Skip to main content

Jangan lupa singgah makan di Ledang a.k.a Tangkak

Assalamualaikum,

Kami sekeluarga bukan la jenis suka makan luar..tapi sejak 4 tahun menetap di daerah Ledang ni, aku 'spot' beberapa gerai makan 'especially' waktu sarapan dan minum petang yang memang famous amos lar. Feberet kami laki binik minum petang @ 'mengeteh' bersama...

Kalau lalu Tangkak waktu pagi.. korang akan perasan ROTI CANAI TERBANG berhampiran surau anjung batu. Selepas exit tol tangkak.. kalau ke arah pekan tu sebelah kiri driver. Heee.. memang mabeles roti canai dorang. Sampaikan sesape yang menginap di Mawwadah Inn pon akan dapat token sarapan pagi kat situ.

Nasi Lemak Ayam berempah pulak kat depan SMK Tun Mamat di kedai makan 'PELADANG' kitorang panggil.. memang sodap! Tapi awal pagi lar.. kalau korang singgah kul 9-10 memang dapat saki baki rempah jer. Hikhik.. Nak2 kalau hari bekeje.. memang la cepat lakuuu.

Jom menge'teh' petang2... balik opis kalau ada masa.. singgah kedai mak teh.. berhampiran SMK TUN MAMAT jugak. Kedai bawah pokok..gelarannya.. sebab memang gerai tu bawah pokok rambutan kekdahnyaaa. Apa yang sedap kat situ.. selain gorenf pisang, jemput2 kelapa, bihun goreng & mee gorengnya boleh tahan sedap! Biasa dia buka weekdays jer.. weekend dorang pon tutup gak.Rehat la beb. Penat gak meniaga sendirik nih.

Lagi satu gerai yang femes kat Tangkak ni.. korang kalau dari pekan nak ke Gunung Ledang, Sagil tu.. harus la lalu PEJABAT POS TANGKAK.. ye dak? Kalau tak lalu nak lalu mana lagi??? So, toleh ckit kat pejabat pos tu depannya ada gerai makan. Situ minum petang goreng2 ada... masakan panas seperti mee bandung, nasi lemak pon ado.. memang penuh la kete berhenti situ petang. Di tambah aku promo.. lagi la femes..kan?! Harharhar... prasan aku femes la ^__^

Banyak lagi tempat makan popular sekitar Ledang & Muar ni.. tinggal lagi aku sekeluarga bukan 'kaki makan luar' jadi.. tempat yang orang selalu tumpu tu kami rasa tempat tu best dan sedap.


Tapi kat sini nak juga bagi pesanan penaja.. baahahaha.. MAKAN2 JUGAK...makan tu beringat sikit.. lebih baik mencegah dari merawat orang kata.. pastikan tahap KOLESTROL anda terkawal. Goreng pisang, nasi lemak, roti canai & teh tarik memang sodappp sangattt.. tapi tu sume makanan yang tinggi LEMAK TEPU.. Beware of that! [Phytocol-st untuk kawal KOLESTROL]

** waktu petang memang sesuai buat entri menge'teh' ni.. dah la cuaca sedang hujan ni :( **


Jumpa next entry ye..
Mummy nab&nad ;)

Comments

Popular posts from this blog

TIPS LEGAKAN SAKIT TEKAK AKIBAT SELESEMA

Assalamualaikum,

Sokk sekk sokk sekk sokk sekk..hmmmmmmmh....[selesema daaa]

Dah seminggu kot menghidap selesema [org kata selesema juga slh satu cara penghapus dosa2 kecil..kalau kita bersabar la] Kali ni, kami sekeluarga diserang virus selesema + batuk serentak.. yg lbh parah ble mak & husben 'jatuh' demam...bole gtu ayat??? Aku demam gak..tp 1 mlm jek..

Dari hari Rabu minggu lps sampai arini... mula2 sakit tekak jer...Perit sgt ko.. gigih...aku meng'google'..tips2 melegakan sakit tekak...

Antara tips mudah yang boleh diamalkan untuk melegakan sakit tekak dan batuk selain dari mengambil ubat batuk yang diambil di klinik/farmasi adalah :

1) Air limau + Madu – Ambil segelas air suam dan campurkan dengan perahan jus limau nipis. Tambahkan sesudu kecil madu lebah. Kalau dapat madu lebah yang ori tu lagi bagus. Amalkan minum air limau ni 3 kali sehari.

2) Asam Jawa – Campurkan satu sudu asam jawa ke dalam segelas air. Kacau dan biarkan seketika kemudian tapiskan. Minum …

Rumah Peranginan Persekutuan - Federal Villa, Langkawi

Salam,
Hari ini mumy nak bagi sedikit info...mumy ni kalau bab bercuti semua nak berbajet! Janji bole jalannn..haahaa..tiket flight+hotel x sampai RM1,000 kott..So kesimpulannya, nak bercuti2 x semestinya kena ada banyak duit.. Yang penting bijak mengurus bajet yang ada..Hati mesti kena happy & tujuan utama  bercuti adalah untuk 'release tension'!!! huuhuu...
Kat sini mumy nak tunjuk korang hotel yang mummy check in @ Langkawi..khas utk kakitangan kerajaan..Jgn sia2kan kemudahan yang ada...Log on website nih : 
http://peranginan.bph.gov.my/

Di atas serba ckit, gambar2 yang di ambil ketika berada di Federal Villa...kadar yang dikenakan memang amat berpatutan.. so, ape kata korang cuba mohon kalau ada 'planning' nak bercuti di langkawi =)
Jenis2 bilik & Kadar utk semalam :- Bilik Suite RM 132.00
Bilik Deluxe RM 77.00
Bilik Standard RM 55.00

Beralamat di : Lot 1698, Pantai Tengah, Mukim Kedawang, 07000 Pulau Langkawi, Kedah Yang penting....kita ENJOY!
Mumy nab&…