Skip to main content

WAITING~LIST~TO~DO


Salam,

Haishhhh...semenjak aku 'sawan' mengemas rumah..xde pon kemas mana rumah aku..selalu brangan..tmpt ni nak letak ni..tmpt ni nak bli brg ni...tmpt ni patut ada ni.. "patut ke ade?" haiiiih.. [mengeluh lagi] Baru2 ni ada terbaca entry dari fave blog aku ala, si lipstik merah yana.Terpikir jugak nak buat waiting list ni...sebab kalau hanya berpikir2 semata...JUST BERANGAN..lama2 jd angan2 mat jenin [bak kata Yana] kan??? So,bila ada waiting list ni..kita ada target...Target aku yang biasa2..yang mampu di buat mengikut masa & poket kami.

Bila cakap bab mengemas dan susunatur ni memang menguji kreativiti aku selain 'menguji' nafsu..bole gtu??? [rasa2 klu byk duit memang arini jugak aku cari semua 'wishlist' aku..nanti aku share..hikhikhik] tapi,akibat kekangan tersebut..aku meletakkan target sehingga MAC 2014 [ genap setahun berpindah ke rumah skrg ]
utk melaksanakan plan yg akan aku ceritakan nih...Over ke x? mungkin yang besar2..spt tukar perabot baru dan psg kitchen cabinet mgkn x dapat la dulu..tggu le de bajet ribu-riban nanti..tetibe sedey ko ;'(  yang kecik2..boleh DIY atau recycle..rearrange..re-organize...semua yg 'RE' Insyaallah..aku cuba!!!

Pekara perlu buat...

Ruang tamu

1. Susun atur dalam laci kabinet TV
2. Bracket utk LCD [ dah lama nak beli...tp tak terbeli2 jugak ]
3. Deco2 tv cabinet 
4. Susun atur ruang santai

5. Dropzone area [ sgt penting!]
6. Wall deco [ picture frame ]

Ruang makan

1. Meja makan

Dapur [ tak sabar nak kerjakan ni...]

1. Ganti bekas rempah & labelkan
2. Susun stok makanan [ pantry area ]
3. Susun periuk/kuali
4. Susun pinggan/mangkuk [ selalu pakai ]
5. Susun pinggan/mangkuk/jug/cawan dalam almari [ jarang pakai ]
6. Susun atur dalam peti sejuk
7. Susun atur bawah sinki
8. Ruang toiletteries & laundry

9. Roller blind dapur
10. Cat semula [ sbb kontraktor dah buat comot kt dapuq chek! ]

Bilik utama

1. Susun sistem dalam almari pakaian

  • HIS
  • HER
  • KIDS 1,2,3
2. Ruang pakaian utk diguna semula
3. Susunatur dan deco Dressing table

Bilik 2 [ Fungsi bilik tidur & play area anak2 ]

1. Katil, almari, ruang bersolek
2. ruang solat

3. Ruang pakaian utk di guna semula
4. Playarea (tikar evamatic, meja aktiviti, toys storage, rak buku)
5. Wall deco
6. Cat 2nd layer

Bilik 3 [ Workstation hubby & stor ]

1. Rak dinding
2. Rak bertingkat terbuka
3. Ruang simpan barang2 jarang guna
4. Iron board

5. Playstation & TV
6. Roller blind
7. Cat

Aduhaiiii...belum buat lg..dah berpeluh pikir...byk gila plan nak buat sehingga MAC 2014..Hurmmmm..jadi ke x nih?! Aduhaiiiii [banyaknye aduhai aku???] xpe..slow2 maa.. panjang umuq, murah rezeki..akan ku usahakan ckiit2.Hopefully 100% will success..klu lambat..hampuuunkan patik.Later2..I will update =)

* Bole jugak gunakan templat bole cetak dari blog SIOCA nih utk lebih mudah memulakan projek kita nanti *



Workhard;
Mummy nab&nad


Comments

mamaairis said…
wahhhh...banyak nya waiting list......jangan lupe hapdet satu persatu okeh...chayokkkk...
yana Jasni said…
hahah... good luck yank.. hupdate nanti..
I'm Alina said…
Insyaallah...mgkn slow ckit progress sbb 'ongkos' dan masa kureng..lg2 ujung thn..bz ckit dgn kerja... =(
UMIE SUE said…
design rumah kita lbih kurang je kan.takpe planning awal2 je..buat pelan2

