Skip to main content

Raya 2014 : beraya di Segamat

Aku kena update lelaju semenatar tak brape bz...
Aku dah 3 hari bekerja setelah bercoti selama seminggu...
Khamis [24 Julai] aku dah last day koje... Jumaat tuh balik Segamat [umah omak den] excited...
mcm kampung tu jauh beribu batu...

Yang sebenarnye...excited sbb 2 hari sebelum raya dan 1&2 raya kt umah mak den..
Pastu raya ke 3 hingga 5 balik umah mak mertuo pulak...

So, sebelum raya tu sompek la tolong mak kemas rumah, husben tlg mak cat umah [porch a.k.a beranda] pastu yg paling best last day puasa... pas sahur&lepas solat subuh.. aku teman mak gi pasor beli lauk & barang keperluan memasak untuk hari raya.. Kul 6 pagi pasor dah penuh!!! [Fenomena biasa sebelum hari raya]

Balik dari pasor... kemas umah lagi...macam2 pulak nak kena buat..kemas2... mmg OFF kat rumah sajek.. sebab Jumaat & Sabtu asik 'merayau' kat bandor cari kasut la, cari alas meja la..bagai la.. sampai umah terabai..hikhikhik tapi yang penting sempat mengemas..

Petang Ahad tu kami menziarah kubur Arwah keluarga terdekat..especially, Arwah Abah yang tercinta. Yang di rindui jugak arwah makngah yang aku dah anggap macam mak ke 2 dan arwah pakLi dia ni takde anak..pakcik yang paling rapat dengan kami. [memang kebiasaanya kami pegi ziarah sebelum hari raya].
kami pegi ber2 laki binik je.. pastu terus menyimpang gi beli Murtabak Ala Hindustan yang femes di Segamat tuh... Last day puasa baru pat makan taw... Murtabaknya lain daripada lain baik kuah cicahnye mahupon isi murtabak tu sendiri yang KAYA dengan telur & daging... tak cayo???
nanti kita 'belanja' gambor jerr
Sorry! gambar tak menggiurkan...
Bebuka petang tu... makan Murtabak semata! sebab tak masak bebuka tapi masak 2 jenis rendang, sambal kacang & nasi impit... haahaa... Malam raya merayau lagi kami sekeluarga pi UO pulak... konon nak cari kuih raya.. hampeh... jalan jem kat bazaar..baik tak payah! buek ponet jo... Penyudah, kuih ape yg ado..tahun ni memang paling tak meriah dengan kuih raya... even, semalam tetamu pertama berkunjung ke rumah aku kat Tangkak ni...tak semena2 bagi makan rambutan & buah dukong..hiihuu

Nak cerita pasal hari raya LynaMan ni... ni himpunan gambar dari ber2 hingga la sekarang ber5 berenam termasuk mak kesayangan.


Terbaca kisah AtyFared [beraya] aku pon sama macam aty... suka beraya sebelah aku..
Satu sebab mak aku hanya ibu tunggal yang takde anak2 lain [tapi kena lah beralah ikut suami & jaga hati mertua kan..kan..kan] macam tak ikhlas jek yek bunyi nya??? Eh, ikhlas la... aku redha je.. tmak aku sendiri tak kesah [tapi rajin cal..haahaa] Nama pon dah berkahwin, kena la ikut suami.. tapi si suami kena la adil & jaga hati bini juga. Ye dak? Semua yang berkahwin & ada keluarga mertua semua alami pekara ni lar kan waktu hari raya.. lain la klu ko kawin dengan anak yatim piatu, sdara mara pon xde.. tu story lain... -Ampun Maaf di pinta jika terkasar bahasa-

Kedua, sebab family&sedara mara aku ramai. Pernah taw, masa raya 2013 [baju kuning biru tuu] raya pertama tengahari kitorang tido...takde nak gi beraya mana2.
Tahun ni raya pertama kt umah mak aku..pagi raya sampai ke petang aku sampai 'longlai' semua beraya baru balik umah..raya ke2 beraya umah bespren aku... Tengahari raya ke 2 baru kami sampai Labis.Wajib berada di Labis raya ke 2 sebab raya ke 2 baru lah meriah kat kampung husben tu sebab ramai yang datang. [Dekat je pon Segamat - Labis...setengah jam! kui2...] Itu pon tak bole bertolak ansur kan... hurmmmmmmmmmmm

Ni gambar2 raya 2014 TEMA merah... termasuk makanan pagi raya.. heeee.. BARU LA RAYA...!














