Skip to main content

Perasaan mumy bila 1st time anta anak2 ke rumah babysitter..

Salam,

Bila cakap 1st time...perasaan bercampur baur..sedih & nerves... xtau nk ckp camne.. Hari ni hari ke 7 nabeela & nadeera duk umah babysitter(bs). Dorg mula dok kt sana sejak 3.9.2012.
1st day...memang haru duniaku..melalak jgn cite..nak balik 1,000,000x kot si kakak sebut ulang2..sampai bs xtahan tpaksa cal aku...dan aku amik dia kul 4 ptg duk opis.Haahaa..tu cte ari pertama...sampai ari ke-3 mumy yg jatuh demam dek kerana melayan kerenah anak2..tp dpt rehat sampai tghari je..nasib baek dady dorg lum de pelatih..ble bs cal jek kul 1130 pg..nabeela mngarok! kena la kami jemput... esoknya, anta kakak masuk nursery dekat umah tu ja..pon sama! nk blk jgk... sampai ckgu nursery ckp.. nabeela dah penat menangis..amik la dia bwk balik..hmmmh... anak2ku..

Ujung mgu yg lps kami blk kampung..mtk air penawar wat anak2..selain tu kami cuba jg berusaha bacakan Al fatihah&Al Insyirah tiup kt ubun2 anak2 masa tido...Nasihatkan dia, bgtau 'KENAPA' di harus tinggal dengan babysitter... (kredit to my fren Mariam sbb bg tips yg berguna ni..At least anak2 dgr ckp mumy&dady nya)

Semalam & arini, walaupon pagi masa anta tu kakak still menangis...tp ble dah lama2 dia senyap sendiri..adik ok dah..bs dukung muka relaks jek.Tiap2 ptg mumy sharp 'thumb print' OUT kul5 ptg..kul 5.05 mumy dah sampai umah bs.. Punya la x sabar nk jumpa anak2..nak peluk cium anak2 yg seharian x jumpa..RINDU GILER!

Cepat la masa berlalu..semoga atok selamat mengerjakan haji di Mekah..kembali dalam keadaan sihat&selamat... =)

Take Care U all ;)

~Mummy nab&deera~



Comments

Popular posts from this blog

TIPS LEGAKAN SAKIT TEKAK AKIBAT SELESEMA

Assalamualaikum,

Sokk sekk sokk sekk sokk sekk..hmmmmmmmh....[selesema daaa]

Dah seminggu kot menghidap selesema [org kata selesema juga slh satu cara penghapus dosa2 kecil..kalau kita bersabar la] Kali ni, kami sekeluarga diserang virus selesema + batuk serentak.. yg lbh parah ble mak & husben 'jatuh' demam...bole gtu ayat??? Aku demam gak..tp 1 mlm jek..

Dari hari Rabu minggu lps sampai arini... mula2 sakit tekak jer...Perit sgt ko.. gigih...aku meng'google'..tips2 melegakan sakit tekak...

Antara tips mudah yang boleh diamalkan untuk melegakan sakit tekak dan batuk selain dari mengambil ubat batuk yang diambil di klinik/farmasi adalah :

1) Air limau + Madu – Ambil segelas air suam dan campurkan dengan perahan jus limau nipis. Tambahkan sesudu kecil madu lebah. Kalau dapat madu lebah yang ori tu lagi bagus. Amalkan minum air limau ni 3 kali sehari.

2) Asam Jawa – Campurkan satu sudu asam jawa ke dalam segelas air. Kacau dan biarkan seketika kemudian tapiskan. Minum …

Jangan lupa singgah makan di Ledang a.k.a Tangkak

Assalamualaikum,

Kami sekeluarga bukan la jenis suka makan luar..tapi sejak 4 tahun menetap di daerah Ledang ni, aku 'spot' beberapa gerai makan 'especially' waktu sarapan dan minum petang yang memang famous amos lar. Feberet kami laki binik minum petang @ 'mengeteh' bersama...

Kalau lalu Tangkak waktu pagi.. korang akan perasan ROTI CANAI TERBANG berhampiran surau anjung batu. Selepas exit tol tangkak.. kalau ke arah pekan tu sebelah kiri driver. Heee.. memang mabeles roti canai dorang. Sampaikan sesape yang menginap di Mawwadah Inn pon akan dapat token sarapan pagi kat situ.

Nasi Lemak Ayam berempah pulak kat depan SMK Tun Mamat di kedai makan 'PELADANG' kitorang panggil.. memang sodap! Tapi awal pagi lar.. kalau korang singgah kul 9-10 memang dapat saki baki rempah jer. Hikhik.. Nak2 kalau hari bekeje.. memang la cepat lakuuu.

Jom menge'teh' petang2... balik opis kalau ada masa.. singgah kedai mak teh.. berhampiran SMK TUN MAMAT jugak. Keda…

Rumah Peranginan Persekutuan - Federal Villa, Langkawi

Salam,
Hari ini mumy nak bagi sedikit info...mumy ni kalau bab bercuti semua nak berbajet! Janji bole jalannn..haahaa..tiket flight+hotel x sampai RM1,000 kott..So kesimpulannya, nak bercuti2 x semestinya kena ada banyak duit.. Yang penting bijak mengurus bajet yang ada..Hati mesti kena happy & tujuan utama  bercuti adalah untuk 'release tension'!!! huuhuu...
Kat sini mumy nak tunjuk korang hotel yang mummy check in @ Langkawi..khas utk kakitangan kerajaan..Jgn sia2kan kemudahan yang ada...Log on website nih : 
http://peranginan.bph.gov.my/

Di atas serba ckit, gambar2 yang di ambil ketika berada di Federal Villa...kadar yang dikenakan memang amat berpatutan.. so, ape kata korang cuba mohon kalau ada 'planning' nak bercuti di langkawi =)
Jenis2 bilik & Kadar utk semalam :- Bilik Suite RM 132.00
Bilik Deluxe RM 77.00
Bilik Standard RM 55.00

Beralamat di : Lot 1698, Pantai Tengah, Mukim Kedawang, 07000 Pulau Langkawi, Kedah Yang penting....kita ENJOY!
Mumy nab&…