Skip to main content

Part I : Cerita dari Langkawi.

Salam,

Seperti di janjikan....saya 'bawak' cerita dari Langkawi...Sepanjang 5 hari 4 mlm disana..Alhamdulillah..cuaca memang cerah sentiasa...(sebenarnya panas terik!) Puas berjalan..sampai demam2 blk bercuti...huuhuu...
Kami bertolak dari Melaka..park kete kt umah makcik...naik bas dari Melaka Central utk ke LCCT..pukul 8.30pg.Ini adalah pengalaman pertama anak2ku menaiki bas...Jangan pelik..budak2 sekarang..celik mata mumy&dady dah de kete..x berkesempatan nak naik bas =)
Kami berlepas dari LCCT ke Langkawi kira2 pukul 1200..hanya 1 jam penerbangan..pukul 1300 dah sampai...Pengalaman yg x dpt dilupakan bila mumy&dady kna berlari2 kat LCCT checkin bag...nak kejar gate..sbb kitorg tbe LCCT dlm kul1115..Dah panggilan terakhir utk flight kami..huuhuu..Penat ber'exercise' ko!

2 Jun 2012-
Hari pertama kami sampai..tak pi jalan mana...Just sight~seeing...out for lunch..'CHECK IN' umah atok husben kat Padang Matsirat..then, atok jd 'tourist guide' x berbayar kami.Heeheeh.Ini adalah kali ke2 saya&husben berkunjung ke sini..dulu 1st time 'honeymoon' pd 7-9 April 2009..berdua jek..skrg bwk 2 org anak.Mencabar 'keringat' sungguh...

3 Jun 2012 -
Destinasi pertama kami ialah Dataran Lang, Jetty Point yg sungguh sesak..Pas wat beberapa sesi photoshoot di situ..kami bergerak ke Pekan Kuah utk makan tengahari & pegi Haji Ismail Group (pekara wajib bg setiap pengunjung yang datang ke Langkawi kan3???) Kami x boleh nak borong pinggan mangkuk sebab dok pikiaq..camne nak bawak?nak naik flight..kang kena campak2..pecah..nak 'hand carry'..hand pon x cukup..ahaks3! So, batalkan jela hasrat tu... Borong cekelat je r & luggage utk mak gi haji kelak..Murah! Cuma RM79.90..utk saiz sederhana besar ;-D
Pas solat asar...dalam kul 6 ptg kami nak tengok matahari terbenam...(konon2nya..) so,kami pon lepak2 kt tepi Pantai Kok sambil makan laksa&pasemboQ!  Ada cerita lg ttg LAKSA ni..tunggu....

4 Jun 2012 -
Cerita pagi Isnin..Pak long 'offer' kami nak belanja naik 'cable car'...mmg xde niat nak naik..pi jugak la Oriental Village tu...Mak aii...kena beratuqqq panjang...sampai ada 'annoucement'.."giliran anda 2jam dari sekarang".. dok tengok jam..kul 10 pagi,,,xkan kul 12 kot baru dapat naik? huh, haru....Next time la naik kot?! Kami pusing2 dalam tu..tgk ikan..bg ikan makan,bg arnab makan..pemandangan yang sangat indah di oriental village tu..rugi kalau x pergi sana kalau dah sampai langkawi tu....
Petang tu masa utk check in Federal Villa pulak.. (Ia dibawah pengurusan Holiday Villa) Kemudahan semua sama dengan Holiday Villa..bole tengok kat laman web bahagian pengurusan hartanah JPM. Kul 3 petang check in...kemas2 barang..sambil menunggu cousins2 ku sampai dari KL...
Petang tu kami 'serangggggggg' Pantai Tengah...Hmmmh...bkn selalu dapat mandi pantai!


Daddy with nabeela dalam bas..bkn dlm flight..heeheeh.

Atok with nadeera...sempat adik breakfast dlm bas ;)

Gate P3..ready for boarding

Sukanya dia naik flight!!


Insyaallah, panjang umor..murah rezeki..kita naik flight lagi yer anak2..
Kete sewa kami - Mitsubishi lancer lama...

Keindahan pemandangan laut di Jetty Point...
Best sangat sbb angin bertiup  kuat!



Mak, Nadeera with atok langkawi =)


Tempat wajib dikunjungi..Dataran Lang..'flashback' waktu honeymoon dulu2....Dulu ber2..kini ber4 lor...






Pantai Kok



Suasana petang di Pantai Kok

Oriental Village & Cable car



"mumy...ikan makan!"



Budak yang berani...haahaahaa..

Sian adik tertido..kepenatan&kepanasan






Pantai Tengah..adik pon join! 

