Skip to main content

~ PERUNTUKAN UNTUK RUMAH BARU ~

Salam,

Actually rumah baru kami dah bole amik kunci kat developer..tp sbb mak sdg mngerjakan haji..kami tangguh dlu nk amik kunci tu...atas sbb kekangan kewangan..Hmmh..penat sik wat bajet..kali ni dah 'finalise' yg mana perlu wat dulu..yg mana kna tangguh dulu...Bajet tidak mencukupi (dah mcm peruntukan dr krjaan m'sia plk!) Klu aku ni sanggup tanggung risiko mmg aku wat 'loan' lbh aritu..tp sbb xnak beban hutg bulanan..kna la kami ketepikan hasrat 'murni' itu dan cuba cari 'solution' lain...(Hmmmh..semput jgk la...) Hari2 berdo'a semoga Allah murahkan rezeki kami...semoga Allah bukakan pintu utk rezeki masuk...spy kami dpt melalui proses berpindah ke rumah baru dgn hati yg lapanggggg...

Kalau tgk kt post 're-checklist rumah baru' mmg aku rasa tu dah plg minima bajet dah..tp aku de wat checklist lg utk meminimakan kos..wat masa skrg ni..hasrat utk pasang cornice&awning ditangguhkan terlebih dahulu...pintu kabinet pon tangguh jgk..haahaa..wat table top ala kadar je dulu..janji x perlu pakai 'meja besi' dapur gas aku skrg tuh..nak wat kerja pyh..nk potong memotong leceh...Skrg kna pk bli hood, glass hob gas & sink untuk table top...Kos pasang tiles bilik shj & table top anggaran kurg RM 5,000.
Grill plk bajet hanya RM2,000, Plugs,fan&lights (wah ckp omputih sat!) bajet RM 1,000+ tgk pd jnis brg yg aku nak..klu bajet ciput bli la brg yg ala-kad kn??? Upah org wiring mgkn RM 1,000.Cat mgkn husben aku wat sendiri...Bli cat 5 liter x 2 tin je kot mgkn kurg RM500 ..klu nk ajk member2 tolong..upah la ckit... :)
Peruntukan untuk bli hood & hob gas RM 1,500 & TV LCD 42 inci (ganti TV lama yg dah out~dated) RM 1,500 jgk...Total bajet minima yg perlu ada RM 12,300.

Heehee...klu korang rasa "out of your mind" tp itulah shj bajet aku...memadai la..janji aku bole duk umah tu & 'renovation' akan dtg wat ckit2..laalaalaa~ bg tempoh 12 bln kot baru 'siap' sume..klu xde ongkos...lanjutkan tempoh lg..haahaahaa ;-)

Sekian.

Mummy nab&deera ;-)

Comments

Popular posts from this blog

TIPS LEGAKAN SAKIT TEKAK AKIBAT SELESEMA

Assalamualaikum,

Sokk sekk sokk sekk sokk sekk..hmmmmmmmh....[selesema daaa]

Dah seminggu kot menghidap selesema [org kata selesema juga slh satu cara penghapus dosa2 kecil..kalau kita bersabar la] Kali ni, kami sekeluarga diserang virus selesema + batuk serentak.. yg lbh parah ble mak & husben 'jatuh' demam...bole gtu ayat??? Aku demam gak..tp 1 mlm jek..

Dari hari Rabu minggu lps sampai arini... mula2 sakit tekak jer...Perit sgt ko.. gigih...aku meng'google'..tips2 melegakan sakit tekak...

Antara tips mudah yang boleh diamalkan untuk melegakan sakit tekak dan batuk selain dari mengambil ubat batuk yang diambil di klinik/farmasi adalah :

1) Air limau + Madu – Ambil segelas air suam dan campurkan dengan perahan jus limau nipis. Tambahkan sesudu kecil madu lebah. Kalau dapat madu lebah yang ori tu lagi bagus. Amalkan minum air limau ni 3 kali sehari.

2) Asam Jawa – Campurkan satu sudu asam jawa ke dalam segelas air. Kacau dan biarkan seketika kemudian tapiskan. Minum …

Jangan lupa singgah makan di Ledang a.k.a Tangkak

Assalamualaikum,

Kami sekeluarga bukan la jenis suka makan luar..tapi sejak 4 tahun menetap di daerah Ledang ni, aku 'spot' beberapa gerai makan 'especially' waktu sarapan dan minum petang yang memang famous amos lar. Feberet kami laki binik minum petang @ 'mengeteh' bersama...

Kalau lalu Tangkak waktu pagi.. korang akan perasan ROTI CANAI TERBANG berhampiran surau anjung batu. Selepas exit tol tangkak.. kalau ke arah pekan tu sebelah kiri driver. Heee.. memang mabeles roti canai dorang. Sampaikan sesape yang menginap di Mawwadah Inn pon akan dapat token sarapan pagi kat situ.

Nasi Lemak Ayam berempah pulak kat depan SMK Tun Mamat di kedai makan 'PELADANG' kitorang panggil.. memang sodap! Tapi awal pagi lar.. kalau korang singgah kul 9-10 memang dapat saki baki rempah jer. Hikhik.. Nak2 kalau hari bekeje.. memang la cepat lakuuu.

Jom menge'teh' petang2... balik opis kalau ada masa.. singgah kedai mak teh.. berhampiran SMK TUN MAMAT jugak. Keda…

Rumah Peranginan Persekutuan - Federal Villa, Langkawi

Salam,
Hari ini mumy nak bagi sedikit info...mumy ni kalau bab bercuti semua nak berbajet! Janji bole jalannn..haahaa..tiket flight+hotel x sampai RM1,000 kott..So kesimpulannya, nak bercuti2 x semestinya kena ada banyak duit.. Yang penting bijak mengurus bajet yang ada..Hati mesti kena happy & tujuan utama  bercuti adalah untuk 'release tension'!!! huuhuu...
Kat sini mumy nak tunjuk korang hotel yang mummy check in @ Langkawi..khas utk kakitangan kerajaan..Jgn sia2kan kemudahan yang ada...Log on website nih : 
http://peranginan.bph.gov.my/

Di atas serba ckit, gambar2 yang di ambil ketika berada di Federal Villa...kadar yang dikenakan memang amat berpatutan.. so, ape kata korang cuba mohon kalau ada 'planning' nak bercuti di langkawi =)
Jenis2 bilik & Kadar utk semalam :- Bilik Suite RM 132.00
Bilik Deluxe RM 77.00
Bilik Standard RM 55.00

Beralamat di : Lot 1698, Pantai Tengah, Mukim Kedawang, 07000 Pulau Langkawi, Kedah Yang penting....kita ENJOY!
Mumy nab&…