Skip to main content

HADIAH UTK PENJAWAT AWAM

Alhamdulillah...syukran Ya ALLAH!

8 Mac 2012 merupakan hari yg plg gembira di kalangan 1.4 Juta penjawat awam di Malaysia (ada jugek yg masih blm cukup gembira) di mana, telah berlangsung satu perhimpunan khas bg kakitangan sektor awam di PICC,Putrajaya untuk mendengar pengumuman yg ditunggu2 selama ini drpd PM....

PM Datuk Seri Najib Razak telah mengumumkan Skim Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA) telah dibatalkan berikutan kritikan yang ia hanya memberi kelebihan kepada pegawai atasan kerajaan sedangkan kakitangan bawahan menerima kenaikan yang rendah.Perdana Menteri turut mengumumkan sistem sedia ada, Sistem Saraan Malaysia (SSM), akan ditambah baik...
OK..that's very good news actually!
Ini secara ringkas & rumusan berkenaan pengumuman semalam.... ;-D
PELARASAN GAJI BERDASARKAN JADUAL GAJI MATRIKS MENGIKUT PERATUSAN
I. 13% - P&P & PELAKSANAN gred 1 - 54
II. 9% - JUSA ABC
III. 8% TURUS 3 - 2
IV. 7% TURUS 1 & KSN

STRUKTUR GAJI SSM DIUBAHSUAI KEPADA JADUAL MINIMUM MAKS

KENAIKAN GAJI TAHUNAN 1 - 54 = RM80 - RM320 MENGIKUT GRED

JUSA - KEKAL IKUT SSM IKUT PERATUSAN D

K.O.L.A BG KAW B DINAIKKAN DR RM200 KPD RM250
C PULA 100 KEPDA 150 SEBULAN

KERAJAAN SETUJU PENAMBAHBAIKAN TIME BASED CIKGU SPT BAJET 2012
Pada saya, sebagai penjawat awam juga walauapa pon yg diberi kepada kita..kita harus bersyukur ckit atau banyak..drpd xdak langsung...! Sekurang-kurangnya ada juga tambahan untuk menampung kos hidup sekarang yg makin meningkat...
1 shj harapan saya, semoga peniaga2 tdk mengambil 'kesempatan' atas kenaikan gaji pekerja sektor awam ini..kerana yg naik berribu-ribu tu bukan kami di kumpulan sokongan...ada juga antara kami, bila di selaraskan semula gaji..setelah dipotong,ditolak bagai..sama jer spt sebelum ni...semoga harapan ku bukan tinggal harapan...Zaman sekarang, bergerak keluar rumah ckit pon kena berduit...duk dlm umah pon kuar duit jgk..bis nk mkn pe??? X kan nk bercucuk tanam kt Taman Perumahan ni kot??? tanah pon sekang~kang kera...huhu...
Last but not least...work harder! TQ all ;-)
Peace from Mummy Nab & Nad ;-D

Comments

Popular posts from this blog

TIPS LEGAKAN SAKIT TEKAK AKIBAT SELESEMA

Assalamualaikum,

Sokk sekk sokk sekk sokk sekk..hmmmmmmmh....[selesema daaa]

Dah seminggu kot menghidap selesema [org kata selesema juga slh satu cara penghapus dosa2 kecil..kalau kita bersabar la] Kali ni, kami sekeluarga diserang virus selesema + batuk serentak.. yg lbh parah ble mak & husben 'jatuh' demam...bole gtu ayat??? Aku demam gak..tp 1 mlm jek..

Dari hari Rabu minggu lps sampai arini... mula2 sakit tekak jer...Perit sgt ko.. gigih...aku meng'google'..tips2 melegakan sakit tekak...

Antara tips mudah yang boleh diamalkan untuk melegakan sakit tekak dan batuk selain dari mengambil ubat batuk yang diambil di klinik/farmasi adalah :

1) Air limau + Madu – Ambil segelas air suam dan campurkan dengan perahan jus limau nipis. Tambahkan sesudu kecil madu lebah. Kalau dapat madu lebah yang ori tu lagi bagus. Amalkan minum air limau ni 3 kali sehari.

2) Asam Jawa – Campurkan satu sudu asam jawa ke dalam segelas air. Kacau dan biarkan seketika kemudian tapiskan. Minum …

Jangan lupa singgah makan di Ledang a.k.a Tangkak

Assalamualaikum,

Kami sekeluarga bukan la jenis suka makan luar..tapi sejak 4 tahun menetap di daerah Ledang ni, aku 'spot' beberapa gerai makan 'especially' waktu sarapan dan minum petang yang memang famous amos lar. Feberet kami laki binik minum petang @ 'mengeteh' bersama...

Kalau lalu Tangkak waktu pagi.. korang akan perasan ROTI CANAI TERBANG berhampiran surau anjung batu. Selepas exit tol tangkak.. kalau ke arah pekan tu sebelah kiri driver. Heee.. memang mabeles roti canai dorang. Sampaikan sesape yang menginap di Mawwadah Inn pon akan dapat token sarapan pagi kat situ.

Nasi Lemak Ayam berempah pulak kat depan SMK Tun Mamat di kedai makan 'PELADANG' kitorang panggil.. memang sodap! Tapi awal pagi lar.. kalau korang singgah kul 9-10 memang dapat saki baki rempah jer. Hikhik.. Nak2 kalau hari bekeje.. memang la cepat lakuuu.

Jom menge'teh' petang2... balik opis kalau ada masa.. singgah kedai mak teh.. berhampiran SMK TUN MAMAT jugak. Keda…

Rumah Peranginan Persekutuan - Federal Villa, Langkawi

Salam,
Hari ini mumy nak bagi sedikit info...mumy ni kalau bab bercuti semua nak berbajet! Janji bole jalannn..haahaa..tiket flight+hotel x sampai RM1,000 kott..So kesimpulannya, nak bercuti2 x semestinya kena ada banyak duit.. Yang penting bijak mengurus bajet yang ada..Hati mesti kena happy & tujuan utama  bercuti adalah untuk 'release tension'!!! huuhuu...
Kat sini mumy nak tunjuk korang hotel yang mummy check in @ Langkawi..khas utk kakitangan kerajaan..Jgn sia2kan kemudahan yang ada...Log on website nih : 
http://peranginan.bph.gov.my/

Di atas serba ckit, gambar2 yang di ambil ketika berada di Federal Villa...kadar yang dikenakan memang amat berpatutan.. so, ape kata korang cuba mohon kalau ada 'planning' nak bercuti di langkawi =)
Jenis2 bilik & Kadar utk semalam :- Bilik Suite RM 132.00
Bilik Deluxe RM 77.00
Bilik Standard RM 55.00

Beralamat di : Lot 1698, Pantai Tengah, Mukim Kedawang, 07000 Pulau Langkawi, Kedah Yang penting....kita ENJOY!
Mumy nab&…