Skip to main content

Memori: 24 Jun 2013

Salam,

[Haahaa...lama gila entry ni dalam 'draft'..baby boy mumy pon dah 4 bulan++ okeh!]
Alhamdulillah..genap 40 minggu iaitu pd 24/6/2013 hari Isnin...mumy  selamat melahirkan baby boy seberat 3.35kg di Hospital Pakar Sultanah Fatimah Muar Johor.

Fresh from oven: 24 jam

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<Rewindddddddd......>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Mumy warded pd 20/6-22/6 sbb contraction...tp os (opening servic) only 3cm...sabtu tu blk umah & ahad mummy duk umah brehat2 dgn anak2.Isnin tu chek up biasa kt klinik O&G..sakit x bpe sakit..rengat2 skjp..pg tu husben bwk  mummy  pi breakfast roti telur & minum milo panas kt gerai  yg sama masa nak bersalinkn nabeela dulu..menu pon yg sama! dlm kul 10.30 pg bru kami grak pi hospital muar...sakit dh slow..tp ble sampai hosp rasa sakit pinggang&mcm nk buang air besar...biasa la tu kan? Kuat dah tu rasanya..tp bole maintain lg...siap wat "sa'ie" sementara tunggu giliran kt klinik O&G..Mumy bjln ke hulu ke hilir xkisah org pndg...sampai kul 12 bru sampai giliran mumy..ramai gle....fuhhhh!!berasap..

Sampai le masa mumy jmpa doc...mumy pon bgtaw doc yg pg td ada lendir putih kuar...tp xde darah...k,doc perempuan mlayu...dia pon suggest.. jom cek bukan rahim.. It's finally 4 cm..kul 1.30 tghari..aku trs d hntr ke labor room..
Trs masuk bilik no 5...bukaan slow sgt...smp kul 3 ptg masih 4 cm.Doc decide nk apply 'pitocin' klu kul 4 jln masih x buka besar...Pitocin tu bantuan medical spt hormon utk mggalak&mpercepatkn bukaan rahim.Aku berdo'a masa tu...mind set sgt pnting ktika itu.."I want a natural birth!!!"

Zikir x henti..beserta ayat kursi...sambil membayangkan bagaimana keadaan baby yang nak keluar dari 'jalan'nya [apa yg mummy belajr melalui 'Gentle birth group' ] Jam 4.35 petang sebaik selesai azan asar bayi yang di nanti2kan selamat di lahirkan dengan cara natural [kuasa minda : tanpa bantuan medical] Alhamdulillah...syukur tak terhingga pd Allah! Allahuakbar...dan nurse segera suruh aku berselawat ke atas Nabi Muhammad S.A.W.

Apa yg paling aku ingat sampai skrg, selapas di jahit.. perut aku spt 'contraction' skali lg..dan nafasku tersekat2.. Tuhan shj yg tahu perasaan masa tu..panggil2 nurse&doktor kt luar sume xdengar...setelah 2 jam mnahan kesakitan..doktor pon dtg cek jahitan samada ok atau tak utk aku dihantar ke wad..rupa2nya bleeding ko!!! Doktor 'korek' semula...DARAH BEKU lum abis keluar...Ya Allah! patut la sakit macam dah nak ujung2 nyawa..setelah doktor keluarkan darah beku..baru la perut rasa lega dannn di jahit semula... can't describe la mcmana sakitnya di jahit hidup2..dah la doktor tu GEBUS..memang kena cubit je dengan aku... 2nd degree tear ok.. xpernah bersalin anak lebih 3kg+ mcm ni la jadinya... :'(

Setelah selesai...daripada kul 1 masuk labor room [kat hujung kaki katil ada jam besor..x pakai spek pon bole nmpk waktu] sampai kul 9 lbh baru pat gi wad.Leganya.... Tunggu baby dibersihkan.. tak sabor nak tgk rupa baby boy aku... [rupa daddynya jugak..mmg scan habis!] kalau kata tertukar baby pon aku bole cam la mana anak aku..heeheeh..Duk atas kerusi roda sementara tunggu nurse setlekan dokumen...terasa lamaaaa..tp aku mamai2 lg..rasa penat sgt..mcm baru pas tarik lori rosak gamaknya... but this time aku tak tumpah darah cam masa bersalin sulung dulu..aku kan HB low..sampai skrg pon keje anemia jekkk. Sekarang aku still consume multivitamin & jus delima.

