Skip to main content

KEMAS RUMAH : Almari baju HIS & HER {PART 1}

Assalamualaikum,

Alahaiii..ni projek berzaman...dah lama dah siap kotak DIY guna box A4 tp 'content'nya masih belum di isi.Hikhikhik..so apabila ini yg berlaku [piccas dibawah]..aku pon menggigihkan diri mengemas almari kami..hukhukhuk.. [tiap2 minggu bgini...even skrg ponnn!]


Maluuunyeee..bertimbun2 ko..klu x men korek2 je dlm bakul..
HIS - sebelum rearrange
HIS ~ Selepas
Ni la almari HIS..gambar yg di atas sblm rearrange..x banyak beza pon just re-arrange & tambah kotak DIY tu utk ltk baju2 yg dah jarang guna [baju hubby le...banyak bebenor..aku tgk pakainya bju yg feberet jek..er!] Sangat susah nak maintain bhgn ni..mencabar kewibawaan aku..hukhukhuk..
Ok,xpe...aku kena gigih..rajin2 la memberi perangsang spy org dlm rumah aku ni rajin jgk.

Sebenarnya byk lg ruang yg bole d manfaatkan..nanti la aku cuba fikirrrkan lagi [banyak benda bole sumbat kt bhgn atas tu] Skrg ni masih dlm proses 'mnyisih & mnyusun'...bru 2S...Klu sume dh tersusun sumenya bru bole wat deko2..ye x? x kan ko nk deko2 tp umah cm titanic karam singhwalya... Berbalik pd almari HIS td..husben aku banyakkk sgt trackbottom...Maklum r,dia keje pakai trackbottom je..slack de 1-2 helai je..kemeja pon same.So,tshirt berkolar slain tshirt keje aku hanger bersama baju anak2 yg menumpang kt ctu.Tengok dari kanan..Seluar jeans d gantung mggunakan multihanger cosway,seterusnya koleksi baju melayu, koleksi jaket&sweater,kemeja&tshirt..
Kemudian, baju kurung anak2,dress,tshirt utk jalan2 & skirt/seluar jeans.Bwh gantungan baju...kotak DIY yg disusun dgn koleksi mini HIS.
Bahagian atas pula koleksi tuala kami,kotak DIY baju jarang guna,paperbeg yang selalu guna [mudah capai ltk kt ctu] kopiah&handbag lama [sepatutnya disimpan dgn adik beradiknya yg lain].

Tentang baju anak2..aku tgh confius...nak bli almari yg mcmana utk anak2.Samada chest drawer atau almari ada unit penggantung&rak? kalau dipikir2kan anak 3 org senang pakai laci..1 laci utk 1 org tp xde tmpt nk gantung baju plk.Kalau beli almari sure aku kna ltk storage box utk smpn baju2 berlipat bagi memaksimumkan ruang [kalau x confirm terabursss].

Antara cth almari yang aku bekenan...

Ada unit penggantung

Ada rak susun baju

Mengikut kata suvey TESCO & GIANT banyak & murah.. :)





Yang ni best jugak..sebab ada laci&unit penggantung

Almari baju anak kawan aku [hayqal@shikin]
Jom tgk pulak almari HER
Almari HER sebelum
Selepas
Actually, almari HER mmg aku sentiasa maintain..bersepah ckit kat bawah tu pasal encik M dtg.Pastu kemas&sorok cadar2 kt tempat yang sesuai..settle! Bahagian bwh gantungan baju masih ada baju berlipat tp still tersusun la.Ada unit penggantung extra mmg aku simpan telekung kat situ tak gantung kat luar.Para atas tu ada kotak DIY guna penutup kotak A4 aku simpan segala stok toiletteries termasuk pad,bedak,deadoran,berus gigi&sabun pencuci muka.Paper beg [hitam/biru] tu simpan pakaian yg tidak digunakan lagi..kotak DIY yang nmpk 'kosong' aku simpan tudung berlipat dan last but not least beg make up [terpaksa okeh] simpan di tempat tinggi spya make up ku tidak 'digunakan' oleh anak2 daraku... [faham2 la...bukannya bole tayang kt dressing table].Dari segi susunan baju dari kanan koleksi kemeja pejabat dan baju kurung [ada 2 almari sebenarnya..tp almari 1 lg tu baju kurung jarang pakai..kat almari ni kerap pakai].

