Skip to main content

KEMAS RUMAH: 5S barang mainan anak2 lagiiii....

Salammmmm,

Pffffttttttttttttttt..........

Aku ni asik pening tgk brg mainan anak2 aku...nak buat playarea cm x jadi jek...rasa cm xde ruang yg sesuai..nak buat kt ruang tamu...konpem sok lusa umah aku bersepah dgn menan seluruh pelusuk umah..nak wat kt bilik no2...blk tu byk brg2 [mak aku kn tinggal dgn aku..so,almari&bekas2 baju dia byk..aku pon dah x taw nk susun camne] x nak la ganggu brg2 mak semata2 nk wat play area ank...Terpk jgk nk buat kt bilik no3..tp ctu la 'bengkel' husben wat model kapal terbang&kete kebal dia [dlm otak ni nak je buat SO.HO kt ctu] tp nnnnntah la..x terbuat2..x tersusun2 bilik tu..kalau korg bole bg idea...ape salahnyeeeee ;)

scroll down...

tgk gmbr bilik no 3 nih..*_*
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>





mmg bersepah sgt...Jgn tny kenapa... [piccas yg aku dah kemas ckiit2...ntah mana ilang..lantak la..bg la korg tgk 'keindahan' bilik stor ku ni] Kabinet dapur tu mnyibuk kt ctu..sbb dapur kecik..bila dah buat tabletop dah x muat nk masuk..klu dah buat KC bole ler aku le~go kan kitchen kabinet nih..ganti ngan rak2 yg sesuai utk small office~home office..lalalala~ verangan jek!

Ehh..td cam nak cite ttg kemas brg mainan anak2...

semalam, dr mana dtgnya kerajinan aku..mngemas...mengkatogerikan semula brg mainan anak2 dan soft toys yg semakin bertambah tu... [tolong la ULTRAMAN!] urgggggggggh..dah mcm org meroyan aku nih..Pls la jgn putus asa mendisplinkan anak2 utk belajar mengemas & simpan brg mainan slps main.jeles kekdg tgk...org lain de anak kecik gak...tp umah dorg kemas jek..klu bersepah pon time2 tertentu je r...xde ar cam umah aku 24/7 bersepah...sob..sob..sob... :'(

Nah~ aku teraburkan kesemua skali..ada la 'assistant' aku...assist la sgt kn???






LEGO

ALL ABOUT 'BEAUTY'..dll
COOK STUFFs

BIG STUFFs

RAZIN'S SOFT TOYS
NAK TGK SKILL SY MAIN GITAR???
Really2 hope aku dpt displinkan anak2 aku...x suka dengor ayat "biasa la budak2..suka wat sepah..." no no no.. tp apa2 pon biasanya anak2 akan tiru tingkah laku mak bapak nye kan? bila dia tgk mak bapaknya rajin..dorg pon ikut la rajin...ye dak? klu korang de tips nak mendisplinkan anak2 drumah..sila la share dgn mummy yg pening ni..... [salah satu reason knpa projek aku slalu bertangguh..slow & steady je progressnya..]

#ntah kali ke berapa mumy meng'audit' brg mainan dorg nih...skali lagi..skali lg..bpe byk kali da...?

Ya Allah, berikanlah mummy kekuatan untuk mentadbir rumahtangga..skaligus kerjaya...Amiiin :)

Mummy nab&nad


Comments

salam lina..
akak pun suka susun2 ni..sekarang ni pun suker baca blog lina dan blogger2 lain yg susunatur ni..heheh..

budak2 ni kita kener ajar punish and reward tau..akak amalkan kat Jannah & Rizqi..sebelum main dorang akan mintak izin..tapi bersyarat kener kemas..kalau x next time dorang x dpt main..alhamdulillah berjaya konsep tu...
I'm Alina said…
heehee..OK2...Camtu ek...nt lina tryy =) tq for sharing..