Bila sampai je kt depan pintu labor room [way to exit!!! rasa macam xnak masuk lg dah...] huuhuu.. tengok muka husben rasa berganda2 kesyukuran..1st sbb dapat lagi berjumpa dgn insan tersayang setelah bertarung nyawa.. 2nd impian husben nak baby boy tercapai jua akhirnya.Berkat do'a ibu ku di tanah suci setahun lepas. [Telah ditetapkan rezeki ku oleh Allah]

Maka, duk wad selama 2 mlm..baby sume ok, pee&poo xde masalah..xde jaundis [pas bersalin xde la..seminggu pas kuar wad..ada jugak] bole la balik rumah dgn senang hati..Tunaikan janji dgn nabeela balik dr hospital nak bawak baby ;') Husben, MIL & FIL dtg jemput...

Sekian, begitu la catatan memori saya khas utk Razin Nadhif & anak2 mummy yg lain...





Gembira;
Mummy nab&nad



Comments

Popular posts from this blog

TIPS LEGAKAN SAKIT TEKAK AKIBAT SELESEMA

Assalamualaikum,

Sokk sekk sokk sekk sokk sekk..hmmmmmmmh....[selesema daaa]

Dah seminggu kot menghidap selesema [org kata selesema juga slh satu cara penghapus dosa2 kecil..kalau kita bersabar la] Kali ni, kami sekeluarga diserang virus selesema + batuk serentak.. yg lbh parah ble mak & husben 'jatuh' demam...bole gtu ayat??? Aku demam gak..tp 1 mlm jek..

Dari hari Rabu minggu lps sampai arini... mula2 sakit tekak jer...Perit sgt ko.. gigih...aku meng'google'..tips2 melegakan sakit tekak...

Antara tips mudah yang boleh diamalkan untuk melegakan sakit tekak dan batuk selain dari mengambil ubat batuk yang diambil di klinik/farmasi adalah :

1) Air limau + Madu – Ambil segelas air suam dan campurkan dengan perahan jus limau nipis. Tambahkan sesudu kecil madu lebah. Kalau dapat madu lebah yang ori tu lagi bagus. Amalkan minum air limau ni 3 kali sehari.

2) Asam Jawa – Campurkan satu sudu asam jawa ke dalam segelas air. Kacau dan biarkan seketika kemudian tapiskan. Minum …

Jangan lupa singgah makan di Ledang a.k.a Tangkak

Assalamualaikum,

Kami sekeluarga bukan la jenis suka makan luar..tapi sejak 4 tahun menetap di daerah Ledang ni, aku 'spot' beberapa gerai makan 'especially' waktu sarapan dan minum petang yang memang famous amos lar. Feberet kami laki binik minum petang @ 'mengeteh' bersama...

Kalau lalu Tangkak waktu pagi.. korang akan perasan ROTI CANAI TERBANG berhampiran surau anjung batu. Selepas exit tol tangkak.. kalau ke arah pekan tu sebelah kiri driver. Heee.. memang mabeles roti canai dorang. Sampaikan sesape yang menginap di Mawwadah Inn pon akan dapat token sarapan pagi kat situ.

Nasi Lemak Ayam berempah pulak kat depan SMK Tun Mamat di kedai makan 'PELADANG' kitorang panggil.. memang sodap! Tapi awal pagi lar.. kalau korang singgah kul 9-10 memang dapat saki baki rempah jer. Hikhik.. Nak2 kalau hari bekeje.. memang la cepat lakuuu.

Jom menge'teh' petang2... balik opis kalau ada masa.. singgah kedai mak teh.. berhampiran SMK TUN MAMAT jugak. Keda…

Rumah Peranginan Persekutuan - Federal Villa, Langkawi

Salam,
Hari ini mumy nak bagi sedikit info...mumy ni kalau bab bercuti semua nak berbajet! Janji bole jalannn..haahaa..tiket flight+hotel x sampai RM1,000 kott..So kesimpulannya, nak bercuti2 x semestinya kena ada banyak duit.. Yang penting bijak mengurus bajet yang ada..Hati mesti kena happy & tujuan utama  bercuti adalah untuk 'release tension'!!! huuhuu...
Kat sini mumy nak tunjuk korang hotel yang mummy check in @ Langkawi..khas utk kakitangan kerajaan..Jgn sia2kan kemudahan yang ada...Log on website nih : 
http://peranginan.bph.gov.my/

Di atas serba ckit, gambar2 yang di ambil ketika berada di Federal Villa...kadar yang dikenakan memang amat berpatutan.. so, ape kata korang cuba mohon kalau ada 'planning' nak bercuti di langkawi =)
Jenis2 bilik & Kadar utk semalam :- Bilik Suite RM 132.00
Bilik Deluxe RM 77.00
Bilik Standard RM 55.00

Beralamat di : Lot 1698, Pantai Tengah, Mukim Kedawang, 07000 Pulau Langkawi, Kedah Yang penting....kita ENJOY!
Mumy nab&…