Skip to main content

~ Moist chocolate cake Home Made ~

Assalamualaikum,

Dah lama mummy x udpate blog kesayangan mummy ni..dah berhabuk rupanya......heeheeh

Nak citer2 asik x sempat aje..bzzz bebenor gamaknya mummy nih!!!

Sabtu lepas, jatuh pd 3 Mac 2012 merupakan 'Hari Keputeraan' Tengku Razman Tengku Rahmad..........huuhuu..yg ke-30 tahun (Yer2 je TENGKU..??? Tengkujuh ada la!) 

Memang xde 'kezutan' utk hubby..We all just spend time together.Tengok wayang,makan sushi,jalan2 kt MP&DP Melaka,hi tea@secret's recipe...mmg aku xde sediakan hadiah yg GAH utk dia tahun ni...mmg plan nk makan, makan and makan.huuhuu..Aku ke yg nak makan tuh??? 

Dan oleh kerana ter'amat' rajin & bersemangat nak suprise hubby lagi..mood celebrate besday x abih2...aku pon wat la kek coklat lembap atau dlm bahasa omputihnya.. Moist Chocolate Cake ;-)

Meh blaja cara2 membuat kek yg amat digemari ramai ni...


Bahan A
Setelah dicampuq dgn semua bahan...

Antara bahan2 yang diperlukan..
Sonang sgt2..budak sekola tadika pon leh wat..Hanya 10 jenis bahan diperlukan utk membuat kek ni..
Ni kek coklat versi mummy nabeela&nadeera ok..
*pastikan guna cawan yg sama utk memastikan kandungannya tepat..ok?!*

Bahan A :

2 cawan tepung gandum
1 sudu teh soda bikarbonat - jgn terlebih..nt spoil!
1 sudu teh baking powder - jdn terlebih..nt kek spoilttt!
(Bahan2 d atas ni gaul kering hingga rata)

Bahan B:

3 biji telur gred kecil..kalau besar guna 2 biji jer
1 cawan Majerin/minyak masak/buttercup lg sedap
1 cawan gula
1 sudu besar air masak
(Bahan2 kt atas ni mix kecuali telur..slps gula&majerin kembang..masukkan telur sebiji demi sebiji..jgn mix lama2 sampai terlalu kembang..10 saat mix pastu 10 saat benti wat sampai agak2 adunan tu sebati)
Bahan C :
1 sudu teh nescafe di bancuh dgn 1 cawan air suam
1 cawan susu sejat
1/2 cawan susu pekat manis

Bahan2 C ni campur dlm A, pastu masukkan jgk bahan B...gaulllll hingga sebati.

Amik loyang sapu dgn majerin,tabur tepung ckit..supaya kek mudah keluar atau 'longkah'.
Kukus dlm pengukus yg sudah dipanaskan.
Kukus slma 45 min atau sehingga kek masak setelah di uji.

Topping :

500gm Cooking coklat
250 ml whipping cream (Anchor) leh cari kt kedai yg jual bahan2 wat kek
1 sudu majerin
1 sudu susu pekat manis (bg yg suka manis2)

Panaskan bahan2 utk topping ni secara 'double boiled'..tunggu hga suam baru tuang atas kek.

Pastikan juga kek sejuk baru di terbalikkan di atas cake plate..klu tak nant kek patah dan tak cantik..heeheeh.

Mari tengok hasilnya....
Masa utk mngukus

Dah masak pon!

Double boil...utk wat topping...ni yg wat YUMMY!

Siap simple deco!


Heppy besday Daddy!

Kakak pon sukeee! Mummy lg sukee tengok kakak makan....

 Sekian, selamat mencuba ;-D
 Mummy nab&nad ;-) 

Comments

Popular posts from this blog

TIPS LEGAKAN SAKIT TEKAK AKIBAT SELESEMA

Assalamualaikum,

Sokk sekk sokk sekk sokk sekk..hmmmmmmmh....[selesema daaa]

Dah seminggu kot menghidap selesema [org kata selesema juga slh satu cara penghapus dosa2 kecil..kalau kita bersabar la] Kali ni, kami sekeluarga diserang virus selesema + batuk serentak.. yg lbh parah ble mak & husben 'jatuh' demam...bole gtu ayat??? Aku demam gak..tp 1 mlm jek..

Dari hari Rabu minggu lps sampai arini... mula2 sakit tekak jer...Perit sgt ko.. gigih...aku meng'google'..tips2 melegakan sakit tekak...

Antara tips mudah yang boleh diamalkan untuk melegakan sakit tekak dan batuk selain dari mengambil ubat batuk yang diambil di klinik/farmasi adalah :

1) Air limau + Madu – Ambil segelas air suam dan campurkan dengan perahan jus limau nipis. Tambahkan sesudu kecil madu lebah. Kalau dapat madu lebah yang ori tu lagi bagus. Amalkan minum air limau ni 3 kali sehari.

2) Asam Jawa – Campurkan satu sudu asam jawa ke dalam segelas air. Kacau dan biarkan seketika kemudian tapiskan. Minum …

Jangan lupa singgah makan di Ledang a.k.a Tangkak

Assalamualaikum,

Kami sekeluarga bukan la jenis suka makan luar..tapi sejak 4 tahun menetap di daerah Ledang ni, aku 'spot' beberapa gerai makan 'especially' waktu sarapan dan minum petang yang memang famous amos lar. Feberet kami laki binik minum petang @ 'mengeteh' bersama...

Kalau lalu Tangkak waktu pagi.. korang akan perasan ROTI CANAI TERBANG berhampiran surau anjung batu. Selepas exit tol tangkak.. kalau ke arah pekan tu sebelah kiri driver. Heee.. memang mabeles roti canai dorang. Sampaikan sesape yang menginap di Mawwadah Inn pon akan dapat token sarapan pagi kat situ.

Nasi Lemak Ayam berempah pulak kat depan SMK Tun Mamat di kedai makan 'PELADANG' kitorang panggil.. memang sodap! Tapi awal pagi lar.. kalau korang singgah kul 9-10 memang dapat saki baki rempah jer. Hikhik.. Nak2 kalau hari bekeje.. memang la cepat lakuuu.

Jom menge'teh' petang2... balik opis kalau ada masa.. singgah kedai mak teh.. berhampiran SMK TUN MAMAT jugak. Keda…

Rumah Peranginan Persekutuan - Federal Villa, Langkawi

Salam,
Hari ini mumy nak bagi sedikit info...mumy ni kalau bab bercuti semua nak berbajet! Janji bole jalannn..haahaa..tiket flight+hotel x sampai RM1,000 kott..So kesimpulannya, nak bercuti2 x semestinya kena ada banyak duit.. Yang penting bijak mengurus bajet yang ada..Hati mesti kena happy & tujuan utama  bercuti adalah untuk 'release tension'!!! huuhuu...
Kat sini mumy nak tunjuk korang hotel yang mummy check in @ Langkawi..khas utk kakitangan kerajaan..Jgn sia2kan kemudahan yang ada...Log on website nih : 
http://peranginan.bph.gov.my/

Di atas serba ckit, gambar2 yang di ambil ketika berada di Federal Villa...kadar yang dikenakan memang amat berpatutan.. so, ape kata korang cuba mohon kalau ada 'planning' nak bercuti di langkawi =)
Jenis2 bilik & Kadar utk semalam :- Bilik Suite RM 132.00
Bilik Deluxe RM 77.00
Bilik Standard RM 55.00

Beralamat di : Lot 1698, Pantai Tengah, Mukim Kedawang, 07000 Pulau Langkawi, Kedah Yang penting....kita ENJOY!
Mumy nab&…