Skip to main content

Part II : Cerita dari Langkawi

Salam,

Jom sambung part 2..cerita di langkawi...Selepas 'syok' kami bermandi manda di Pantai Tengah (belakang hotel kami ja..) Malam tu kami sekeluarga (spupu2 bersama pak long&mak long) makan malam bersama di sebuah gerai kelolaan org siam...memang 'marvelous' TOM YAM nya..menu lain ikan siakap stim & kerang bakar yg bole pilih sdri =)

5 Jun 2012 -
Keesokan paginya...8.45 pagi kami dah bergerak kuar dari hotel..1st skali of coz la breakfast..makan kenyang2..then bergerak menuju ke Makam Mahsuri..pusing2..posing2 kt Makam Mahsuri sampai penat..Tiket masuk hanya RM5 utk dewasa..;-)
Tengaharinya kami trus ke Underwater World @ The zon...Nabeela seronok tengok binatang2&ikan2 kt situ...mumy&dady mmg niat nak bawak dia pon.. Adik syok tidoQ jer...ZzzzZ..x kira la..ikan ke,burung ke yg bising..dia tidoooq jek..haahaa..x faham lagi...Ok..sedikit INFO : Entrance RM28 per adult Malaysian =)
Keluar je dari Underwater World..trus masuk THE ZON...apa lagi?? Minyak wangi la kan??? Ehemmmm...
Belom abih lagi aktiviti petang tu..balik dari Underwater tu kami pulang ke hotel...melepaskan penat lelah.....pas asar kami keluar semula..wajib kena 'jamah' LAKSA POWER..tepi 'runaway' AIRPORT LANGKAWI...masa tahun 2009 pegi..kedainya 'comel' jee..lom ramai pelanggan atau meja..sekarang meriah! siap ada 2-3 competitor lagi..huh! dasyat! Minum petang kt situ..of cos laksa utara yang power & rojak pasemboq! hurmmm....menyelerakan..minum di tepi pantai dengan angin yang bertiup 'kencang'.
Balik hotel semula...'terjun' pulak dlm kolam...haahaa..mmg best la..(walaupun mummy sekadar pemerhati =P next time mumy kna bli pakaian mandi muslimah..ok ;-D )

Malam ni malam terakhir kami di sini..kami meluangkan masa makan malam bersama Pak Usu & Atok =) Nama gerai u x ingat..tapi gulai yg di masak dengan ikan fresh..hingga sekarang teringat2....Terima kasih pak usu sebab sudi belanja kami...heeeheeh..
Makan tengahari yang murah dan sedap bole didapati berhampiran Beras Terbakar..nama kedainya IKAN BAKAR..murah&banyak pilihan..terkezut I..makan uk 4 org RM15..huuhuu..cni dapat x? 2 orang mkn pon dah RM11..kihkihkih...

6 Jun 2012 -
Hari terakhir..kul10 pagi dah siap2 packing barang..huh! beg dah lbh 20kg ni...mesti kena caj kt airport..hikhikhik...Sebelum pulang kami berkunjung ke rumah pak usu...sempat singgah kat Beras terbakar..last minute shopping...
Kul 2 ptg kami pulang kete sewa kepada 'tuan'nya di parking airport..sampai airport..nak balik ni kami relaks2 jer..sbb flight kul 3.30ptg..trus check in..tunggu kat balai berlepas jek............

Apa2 pon percutian kali ni walaupun penat tapi banyak kenangan manis&menyeronokkan.Harapan mummy..next year dapat bawak anak2 mumy bercuti lagi..InsyaAllah..panjang umur,murah rezeki & jika dikurniakan kesihatan yang baik2.Mumy banyak 'planning' untuk 5 tahun akan datang ni.Hikhikhik.... Last word from mumy..
Everyone can fly!  ;-)

Jantung pisang..nabeela dapat capai..huuhuu

Ramainya kat perigi mahsuri...


mumy posing dgn kakak beela

Family



Ni btol2 underwater!!!

Org tengok ikan..adik di alam mimpi...

Parrot, hanna & nabeela ;-)

Penguin yg comel2!

