Skip to main content

Kemas Rumah : Susun atur peti ais =)

Salam sumer,

Sejak kebelakangan ni...mumy telah membuka mata seluas2nya..tentang hiasan & bab mngemas rumah... [bukan maknanya sblm ni mumy jenis suka rumah bersepah...Tp kekurangan ilmu...jd kemas ikut sesuka hati dan sesedap rasa] Dan apabila mumy gemar membaca blog2 mengemas,menyusun,menghias...now I know betapa senang & mudahnya mngemas rumah...haahaa..propa sgt ko!!!

Byk sgt blog yg aku follow... Sume kt 'inspired' list aku... My fave tentu la vanillapink3113, susunatur sioca & brideinmaking...Tp aku ni hnya beginner... Umah lom santek sempurna lg ye... Xbole la nk reveal lebih2.. Apa pon aku nk buat aku utamakn 'bajet'.. Wat wishlist [nanti aku share ttg tu] & bajet mst mantop [No money..Only can talk ma!] Atau pon buat sumting yg menjimatkan kos "less is more" dan berpegang pd prinsip aku.. "ukur baju kt badan sendri"..kan?? Hurmmmm... Yg mana mampu d buat aku buat..org pempuan bese ar...ikut hawa nafsu jek kejenya!!
Panjang plk mukadimahnya kooo..

Meh..nak share..ujg mgu lps..xde p jln mana2..maklum r..gaji'sss dah long2 time ago..so betapa kt umah...operasi 5s fridge bermula..
Habis setengah botol soda bikarbonat ku..tp puas ati coz bau2an ilang..kotoran degil pon tanggal...x payah pakai breeze! Muahaahaa~~

Meh..aku share...dr proses pertama hingga siap! Prghhhhhhh...

1st step : kluarkan segala harta karun didalamnya

Mcm farmasi gtu..

Pes asam pedas & cili boh (dah abish)

Kicap, botol air, sambal kicap & tempoyak (mak suka makan..) pon ade...


Lain2... lambakkan dulu...

2nd step : cleaning using soda bikarbonat.. [lupa nak amik gambar] sukatannya 1 sudu besar soda bikarbonat dan 2 gelas air panas [aku guna air termos jek..] pastu bersihkan guna kain yg sesuai.





Habis tercabut2 rak tu aku kerjakan...huhuhuu..dah siap bersihkan kita pasang semula...taaaaaaraaaaaaaa..hasilnya...
ni gambar keseluruhan... [sekarang ada adjustment ckit..]
** tagging lom buat betul2..sbb blm dtg 'seru' nak buat..rasa2 kena beli sticker yg lebih proper ;) **
Lagi satu 'tupperware' aku xbrape nak tupperware sgt la...aku pakai ape yg adooo jek..xde bajet nak membeli yg ori tupperware..applelady pon bole..jgn membazir..ada rezeki kita upgrade lg ;D

Bekas susu..idea by 'aku bukan bidadari'..[tray tu bole didapati di DAISO]
Rak telur & ubat2an [nanti cite pasal ubat kat entri lain]

chill room.... dipenuhi oleh stok udang kering,ikan bilis,belacan & ikan kering.
Last but not least... rak botol2..

Maaf la yer..saya x letak rempah2 dalam peti..susah nak kuar masuk & buka tutup pintu fridge tu..sume kt rak khas dapur [jugak....lain kali citer..] Masa entry ni di buat...tengah2 bulan...so,peti nampak kosong..SOLIVITE xde..JUS2..SUSU Full Cream pon xde...buah2an pon xde..sob..sob..sob :'(
EBM stok kat freezer atas.. belum nak reveal..heeheeh..

OK la,ni je yg saya bole share...simple but kemas..tu prinsip saya..nak tambah bakul2 ke..tupperware yg bentuk/warna sama..maybe next time... sume terpulang pada keperluan dan 'ongkos'nya..


Contoh2 inspirasi fridge yg 'tak bole nak ikut' gamaknya...haahaa [tapi kita suka bakul2 camtu..ble nak guna tarik je kuar bakul2 yang dah siap tagging tuh] Insyaallah, akan cuba diusahakan satu hari nanti dan entri ni sebagai rujukan kelak.. =D

contoh 1

contoh 2

contoh 3

contoh 4
With Smile.......
Mummy nab&nad ;)





