Skip to main content

Posts

Showing posts from January, 2014

7months: My breastfeeding journey with razin...

Assalamualaikum

Hamboi ko...tajuk ala2 citer fiksyen sgttt..kann?? Diam x diam...my baby boy genap 7bln ESOK..24/01/14..Jap je dah besar ank2 mumy =)) Alhamdulillah syukur kpd Allah krn telah mengurniakan aku ank yg ramai & sihat wal'afiat. Sebenarnya arini bru blk dr P.D..de bengkel..x bpe penat lor sbb bkn àku yg drive...heeee..dlm pd berbengkel x lupa tggjwb sbg sorg ibu [mngepam susu ibu kperluan utk baby saat ibu kluar bkeje] ok..done..aku x smpt nk snap..sesi 1 di PD [sesi ke2 utk arini] aku dpt 6oz...tu pon pam time tea break..igt nk pam b4 bgkel mula kul 9 tu...tp x smpt...nk pam kt tmpt duduk..tkt bisg mnggànggu ktenteraman org dàn malu plk..ramài laki2.Then otw blk..dlm kete kwn pam lg..pat 6.5oz..bestnya klu selalu cmni....

Ok..aku pn PM2 mentor bf àku kt fb... [aku pon perlukn sokongan moral &sesorg yg bole motivet aku spy bersungguh2 dlm mnjayakn misi breastfeeding slma 2 thn] Aku mmg kagum tgk kesungguhan dia mnyusukan ank..dan stp kàli terujà tgk hasil tuàian di…

'Deco' blog pulak...

Salam,Asik mengemas rumah je kunun2 nya...suka plk tgk blog org yg neat, cozy...heehee..aku rasa blog aku kebudak2an sgt.. bajet "mcm comel"..tp mmg dolu masa buat blog ni..khas utk diary aku sbg seorang wanita yg bergelar ibu...kre blog ni dedikasi utk anak2....tp skrg...macam2 ade pulak.....heeheeh...gelak sesorg....Macam ni la, since aku dah rimas tgk kartun2...cute miut konon..love dove kt muka depan blog aku..aku x reti lg nak wat 'BANNER' utk blog aku ni haa [sape baik ati tolong la share..] aku pon grab la piccas putera puteris aku tu edit ckit2 kat photogrid...upload...setle...simple2 jek....besar gedabak??? biorkan dia... [wordless...]Misi aku mmg nak tukar banner..tp x reti..Next...nak buat 1 lg blog...utk bizz on9 aku..heehee...1 blog pon bersawang...nk tmbh lg 1??? tengokkan aje...Kadang2 susah gak nak mnulis blog ni..klu time de idea..xsempat nak tulis..klu xde idea..ada masa pulak kan?kadang2 ber'FB' pon boring...fave aku instagram la..suka bebe…

KEMAS RUMAH: 5S barang mainan anak2 lagiiii....

Salammmmm,

Pffffttttttttttttttt..........

Aku ni asik pening tgk brg mainan anak2 aku...nak buat playarea cm x jadi jek...rasa cm xde ruang yg sesuai..nak buat kt ruang tamu...konpem sok lusa umah aku bersepah dgn menan seluruh pelusuk umah..nak wat kt bilik no2...blk tu byk brg2 [mak aku kn tinggal dgn aku..so,almari&bekas2 baju dia byk..aku pon dah x taw nk susun camne] x nak la ganggu brg2 mak semata2 nk wat play area ank...Terpk jgk nk buat kt bilik no3..tp ctu la 'bengkel' husben wat model kapal terbang&kete kebal dia [dlm otak ni nak je buat SO.HO kt ctu] tp nnnnntah la..x terbuat2..x tersusun2 bilik tu..kalau korg bole bg idea...ape salahnyeeeee ;)

scroll down...

tgk gmbr bilik no 3 nih..*_*
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>





mmg bersepah sgt...Jgn tny kenapa... [piccas yg aku dah kemas ckiit2...ntah mana ilang..lantak la..bg la korg tgk 'keindahan' bilik stor ku ni] Kabinet dapur tu mnyibuk kt ctu..sbb dapur kecik..bila dah buat tabl…

KHAT KUFI FRAME

Salam,


Saje nak tunjuk...klu yg de INSTAGRAM dan follow aku..mst dah tgk..dah x suprise dah...

