Skip to main content

Gugu Gaga Lynaaaa PART 1...

Salam blogger, Huhu..pening tol nak meng'edit' gambar anak2 ku ini...Al maklum la..blogger yg amatur macam aku..so,masih terkial2 nk 'edit' gambar kt picasa tu..Laa ni nak duk bercerita tentang anak2 ku..90 hari bercuti panjang...ni lah masa nya nak layan & kenal kerenah anak2...Selain tu aku bukan duk ber'facebook' kosong je..masa2 lapang aku mencari gali segala ilmu2 mengasuh anak2.Laman kump. ibu2 menyusukan atau KIM@facebook merupakan laman wajib singgah setiap kali LOG IN facebook.Panjang pulak mukadimahnya...Ok, 1st..layan dulu pics my todd&baby ni... (berpeluh2 nk dapat hasil camni :-P)
 
Posted by Picasa
 
Posted by Picasa
Gambar paling atas...Nabeela berposing dengan drypers yg baru beli..(bukan promote drypers) saya mengaku yang saya pengguna disposable diapers yg TEGAR..belum sepenuhnya menggunakan cloth diaper..ada jgk beli wat 'koleksi' tapi disebabkan faktor kewangan & masa...saya terpaksa menangguhkan dulu hasrat utk cloth diapering...ops! saya bukan propa..but I really have a problem utk meneruskan penggunaan cloth diaper...sgt2 kesal... :-'( Ni nak citer betapa si kakak ni suka memanjat...x kira kerusi,meja paling x pon storage box tu pun jadik la...lom lagi saya upload 'pikcasss' nabeela a.k.a bella 'melayari' you tube,berlagak jd akauntan negara malaysia (ala2 mummy dia jgk..suka menulis&mengira) dan aktiviti2 nakal dia yang lain...kadang2 hilang sabar..nak marah OVER tak bole...TIPS yg saya dpt dari kawan saya (kakak dia DR pakar pediatrik) Jgn marah anak melampau2..sbb lagi kita marah..lagi dia buat (memberontak pulak) biarkan ape dia nak wat, tp pantau la dia...biar dia wat sampai bosan..tp pastikan pekara yang dia wat tu x merbahaya lar..Pekara paling mencabar saya nak ajar nabeela adalah ajak dia 'bermain' kemas barang2 permainan dia...akhirnya saya jgk yang mengemas..sape ada tips yg bole tolong saya??? ;-) Gambar bawah pulak..gambar si cute adik..Raihana Nadeera atau nama panggilan cuma Nadeera..ketika saya menulis post ni...adik berusia 31 hari..adik lom gi cucuk imunisasi lagi..sebab semalam cuti am Deepavali & arini daddy kena ke Kluang atas urusan kerja..jd esok la kita ke klinik ye dik.....Mummy hepy sesgt coz adik dah muat baju2 yang mummy beli..I was wondering...brape la berat adik sekarang..masa lahir comel sangat2..2.1 kg..ketika 20 hari adik dah 2.5 kg...semua berkat susu mummy yang melimpah ruah..rezeki untuk adik...Alhamdulillah!!!! Kita do'a sama2 semoga susu mummy bertambah banyak dan cukup untuk adik full BF sampai 2 tahun..amiiiiiiiiiin. K la, kita jumpa next post...ada banyak lagi citer tentang anak2 ku ini...semoga korang enjoy....akan bersambung part 2...heehee ;-))

Comments

nadeera dah nampak tembam...ulat pipi dia..ohhh nabeela nakal erk..mesti nabeela cakap " aku kan kakak..."..hehehe
betul jugak kita tak leh kerap marah anak2..tapi kdg2 dorang ni selalu buat benda yg menyebabkan kita menjerit mcm tarzan..ok, satu tips kak iena suruh jannah & Rizqi kemas barang after main, dorang kener janji kemas balik sebelum main, kalau x janji x boleh main..lagi satu kalau bersepah, nanti kak iena cakap'rumah kita dah tak cantik..rumah xxxx lagi cantik..kemas"..nanti cepat2 jannah kemas..tapi rizqi buat dek jer....(xxx tu sapa2 lah kawan dorang yg rapat...)..heheh..
heehee...good idea tu kak ina...lina cba praktikkan nt! actually tips yg lina tulis tu..maryam yg bgtau lina...hiihii...wrote anything we wanna wrote..heehee =P