Popular posts from this blog

TIPS LEGAKAN SAKIT TEKAK AKIBAT SELESEMA

Assalamualaikum,

Sokk sekk sokk sekk sokk sekk..hmmmmmmmh....[selesema daaa]

Dah seminggu kot menghidap selesema [org kata selesema juga slh satu cara penghapus dosa2 kecil..kalau kita bersabar la] Kali ni, kami sekeluarga diserang virus selesema + batuk serentak.. yg lbh parah ble mak & husben 'jatuh' demam...bole gtu ayat??? Aku demam gak..tp 1 mlm jek..

Dari hari Rabu minggu lps sampai arini... mula2 sakit tekak jer...Perit sgt ko.. gigih...aku meng'google'..tips2 melegakan sakit tekak...

Antara tips mudah yang boleh diamalkan untuk melegakan sakit tekak dan batuk selain dari mengambil ubat batuk yang diambil di klinik/farmasi adalah :

1) Air limau + Madu – Ambil segelas air suam dan campurkan dengan perahan jus limau nipis. Tambahkan sesudu kecil madu lebah. Kalau dapat madu lebah yang ori tu lagi bagus. Amalkan minum air limau ni 3 kali sehari.

2) Asam Jawa – Campurkan satu sudu asam jawa ke dalam segelas air. Kacau dan biarkan seketika kemudian tapiskan. Minum …

Jangan lupa singgah makan di Ledang a.k.a Tangkak

Assalamualaikum,

Kami sekeluarga bukan la jenis suka makan luar..tapi sejak 4 tahun menetap di daerah Ledang ni, aku 'spot' beberapa gerai makan 'especially' waktu sarapan dan minum petang yang memang famous amos lar. Feberet kami laki binik minum petang @ 'mengeteh' bersama...

Kalau lalu Tangkak waktu pagi.. korang akan perasan ROTI CANAI TERBANG berhampiran surau anjung batu. Selepas exit tol tangkak.. kalau ke arah pekan tu sebelah kiri driver. Heee.. memang mabeles roti canai dorang. Sampaikan sesape yang menginap di Mawwadah Inn pon akan dapat token sarapan pagi kat situ.

Nasi Lemak Ayam berempah pulak kat depan SMK Tun Mamat di kedai makan 'PELADANG' kitorang panggil.. memang sodap! Tapi awal pagi lar.. kalau korang singgah kul 9-10 memang dapat saki baki rempah jer. Hikhik.. Nak2 kalau hari bekeje.. memang la cepat lakuuu.

Jom menge'teh' petang2... balik opis kalau ada masa.. singgah kedai mak teh.. berhampiran SMK TUN MAMAT jugak. Keda…

Rumah Peranginan Persekutuan - Federal Villa, Langkawi

Salam,
Hari ini mumy nak bagi sedikit info...mumy ni kalau bab bercuti semua nak berbajet! Janji bole jalannn..haahaa..tiket flight+hotel x sampai RM1,000 kott..So kesimpulannya, nak bercuti2 x semestinya kena ada banyak duit.. Yang penting bijak mengurus bajet yang ada..Hati mesti kena happy & tujuan utama  bercuti adalah untuk 'release tension'!!! huuhuu...
Kat sini mumy nak tunjuk korang hotel yang mummy check in @ Langkawi..khas utk kakitangan kerajaan..Jgn sia2kan kemudahan yang ada...Log on website nih : 
http://peranginan.bph.gov.my/

Di atas serba ckit, gambar2 yang di ambil ketika berada di Federal Villa...kadar yang dikenakan memang amat berpatutan.. so, ape kata korang cuba mohon kalau ada 'planning' nak bercuti di langkawi =)
Jenis2 bilik & Kadar utk semalam :- Bilik Suite RM 132.00
Bilik Deluxe RM 77.00
Bilik Standard RM 55.00

Beralamat di : Lot 1698, Pantai Tengah, Mukim Kedawang, 07000 Pulau Langkawi, Kedah Yang penting....kita ENJOY!
Mumy nab&…