Popular posts from this blog

TIPS LEGAKAN SAKIT TEKAK AKIBAT SELESEMA

Assalamualaikum,

Sokk sekk sokk sekk sokk sekk..hmmmmmmmh....[selesema daaa]

Dah seminggu kot menghidap selesema [org kata selesema juga slh satu cara penghapus dosa2 kecil..kalau kita bersabar la] Kali ni, kami sekeluarga diserang virus selesema + batuk serentak.. yg lbh parah ble mak & husben 'jatuh' demam...bole gtu ayat??? Aku demam gak..tp 1 mlm jek..

Dari hari Rabu minggu lps sampai arini... mula2 sakit tekak jer...Perit sgt ko.. gigih...aku meng'google'..tips2 melegakan sakit tekak...

Antara tips mudah yang boleh diamalkan untuk melegakan sakit tekak dan batuk selain dari mengambil ubat batuk yang diambil di klinik/farmasi adalah :

1) Air limau + Madu – Ambil segelas air suam dan campurkan dengan perahan jus limau nipis. Tambahkan sesudu kecil madu lebah. Kalau dapat madu lebah yang ori tu lagi bagus. Amalkan minum air limau ni 3 kali sehari.

2) Asam Jawa – Campurkan satu sudu asam jawa ke dalam segelas air. Kacau dan biarkan seketika kemudian tapiskan. Minum …

Jangan lupa singgah makan di Ledang a.k.a Tangkak

Assalamualaikum,

Kami sekeluarga bukan la jenis suka makan luar..tapi sejak 4 tahun menetap di daerah Ledang ni, aku 'spot' beberapa gerai makan 'especially' waktu sarapan dan minum petang yang memang famous amos lar. Feberet kami laki binik minum petang @ 'mengeteh' bersama...

Kalau lalu Tangkak waktu pagi.. korang akan perasan ROTI CANAI TERBANG berhampiran surau anjung batu. Selepas exit tol tangkak.. kalau ke arah pekan tu sebelah kiri driver. Heee.. memang mabeles roti canai dorang. Sampaikan sesape yang menginap di Mawwadah Inn pon akan dapat token sarapan pagi kat situ.

Nasi Lemak Ayam berempah pulak kat depan SMK Tun Mamat di kedai makan 'PELADANG' kitorang panggil.. memang sodap! Tapi awal pagi lar.. kalau korang singgah kul 9-10 memang dapat saki baki rempah jer. Hikhik.. Nak2 kalau hari bekeje.. memang la cepat lakuuu.

Jom menge'teh' petang2... balik opis kalau ada masa.. singgah kedai mak teh.. berhampiran SMK TUN MAMAT jugak. Keda…

Rumah Peranginan Persekutuan - Federal Villa, Langkawi

Salam,
Hari ini mumy nak bagi sedikit info...mumy ni kalau bab bercuti semua nak berbajet! Janji bole jalannn..haahaa..tiket flight+hotel x sampai RM1,000 kott..So kesimpulannya, nak bercuti2 x semestinya kena ada banyak duit.. Yang penting bijak mengurus bajet yang ada..Hati mesti kena happy & tujuan utama  bercuti adalah untuk 'release tension'!!! huuhuu...
Kat sini mumy nak tunjuk korang hotel yang mummy check in @ Langkawi..khas utk kakitangan kerajaan..Jgn sia2kan kemudahan yang ada...Log on website nih : 
http://peranginan.bph.gov.my/

Di atas serba ckit, gambar2 yang di ambil ketika berada di Federal Villa...kadar yang dikenakan memang amat berpatutan.. so, ape kata korang cuba mohon kalau ada 'planning' nak bercuti di langkawi =)
Jenis2 bilik & Kadar utk semalam :- Bilik Suite RM 132.00
Bilik Deluxe RM 77.00
Bilik Standard RM 55.00

Beralamat di : Lot 1698, Pantai Tengah, Mukim Kedawang, 07000 Pulau Langkawi, Kedah Yang penting....kita ENJOY!
Mumy nab&…