Skip to main content

Posts

Showing posts from November, 2013

SHARE : PANDUAN DIDIK ANAK ~CARA WARDINA SAFIYYAH~

Assalamualaikum semua,

Arini sume nak share ttg 'new idol' aku..IDOL zaman kini la..Selain Nabi Muhammad SAW & para sahabat yg patut menjadi contoh kepada kita...
Aku pon meng'google' cara mendidik anak..sbb aku taw Wardina ni kita tgk lemah lembut je..anak2 dia pon bijak2...selain rumah dia teratur & tersusun [hmmh, suaminya interior design uols!]
Memang mimpi nak jd cam dia..Apa kata, kita masukkn skit INPUT ttg didik anak2 dalam diri kita..mudah2an kita berjaya mendidik anak mengikut landasan yang betul sehingga mereka berjaya dunia&akhirat..

sumber dr cni


1) Parents perlu kaya dgn kasih-sayang & nasihat
Sebagai parents yang bekerjaya, mgkin ada masa-masa kita terlalu sibuk sehingga anak2 sedikit terabai utk beberapa ketika...blk rumah anak2 pon dh tido, xsempat nk luang masa pon utk hari tu...Even anak2 dh tido, berikan gudnite kiss & selitkan nasihat2 pdnya walaupon kita tau anak kita tu dh lena tido...doakan skali semoga anak kita tu membes…

INSPIRASI : RUMAH WARDINA SAFIYYAH

Assalamualaikum,

Hiiiiiiiiii uols!

Hujg mgu xde keje...keje 'menggodek' blog je r..feberet mummy..baca blog susunatur rumah ni..
Just nak share dgn uols..jom skodeng rumah wardina safiyyah ... mmg menangis tengok.. cantek bangat dong!!! Meh terjah blog eznakhalili..

Layan la dulu piccas2 kt blog tu...

Sengihhhhhhhhh:)
Mummy nab&nad

Murah ke mahal?? Mana 1 pilihan hati?

Assalamualaikum w.b.t,


Sebenarnya..byk sgt en3 yg aku nk post especially bab2 mngemas ni...hukhuk [mcm kemas sgt jek...] Bkn pe,saje nk sharing dgn uols ttg idea aku plk ttg susunatur ni.Ptg td bru je mngubah susunatur dapur [stkat ni berpuas hati..] itu je yg ada...pasrah jela.. sblm tu kemas drawer kt bilik mak...drawer brg2 peribadi dia..nt la aku cte........

Sekarang nk cte...ttg semalam... jln2 mkn ABC kt melaka..jauh benor aku p mkn ABC..sbnrnya nk "renew" ic kt UTC..eh! renew ke?? konon2 nk dpt cpt..tp ble sampai2..fuh! ramainya manusia..ok,just naik ke JPN..pastu turun blk!! wakakaka..klako x?? ok,x klako pon hasnah oiii..pastu bwk ank2 p melaka mall dgn tujuan utk membeli pampes yg kehabisan stok.Kami serbu family stor @ melaka mall..kt mall tu mmg x ramai...bole joget2 kpop kt ctu..tp dlm family stor blanggar2 troli..pelikkn?sbb family stor xkre kt ayer keroh atau jasin mmg harga terbaek pnh aku jumpa!! [tmpt korg..kt mana yg best?]
Hasil mnuai wang ringgit kami...mak…

WAITING~LIST~TO~DO

Salam,

Haishhhh...semenjak aku 'sawan' mengemas rumah..xde pon kemas mana rumah aku..selalu brangan..tmpt ni nak letak ni..tmpt ni nak bli brg ni...tmpt ni patut ada ni.. "patut ke ade?" haiiiih.. [mengeluh lagi] Baru2 ni ada terbaca entry dari fave blog aku ala, si lipstik merah yana.Terpikir jugak nak buat waiting list ni...sebab kalau hanya berpikir2 semata...JUST BERANGAN..lama2 jd angan2 mat jenin [bak kata Yana] kan??? So,bila ada waiting list ni..kita ada target...Target aku yang biasa2..yang mampu di buat mengikut masa & poket kami.