Popular posts from this blog

TIPS LEGAKAN SAKIT TEKAK AKIBAT SELESEMA

Assalamualaikum,

Sokk sekk sokk sekk sokk sekk..hmmmmmmmh....[selesema daaa]

Dah seminggu kot menghidap selesema [org kata selesema juga slh satu cara penghapus dosa2 kecil..kalau kita bersabar la] Kali ni, kami sekeluarga diserang virus selesema + batuk serentak.. yg lbh parah ble mak & husben 'jatuh' demam...bole gtu ayat??? Aku demam gak..tp 1 mlm jek..

Dari hari Rabu minggu lps sampai arini... mula2 sakit tekak jer...Perit sgt ko.. gigih...aku meng'google'..tips2 melegakan sakit tekak...

Antara tips mudah yang boleh diamalkan untuk melegakan sakit tekak dan batuk selain dari mengambil ubat batuk yang diambil di klinik/farmasi adalah :

1) Air limau + Madu – Ambil segelas air suam dan campurkan dengan perahan jus limau nipis. Tambahkan sesudu kecil madu lebah. Kalau dapat madu lebah yang ori tu lagi bagus. Amalkan minum air limau ni 3 kali sehari.

2) Asam Jawa – Campurkan satu sudu asam jawa ke dalam segelas air. Kacau dan biarkan seketika kemudian tapiskan. Minum …

Jangan lupa singgah makan di Ledang a.k.a Tangkak

Assalamualaikum,

Kami sekeluarga bukan la jenis suka makan luar..tapi sejak 4 tahun menetap di daerah Ledang ni, aku 'spot' beberapa gerai makan 'especially' waktu sarapan dan minum petang yang memang famous amos lar. Feberet kami laki binik minum petang @ 'mengeteh' bersama...

Kalau lalu Tangkak waktu pagi.. korang akan perasan ROTI CANAI TERBANG berhampiran surau anjung batu. Selepas exit tol tangkak.. kalau ke arah pekan tu sebelah kiri driver. Heee.. memang mabeles roti canai dorang. Sampaikan sesape yang menginap di Mawwadah Inn pon akan dapat token sarapan pagi kat situ.

Nasi Lemak Ayam berempah pulak kat depan SMK Tun Mamat di kedai makan 'PELADANG' kitorang panggil.. memang sodap! Tapi awal pagi lar.. kalau korang singgah kul 9-10 memang dapat saki baki rempah jer. Hikhik.. Nak2 kalau hari bekeje.. memang la cepat lakuuu.

Jom menge'teh' petang2... balik opis kalau ada masa.. singgah kedai mak teh.. berhampiran SMK TUN MAMAT jugak. Keda…

Rumah Peranginan Persekutuan - Federal Villa, Langkawi

Salam,
Hari ini mumy nak bagi sedikit info...mumy ni kalau bab bercuti semua nak berbajet! Janji bole jalannn..haahaa..tiket flight+hotel x sampai RM1,000 kott..So kesimpulannya, nak bercuti2 x semestinya kena ada banyak duit.. Yang penting bijak mengurus bajet yang ada..Hati mesti kena happy & tujuan utama  bercuti adalah untuk 'release tension'!!! huuhuu...
Kat sini mumy nak tunjuk korang hotel yang mummy check in @ Langkawi..khas utk kakitangan kerajaan..Jgn sia2kan kemudahan yang ada...Log on website nih : 
http://peranginan.bph.gov.my/

Di atas serba ckit, gambar2 yang di ambil ketika berada di Federal Villa...kadar yang dikenakan memang amat berpatutan.. so, ape kata korang cuba mohon kalau ada 'planning' nak bercuti di langkawi =)
Jenis2 bilik & Kadar utk semalam :- Bilik Suite RM 132.00
Bilik Deluxe RM 77.00
Bilik Standard RM 55.00

Beralamat di : Lot 1698, Pantai Tengah, Mukim Kedawang, 07000 Pulau Langkawi, Kedah Yang penting....kita ENJOY!
Mumy nab&…