Ni baru part I...x larat nak cite lg...nanti kita sambung lagi Part II,Part III heeheeh..gambaq dah byk upload kt FB..tp kt blog best ckit..bole ber'cite2'...

Okes...cite tamat hingga petang 4 Jun 2012 bermandi manda di pantai tengah dengan ombak setinggi 6 meter! Takot mak!!!!

C ya later ;-)

Mummy Nab&Nad


















Comments

mamaairis said…
wow...bestnye holiday2 gini...hihihihih,,,karang nak g lagi ler,,tempat yang tak jemu di lawati...

Popular posts from this blog

TIPS LEGAKAN SAKIT TEKAK AKIBAT SELESEMA

Assalamualaikum,

Sokk sekk sokk sekk sokk sekk..hmmmmmmmh....[selesema daaa]

Dah seminggu kot menghidap selesema [org kata selesema juga slh satu cara penghapus dosa2 kecil..kalau kita bersabar la] Kali ni, kami sekeluarga diserang virus selesema + batuk serentak.. yg lbh parah ble mak & husben 'jatuh' demam...bole gtu ayat??? Aku demam gak..tp 1 mlm jek..

Dari hari Rabu minggu lps sampai arini... mula2 sakit tekak jer...Perit sgt ko.. gigih...aku meng'google'..tips2 melegakan sakit tekak...

Antara tips mudah yang boleh diamalkan untuk melegakan sakit tekak dan batuk selain dari mengambil ubat batuk yang diambil di klinik/farmasi adalah :

1) Air limau + Madu – Ambil segelas air suam dan campurkan dengan perahan jus limau nipis. Tambahkan sesudu kecil madu lebah. Kalau dapat madu lebah yang ori tu lagi bagus. Amalkan minum air limau ni 3 kali sehari.

2) Asam Jawa – Campurkan satu sudu asam jawa ke dalam segelas air. Kacau dan biarkan seketika kemudian tapiskan. Minum …

Jangan lupa singgah makan di Ledang a.k.a Tangkak

Assalamualaikum,

Kami sekeluarga bukan la jenis suka makan luar..tapi sejak 4 tahun menetap di daerah Ledang ni, aku 'spot' beberapa gerai makan 'especially' waktu sarapan dan minum petang yang memang famous amos lar. Feberet kami laki binik minum petang @ 'mengeteh' bersama...

Kalau lalu Tangkak waktu pagi.. korang akan perasan ROTI CANAI TERBANG berhampiran surau anjung batu. Selepas exit tol tangkak.. kalau ke arah pekan tu sebelah kiri driver. Heee.. memang mabeles roti canai dorang. Sampaikan sesape yang menginap di Mawwadah Inn pon akan dapat token sarapan pagi kat situ.

Nasi Lemak Ayam berempah pulak kat depan SMK Tun Mamat di kedai makan 'PELADANG' kitorang panggil.. memang sodap! Tapi awal pagi lar.. kalau korang singgah kul 9-10 memang dapat saki baki rempah jer. Hikhik.. Nak2 kalau hari bekeje.. memang la cepat lakuuu.

Jom menge'teh' petang2... balik opis kalau ada masa.. singgah kedai mak teh.. berhampiran SMK TUN MAMAT jugak. Keda…

Rumah Peranginan Persekutuan - Federal Villa, Langkawi

Salam,
Hari ini mumy nak bagi sedikit info...mumy ni kalau bab bercuti semua nak berbajet! Janji bole jalannn..haahaa..tiket flight+hotel x sampai RM1,000 kott..So kesimpulannya, nak bercuti2 x semestinya kena ada banyak duit.. Yang penting bijak mengurus bajet yang ada..Hati mesti kena happy & tujuan utama  bercuti adalah untuk 'release tension'!!! huuhuu...
Kat sini mumy nak tunjuk korang hotel yang mummy check in @ Langkawi..khas utk kakitangan kerajaan..Jgn sia2kan kemudahan yang ada...Log on website nih : 
http://peranginan.bph.gov.my/

Di atas serba ckit, gambar2 yang di ambil ketika berada di Federal Villa...kadar yang dikenakan memang amat berpatutan.. so, ape kata korang cuba mohon kalau ada 'planning' nak bercuti di langkawi =)
Jenis2 bilik & Kadar utk semalam :- Bilik Suite RM 132.00
Bilik Deluxe RM 77.00
Bilik Standard RM 55.00

Beralamat di : Lot 1698, Pantai Tengah, Mukim Kedawang, 07000 Pulau Langkawi, Kedah Yang penting....kita ENJOY!
Mumy nab&…