Skip to main content

Diary pregnancy mummy : Percaya pd rezeki Allah..

Salam,

Bukan niat nk mengecilkan hati sesapa..ttpi sebenarnya mumy mmg menangis smlm dr malam 30hb hingga ptg 31hb..pas jmpa hubby tgk muka hubby..bincang..cal mak kt Mekah...Solat istiharah..baru lah hati ni tenang ckit..Nak taw knapa mumy stress sgt ble mumy taw mummy mengandung lg kali ke 3? sepatutnya mumy x leh nk 'reveal' sgt sbb ada org yg bole trima pndrian kte..ada yg x bole..that's Y mummy kata..x nak kcikkn hati sesape..mereka yg x duk kt tmpt mummy dorg x kan phm..knpa mumy tension&stress sgt smlm..

Mumy de ber'mesej' di FB dgn 1 of my besties dr zmn remaja..mumy hrp ayt mumy ni x terlalu kasar & hrp dia phm apa yg mumy nk katakan...

" Tentang rumah baru..aku ni mls nk wt keje 2x...umh tu bilik xde tiles..silap aritu x wt loan lbh ckit.Nt klu dah pndh..mst x buat pnya umh tu.Ank2 kcik nk kembor2 umh mmg xde la...nt berhabuk la..mcm2 la.Aku cma psg grill,wiring,tiles&wt table top jek..dh simple r tu.Aku setlekn umah..man setlekn hutg kete dia.X pyh hrp la MIL ke FiL ke tlg.Mmg aku x hrp lgsg pon.Umah tu bkn jd mslh..Duit nk bsalin pon bkn jd 1 mslh sbb this is not 1st time la ktorg 'accident', dlu ms deera pon cmni gak.Frust gile..tp ms tu x pakai 'protection'.Aku pcy pd rezeki...Ko jgn risau bab tu.Ni blm 7 mgu lg aku dh senaraikn kpluan akak&adik utk thn dpn..baby je blm lg.Aku x pyh wt psediaan beriya2 kot sbb brg2 ank aku sume bru2.Cma kna sdia kos2 utk akak&adik jela.Anta taska/umh org.

Yg aku kesalkn aku dh wt 'protection' cma xde xtra protection...tu yg tah mcmana bole 'terbabas'..lg pon, history pregnant aku 2011 trok..asik kna duk wad..2010 dlu nabeela sakit..admit wad 1 bln.Aku jd fobia.Scr mental mmg blm ready bab tu.Aku kna byk berdo'a kali ni klu nk trs 'carry on'.
Lg 1, aku kna cek rahim aku..elok ke x klu nk trskn? klu mndtgkn mudarat pd aku...aku tpaksa let go...mlibatkan nyawa aku beb.2011 aku trun darah bkn mcm period ckit beb...katil aku pnuh darah.Tp ble scan bb masih hidup.So mmg x gugur.Mcm2 dugaan yg rasa x sanggup nk tmpoh.Keje pon asik dpt MC seminggu..kna 'bed rest' 2x... boring..duk umh pon bkn leh diam.Bella tgh nakal ms tu.Ni pon aku x diam.Adik berdukung..sakit pinggang aku.

Org ckp sng...suh aku 'carry on'..bkn mslh rezeki.Stp ank ada rezeki yg tuhan nk bg.Tp kemampuan kita nk jg ank2..tggjwb mendidik..aku xnk ank2 terabai.Aku dh tgk org ank rapat2 & ramai...asal bole je..TEH O pon bg bb kurg 6 bln taw.Ksiannn.Mtk d jauhkn aku mnempuh keadaan cmtu.
Bkn nk tolak takdir...bkn nk tolak rezeki...ksian jgk kt org yg susah nk pat ank...tp tu lah kenyataannya..klu ank terlalu ramai..x terkawal..kita sbg ibu bapa kna pandai main peranan. "


Macam tu la kirenya luahan prasaan mumy yg perlu semua org amik tahu..Mumy x mtk sume org fhm..sbb hny mumy yg bole decide pe yg tbaik utk dri mumy&kluarga.Mumy cma nk yg 'the best' utk ank2 mumy bkn yg 'ala kadar' aje..Janji ank de pakai,mkn,minum sume...No! Anak adalah anugerah Allah.Besar tanggungjawab kita sbg ibu bapa.Besar jgk harapan mumy utk tgk anak2 mumy berjaya, bijak, pandai, cantik & sihat =)

Due mumy yg mumy kira sdri 29 Jun 2013.

