Skip to main content

Menjelang hari raya.............

Salam,

Hari ni adalah hari ke 29 umat Islam berpuasa...Alhamdulillah..smoga kita dpt mengakhiri ibadat puasa serta meraikan hari kemenangan keesokan harinya dgn penuh rasa kesyukuran ke hadrat Ilahi...

Aiyaaa! ayat mumy..dasat siottt...

Ok..mumy bkn de idea sgt nak menulis pagi2 ni...Mumy just nak ceciter kosong..Kelmarin, hari khamis ptg sblm berbuka..kami dah sampai Segamat...sempat lagi berdating dgn en hubby tgk mid nite movie EXPANDABLE2 kt LFS One Segamat..huuhuuu...

Keesokan paginya, kami sekeluarga merempuh bandar yg JEM...adoiii aiii...Wpon blum 'semua' org Segamat pulang...(iye2 je aku ni) tp bandar segamat sibuk semacam! Tp every year mmg camni....mana2 tmpt camtu kan? Arini last puasa...Sok hari raya..mst ramai yg  mncari sayur segar,daging segar, ayam segar....ketupat segera..sarong ketupat..santan segar dsbgnya....

Semalam smpt gak aku meredah Ariani...SALES giler r! skrg dh turun hga..paling murah RM18-50..tp yg mahal2 tu ttp adoooo..aku memborong 4 helai shj utk hadiahkan kt mak sehelai & selebihnya wat basahan gi koje...bli yg biasa2 jek...

Beraya di usia ujung2 20-an ni teringat lak waktu berusia bwh 10 thn ketika arwah abah masih ada...........
Arwah abah rajin blikan bunga api..(time tu..bunga api x diharamkan dijual...cma bdk2 skrg ni pandai sgt ubahsuai jd mercun buatan sdri..) Memang best..15 Ramadhan dah pasang pelita..main bunga api..rumah terang benderang..rasa meriah!!! tp skrg, x mcm dulu...Dulu lain sekarang lain...anak2 skrg pon x segumbira kita dulu masa kecik2..ble nak raya je..x taw mcmana nk gmbrkan heppy nya.

Corat coret mumy sampai sini dulu..drpd xde idea..jd mlimpah ruah plk idea =) Anyway, selamat berhari raya, berhati2 dijalan raya semasa hndk pergi beraya atau pulang ke kampung....ingatlah pd org yg mnanti...Semoga semuanya SELAMAT!!!

Maaf Zahir Batin dar kami sekeluarga,,,

~Man,Lyna,Beela&Deera~

Comments

Popular posts from this blog

TIPS LEGAKAN SAKIT TEKAK AKIBAT SELESEMA

Assalamualaikum,

Sokk sekk sokk sekk sokk sekk..hmmmmmmmh....[selesema daaa]

Dah seminggu kot menghidap selesema [org kata selesema juga slh satu cara penghapus dosa2 kecil..kalau kita bersabar la] Kali ni, kami sekeluarga diserang virus selesema + batuk serentak.. yg lbh parah ble mak & husben 'jatuh' demam...bole gtu ayat??? Aku demam gak..tp 1 mlm jek..

Dari hari Rabu minggu lps sampai arini... mula2 sakit tekak jer...Perit sgt ko.. gigih...aku meng'google'..tips2 melegakan sakit tekak...

Antara tips mudah yang boleh diamalkan untuk melegakan sakit tekak dan batuk selain dari mengambil ubat batuk yang diambil di klinik/farmasi adalah :

1) Air limau + Madu – Ambil segelas air suam dan campurkan dengan perahan jus limau nipis. Tambahkan sesudu kecil madu lebah. Kalau dapat madu lebah yang ori tu lagi bagus. Amalkan minum air limau ni 3 kali sehari.

2) Asam Jawa – Campurkan satu sudu asam jawa ke dalam segelas air. Kacau dan biarkan seketika kemudian tapiskan. Minum …

Jangan lupa singgah makan di Ledang a.k.a Tangkak

Assalamualaikum,

Kami sekeluarga bukan la jenis suka makan luar..tapi sejak 4 tahun menetap di daerah Ledang ni, aku 'spot' beberapa gerai makan 'especially' waktu sarapan dan minum petang yang memang famous amos lar. Feberet kami laki binik minum petang @ 'mengeteh' bersama...

Kalau lalu Tangkak waktu pagi.. korang akan perasan ROTI CANAI TERBANG berhampiran surau anjung batu. Selepas exit tol tangkak.. kalau ke arah pekan tu sebelah kiri driver. Heee.. memang mabeles roti canai dorang. Sampaikan sesape yang menginap di Mawwadah Inn pon akan dapat token sarapan pagi kat situ.

Nasi Lemak Ayam berempah pulak kat depan SMK Tun Mamat di kedai makan 'PELADANG' kitorang panggil.. memang sodap! Tapi awal pagi lar.. kalau korang singgah kul 9-10 memang dapat saki baki rempah jer. Hikhik.. Nak2 kalau hari bekeje.. memang la cepat lakuuu.

Jom menge'teh' petang2... balik opis kalau ada masa.. singgah kedai mak teh.. berhampiran SMK TUN MAMAT jugak. Keda…

Rumah Peranginan Persekutuan - Federal Villa, Langkawi

Salam,
Hari ini mumy nak bagi sedikit info...mumy ni kalau bab bercuti semua nak berbajet! Janji bole jalannn..haahaa..tiket flight+hotel x sampai RM1,000 kott..So kesimpulannya, nak bercuti2 x semestinya kena ada banyak duit.. Yang penting bijak mengurus bajet yang ada..Hati mesti kena happy & tujuan utama  bercuti adalah untuk 'release tension'!!! huuhuu...
Kat sini mumy nak tunjuk korang hotel yang mummy check in @ Langkawi..khas utk kakitangan kerajaan..Jgn sia2kan kemudahan yang ada...Log on website nih : 
http://peranginan.bph.gov.my/

Di atas serba ckit, gambar2 yang di ambil ketika berada di Federal Villa...kadar yang dikenakan memang amat berpatutan.. so, ape kata korang cuba mohon kalau ada 'planning' nak bercuti di langkawi =)
Jenis2 bilik & Kadar utk semalam :- Bilik Suite RM 132.00
Bilik Deluxe RM 77.00
Bilik Standard RM 55.00

Beralamat di : Lot 1698, Pantai Tengah, Mukim Kedawang, 07000 Pulau Langkawi, Kedah Yang penting....kita ENJOY!
Mumy nab&…