Sebenarnya ramai yg tanya...tp aku rahsiakan...mst ramai igt aku bersusah pyh tempah kn...mula2 memang nak tempah kt FB Khat Kufi Online..murah jer...




nampak x??? klu tulisan ALLAH & MUHAMMAD..klu berwarna RM 80..Klu black & white baru RM70...without frame okeh...Sape pekenan...sila lah ke FB terbabit... =)

Tp aku pnya ni...special ckit...sbb rezeki dtg bergolek...Alhamdulillah...

Masa balik kampung nenek terrrrpandang kalendar lama..TABUNG HAJI...eh~eh cam kenal jek tulisan tu...telek pny telek..ok,kufi art..de mcm2 ayat..ok,amik..bwk balik...potong2...anta gi frame kn..heehee...tu namanya rezeki x d sangka...Mmg low cost deco ponnn...x kesah la org nk ckp pe.janji pd mata aku santeeek... Harga frame (request border) RM69 ;)







ok, lum sempat menggantungnya lagi.........entah bila nk sempat ntah...

next projek ayt 4 QUL plk...InsyaAllah..de masa kita up date lg...

#tetibe pekenan tgk umah kwn…

Kemas rumah : Makeover bantal VS kusyen

Salam,
Hujung minggu lps x blk kampung...so, wat la projek yg tertangguh tu...ala, projek kecil-kecilan je...

Dari bantal baring kt katil [byk benor bantal atas katil] asalnya bantal kekabu ada 6 biji atas katil...ku korbankan 2 biji wat kusyen sofa..sorry la..x amik gmbr sblm~slps..x mnyempat [lupa la!] Masa pi IKEA aritu aku amik sarung kusyen GURLI RM 14.90 sehelai..dan sizenya besor....50x50cm..then aku decide jd kan bantal baring2 dpn TV..xde la buruk ghupanya..setiap kali nk baring&lepaking dpn tv kena angkut bantal dr katil kan...huuhuu....Biasa2 je..ini je yg aku mampu buat =)

Jom tgk..ok ke x ok..komen pls???






Kenapa hijau+krim....?

Sebab..nak match dgn langsir....heehee..Ok ke x ok...?

Wat ckiit..ckiit..lama2 jd bukiit... [ada kena mngena?!]



#Thank U Allah..Feel blessed ;)
Mummy nab&nad

Kemas rumah : susunatur peti ais 2 [apa ada dlm freezer?]

Salam,

Time to reveal.............tetibe jek kan..nk reveal pe??? reveal freezer aku..sblm ni freezer UP aku sebahagian d penuhi EBM (express breast milk) tp laa ni..aku bg anak aku fresh milk je tiap2 ari...x smpt nk smpn...abih je tiap2 ari...Alhamdulillah, susu ibu masih mncukupi utk keperluan Razin..wpon kekdg merundum....

[Mummy kena taip cepat2......sbb anak2 dara dah bangun..... kang mcm2 ragam.....boboy masih lena..]

Meh jenguk freezer mummy yg x sbrapa tu...






Freezer mumy de 2 tgkt...tgkt atas tu ltk ice pack 'medela' fungsinya utk mnyejukkan susu yg d pam kat opis...bekas ice cube tu aku smpn puree baby razin.Dlm bekas kuning yg terselit tu ice cream lorrr

Tgkt bwh tu stok lauk...susun men blasah jek...time lauk tu bnyk pakai bekas besar....time dah kurang tukar bekas kecik2 plk.Nmpk x bekas bulat tu...aku bekukan Melaka 'pure' pes asam pedas...spupu aku jual..sedap ar..sbb kita x pyh nk blend bahan2 asam pedas..ble nk masak...campak je dlm periuk then masuk …

Kemas Rumah : Ruang tengok TiVi..

