Skip to main content

Posts

Showing posts from 2012

Ulangtahun Hari lahir yg ke 27 ;)

Alhamdulillah... 22 Disember 2012...

Sekejapan masa berlalu..Selamat Hari lahir utk diri mumy sdri..

Semoga Allah sentiasa memberikan kesihatan yang baik & umur yang panjang utk mummy, suami, anak2 & ahli keluarga supaya kami dapat beramal soleh kepada Nya...Amin Ya Rabbal'alamin...

Thanx dady sbb bg special gift...Insyaallah mumy akan manfaatknnya... Ktorg celebrate b2 je kt MP, Melaka...
Bkn x nk bwk ank2.Sebab adik x sht, akak plk tdo....So,ber'dating' la kami skejap.
Xde kek utk besday kali ni (xpe, bukan penting pon..yg penting kita bersyukur krn Allah telah mengurniakan umur&rezeki kepada kita hambaNya ni..)
Dh lama x mkn kt tmpt ni.Walaupon bising tmptnya..tp sdkit special wt kami la sbb mkn b2 kt bwh lampu 'dim'.. huuhuu.."dimm" la sgt!:))

Mumy nab&deera :))

Boring..

Salam,
Tak suka perkataan 'title' post aku kali ni..tp mmg le sangattttttttttttt...............................
Hati ni berkobar2 nk wat keje (bkn propa ok! sbb dh ujg thn..sok plk EO cuti..so klu dia xde..susah la ckit keje tu nk bjln lncr..) System down plk..mgu lps, mgu ni berkali2 jd cmni...boringggg tul...
Aku pon mngantuk ni..nk surf internet pon dah bosan, FB pon bosan..apa pon x bole..Nak mnulis blog..xde idea@content yg bole dcite..

Tp suddenly sjk preggy ni aku tercari2 produk dlmn/luaran utk kecantikan kulit sbb skrg ni kulit sgt kusam&kasar..sakit ati tgk...decide nk mkn produk SHAKLEE sbb bila baca testimoni2...mcm ok! heehee..nt la..aku cite next post..skrg ni tgh malas nk mncurahkn idea =P
Huish pening tol kpala aku..rasa nk tdo..huuhuuhuu..nk kata xde koje..ada...tp tah la...

Smoga Tuhan permudahkan segala urusan ku.Amin~

Diary pregnancy mummy : episod 4

Tarikh :  2 Disember 2012 Tmpt scan : Ng Maternity, Muar
My 3rd baby is 10 weeks 3 days =)

Diary pregnancy mummy : Episod 3

Salam,


Scan pd 3 Nov 2012 di Ng Maternity, Muar. It's 6 week 0 days.  EDD 29 Jun 2013.
~ Mummy Nab&Deera ~

Luahan rasa hari ini...T_T

Salam,
Aku x takut utk post ttg rasa kecewa hari ni...sbb aku tau 'mrka' x kisah pon ttg aku & mslh dri aku..Slma ni aku pndm prasaan...ble d tanya, jwpnnya ttp aku yg slh.. Ya! mmg btol..rasa terpinggir ni aku buang jauh2 ble duk bersama2.Aku sntsa berfikiran positif..x mau layan sgt prasaan 'emosianal' ni!! (lebih2 lg ble dh 'berisi' lg kn?)
Aku mmg suka bkawan tp, perangai aku skrg..aku x suka 'bermesyuarat' xttu hala.Phm dak? Susah jgk nk ckp..kang aku ckp aku x suka bersembang..org kata aku 'anti-sosial' plk..bkn mcm tu..Maksud aku..aku lbh suka menyelesaikan kerja2ku/mslh peribadiku dahulu drpd duk smbg 'cari jln penyelesaiaan' sampai ke sudah..xtaw ble selesai.Tu yg nmpk aku ni x suka campuq dgn org kt sni.Actually lina yg dulu & lina yg skrg ada skit berbeza..klu dlu lina suka duk ber'klik'..geng2 mst ada plg koman 3 org..tp ble dh mngkt dewasa ni..rasa dri lbh INDEPENDANT dan x plu ikut apa org lain nk wat@pegi…

Diary pregnancy mummy : Percaya pd rezeki Allah..

