Skip to main content

Membaca jambatan ILMU...

Bila cakap tentang membaca (Iqra') sebenarnya saya sorang yang gemar membaca.. sebab pada saya membaca bole membuatkan saya 'lebih pandai dari orang lain' ( selain dari ayat "menambah ilmu pengetahuan" cliche sesangat! )
Ada orang.. tak suka membaca... kesian!
Bukan tak suka..sebenarnya MALAS kan? Pada aku daripada mengira.. baik aku membaca..huuhuuhuk #taksukamatematik :p
Walau macamanapun, di zaman teknologi.. e-book banyak atau pon mr.google. Dah tentu ramai yang pilih jalan mudah untuk cari maklumat kat alam maya je kan?? Ape lah yang nak susah sangat nak beli buku bagai. 'Paperless' gitu ( macam aku.. elak kena koyak dek anak2.. buku banyak kat rumah ni.. tapi pengakhirannya... hancur jadi sampah )
**tapi, harus ingat... ilmu agama korang jangan terus 'google' tanpa merujuk guru agama.Encik Google ni bukan 100% betul..ni macam2 ada.
Ok, apa yang aku SUKA BACA...??


1) Kata-kata motivasi

  - Biasanya kalau stress/sedih aku akan cari kata2 semangat dan positif untuk meningkatkan motivasi diri & melegakan stress ku. Supaya diri ni tak terus terjunam dalam gaung. hiihuu...


2) Resepi
  - suka cari resepi2 baru kat majalah, buku resepi atau online.. pastu cuba la.. bagi suami & anak2 makan. Nanti kita tepek resepi nasi beryani simple kat cni eh.


3) Majalah ke ibubapaan dan dekorasi rumah
  - sejak tahun 2009 hingga sekarang. Yela, dah jadi isteri orang.. dah jadi mummy ni.. kena la penuhi INFO2 mengenai bayi, kanak2 selain memcari idea menghias rumah. Hias ke?!


4) Tafsiran ayat Al-Qur'an

  - sejak join Shaklee..bukan setakat ilmu tentang produk, pemasaran yang kami perolehi tapi upline2 kami yang dah berjaya.. banyak menasihatkan & mengingatkan kami tentang amalan rohani. Lagipon, usia kita bukannya semakin muda.. jadi cari la ILMU AKHIRAT jugak. Saya suka baca tafsir dan fahamkan penerangan tentangnya.InsyaAllah, kita kalau nak berjaya di dunia.. kita perlu kejar akhirat dahulu. Baru la seimbang.



5)  Buku atau info kesihatan

  - saya memang minat bidang perubatan & kesihatan tapi takde rezeki jadi doktor.. haahaa... tu lar, sebab tak pandai sains & math. Jadi, saya teruskan minat menggali ilmu & membaca tentang kesihatan. Lebih2 lagi dah jadi pengedar Shaklee.. kena la banyak INPUT tentang vitamin & produk kesihatannya. Bukan bole jual 'semberono' ajek. InsyaAllah. I'll be ur best consultant.

Aku jenis kurang suka baca tentang hiburan & yang melekakan. Bukan tak pernah baca langsung... tapi entah la, di usia sekarang ni.. macam dah tak minat pekara2 yang tak mendatangkan faedah kepada aku (bajet bagus... sila percaya!)
Lagi satu, faktor pasangan jugak mempengaruhi minat kita... Suami aku sendiri suka membaca (baca apa yang dia minat la... tapi dia jenis pantang nampak 'kertas' jugak. Dan aktiviti melepak kat MPH, Popular tu biasa... dan... sekali pegi KLCC lepas bawak anak2 tengok ikan kat Aquaria kami menghabiskan masa duk kat Kunikunya.. nasib baik bukan orang KL...kalu takkkk...........


