Skip to main content

Kemas rumah : Organizer


Salam,

Bermulalah al-kisah.......

Mumy menanam minat men'deko' & menyusun atur barang2 dlm umah..Alhamdulillah..my hubby pon turut berminat dan SANGAT membantu..haahaa

Sejak membaca blogger2 'aku bukan bidadari', 'susunatursioca', 'rumahkecilkami' etc..mumy trus jatuh cinta gedebukkk ttg hiasan dlman rumah.. (sbnrnya bru 20% stat) Almaklum la..blom brpa nk adooo..klu ada $$$ mmg arini jgk aku trade in/beli perabot/alatan sepatutnya... (kan best klu eric dtg umah aku...vasttt ko verangan!!!)

Utk starter kita wat yg kecik2 dulu..pelan2 kayuh org kata..aku pon BARU 8 bulan duk umah baru tu..heehee..tggu la setahun nt..huahuahua =P


sorry la..drawer x cukup 'banyak'..so semua dikumpulkan disini supaya mudah dicari..
Kotak jam present besday pon ada kt sini..xpela..xde tmpt lain nk letak..bersabo jelah dulu k.

stok baju2 lama gugurl...di 'compress' kan..ada 50% lg ruang bole masuk lg bju2 x berguna.
Lain2 organizer termasuk.........storage DIY..
Bakul khas utk simpan stok diaper baby boy..

Toiletteries kegunaan harian.
Gigih wat storage box DIY

Hasilnya....TA~RAAAAAA..
Bole laaa...drpd xde...percubaan pertama..xde la buruk sgt kan???haahaa..
Lagi storage box DIY versi...kertas hadiah x cukup


Phewwwwwwwwww!

Ku letakkan kertas hijau didalamnya...
Hah...disini tempat susun nya...
Kat atas almari tu lom DONE lg..so,next entri cite meh..
Tetibe enterframe: sbb sy jd 'mandor' mumy sy..
Tetibe: Haahaa..sy dah bole mniarap sdrik uols!!!

Kotak ni direka khas utk meletakkan 'harta karun' anak2 ku...
Psst...kotak mainan lain citer...phewww!

Pandangan dr hdpan..
Letak kt rak tV..mudah dicapai&disimpan..
Ubah suai kedudukan perabot...
It was my hubby idea..oleh krn kami xde set sofa 1+2+3 gitu kan..
so,klu tetamu dtg jemput la duduk di meja makan sahaja..Meja makan pon biasa2 jek..
wall deco blm ada...kat kabinet TV pon kosong~kosong..O~O...
 Cita2 dihati memang besauuu..nak yg ghupa gni... tp tunggu la...ada rezeki esok2..Insyaallah!

Kami x bercadang nak beli 1 set lengkap sofa..oleh kerana TV&Astro dah attach permanantly kt ctu..dah maleh nak tukar2 kedudukan TV tu..we ol decide utk kekalkan ruang keluarga di stu shj..so klu tetamu dtg memang kena lepaksss kt dining table je r..huuhuu..mungkin kami cari sofa L-shape  atau corner sofa yg lebih panjang, lebar dan hi-quality... and 'baby's playpen' tu harus disimpan bagi menampakkan ruang yg lebih selesa 'dimata' (bukan guna sgt ponnn).......


Jom berangan jap...

Bukan selalu...melayan  angan2 mummy nih..

antara idea sofa yang mumy duk berkenan sgt...

Mumy jalan2 dgn dady singgah masuk kedai perabot...WOW! hanya mampu amik gambar jek dulu...
 



 

 

Heehee...santekkan??? tp xtaw la..yg mana sesuwai dgn rumah serta bajet mummy&daddy..huuhuu..

Till here..jumpa until berhabuk..mumy update lg naaa~!


Luv;
Mummy nab&deera..

Comments

mamaairis said…
Wahhh...terussss..bagus2 nanti kemas lagi eeekkk..hihihih
I'm Alina said…
baik mama airis.............nt upgrade lg...
UMIE SUE said…
sama susun atur dengan umah su.kalau org datang dduk kat dining area je..hehe..umah su lg kecik dr umah awak rase nye..tapi susun atur tu sama
I'm Alina said…
Heehee..ni idea hubby..tp nmpk 'cacat' ckit...sbb dining table tu kocik... bersabooo jela dulu...till de rezeki bli yg besau..

