Skip to main content

Anak2 & asthma



Salam,

Mummy xde mood ri ni...hobbies organising terpaksa di 'stop'kan sementara waktu sbb perlu beri tumpuan pada keluarga...priority! [xpe,banyak lg masa..klu pnjg umo..1,2,3,4 tahun lg bole siapkan umah tu..pelahan2 kayuh..ikut masa & poket kami...;)]

Anak2 mummy laa ni asik x sihat..batuk,selesema&demam...lepas sorang..sorang kena nebulizer..nafas dorg da berbunyi "wheeeez".. nak bg ubat salah..x bagi kang kesian...alahai..serba salah d wat nya... [bole klik link dr zubaidi utk sebab musababnya]

Mungkin keadaan cuaca [panas & ujan x menentu] dan dorang penat berjalan kot last week..badan sakit2 kot..mummy,daddy&atok pon dah berjangkit..dada dah sempit ni...Ini sume ujian Allah..Ini tanda Allah sayangkan kita..suh kita ingat dia selalu dan selalu memohon diampunkan dosa2 kita terhadap DIA.

Ramai yg prihatin, suh bli mcm2 supplemen dipasaran..masalahnya poket x cukup tebal..bkn xnak yg terbaik utk anak2..tp klu dah 3..cer korg kira..kami cuba sebaik mungkin utk menjaga kesihatan anak2..selain sering berdo'a dan berselawat syifa'.Insyaallah, klu ada 'lebihan' mungkin kami akan memilih supplemen terbaik yg mungkin akan serasi dgn anak2.. supplemen ni bkn 1-2x makan taw elok dah..sekurang2nya consume 2-6 bulan baru nampak kesan.Kalau dah sakit..terpaksa la 'mengubati' bkn mencegah lg..Bukan ke pepatah ada mengatakan " Mencegah lebih baik dari mengubati "...Memang niat di hati mummy & daddy nak bg yg terbaik utk anak2 [malah mumy yg 'hantu' supplemen ni pon kalah..] kalau la mumy ni banyak duit..tiap2 anak mumy akan diberikan supplemen yg bagus2...

Haiii...

Mengeluh nampak??? bersyukur la wahai mummy...Tuhan baru uji sikit..ada org yg lebih susah dari kita..klu kita makan makanan terbaik didunia pon kalau Allah dah tentukan segala2nya..kita harus redha..pkoknya usaha & tawakal =) jangan hopeless sangat k..
Ini semua setelah all kinds of 'petua' di buat ~ daun kaduk+kapur, garlic steam, garlic socks, madu kelulut, mandi air suam.. apa lagi petua yg boleh di buat selain dari ubat dari klinik? cer korang share...


Sharing is caring rite???
Mummy nab&nad :)
@klinik kesihatan payamas

Nadeera : 5/12/2013

Razin : 10/12/2013

Comments

mamaairis said…
Insyaallah...budak2 nak membesar memang ada jek tak sihatnya..mintak upah latuh... get well soon nadeera & razin....

Popular posts from this blog

TIPS LEGAKAN SAKIT TEKAK AKIBAT SELESEMA

Assalamualaikum,

Sokk sekk sokk sekk sokk sekk..hmmmmmmmh....[selesema daaa]

Dah seminggu kot menghidap selesema [org kata selesema juga slh satu cara penghapus dosa2 kecil..kalau kita bersabar la] Kali ni, kami sekeluarga diserang virus selesema + batuk serentak.. yg lbh parah ble mak & husben 'jatuh' demam...bole gtu ayat??? Aku demam gak..tp 1 mlm jek..

Dari hari Rabu minggu lps sampai arini... mula2 sakit tekak jer...Perit sgt ko.. gigih...aku meng'google'..tips2 melegakan sakit tekak...

Antara tips mudah yang boleh diamalkan untuk melegakan sakit tekak dan batuk selain dari mengambil ubat batuk yang diambil di klinik/farmasi adalah :

1) Air limau + Madu – Ambil segelas air suam dan campurkan dengan perahan jus limau nipis. Tambahkan sesudu kecil madu lebah. Kalau dapat madu lebah yang ori tu lagi bagus. Amalkan minum air limau ni 3 kali sehari.

2) Asam Jawa – Campurkan satu sudu asam jawa ke dalam segelas air. Kacau dan biarkan seketika kemudian tapiskan. Minum …

Jangan lupa singgah makan di Ledang a.k.a Tangkak

Assalamualaikum,

Kami sekeluarga bukan la jenis suka makan luar..tapi sejak 4 tahun menetap di daerah Ledang ni, aku 'spot' beberapa gerai makan 'especially' waktu sarapan dan minum petang yang memang famous amos lar. Feberet kami laki binik minum petang @ 'mengeteh' bersama...

Kalau lalu Tangkak waktu pagi.. korang akan perasan ROTI CANAI TERBANG berhampiran surau anjung batu. Selepas exit tol tangkak.. kalau ke arah pekan tu sebelah kiri driver. Heee.. memang mabeles roti canai dorang. Sampaikan sesape yang menginap di Mawwadah Inn pon akan dapat token sarapan pagi kat situ.

Nasi Lemak Ayam berempah pulak kat depan SMK Tun Mamat di kedai makan 'PELADANG' kitorang panggil.. memang sodap! Tapi awal pagi lar.. kalau korang singgah kul 9-10 memang dapat saki baki rempah jer. Hikhik.. Nak2 kalau hari bekeje.. memang la cepat lakuuu.

Jom menge'teh' petang2... balik opis kalau ada masa.. singgah kedai mak teh.. berhampiran SMK TUN MAMAT jugak. Keda…

Rumah Peranginan Persekutuan - Federal Villa, Langkawi

Salam,
Hari ini mumy nak bagi sedikit info...mumy ni kalau bab bercuti semua nak berbajet! Janji bole jalannn..haahaa..tiket flight+hotel x sampai RM1,000 kott..So kesimpulannya, nak bercuti2 x semestinya kena ada banyak duit.. Yang penting bijak mengurus bajet yang ada..Hati mesti kena happy & tujuan utama  bercuti adalah untuk 'release tension'!!! huuhuu...
Kat sini mumy nak tunjuk korang hotel yang mummy check in @ Langkawi..khas utk kakitangan kerajaan..Jgn sia2kan kemudahan yang ada...Log on website nih : 
http://peranginan.bph.gov.my/

Di atas serba ckit, gambar2 yang di ambil ketika berada di Federal Villa...kadar yang dikenakan memang amat berpatutan.. so, ape kata korang cuba mohon kalau ada 'planning' nak bercuti di langkawi =)
Jenis2 bilik & Kadar utk semalam :- Bilik Suite RM 132.00
Bilik Deluxe RM 77.00
Bilik Standard RM 55.00

Beralamat di : Lot 1698, Pantai Tengah, Mukim Kedawang, 07000 Pulau Langkawi, Kedah Yang penting....kita ENJOY!
Mumy nab&…