Skip to main content

~ Jadual Mummy ~

Salam,

Idea nk tulis blog tu adoooo..tp moood nya xdo... =P

Sepanjang hampir 3 minggu bonda ku tiada di rumah kami..utk mengerjakan haji..begini la kesibukan mummy seharian....Mummy kena redha & tabah.. Ini baru btol2 challenge&independant kan3??? 

-->
JADUAL HARIAN MUMMY NABEELA & NADEERA YANG SANGATTTTT ‘BUSY’ & RAJIN niii... ;-p

5.45pg : Direct feed nadeera spy dia x terjaga waktu mumy mandi.
6.00pg : Hantar hubby gi keje (sampai gate umah jek =P) Masak air di dapur/cairkan EBM (rendam dlm air paip) sambil mandi & solat subuh.
6.30pg : Sediakan EBM nadeera dlm botol (4 oz x 4 botol = 16 oz)
6.40pg : 1st pumping (at least 10-15 min)
7.00pg : Buat air utk breakfast (minum hot milo/horlicks)
7.15 pg : Kejut anak2/salin pampers/cek beg ke umah BS.
 7.45 pg : Bergerak ke opis/ anta anak ke rumah BS
8.10 pg : Breakfast di cafe@tapau dr kedai terdekat.
8.30 pg : start KERJA...
9.30pg : 2nd pumping (10-20 min)/cuci bP parts
10.00 pg : sambung menghadap PC
12.00 tgh : 3rd pumping (10-20 min)/ cuci bP parts
12.30 tgh : mkn tengahari di cafe
1.00 tgh : LUNCH HOUR – balik rumah/kemas rumah/ tido 30 min
1.55 ptg : Solat zohor
2.30 ptg : @Office sambung KERJA....
4.00 ptg : 4th pumping (15min)
4.30 ptg : Solat Asar/ bilas&simpan semua breastpump parts.
5.00 ptg :  Kemas barang – GO BACK HOME/ambil anak2 kt umah BS
5.20 ptg : sampai rumah
5.30 ptg : Main dgn nadeera sambil layan kakak/DF nadeera.
6.00 ptg : mandi
6.30 ptg : start memasak utk DINNER/ sambil basuh baju (auto washing machine)
7.30 mlm : Solat Maghrib/hidang mkn malam.
8.00 mlm : Dinner/kemas dapur/ kemas brg2 anak ke rumah BS/tengok tv
8.30 mlm :  5th pumping (tandem nursing dgn nadeera)
9.30 mlm : Tidokan nadeera sambil DF (amik kesempatan utk rehat lbh kurg 1jam & biasanya tertido sekali).
11.00 mlm : BANGUN...Solat isya’/ sapu&mop rumah/ turunkan frozen EBM ke chiller/ strelise botol/ minum Hot Milo.
12.00 pg : TidO & rehat  (6 jam)  bangun semula 5.45 pg =)

Alhamdulillah...lebih kurang begini la jadual harian mumy..Dan dady ada jgk membantu spt sidai baju/ basuh pinggan mangkuk/ mop rumah/ kemas brg mainan anak2...  Rehat 6 jam utk mumy ckp kot...
Do'akan mumy & dady sentiasa sihat utk menjaga keluarga yer...=)

~Mummy nab&deera~

Comments

Popular posts from this blog

TIPS LEGAKAN SAKIT TEKAK AKIBAT SELESEMA

Assalamualaikum,

Sokk sekk sokk sekk sokk sekk..hmmmmmmmh....[selesema daaa]

Dah seminggu kot menghidap selesema [org kata selesema juga slh satu cara penghapus dosa2 kecil..kalau kita bersabar la] Kali ni, kami sekeluarga diserang virus selesema + batuk serentak.. yg lbh parah ble mak & husben 'jatuh' demam...bole gtu ayat??? Aku demam gak..tp 1 mlm jek..

Dari hari Rabu minggu lps sampai arini... mula2 sakit tekak jer...Perit sgt ko.. gigih...aku meng'google'..tips2 melegakan sakit tekak...

Antara tips mudah yang boleh diamalkan untuk melegakan sakit tekak dan batuk selain dari mengambil ubat batuk yang diambil di klinik/farmasi adalah :

1) Air limau + Madu – Ambil segelas air suam dan campurkan dengan perahan jus limau nipis. Tambahkan sesudu kecil madu lebah. Kalau dapat madu lebah yang ori tu lagi bagus. Amalkan minum air limau ni 3 kali sehari.

2) Asam Jawa – Campurkan satu sudu asam jawa ke dalam segelas air. Kacau dan biarkan seketika kemudian tapiskan. Minum …

Jangan lupa singgah makan di Ledang a.k.a Tangkak

Assalamualaikum,

Kami sekeluarga bukan la jenis suka makan luar..tapi sejak 4 tahun menetap di daerah Ledang ni, aku 'spot' beberapa gerai makan 'especially' waktu sarapan dan minum petang yang memang famous amos lar. Feberet kami laki binik minum petang @ 'mengeteh' bersama...

Kalau lalu Tangkak waktu pagi.. korang akan perasan ROTI CANAI TERBANG berhampiran surau anjung batu. Selepas exit tol tangkak.. kalau ke arah pekan tu sebelah kiri driver. Heee.. memang mabeles roti canai dorang. Sampaikan sesape yang menginap di Mawwadah Inn pon akan dapat token sarapan pagi kat situ.

Nasi Lemak Ayam berempah pulak kat depan SMK Tun Mamat di kedai makan 'PELADANG' kitorang panggil.. memang sodap! Tapi awal pagi lar.. kalau korang singgah kul 9-10 memang dapat saki baki rempah jer. Hikhik.. Nak2 kalau hari bekeje.. memang la cepat lakuuu.

Jom menge'teh' petang2... balik opis kalau ada masa.. singgah kedai mak teh.. berhampiran SMK TUN MAMAT jugak. Keda…

Rumah Peranginan Persekutuan - Federal Villa, Langkawi

Salam,
Hari ini mumy nak bagi sedikit info...mumy ni kalau bab bercuti semua nak berbajet! Janji bole jalannn..haahaa..tiket flight+hotel x sampai RM1,000 kott..So kesimpulannya, nak bercuti2 x semestinya kena ada banyak duit.. Yang penting bijak mengurus bajet yang ada..Hati mesti kena happy & tujuan utama  bercuti adalah untuk 'release tension'!!! huuhuu...
Kat sini mumy nak tunjuk korang hotel yang mummy check in @ Langkawi..khas utk kakitangan kerajaan..Jgn sia2kan kemudahan yang ada...Log on website nih : 
http://peranginan.bph.gov.my/

Di atas serba ckit, gambar2 yang di ambil ketika berada di Federal Villa...kadar yang dikenakan memang amat berpatutan.. so, ape kata korang cuba mohon kalau ada 'planning' nak bercuti di langkawi =)
Jenis2 bilik & Kadar utk semalam :- Bilik Suite RM 132.00
Bilik Deluxe RM 77.00
Bilik Standard RM 55.00

Beralamat di : Lot 1698, Pantai Tengah, Mukim Kedawang, 07000 Pulau Langkawi, Kedah Yang penting....kita ENJOY!
Mumy nab&…