Bila cakap bab mengemas dan susunatur ni memang menguji kreativiti aku selain 'menguji' nafsu..bole gtu??? [rasa2 klu byk duit memang arini jugak aku cari semua 'wishlist' aku..nanti aku share..hikhikhik] tapi,akibat kekangan tersebut..aku meletakkan target sehingga MAC 2014 [ genap setahun berpindah ke rumah skrg ] utk melaksanakan plan yg akan aku ceritakan nih...Over ke x? mungkin yang besar2..spt tukar perabo…

Memori: 24 Jun 2013

Salam,

[Haahaa...lama gila entry ni dalam 'draft'..baby boy mumy pon dah 4 bulan++ okeh!]
Alhamdulillah..genap 40 minggu iaitu pd 24/6/2013 hari Isnin...mumy  selamat melahirkan baby boy seberat 3.35kg di Hospital Pakar Sultanah Fatimah Muar Johor.

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<Rewindddddddd......>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Mumy warded pd 20/6-22/6 sbb contraction...tp os (opening servic) only 3cm...sabtu tu blk umah & ahad mummy duk umah brehat2 dgn anak2.Isnin tu chek up biasa kt klinik O&G..sakit x bpe sakit..rengat2 skjp..pg tu husben bwk  mummy  pi breakfast roti telur & minum milo panas kt gerai  yg sama masa nak bersalinkn nabeela dulu..menu pon yg sama! dlm kul 10.30 pg bru kami grak pi hospital muar...sakit dh slow..tp ble sampai hosp rasa sakit pinggang&mcm nk buang air besar...biasa la …

KURSUS ART "ATTACK" @ KKLJ

Salam, Saje nak share dgn uols...

Last week...6/11/2013 aku telah men'join'kan [ome!] diri dalam kusus ART THERAPHY..
Kursus ni terapi diri...Just have fun drpd memikirkan kerja sepanjang masa..[tgk nombooooooooor jek!] dah lama nak share dgn uols..tp tak berkesempatan..

Aktiviti sepanjang kursus ni spt main lukis2 & membentuk tanah liat...ape yg aku dpt pelajari..Contoh bagi kanak2...apabila mrk ada masalah kadang2 mrk xdpt luahkan melalui kata2@percakapan.. cuba kita bg mrk krayon&drawing block.. dari lukisan kadang2 kita dapat menterjemah apa yg ada dlm pemikiran mrk.Begitu jugak kita...Aku suka cara ni.. [bole di praktiskan kpd anak2] tp utk aku..xde masa nak melukis..aku suka menulis..dgn menulis aku dpt meluahkan segala isi hati aku..xnak dah post kat FB...ramai yg suka wat spekulasi..=P
So, my blog is my diary.. nk komen bole... di persilakan..tp mungkin di 'tapis' la..yg 'hampas' aku buang ekk..Sowiiee

Nak tengok x lukisan aku??? x brape …

Rajin tak dia??

Salam,
Tajuk tu mintak puji taw...haahaa... Mana tumpahnya kuah kalau tdk ke nasi atau mee atau bihun... =P Kan??? Ceritanya si anak dara ke 2 mummy ni [Raihana Nadeera] rajin bebenor la kununnya...dia tumpahkan air trus dia p cari kain lapsss tanpa d suruh...muahaahaa... Smoga ank2 mumy ni rajin sampai dh dewasa nt.Jgn sekarang je rajin..dah besar...ke laut dlm!!! Ok, tu je..saje nk mnjeleskan korg [jeles ke x?!] byk cte best...tp x tercte...sbb bz bebenor gamaknya [ujg2 thn ni...org akaun kejenya tutup akaun o_O] huhu... Daaa...
Nasib umah mummy guna tikar evamatic...bukan karpet...klu x..harus kena menjemur! [mummy dia tauke tikar evamatik]
Tq for reading;
Mummy nab&nad

Kemas Rumah : Susun atur peti ais =)

Salam sumer,

Sejak kebelakangan ni...mumy telah membuka mata seluas2nya..tentang hiasan & bab mngemas rumah... [bukan maknanya sblm ni mumy jenis suka rumah bersepah...Tp kekurangan ilmu...jd kemas ikut sesuka hati dan sesedap rasa] Dan apabila mumy gemar membaca blog2 mengemas,menyusun,menghias...now I know betapa senang & mudahnya mngemas rumah...haahaa..propa sgt ko!!!

