Skip to main content

Kemas rumah : BEKAS SIMPAN MAINAN [PART2] - 5S barang mainan anak2...


Salam semua....

Da berminggu2 mumy duk renung, tenung, menung dsb...bila la nk 'audit' brg2 mainan dorg ni...silap2 ari bulan lipas mati pon ado dlm tu...[ Part 1 kt cni..] Semalam, ari ahad mlm..mata bole bertahan lagi..sambil bergasak dgn anak2 coz dorg pon lum tido..jdnya mumy nya ni menguatkn semangat le..lambakkan brg menan dorg...tp sebelum di lambakkan..amik piccas dulu..
~SEBELUM~





begitu la rupa...sorry la..x brape nk close up..ntah ape2 je yg ade..botol bedak kosong pon ado!!!

makanya....
:
:
:
mummy gigih meng'5S' kan brg menan anak2 tercinta ni.........................................................

sambil berkungfu a.k.a berkuntaw dgn dorg..
Alat2 muzik
Lego~land
Beg berangan a.k.a alat2 solek
Hair dryer pon ada ;)
Brg masak2
Doktor2
Sayur2an & buah2an
Barang2 besar ~ sumbat dlm ni..

Ni je yg tinggal setelah tolak brg2 yg rosak+sampah sarap... Lg1, aku pelik...mana la periuk belanga,sudip,senduk banyak2 ek??? tinggal segitu jek...hisssssssh...pelikkkk... aku rasa.. confim ada yg msk tong sampah ni!!!

Hasilnya..........
~SELEPAS~




Sejuk mata mak memandangnye... xde la cam nk terberanak tong tu kan??? Nt nk gi IKEA lg..nk bli storage yg number2 tu lagik...[KUSINER-Mesh basket with lid] yg fungsi sebenar tmpt ltk baju kotor..haahaa.. "suko ati den la nk wat ape kan?!"

Tapi mumy masih perlu bertabah sbb belum ada tempat yg sesuai utk wat 'play area' diorg... [yg pasti bukan di ruang tamu] kena wujudkan space dlm bilik no 2 atau 3..huh, smile while thinking ;)

Xpe la, ni je nk cte stakat ni.. nanti dah de play area ke hapee..kita hup~date lg yo?!

#semogaimpianjadikenyataan#

Mummy nab&nad ;)

Comments

Popular posts from this blog

TIPS LEGAKAN SAKIT TEKAK AKIBAT SELESEMA

Assalamualaikum,

Sokk sekk sokk sekk sokk sekk..hmmmmmmmh....[selesema daaa]

Dah seminggu kot menghidap selesema [org kata selesema juga slh satu cara penghapus dosa2 kecil..kalau kita bersabar la] Kali ni, kami sekeluarga diserang virus selesema + batuk serentak.. yg lbh parah ble mak & husben 'jatuh' demam...bole gtu ayat??? Aku demam gak..tp 1 mlm jek..

Dari hari Rabu minggu lps sampai arini... mula2 sakit tekak jer...Perit sgt ko.. gigih...aku meng'google'..tips2 melegakan sakit tekak...

Antara tips mudah yang boleh diamalkan untuk melegakan sakit tekak dan batuk selain dari mengambil ubat batuk yang diambil di klinik/farmasi adalah :

1) Air limau + Madu – Ambil segelas air suam dan campurkan dengan perahan jus limau nipis. Tambahkan sesudu kecil madu lebah. Kalau dapat madu lebah yang ori tu lagi bagus. Amalkan minum air limau ni 3 kali sehari.

2) Asam Jawa – Campurkan satu sudu asam jawa ke dalam segelas air. Kacau dan biarkan seketika kemudian tapiskan. Minum …

Jangan lupa singgah makan di Ledang a.k.a Tangkak

Assalamualaikum,

Kami sekeluarga bukan la jenis suka makan luar..tapi sejak 4 tahun menetap di daerah Ledang ni, aku 'spot' beberapa gerai makan 'especially' waktu sarapan dan minum petang yang memang famous amos lar. Feberet kami laki binik minum petang @ 'mengeteh' bersama...

Kalau lalu Tangkak waktu pagi.. korang akan perasan ROTI CANAI TERBANG berhampiran surau anjung batu. Selepas exit tol tangkak.. kalau ke arah pekan tu sebelah kiri driver. Heee.. memang mabeles roti canai dorang. Sampaikan sesape yang menginap di Mawwadah Inn pon akan dapat token sarapan pagi kat situ.

Nasi Lemak Ayam berempah pulak kat depan SMK Tun Mamat di kedai makan 'PELADANG' kitorang panggil.. memang sodap! Tapi awal pagi lar.. kalau korang singgah kul 9-10 memang dapat saki baki rempah jer. Hikhik.. Nak2 kalau hari bekeje.. memang la cepat lakuuu.

Jom menge'teh' petang2... balik opis kalau ada masa.. singgah kedai mak teh.. berhampiran SMK TUN MAMAT jugak. Keda…

Rumah Peranginan Persekutuan - Federal Villa, Langkawi

Salam,
Hari ini mumy nak bagi sedikit info...mumy ni kalau bab bercuti semua nak berbajet! Janji bole jalannn..haahaa..tiket flight+hotel x sampai RM1,000 kott..So kesimpulannya, nak bercuti2 x semestinya kena ada banyak duit.. Yang penting bijak mengurus bajet yang ada..Hati mesti kena happy & tujuan utama  bercuti adalah untuk 'release tension'!!! huuhuu...
Kat sini mumy nak tunjuk korang hotel yang mummy check in @ Langkawi..khas utk kakitangan kerajaan..Jgn sia2kan kemudahan yang ada...Log on website nih : 
http://peranginan.bph.gov.my/

Di atas serba ckit, gambar2 yang di ambil ketika berada di Federal Villa...kadar yang dikenakan memang amat berpatutan.. so, ape kata korang cuba mohon kalau ada 'planning' nak bercuti di langkawi =)
Jenis2 bilik & Kadar utk semalam :- Bilik Suite RM 132.00
Bilik Deluxe RM 77.00
Bilik Standard RM 55.00

Beralamat di : Lot 1698, Pantai Tengah, Mukim Kedawang, 07000 Pulau Langkawi, Kedah Yang penting....kita ENJOY!
Mumy nab&…