~Mummy nab&deera~

Comments

Popular posts from this blog

TIPS LEGAKAN SAKIT TEKAK AKIBAT SELESEMA

Assalamualaikum,

Sokk sekk sokk sekk sokk sekk..hmmmmmmmh....[selesema daaa]

Dah seminggu kot menghidap selesema [org kata selesema juga slh satu cara penghapus dosa2 kecil..kalau kita bersabar la] Kali ni, kami sekeluarga diserang virus selesema + batuk serentak.. yg lbh parah ble mak & husben 'jatuh' demam...bole gtu ayat??? Aku demam gak..tp 1 mlm jek..

Dari hari Rabu minggu lps sampai arini... mula2 sakit tekak jer...Perit sgt ko.. gigih...aku meng'google'..tips2 melegakan sakit tekak...

Antara tips mudah yang boleh diamalkan untuk melegakan sakit tekak dan batuk selain dari mengambil ubat batuk yang diambil di klinik/farmasi adalah :

1) Air limau + Madu – Ambil segelas air suam dan campurkan dengan perahan jus limau nipis. Tambahkan sesudu kecil madu lebah. Kalau dapat madu lebah yang ori tu lagi bagus. Amalkan minum air limau ni 3 kali sehari.

2) Asam Jawa – Campurkan satu sudu asam jawa ke dalam segelas air. Kacau dan biarkan seketika kemudian tapiskan. Minum …

Jangan lupa singgah makan di Ledang a.k.a Tangkak

Assalamualaikum,

Kami sekeluarga bukan la jenis suka makan luar..tapi sejak 4 tahun menetap di daerah Ledang ni, aku 'spot' beberapa gerai makan 'especially' waktu sarapan dan minum petang yang memang famous amos lar. Feberet kami laki binik minum petang @ 'mengeteh' bersama...

Kalau lalu Tangkak waktu pagi.. korang akan perasan ROTI CANAI TERBANG berhampiran surau anjung batu. Selepas exit tol tangkak.. kalau ke arah pekan tu sebelah kiri driver. Heee.. memang mabeles roti canai dorang. Sampaikan sesape yang menginap di Mawwadah Inn pon akan dapat token sarapan pagi kat situ.

Nasi Lemak Ayam berempah pulak kat depan SMK Tun Mamat di kedai makan 'PELADANG' kitorang panggil.. memang sodap! Tapi awal pagi lar.. kalau korang singgah kul 9-10 memang dapat saki baki rempah jer. Hikhik.. Nak2 kalau hari bekeje.. memang la cepat lakuuu.

Jom menge'teh' petang2... balik opis kalau ada masa.. singgah kedai mak teh.. berhampiran SMK TUN MAMAT jugak. Keda…

Rumah Peranginan Persekutuan - Federal Villa, Langkawi

Salam,
Hari ini mumy nak bagi sedikit info...mumy ni kalau bab bercuti semua nak berbajet! Janji bole jalannn..haahaa..tiket flight+hotel x sampai RM1,000 kott..So kesimpulannya, nak bercuti2 x semestinya kena ada banyak duit.. Yang penting bijak mengurus bajet yang ada..Hati mesti kena happy & tujuan utama  bercuti adalah untuk 'release tension'!!! huuhuu...
Kat sini mumy nak tunjuk korang hotel yang mummy check in @ Langkawi..khas utk kakitangan kerajaan..Jgn sia2kan kemudahan yang ada...Log on website nih : 
http://peranginan.bph.gov.my/

Di atas serba ckit, gambar2 yang di ambil ketika berada di Federal Villa...kadar yang dikenakan memang amat berpatutan.. so, ape kata korang cuba mohon kalau ada 'planning' nak bercuti di langkawi =)
Jenis2 bilik & Kadar utk semalam :- Bilik Suite RM 132.00
Bilik Deluxe RM 77.00
Bilik Standard RM 55.00

Beralamat di : Lot 1698, Pantai Tengah, Mukim Kedawang, 07000 Pulau Langkawi, Kedah Yang penting....kita ENJOY!
Mumy nab&…