Itu je crita tentang susunatur almari pakaian kami..boring..x banyak baju pon.Byk yg aku 'sisih'kan..buat semak almari jekkk ;p

C ya next entry k.

Sengih....;

Mummy nab&nad



Comments

Popular posts from this blog

TIPS LEGAKAN SAKIT TEKAK AKIBAT SELESEMA

Assalamualaikum,

Sokk sekk sokk sekk sokk sekk..hmmmmmmmh....[selesema daaa]

Dah seminggu kot menghidap selesema [org kata selesema juga slh satu cara penghapus dosa2 kecil..kalau kita bersabar la] Kali ni, kami sekeluarga diserang virus selesema + batuk serentak.. yg lbh parah ble mak & husben 'jatuh' demam...bole gtu ayat??? Aku demam gak..tp 1 mlm jek..

Dari hari Rabu minggu lps sampai arini... mula2 sakit tekak jer...Perit sgt ko.. gigih...aku meng'google'..tips2 melegakan sakit tekak...

Antara tips mudah yang boleh diamalkan untuk melegakan sakit tekak dan batuk selain dari mengambil ubat batuk yang diambil di klinik/farmasi adalah :

1) Air limau + Madu – Ambil segelas air suam dan campurkan dengan perahan jus limau nipis. Tambahkan sesudu kecil madu lebah. Kalau dapat madu lebah yang ori tu lagi bagus. Amalkan minum air limau ni 3 kali sehari.

2) Asam Jawa – Campurkan satu sudu asam jawa ke dalam segelas air. Kacau dan biarkan seketika kemudian tapiskan. Minum …

Jangan lupa singgah makan di Ledang a.k.a Tangkak

Assalamualaikum,

Kami sekeluarga bukan la jenis suka makan luar..tapi sejak 4 tahun menetap di daerah Ledang ni, aku 'spot' beberapa gerai makan 'especially' waktu sarapan dan minum petang yang memang famous amos lar. Feberet kami laki binik minum petang @ 'mengeteh' bersama...

Kalau lalu Tangkak waktu pagi.. korang akan perasan ROTI CANAI TERBANG berhampiran surau anjung batu. Selepas exit tol tangkak.. kalau ke arah pekan tu sebelah kiri driver. Heee.. memang mabeles roti canai dorang. Sampaikan sesape yang menginap di Mawwadah Inn pon akan dapat token sarapan pagi kat situ.

Nasi Lemak Ayam berempah pulak kat depan SMK Tun Mamat di kedai makan 'PELADANG' kitorang panggil.. memang sodap! Tapi awal pagi lar.. kalau korang singgah kul 9-10 memang dapat saki baki rempah jer. Hikhik.. Nak2 kalau hari bekeje.. memang la cepat lakuuu.

Jom menge'teh' petang2... balik opis kalau ada masa.. singgah kedai mak teh.. berhampiran SMK TUN MAMAT jugak. Keda…

Rumah Peranginan Persekutuan - Federal Villa, Langkawi

Salam,
Hari ini mumy nak bagi sedikit info...mumy ni kalau bab bercuti semua nak berbajet! Janji bole jalannn..haahaa..tiket flight+hotel x sampai RM1,000 kott..So kesimpulannya, nak bercuti2 x semestinya kena ada banyak duit.. Yang penting bijak mengurus bajet yang ada..Hati mesti kena happy & tujuan utama  bercuti adalah untuk 'release tension'!!! huuhuu...
Kat sini mumy nak tunjuk korang hotel yang mummy check in @ Langkawi..khas utk kakitangan kerajaan..Jgn sia2kan kemudahan yang ada...Log on website nih : 
http://peranginan.bph.gov.my/

Di atas serba ckit, gambar2 yang di ambil ketika berada di Federal Villa...kadar yang dikenakan memang amat berpatutan.. so, ape kata korang cuba mohon kalau ada 'planning' nak bercuti di langkawi =)
Jenis2 bilik & Kadar utk semalam :- Bilik Suite RM 132.00
Bilik Deluxe RM 77.00
Bilik Standard RM 55.00

Beralamat di : Lot 1698, Pantai Tengah, Mukim Kedawang, 07000 Pulau Langkawi, Kedah Yang penting....kita ENJOY!
Mumy nab&…