Salam,

Bukan niat nk mengecilkan hati sesapa..ttpi sebenarnya mumy mmg menangis smlm dr malam 30hb hingga ptg 31hb..pas jmpa hubby tgk muka hubby..bincang..cal mak kt Mekah...Solat istiharah..baru lah hati ni tenang ckit..Nak taw knapa mumy stress sgt ble mumy taw mummy mengandung lg kali ke 3? sepatutnya mumy x leh nk 'reveal' sgt sbb ada org yg bole trima pndrian kte..ada yg x bole..that's Y mummy kata..x nak kcikkn hati sesape..mereka yg x duk kt tmpt mummy dorg x kan phm..knpa mumy tension&stress sgt smlm..

Mumy de ber'mesej' di FB dgn 1 of my besties dr zmn remaja..mumy hrp ayt mumy ni x terlalu kasar & hrp dia phm apa yg mumy nk katakan...

" Tentang rumah baru..aku ni mls nk wt keje 2x...umh tu bilik xde tiles..silap aritu x wt loan lbh ckit.Nt klu dah pndh..mst x buat pnya umh tu.Ank2 kcik nk kembor2 umh mmg xde la...nt berhabuk la..mcm2 la.Aku cma psg grill,wiring,tiles&wt table top jek..dh simple r tu.Aku setlekn umah..man setlekn hutg k…

Rindu saat2 ini...

Salam, 

Rindu....

Waktu nabeela masih baby..masih teringat mcmana kali pertama aku mengandungkan dia..sgt excited! sume buku aku baca..surf internet pn asik search ttg pregnancy jer.... =)


Ni sume kenangan ank sulung...aku akn alaminya lagi dan lagi... =)

Rindu jgk saat nadeera baby..dia sgt 'bam2' (panggilan manja utk dia) dan budak yg baik..jrg meragam...







Diary pregnancy mummy : episod 1

Salam,
30/10/2012
Satu kejutan wt mummy&hubby..spatutnya mumy dh period 20/10/2012...last period 15/9/2012..tp mumy duk tunggu2..mna ni??? perut dh rasa x slesa..asik kembung jek, pinggang sakit2, cpt pnat klu wt keje laju2, mulut ni asik nk mngunyah jek..haiii..lain mcm jek ni.Relaks lg...Dah try mnum air klapa sume..Ok je..xrasa ape2..xde tnda2 nk peod lg..panties bersih je wlu dh paki pantyliners herba.Susah ni..susah..Nabeela dah umur 2 thn 4 bln..Nadeera bru je 1 thn 1 bln..

Mumy gi watson dgn sorg member..bli la 'disclosure' UPT..blk umah tghari tros cek..x sabar nk tgu pg sok ke ble ke.Zassss! trs 2 line..hukhukhuk~ Perasaan masa tu??? nk ketawa ada..nak marah ada..kecewa ada..confuse..sedih..stress..sume ada.. X leh nk gmbrkn prasaan mumy masa tu & skrg ni. Bidan yg urut mumy ms bpantang thn lps dh kata...kdudukan rahim mumy rendah so, mmg mudah lekat..pd hal aku dh pakai 'protection' IUCD taw...mula la mcm2 ayt yg mumy dgr.."kalau Allah nk bg..pakai …

~Tips jg anak2 yg demam~

Salam,

Bg mumy&dady..kami amat risau klu anak2 demam lbh 2 hari...sbb demam yang dialami oleh kanak-kanak jangan diambil mudah krn akibat daripada demam boleh menyebabkan wujudnya penyakit lain yang merbahaya cth demam denggi, mengganggu tumbesaran / perkembangan otak kanak-kanak, penyebab kepada sawan / kejang dan lain-lain.
Bagaimana mengetahui anak demam atau tidak?
1. Suhu badan normal ialah 36.7°c. Gunakan termometer untuk mengetahui suhu badan anak. Suhu yang melebihi dari suhu badan normal dianggap sebagai demam. Di nasihatkan belilah termometer yang boleh membaca suhu dengan hanya meletakkan pada telinga. Termometer jenis ini lebih pantas dan mudah untuk mengambil suhu berbanding termometer biasa. Lagipun termometer begini boleh digunakan bagi seisi keluarga. 2. Letakkan belakang telapak tangan didahi, biarkan selama 5 saat, sekiranya terasa panas. Itu tandanya demam.
8 Tips Apabila Anak Demam Panas :-
1. Berikanlah ubat paracetamol dengan sukatan yang dibenarkan ole…