** sekarang sedang baca SURAT ARAHAN BERKURSUS 10 hari di JB **

Comments

Popular posts from this blog

TIPS LEGAKAN SAKIT TEKAK AKIBAT SELESEMA

Assalamualaikum,

Sokk sekk sokk sekk sokk sekk..hmmmmmmmh....[selesema daaa]

Dah seminggu kot menghidap selesema [org kata selesema juga slh satu cara penghapus dosa2 kecil..kalau kita bersabar la] Kali ni, kami sekeluarga diserang virus selesema + batuk serentak.. yg lbh parah ble mak & husben 'jatuh' demam...bole gtu ayat??? Aku demam gak..tp 1 mlm jek..

Dari hari Rabu minggu lps sampai arini... mula2 sakit tekak jer...Perit sgt ko.. gigih...aku meng'google'..tips2 melegakan sakit tekak...

Antara tips mudah yang boleh diamalkan untuk melegakan sakit tekak dan batuk selain dari mengambil ubat batuk yang diambil di klinik/farmasi adalah :

1) Air limau + Madu – Ambil segelas air suam dan campurkan dengan perahan jus limau nipis. Tambahkan sesudu kecil madu lebah. Kalau dapat madu lebah yang ori tu lagi bagus. Amalkan minum air limau ni 3 kali sehari.

2) Asam Jawa – Campurkan satu sudu asam jawa ke dalam segelas air. Kacau dan biarkan seketika kemudian tapiskan. Minum …

Jangan lupa singgah makan di Ledang a.k.a Tangkak

Assalamualaikum,

Kami sekeluarga bukan la jenis suka makan luar..tapi sejak 4 tahun menetap di daerah Ledang ni, aku 'spot' beberapa gerai makan 'especially' waktu sarapan dan minum petang yang memang famous amos lar. Feberet kami laki binik minum petang @ 'mengeteh' bersama...

Kalau lalu Tangkak waktu pagi.. korang akan perasan ROTI CANAI TERBANG berhampiran surau anjung batu. Selepas exit tol tangkak.. kalau ke arah pekan tu sebelah kiri driver. Heee.. memang mabeles roti canai dorang. Sampaikan sesape yang menginap di Mawwadah Inn pon akan dapat token sarapan pagi kat situ.

Nasi Lemak Ayam berempah pulak kat depan SMK Tun Mamat di kedai makan 'PELADANG' kitorang panggil.. memang sodap! Tapi awal pagi lar.. kalau korang singgah kul 9-10 memang dapat saki baki rempah jer. Hikhik.. Nak2 kalau hari bekeje.. memang la cepat lakuuu.

Jom menge'teh' petang2... balik opis kalau ada masa.. singgah kedai mak teh.. berhampiran SMK TUN MAMAT jugak. Keda…

Rumah Peranginan Persekutuan - Federal Villa, Langkawi

Salam,
Hari ini mumy nak bagi sedikit info...mumy ni kalau bab bercuti semua nak berbajet! Janji bole jalannn..haahaa..tiket flight+hotel x sampai RM1,000 kott..So kesimpulannya, nak bercuti2 x semestinya kena ada banyak duit.. Yang penting bijak mengurus bajet yang ada..Hati mesti kena happy & tujuan utama  bercuti adalah untuk 'release tension'!!! huuhuu...
Kat sini mumy nak tunjuk korang hotel yang mummy check in @ Langkawi..khas utk kakitangan kerajaan..Jgn sia2kan kemudahan yang ada...Log on website nih : 
http://peranginan.bph.gov.my/

Di atas serba ckit, gambar2 yang di ambil ketika berada di Federal Villa...kadar yang dikenakan memang amat berpatutan.. so, ape kata korang cuba mohon kalau ada 'planning' nak bercuti di langkawi =)
Jenis2 bilik & Kadar utk semalam :- Bilik Suite RM 132.00
Bilik Deluxe RM 77.00
Bilik Standard RM 55.00

Beralamat di : Lot 1698, Pantai Tengah, Mukim Kedawang, 07000 Pulau Langkawi, Kedah Yang penting....kita ENJOY!
Mumy nab&…