Alhamdulillah, semoga kita berjumpa lagi di Ramadhan & Syawal tahun depan ;) Aku ingin memohon maaf andai terkasar bahasa, tersindir, terkutuk tak sengaja melakukan dosa kat korang... harap di ampunkan ye. Semoga kita kosong~kosong. I ampunkan U.. U ampun kan I.... =D

Comments

Popular posts from this blog

TIPS LEGAKAN SAKIT TEKAK AKIBAT SELESEMA

Assalamualaikum,

Sokk sekk sokk sekk sokk sekk..hmmmmmmmh....[selesema daaa]

Dah seminggu kot menghidap selesema [org kata selesema juga slh satu cara penghapus dosa2 kecil..kalau kita bersabar la] Kali ni, kami sekeluarga diserang virus selesema + batuk serentak.. yg lbh parah ble mak & husben 'jatuh' demam...bole gtu ayat??? Aku demam gak..tp 1 mlm jek..

Dari hari Rabu minggu lps sampai arini... mula2 sakit tekak jer...Perit sgt ko.. gigih...aku meng'google'..tips2 melegakan sakit tekak...

Antara tips mudah yang boleh diamalkan untuk melegakan sakit tekak dan batuk selain dari mengambil ubat batuk yang diambil di klinik/farmasi adalah :

1) Air limau + Madu – Ambil segelas air suam dan campurkan dengan perahan jus limau nipis. Tambahkan sesudu kecil madu lebah. Kalau dapat madu lebah yang ori tu lagi bagus. Amalkan minum air limau ni 3 kali sehari.

2) Asam Jawa – Campurkan satu sudu asam jawa ke dalam segelas air. Kacau dan biarkan seketika kemudian tapiskan. Minum …

Jangan lupa singgah makan di Ledang a.k.a Tangkak

Assalamualaikum,

Kami sekeluarga bukan la jenis suka makan luar..tapi sejak 4 tahun menetap di daerah Ledang ni, aku 'spot' beberapa gerai makan 'especially' waktu sarapan dan minum petang yang memang famous amos lar. Feberet kami laki binik minum petang @ 'mengeteh' bersama...

Kalau lalu Tangkak waktu pagi.. korang akan perasan ROTI CANAI TERBANG berhampiran surau anjung batu. Selepas exit tol tangkak.. kalau ke arah pekan tu sebelah kiri driver. Heee.. memang mabeles roti canai dorang. Sampaikan sesape yang menginap di Mawwadah Inn pon akan dapat token sarapan pagi kat situ.

Nasi Lemak Ayam berempah pulak kat depan SMK Tun Mamat di kedai makan 'PELADANG' kitorang panggil.. memang sodap! Tapi awal pagi lar.. kalau korang singgah kul 9-10 memang dapat saki baki rempah jer. Hikhik.. Nak2 kalau hari bekeje.. memang la cepat lakuuu.

Jom menge'teh' petang2... balik opis kalau ada masa.. singgah kedai mak teh.. berhampiran SMK TUN MAMAT jugak. Keda…

Rumah Peranginan Persekutuan - Federal Villa, Langkawi

Salam,
Hari ini mumy nak bagi sedikit info...mumy ni kalau bab bercuti semua nak berbajet! Janji bole jalannn..haahaa..tiket flight+hotel x sampai RM1,000 kott..So kesimpulannya, nak bercuti2 x semestinya kena ada banyak duit.. Yang penting bijak mengurus bajet yang ada..Hati mesti kena happy & tujuan utama  bercuti adalah untuk 'release tension'!!! huuhuu...
Kat sini mumy nak tunjuk korang hotel yang mummy check in @ Langkawi..khas utk kakitangan kerajaan..Jgn sia2kan kemudahan yang ada...Log on website nih : 
http://peranginan.bph.gov.my/

Di atas serba ckit, gambar2 yang di ambil ketika berada di Federal Villa...kadar yang dikenakan memang amat berpatutan.. so, ape kata korang cuba mohon kalau ada 'planning' nak bercuti di langkawi =)
Jenis2 bilik & Kadar utk semalam :- Bilik Suite RM 132.00
Bilik Deluxe RM 77.00
Bilik Standard RM 55.00

Beralamat di : Lot 1698, Pantai Tengah, Mukim Kedawang, 07000 Pulau Langkawi, Kedah Yang penting....kita ENJOY!
Mumy nab&…