Salam,

Macam dah lama jek x update ttg kemas rumah [hujung2 tahun ni sgt bz...x sihat..dan mcm2 lagi...alasan yg bole ku berikan..] Idea tu sangat melambakkk tp kekangan masa dan bajet..hny buat yg termampu dulu...

Balik segamat jalan2 pi MR DIY..perabih duit...saje2...mengisi kekosongan kabinet tv tu kannn
*sorry ar..umah ku mmg besepah sentiasa...ank2 msh kecik [dlm proses mendisplinkan dorg ar nih..phewww]

Ni bunga praktikal jek..mummy kna pesan slalu..."haa! jgn usik bunga mummy taw..."  especially anak no 2 aku tu..mmg 'rajin'..tp nasib baik ana2 aku pi rumah org x jakun......okeh....

Plan kami utk gantung tivi tu ntah ble..bracket x bli2 lg...Aku de satu lg projek yg tertangguh..[banyak sebenarnya...slowww n steady progressnya!] frame kufi art..aku x pi lg kdai nk tempah frame..x nk bli yg siap..x santek [kecuali g IKEA..amik yg frame RIBBA tu..heeheeh..aritu xde dlm list ;) ] Alah, frame NYTTYJA pon x watpe lg..ckp je lebehhhh..boring ar..ble tah nk nk buat... …

Nadeera go to skool with kakak....

Haaaaaaaaaah..tajukkk je dah gempaq...

Perasaan mummy...lagi la gempaq...

Sejak ari pendaftaran mumy dah excited tgk 'kak ngah' mumy nk skool....mcm comey jek...mcm kecik jekkk dah nk skool??? cakap pon peelatt lg..

Mummy ckp pening kpla mnyediakan keperluan dorg nak gi skolah...mana beg, tuala, baju mandi, tabung, pensil warna, baju, botol.... [mandian&bedak lupa nk beli utk taska..haahaa] serabut la katakan...waktu bangun pg pon lum sempat nak adjust...arini baru 1st day skool..mmg ar serabut..siap dah jln separuh jln...alamak! susu tertinggal kt umah...kwang3....ape la mummy ni..GELABAH PUYUH! puieeee!


















Masa masuk taska tu...nadeera leks je...maklum r..dah bese dtg...dia pon dah kenal ckgu2...cuma aku trasa lain bila aku blk waktu lunch deera xde kat umah [same la cm beela dulu 1st time gi skool] lama2 nanti biasa la.. Yg beshnya deera x nangis langsung bila aku tinggalkan dia kt skola.Agaknya hari2 dah ckp kt dia..kena gi skool...otak dia pon dah set.."ok! this is …

Selamat tahun baru >>>> 2014

Salam semua....

Selamat tahun baru 2014...heehee..tp mulut&tangan ni slalu tersasul..2013 lagi...Hurmmm...[mcm mengeluh je kak?eh, xde la] ada org suka masuk tahun baru ni..ada yg sedih..sbb seronok 2013 byk meninggalkan kenangan indah.

Ada sumting aku nak share...pernah terbaca satu ayat ni..yg membuatkan kita sebak bila mengenangkan nya...wah! gtu.."pekara yang paling JAUH dgn kita adalah KENANGAN..pekara yang paling DEKAT dengan kita adalah KEMATIAN" maksudnya brg yg lepas jgn la di kenang..cuma yang manis tu simpanbaik2 dlm memori sbg pembakar semangat kita di akan dtg.

Pekara manis 2013..melahirkan bayi lelaki ku..Razin Nadhif.Alhamdulillah,semakin membesar dgn sihat..dah pon 6 bulan usianya.Mummy ni sentiasa berdo'a yg baik2 utk anak2 mummy =)
2013 juga mengajar aku menjadi lebih kuat&tabah.. berusaha kuat demi keluarga tercinta dan yg paling penting semakin mendekatkan diri aku kepada Nya.Sape yg pernah baca blog aku sebelum ni...taw la..nak taw ke??? korek2 …