Popular posts from this blog

TIPS LEGAKAN SAKIT TEKAK AKIBAT SELESEMA

Assalamualaikum,

Sokk sekk sokk sekk sokk sekk..hmmmmmmmh....[selesema daaa]

Dah seminggu kot menghidap selesema [org kata selesema juga slh satu cara penghapus dosa2 kecil..kalau kita bersabar la] Kali ni, kami sekeluarga diserang virus selesema + batuk serentak.. yg lbh parah ble mak & husben 'jatuh' demam...bole gtu ayat??? Aku demam gak..tp 1 mlm jek..

Dari hari Rabu minggu lps sampai arini... mula2 sakit tekak jer...Perit sgt ko.. gigih...aku meng'google'..tips2 melegakan sakit tekak...

Antara tips mudah yang boleh diamalkan untuk melegakan sakit tekak dan batuk selain dari mengambil ubat batuk yang diambil di klinik/farmasi adalah :

1) Air limau + Madu – Ambil segelas air suam dan campurkan dengan perahan jus limau nipis. Tambahkan sesudu kecil madu lebah. Kalau dapat madu lebah yang ori tu lagi bagus. Amalkan minum air limau ni 3 kali sehari.

2) Asam Jawa – Campurkan satu sudu asam jawa ke dalam segelas air. Kacau dan biarkan seketika kemudian tapiskan. Minum …

Jangan lupa singgah makan di Ledang a.k.a Tangkak

Assalamualaikum,

Kami sekeluarga bukan la jenis suka makan luar..tapi sejak 4 tahun menetap di daerah Ledang ni, aku 'spot' beberapa gerai makan 'especially' waktu sarapan dan minum petang yang memang famous amos lar. Feberet kami laki binik minum petang @ 'mengeteh' bersama...

Kalau lalu Tangkak waktu pagi.. korang akan perasan ROTI CANAI TERBANG berhampiran surau anjung batu. Selepas exit tol tangkak.. kalau ke arah pekan tu sebelah kiri driver. Heee.. memang mabeles roti canai dorang. Sampaikan sesape yang menginap di Mawwadah Inn pon akan dapat token sarapan pagi kat situ.

Nasi Lemak Ayam berempah pulak kat depan SMK Tun Mamat di kedai makan 'PELADANG' kitorang panggil.. memang sodap! Tapi awal pagi lar.. kalau korang singgah kul 9-10 memang dapat saki baki rempah jer. Hikhik.. Nak2 kalau hari bekeje.. memang la cepat lakuuu.

Jom menge'teh' petang2... balik opis kalau ada masa.. singgah kedai mak teh.. berhampiran SMK TUN MAMAT jugak. Keda…

Rumah Peranginan Persekutuan - Federal Villa, Langkawi

Salam,
Hari ini mumy nak bagi sedikit info...mumy ni kalau bab bercuti semua nak berbajet! Janji bole jalannn..haahaa..tiket flight+hotel x sampai RM1,000 kott..So kesimpulannya, nak bercuti2 x semestinya kena ada banyak duit.. Yang penting bijak mengurus bajet yang ada..Hati mesti kena happy & tujuan utama  bercuti adalah untuk 'release tension'!!! huuhuu...
Kat sini mumy nak tunjuk korang hotel yang mummy check in @ Langkawi..khas utk kakitangan kerajaan..Jgn sia2kan kemudahan yang ada...Log on website nih : 
http://peranginan.bph.gov.my/

Di atas serba ckit, gambar2 yang di ambil ketika berada di Federal Villa...kadar yang dikenakan memang amat berpatutan.. so, ape kata korang cuba mohon kalau ada 'planning' nak bercuti di langkawi =)
Jenis2 bilik & Kadar utk semalam :- Bilik Suite RM 132.00
Bilik Deluxe RM 77.00
Bilik Standard RM 55.00

Beralamat di : Lot 1698, Pantai Tengah, Mukim Kedawang, 07000 Pulau Langkawi, Kedah Yang penting....kita ENJOY!
Mumy nab&…