Skip to main content

Macamana nak buang perasaan SENTAP??

Ko jangan la tanya aku macamana... kihkihkih.. kadang perasaan ni takpat di kawal jugak.. sedih.. sayu.. simpan sendirik.. ataupon cite kat orang yang aku percaya.. MAK, SUAMI.. [ my best listener ]

Ntah la, kadang2 bila geram atau marah..medium FB memang tak bole langsung di gunakan... ramai 'pengondem' daripada pemberi komen POSITIF. Bagi aku blog ni.. hanya follower yang baca..atau kalau link di 'SHARE'.. InsyaAllah ramai kot yang baca.

Sebenarnya, bila waktu sedih atau 'down' tiba.. mengadulah pada Allah. Sungguh2 bercakap denganNya. Kita akan rasa lega dan dipermudahkan segalanya...

Sejak kebelakangan ni, hidup aku tak tenteram dengan kehadiran orang yang sibuk jaga tepi kain orang, orang yang suka mengata belakang kita..tapi depan muka manis... tergamak eh?! Terkesima jugak sekejap.. bila orang yang kita percaya 'OK'..sebenarnya belakang kita mengutuk kita. PERGH!!! sentap siot... tapi apa kata kita sedekahkan dia ALFATIHAH banyak2.. moga Allah ampunkan dosa dia. Aku ni bukan la SUCI tanpa dosa..tapi aku tak suka keburukkan di balas buruk.. Biarlah Allah yang membalasnya.

Aku tau aku tak perfect.. tapi adakah orang yang mengata aku tu perfect??? 101% sempurna? Alhamdulillah..kalau betol gitu...

Aku dah tak nak tulis benda yang negetip2 kat FB.. sebab nanti ramai mulut LONGKANG yang mengata aku.. meroyan la..itu la ini.. at least bila aku tulis kat cni.. sukati aku la nak tulis apa. BLOG aku kot.. kalau ko tak suka baca jangan baca..tak lalu kat 'news feed' korang pun.. tak mengganggu pandangan mata korang pon dan yang paling penting.. takde kena mengena dengan hidup korang pon.. That's for sure laa.. ( kecuali kepada si pembaca 'sape makan cili dia terasa pedas' )

Gitew la konsepnya...

Lagi satu, yang paling menguji kesabaran bila terasa sangat..jadi mangsa 'pilih bulu'.. setakat orang pandang aku sebelah mata.. sedih? Nak sedih ke? Ke setakat nak cakap "yela! Sape lah aku..." that's me actually... mudah sangat merendah diri.. sebab malu tak bertempat nak meninggi diri nih. "Apa lah yang aku ada? " takde pencapaian yang harus di banggakan.. kecuali AWARD dari Allah.. 5 tahun perkahwinan dah de 3 cahaya mata. Syukur! inilah namanya rezeki dunia akhirat...

sorry la, terpaksa baca luahan hati aku ni.. banyak sangat aku pendam... sampai kadang satu tahap jadi tepu bila orang menyampai kat aku.. dan tahap nak muntah, loya, meluat dan menyampah nak dengar.. dia pikir aku nak ambik kira 'komen'2 diorang tu.. jangan harap.. kirim salam jek. Selagi perangai dorang still sama.. jangan harap aku nak ubah cara aku.. sekian! Goodbye.
[ terbako ni seh ]

Comments

Popular posts from this blog

TIPS LEGAKAN SAKIT TEKAK AKIBAT SELESEMA

Assalamualaikum,

Sokk sekk sokk sekk sokk sekk..hmmmmmmmh....[selesema daaa]

Dah seminggu kot menghidap selesema [org kata selesema juga slh satu cara penghapus dosa2 kecil..kalau kita bersabar la] Kali ni, kami sekeluarga diserang virus selesema + batuk serentak.. yg lbh parah ble mak & husben 'jatuh' demam...bole gtu ayat??? Aku demam gak..tp 1 mlm jek..

Dari hari Rabu minggu lps sampai arini... mula2 sakit tekak jer...Perit sgt ko.. gigih...aku meng'google'..tips2 melegakan sakit tekak...

Antara tips mudah yang boleh diamalkan untuk melegakan sakit tekak dan batuk selain dari mengambil ubat batuk yang diambil di klinik/farmasi adalah :

1) Air limau + Madu – Ambil segelas air suam dan campurkan dengan perahan jus limau nipis. Tambahkan sesudu kecil madu lebah. Kalau dapat madu lebah yang ori tu lagi bagus. Amalkan minum air limau ni 3 kali sehari.

2) Asam Jawa – Campurkan satu sudu asam jawa ke dalam segelas air. Kacau dan biarkan seketika kemudian tapiskan. Minum …

Jangan lupa singgah makan di Ledang a.k.a Tangkak

Assalamualaikum,

Kami sekeluarga bukan la jenis suka makan luar..tapi sejak 4 tahun menetap di daerah Ledang ni, aku 'spot' beberapa gerai makan 'especially' waktu sarapan dan minum petang yang memang famous amos lar. Feberet kami laki binik minum petang @ 'mengeteh' bersama...

Kalau lalu Tangkak waktu pagi.. korang akan perasan ROTI CANAI TERBANG berhampiran surau anjung batu. Selepas exit tol tangkak.. kalau ke arah pekan tu sebelah kiri driver. Heee.. memang mabeles roti canai dorang. Sampaikan sesape yang menginap di Mawwadah Inn pon akan dapat token sarapan pagi kat situ.

Nasi Lemak Ayam berempah pulak kat depan SMK Tun Mamat di kedai makan 'PELADANG' kitorang panggil.. memang sodap! Tapi awal pagi lar.. kalau korang singgah kul 9-10 memang dapat saki baki rempah jer. Hikhik.. Nak2 kalau hari bekeje.. memang la cepat lakuuu.

Jom menge'teh' petang2... balik opis kalau ada masa.. singgah kedai mak teh.. berhampiran SMK TUN MAMAT jugak. Keda…

Rumah Peranginan Persekutuan - Federal Villa, Langkawi

Salam,
Hari ini mumy nak bagi sedikit info...mumy ni kalau bab bercuti semua nak berbajet! Janji bole jalannn..haahaa..tiket flight+hotel x sampai RM1,000 kott..So kesimpulannya, nak bercuti2 x semestinya kena ada banyak duit.. Yang penting bijak mengurus bajet yang ada..Hati mesti kena happy & tujuan utama  bercuti adalah untuk 'release tension'!!! huuhuu...
Kat sini mumy nak tunjuk korang hotel yang mummy check in @ Langkawi..khas utk kakitangan kerajaan..Jgn sia2kan kemudahan yang ada...Log on website nih : 
http://peranginan.bph.gov.my/

Di atas serba ckit, gambar2 yang di ambil ketika berada di Federal Villa...kadar yang dikenakan memang amat berpatutan.. so, ape kata korang cuba mohon kalau ada 'planning' nak bercuti di langkawi =)
Jenis2 bilik & Kadar utk semalam :- Bilik Suite RM 132.00
Bilik Deluxe RM 77.00
Bilik Standard RM 55.00

Beralamat di : Lot 1698, Pantai Tengah, Mukim Kedawang, 07000 Pulau Langkawi, Kedah Yang penting....kita ENJOY!
Mumy nab&…