Sayang kakak :'(

Salam,
18/10/2012
Hari ni..xtaw la wt kali ke bpe..kakak dok kt opis dgn mumy..naseb bos xde ri ni =( leh cover ckit... Smlm kami bwk dia gi klinik pakar kanak2 Dr Er kt Muar...Dia demam skali pakej dgn batuk,selesema...doc kata mgkn ada 'bronchitis'...Kakak ni dah la dr kcik puas kna admit kt GH...31 hari kt wad baby..Mumy berdo'a jgn la admit lg :( Kami berkorban masa&wang ringgit demi anak..xpela, kami cba wt yg terbaik smoga beela sht spt biasa.

Smlm suhu bdn dia 38.6 dc..sambil2 tu ktorg nk tny pakar camne nk setlekn mslh batuk dia yg dah berlarutan slma 1 bln ni..Dr kata biasanya knk2 batuk 7-9 hari dah baik..lg la mumy&dady risau..Smlm dady jg dia "the whole day" Thanks dady krn sanggup amik cuti jg ank.Sbb ari sblm tu mumy dah MC..mumy demam ;( So mumy xpat nk amik cuti lg :'(( Mcm2 dugaan since atok pi mngerjakan haji ni.Xpe la, penghapus dosa kn?!





Ble pg2 dtg umah BS tgk si Iz & Naufal xde..dia bosan agaknya xde kwn.."nak balik2...…

~ PERUNTUKAN UNTUK RUMAH BARU ~

Salam,
Actually rumah baru kami dah bole amik kunci kat developer..tp sbb mak sdg mngerjakan haji..kami tangguh dlu nk amik kunci tu...atas sbb kekangan kewangan..Hmmh..penat sik wat bajet..kali ni dah 'finalise' yg mana perlu wat dulu..yg mana kna tangguh dulu...Bajet tidak mencukupi (dah mcm peruntukan dr krjaan m'sia plk!) Klu aku ni sanggup tanggung risiko mmg aku wat 'loan' lbh aritu..tp sbb xnak beban hutg bulanan..kna la kami ketepikan hasrat 'murni' itu dan cuba cari 'solution' lain...(Hmmmh..semput jgk la...) Hari2 berdo'a semoga Allah murahkan rezeki kami...semoga Allah bukakan pintu utk rezeki masuk...spy kami dpt melalui proses berpindah ke rumah baru dgn hati yg lapanggggg...
Kalau tgk kt post 're-checklist rumah baru' mmg aku rasa tu dah plg minima bajet dah..tp aku de wat checklist lg utk meminimakan kos..wat masa skrg ni..hasrat utk pasang cornice&awning ditangguhkan terlebih dahulu...pintu kabinet pon tangguh jgk..haah…

~ Jadual Mummy ~

Salam,
Idea nk tulis blog tu adoooo..tp moood nya xdo... =P
Sepanjang hampir 3 minggu bonda ku tiada di rumah kami..utk mengerjakan haji..begini la kesibukan mummy seharian....Mummy kena redha & tabah.. Ini baru btol2 challenge&independant kan3??? 

~Nadeera dah 1 tahun!~

Salam,
Alhamdulillah...umur adik dah mencecah 1tahun pd 26/9/2012...sblm besday aritu dah demam..minggu ni demam lg...=( Jgn la camtu dikkk..mumy nk keje..dady nak keje...Adik jgn susahkan ati mumy&dady yer?
Last week kami wat do'a selamat utk mak, makcik & nenek yg telah berangkat ke Tanah Suci.Sekaligus sambutan besday adik 1 tahun.

Tp specialnya post kali ni..jom kita 'beza'kan muka kakak & adik ble umor 1 tahun ;-)

Lebih kurang x muka diorg??? heeheeh...
Jom tgk ckit gambar2 sekitar majlis hari lahir nadeera...











