kata korang cuba mohon kalau ada 'planning' nak bercuti di langkawi =)
Jenis2 bilik & Kadar utk semalam :- Bilik Suite RM 132.00
Bilik Deluxe RM 77.00
Bilik Standard RM 55.00

Beralamat di : Lot 1698, Pantai Tengah, Mukim Kedawang, 07000 Pulau Langkawi, Kedah Yang penting....kita ENJOY!
Mumy nab&…