Comments

Meey@ said…
dear, baru tau nak cuci peti ais guna soda bikarbonat!!selama ni guna air paip biasa je..patut la mcm xpuas! haha.thank you for sharinggggggggg..=)
Mrs.aisheiteru said…
Eh ade brideinmaking di situ. Rajinnyer kemas peti ais. Mesti rajin masak mcm2 ade dlm peti ais. Selamat mengemas.
mamaairis said…
wow...........bersih tuhhh...caya la mummy...
mamaairis said…
pas nih buat la untuk ruang2 lain plak...bole kita meniru awak..hihihihi
Fizah said…
thumbs up! usaha yg mengkagumkan! :)
I'm Alina said…
Ada susunatur yg terbaru..ni susunatur masa pas cuci..skrg dah bli PRUTA food cntainer..hukhuk..nt hup~date lg.... =P

Popular posts from this blog

TIPS LEGAKAN SAKIT TEKAK AKIBAT SELESEMA

Assalamualaikum,

Sokk sekk sokk sekk sokk sekk..hmmmmmmmh....[selesema daaa]

Dah seminggu kot menghidap selesema [org kata selesema juga slh satu cara penghapus dosa2 kecil..kalau kita bersabar la] Kali ni, kami sekeluarga diserang virus selesema + batuk serentak.. yg lbh parah ble mak & husben 'jatuh' demam...bole gtu ayat??? Aku demam gak..tp 1 mlm jek..

Dari hari Rabu minggu lps sampai arini... mula2 sakit tekak jer...Perit sgt ko.. gigih...aku meng'google'..tips2 melegakan sakit tekak...

Antara tips mudah yang boleh diamalkan untuk melegakan sakit tekak dan batuk selain dari mengambil ubat batuk yang diambil di klinik/farmasi adalah :

1) Air limau + Madu – Ambil segelas air suam dan campurkan dengan perahan jus limau nipis. Tambahkan sesudu kecil madu lebah. Kalau dapat madu lebah yang ori tu lagi bagus. Amalkan minum air limau ni 3 kali sehari.

2) Asam Jawa – Campurkan satu sudu asam jawa ke dalam segelas air. Kacau dan biarkan seketika kemudian tapiskan. Minum …

Jangan lupa singgah makan di Ledang a.k.a Tangkak

Assalamualaikum,

Kami sekeluarga bukan la jenis suka makan luar..tapi sejak 4 tahun menetap di daerah Ledang ni, aku 'spot' beberapa gerai makan 'especially' waktu sarapan dan minum petang yang memang famous amos lar. Feberet kami laki binik minum petang @ 'mengeteh' bersama...

Kalau lalu Tangkak waktu pagi.. korang akan perasan ROTI CANAI TERBANG berhampiran surau anjung batu. Selepas exit tol tangkak.. kalau ke arah pekan tu sebelah kiri driver. Heee.. memang mabeles roti canai dorang. Sampaikan sesape yang menginap di Mawwadah Inn pon akan dapat token sarapan pagi kat situ.

Nasi Lemak Ayam berempah pulak kat depan SMK Tun Mamat di kedai makan 'PELADANG' kitorang panggil.. memang sodap! Tapi awal pagi lar.. kalau korang singgah kul 9-10 memang dapat saki baki rempah jer. Hikhik.. Nak2 kalau hari bekeje.. memang la cepat lakuuu.

Jom menge'teh' petang2... balik opis kalau ada masa.. singgah kedai mak teh.. berhampiran SMK TUN MAMAT jugak. Keda…

Rumah Peranginan Persekutuan - Federal Villa, Langkawi

Salam,
Hari ini mumy nak bagi sedikit info...mumy ni kalau bab bercuti semua nak berbajet! Janji bole jalannn..haahaa..tiket flight+hotel x sampai RM1,000 kott..So kesimpulannya, nak bercuti2 x semestinya kena ada banyak duit.. Yang penting bijak mengurus bajet yang ada..Hati mesti kena happy & tujuan utama  bercuti adalah untuk 'release tension'!!! huuhuu...
Kat sini mumy nak tunjuk korang hotel yang mummy check in @ Langkawi..khas utk kakitangan kerajaan..Jgn sia2kan kemudahan yang ada...Log on website nih : 
http://peranginan.bph.gov.my/

Di atas serba ckit, gambar2 yang di ambil ketika berada di Federal Villa...kadar yang dikenakan memang amat berpatutan.. so, ape kata korang cuba mohon kalau ada 'planning' nak bercuti di langkawi =)
Jenis2 bilik & Kadar utk semalam :- Bilik Suite RM 132.00
Bilik Deluxe RM 77.00
Bilik Standard RM 55.00

Beralamat di : Lot 1698, Pantai Tengah, Mukim Kedawang, 07000 Pulau Langkawi, Kedah Yang penting....kita ENJOY!
Mumy nab&…