Byk sgt blog yg aku follow... Sume kt 'inspired' list aku... My fave tentu la vanillapink3113, susunatur sioca & brideinmaking...Tp aku ni hnya beginner... Umah lom santek sempurna lg ye... Xbole la nk reveal lebih2.. Apa pon aku nk buat aku utamakn 'bajet'.. Wat wishlist [nanti aku share ttg tu] & bajet mst mantop [No money..Only can talk ma!] Atau pon buat sumting yg menjimatkan kos "less is more" dan berpegang pd prinsip aku.. "ukur baju kt badan sendri"..kan?? Hurmmmm... Yg mana mampu d buat aku buat..org pempuan bese ar...ikut hawa nafsu jek kejenya!!
Panjang …

Razin is 4 months old

Alhamdulillah,

Baby boy mumy dah becor..dah 4 bulan 2 minggu...Seminggu sebelum sambut hari kelahiran 4 bulan razin dah boleh meniarap sendirikkk... [Bangga mummy dgn perkembangan boboi mumy!!!]. Mulut pon dah 'kehpochi'...Tp, Alhamdulillah..Razin jenis baby yang x banyak songeh..perut kenyang + pampes kering...dia OK..bole layan baby tv sendiri.. [Hikmah anak ramai...Senang nak jaga..syukran!]

Keje mumy pon bertambah kt opis.. kadang2 sampai x sempat mengepam utk Razin..sesi mengepam ~ pg 1x, tengahari balik bg direct feed, ptg 1x.. Dia dah minum 4 hga 5oz sekarang..jadual minum kul 8pg - 1 tghari = 3 botol. Kul 2-5 ptg 1 botol jek.. sbb tengahri pas lunch aku dah bg direct feed dia puas2, so dia kenyang lama ckit.Balik umah trs 'kejar' dia..huuhuu~ 
Alhamdulillah, susu masih cukup utk dia..walaupon stok x banyak..Tak pernah campur FM sejak lahir hingga sekarang (bukan bangga diri taw! tp itulah target aku...) Biasanya aku sediakan fresh 2 botol, 2 botol EBM. Bagi memuda…

Throwback : Besday on 26th sept 2013

Alhamdulillah...

26 Sept 2013 ~ My 2nd daughter..Raihana Nadeera is turned 2 years old.. syukur ke hadratNya kerana telah mengurniakan kami anak2 yang sempurna & sihat.Semoga anak2 mumy & dady menjadi anak2 yang cerdik, pandai, berjaya, soleh serta solehah..di Dunia & dan juga Akhirat....

Takde 'special gift' utk  kak ngah..ktorg sempat bawak pi makan fave food dorg jek...Pizza hut, Tangkak.



#Hanya diari mumy#

Ikhlas dr hati,
Mummy nab&nad ;)

Kemas rumah : BEKAS SIMPAN MAINAN [PART2] - 5S barang mainan anak2...

Salam semua....

Da berminggu2 mumy duk renung, tenung, menung dsb...bila la nk 'audit' brg2 mainan dorg ni...silap2 ari bulan lipas mati pon ado dlm tu...[ Part 1 kt cni..] Semalam, ari ahad mlm..mata bole bertahan lagi..sambil bergasak dgn anak2 coz dorg pon lum tido..jdnya mumy nya ni menguatkn semangat le..lambakkan brg menan dorg...tp sebelum di lambakkan..amik piccas dulu..
~SEBELUM~




begitu la rupa...sorry la..x brape nk close up..ntah ape2 je yg ade..botol bedak kosong pon ado!!!

makanya....
:
:
:
mummy gigih meng'5S' kan brg menan anak2 tercinta ni.........................................................

sambil berkungfu a.k.a berkuntaw dgn dorg..

Ni je yg tinggal setelah tolak brg2 yg rosak+sampah sarap... Lg1, aku pelik...mana la periuk belanga,sudip,senduk banyak2 ek??? tinggal segitu jek...hisssssssh...pelikkkk... aku rasa.. confim ada yg msk tong sampah ni!!!