Ni budak bulat mumy posing kt bilik hotel..kepanasan&kepenatan..baru balik dari Underwater



Nabeela mandi dengan dady jer..mumy&adik mampu tengok ajer =)

Nabeela & Sara (anak sedara mummy)



Time to go home..mummy :-(

Pose dulu sebelum 'terbang'
Airasia..Bye2 Langkawi..kami pasti datang lagi.... :-)




Comments

Popular posts from this blog

TIPS LEGAKAN SAKIT TEKAK AKIBAT SELESEMA

Assalamualaikum,

Sokk sekk sokk sekk sokk sekk..hmmmmmmmh....[selesema daaa]

Dah seminggu kot menghidap selesema [org kata selesema juga slh satu cara penghapus dosa2 kecil..kalau kita bersabar la] Kali ni, kami sekeluarga diserang virus selesema + batuk serentak.. yg lbh parah ble mak & husben 'jatuh' demam...bole gtu ayat??? Aku demam gak..tp 1 mlm jek..

Dari hari Rabu minggu lps sampai arini... mula2 sakit tekak jer...Perit sgt ko.. gigih...aku meng'google'..tips2 melegakan sakit tekak...

Antara tips mudah yang boleh diamalkan untuk melegakan sakit tekak dan batuk selain dari mengambil ubat batuk yang diambil di klinik/farmasi adalah :

1) Air limau + Madu – Ambil segelas air suam dan campurkan dengan perahan jus limau nipis. Tambahkan sesudu kecil madu lebah. Kalau dapat madu lebah yang ori tu lagi bagus. Amalkan minum air limau ni 3 kali sehari.

2) Asam Jawa – Campurkan satu sudu asam jawa ke dalam segelas air. Kacau dan biarkan seketika kemudian tapiskan. Minum …

Jangan lupa singgah makan di Ledang a.k.a Tangkak

Assalamualaikum,

Kami sekeluarga bukan la jenis suka makan luar..tapi sejak 4 tahun menetap di daerah Ledang ni, aku 'spot' beberapa gerai makan 'especially' waktu sarapan dan minum petang yang memang famous amos lar. Feberet kami laki binik minum petang @ 'mengeteh' bersama...

Kalau lalu Tangkak waktu pagi.. korang akan perasan ROTI CANAI TERBANG berhampiran surau anjung batu. Selepas exit tol tangkak.. kalau ke arah pekan tu sebelah kiri driver. Heee.. memang mabeles roti canai dorang. Sampaikan sesape yang menginap di Mawwadah Inn pon akan dapat token sarapan pagi kat situ.

Nasi Lemak Ayam berempah pulak kat depan SMK Tun Mamat di kedai makan 'PELADANG' kitorang panggil.. memang sodap! Tapi awal pagi lar.. kalau korang singgah kul 9-10 memang dapat saki baki rempah jer. Hikhik.. Nak2 kalau hari bekeje.. memang la cepat lakuuu.

Jom menge'teh' petang2... balik opis kalau ada masa.. singgah kedai mak teh.. berhampiran SMK TUN MAMAT jugak. Keda…

Rumah Peranginan Persekutuan - Federal Villa, Langkawi

Salam,
Hari ini mumy nak bagi sedikit info...mumy ni kalau bab bercuti semua nak berbajet! Janji bole jalannn..haahaa..tiket flight+hotel x sampai RM1,000 kott..So kesimpulannya, nak bercuti2 x semestinya kena ada banyak duit.. Yang penting bijak mengurus bajet yang ada..Hati mesti kena happy & tujuan utama  bercuti adalah untuk 'release tension'!!! huuhuu...
Kat sini mumy nak tunjuk korang hotel yang mummy check in @ Langkawi..khas utk kakitangan kerajaan..Jgn sia2kan kemudahan yang ada...Log on website nih : 
http://peranginan.bph.gov.my/

Di atas serba ckit, gambar2 yang di ambil ketika berada di Federal Villa...kadar yang dikenakan memang amat berpatutan.. so, ape kata korang cuba mohon kalau ada 'planning' nak bercuti di langkawi =)
Jenis2 bilik & Kadar utk semalam :- Bilik Suite RM 132.00
Bilik Deluxe RM 77.00
Bilik Standard RM 55.00

Beralamat di : Lot 1698, Pantai Tengah, Mukim Kedawang, 07000 Pulau Langkawi, Kedah Yang penting....kita ENJOY!
Mumy nab&…