:: Tempat feveret mummy & anak2 ::

Salam,
Sejak atok xde kt umah kami..aktiviti memasak di kurgkan pasal xde assistant nk tlg tgk anak2 + mumy x ckp tgn nk memasak...Masak2 jgk tp yg simple2 jek...atau TAPAU sahaja...habis cerita! So, klu dady 'duty'..mumy ajk anak2 gi Marrybrown pas blk keje..sambil anak2 bermain mumy bole minum ptg+wi-fi ;-) kan3??? Pastu tapau utk dinner...Kuat mkn kan?!
Menu feveret semestinya Nasi lemak&White coffee, Chicken poridge utk ank2...








~SUPERMAK~ Mummy nab&deera ;-)

Bonda ke Tanah Suci Mekah

Salam...

Rindu..itulah ayat yg aku bole katakan sekarang...Rasa sunyi,sepi..tp dah 5x dpt cal mak..Alhamdulillah dia dlm keadaan sihat (dia akan bgtau bile aku bole cal dia lg..)
Aku sentiasa do'akan mak & makcikku sentiasa sihat,selamat sejahtera,tenang dan semoga segala urusan mereka di permudahkan disana...dan seterusnya mendapat haji yg mabrur.Amin.


Tak sempat nak amik gambar bersama- kredit to my cousin atas gambar yg dia snap nih :) Do'akan semoga mrka selamat pergi & kembali ke Tanah Air.


Tarikh berlepas : 27/09/2012 Waktu bertolak : 5.00 pg Tempat bertolak:  Tabung Haji Kelana Jaya - KLIA

Aku yg rindu mak ;-) Mummy nab&deera <3

Cian Nabeela batuk..... :(

Salam,
Mumy dah x terkira bpe kali bulan ni ke klinik....mula2 mumy sakit, bwk beela skali...batuk&selesema.. gi klinik swasta je kt Segamat caj Rm55 tuk 2 org pny treatment...selang 2-3 hari pastu...mumy demam pulak.. mumy gi klinik dekat Tangkak ni je..klinik faveret ktorg sekluarga...caj Rm28 dgn 4 jnis ubat..consider muraaa ;-)
3 hari slps..blk labis..mumy pi farmasi plk..sbb batuk x baik lg :-(  bli Mucinex & gula2 batuk..utk kakak skali ubt batuk&kahak..Mumy dah OK..tp beela x ok2 lg...Mlm td nabeela batok trok kul 3 pg..mumy&dady risau smp x bole tdo..rasa nk bwk gi klinik mlm tu jgk..tp tgk condition dia masih ok..x sesak nafas sume..bole tido cm biasa..then, pg td....

Bawak gi klinik lg...doc bgtau dia cam nk kna semput..mumy risoooo lar..sbb dia ada history 'bronchopneumonia'..harap2 x serius....Doc bg 4 jnis ubt..kuatkan paru2,ubt batuk,cairkan kahak&antibiotik..Hmmmh...kna abiskan ubat..nasib baik beela ni biasa mkn ubat..sbb dr kecik asik kna tela…

Perasaan mumy bila 1st time anta anak2 ke rumah babysitter..

Salam,
Bila cakap 1st time...perasaan bercampur baur..sedih & nerves... xtau nk ckp camne.. Hari ni hari ke 7 nabeela & nadeera duk umah babysitter(bs). Dorg mula dok kt sana sejak 3.9.2012. 1st day...memang haru duniaku..melalak jgn cite..nak balik 1,000,000x kot si kakak sebut ulang2..sampai bs xtahan tpaksa cal aku...dan aku amik dia kul 4 ptg duk opis.Haahaa..tu cte ari pertama...sampai ari ke-3 mumy yg jatuh demam dek kerana melayan kerenah anak2..tp dpt rehat sampai tghari je..nasib baek dady dorg lum de pelatih..ble bs cal jek kul 1130 pg..nabeela mngarok! kena la kami jemput... esoknya, anta kakak masuk nursery dekat umah tu ja..pon sama! nk blk jgk... sampai ckgu nursery ckp.. nabeela dah penat menangis..amik la dia bwk balik..hmmmh... anak2ku..
Ujung mgu yg lps kami blk kampung..mtk air penawar wat anak2..selain tu kami cuba jg berusaha bacakan Al fatihah&Al Insyirah tiup kt ubun2 anak2 masa tido...Nasihatkan dia, bgtau 'KENAPA' di harus tinggal dengan babys…