Skip to main content

Masa begitu pantas!!

Assalamualaikum,

It's beeeeeeeen a long time x update blog..ini semua kerana kekangan masa&kerja yang menimbun kt opis..Xpe la..At least,aku ingat jugak nk buka blog ni..heehee ;-P

Nak bagitau..something yang aku rasa..."Wah! cepatnya masa berlalu"...Nabeela is 1 on 22nd Jun 2011..masih ingat lagi pengalaman melahirkan dia.Alhamdulillah...semuanya dipermudahkan oleh Nya. So, 3 Julai ni nak meraikan si kecik ni dengan bersedekah wat majlis makan2 jemput kawan2 dan 'baby2' kat nursery...Insyaallah.

2011 ni aku masih 'setia' dengan laman web babycenter.com... Al-maklum r..skrg baca tentang pregnancy&toddler...a little bit info tentang makanan yang membahayakan anak2 berumur 1 tahun.Semuanya terpulang pada ibu bapa..samada nak bagi atau tak..klu nak bagi jugak, pemantauan tu penting dan asalkan makanan tu x memudaratkan si kecil yerr...

Here we go.....
As your toddler grows, he'll be eager to sample food from your plate – and you'll be eager to add variety to his diet. But not all foods are safe for your child. Some still pose a choking hazard.
Foods to avoid: 12 to 24 months
Low-fat milk: Most young toddlers need the fat and calories of whole milk for growth and development. Once your child turns 2 (and if he doesn't have any growth problems), you can start giving him lower-fat milk if you like. (If your child is at risk for obesity or heart disease, however, the doctor may recommend introducing low-fat milk before age 2).
Choking hazards to watch out for
Large chunks: A chunk of food larger than a pea can get stuck in your child's throat. Vegetables like carrots, celery, and green beans should be diced, shredded, or cooked and cut up. Cut fruits like grapes, cherry tomatoes, and melon balls into quarters before serving, and shred or cut meats and cheeses into very small pieces.
Small, hard foods: Hard candies, cough drops, nuts, seeds, and popcorn are potential choking hazards.
Soft, sticky foods: Avoid chewing gum and soft foods like marshmallows and jelly or gummy candies that might get lodged in your child's throat.
Peanut butter: Be careful not to give your toddler large dollops of peanut butter or other nut butters, which can be difficult to swallow. Instead, spread nut butter thinly on bread or crackers. You might want to try thinning it with some applesauce before spreading it.
More choking prevention:
• Avoid letting your child eat in the car since it's hard to supervise while driving.
• If you're using a rub-on teething medication, keep a close eye on your toddler as it can numb his throat and interfere with swallowing.
Your toddler now

First steps now…or later
• Many children take their first steps sometime between 9 and 12 months and are walking well by the time they're 14 or 15 months old. But don't worry if your child hasn't let go of the coffee table yet. It's also perfectly normal for kids not to take that first step until they're 15 or 16 months, or even later.
• Encourage both cruising and walking by giving your child lots of opportunities to move without help and by not picking him up and carrying him too often. You can encourage a tentative walker by arranging furniture so there are safe and convenient handholds all along his path. Remove any dangers he might grab on to, such as a dangling tablecloth or electrical cord.
• If your child is trying to toddle, he might feel more secure if he can hang on to one of your fingers, or if he puts his hands in the air and you walk behind him, holding his hands. A push toy provides walking practice, too. Just make sure it's stable and has a wide, secure base.
• Two walking aids you don't need: walkers (the American Academy of Pediatrics says they're unsafe and actually discourage kids from learning to walk) and shoes in the house. Bare feet, socks, or the popular soft-bottomed "baby shoes" help a beginning walker practice balance and coordination. Reserve real shoes for protecting your toddlers' feet outdoors.
Checkup checklist
You can prepare for your child's 12-month checkup by anticipating some of the questions the doctor is likely to ask, such as these:
• Sleep: How much is your child sleeping at night and during naps?
• Eating : What kinds of solid food is your child eating? How's his appetite? Does he enjoy feeding himself finger foods?
• Teeth: How many teeth has your child cut?
• Developmental skills: Is your child crawling well? Pulling up? Cruising or walking? Pointing? Making eye contact and responding to his name?
• Vision: Have you noticed frequent squinting or eye rubbing, or a tendency to hold toys and books close to his face?
• Hearing: Does your child turn toward sounds?
• Speech: Does your child imitate sounds, babble, or say any words?

Comments

Popular posts from this blog

TIPS LEGAKAN SAKIT TEKAK AKIBAT SELESEMA

Assalamualaikum,

Sokk sekk sokk sekk sokk sekk..hmmmmmmmh....[selesema daaa]

Dah seminggu kot menghidap selesema [org kata selesema juga slh satu cara penghapus dosa2 kecil..kalau kita bersabar la] Kali ni, kami sekeluarga diserang virus selesema + batuk serentak.. yg lbh parah ble mak & husben 'jatuh' demam...bole gtu ayat??? Aku demam gak..tp 1 mlm jek..

Dari hari Rabu minggu lps sampai arini... mula2 sakit tekak jer...Perit sgt ko.. gigih...aku meng'google'..tips2 melegakan sakit tekak...

Antara tips mudah yang boleh diamalkan untuk melegakan sakit tekak dan batuk selain dari mengambil ubat batuk yang diambil di klinik/farmasi adalah :

1) Air limau + Madu – Ambil segelas air suam dan campurkan dengan perahan jus limau nipis. Tambahkan sesudu kecil madu lebah. Kalau dapat madu lebah yang ori tu lagi bagus. Amalkan minum air limau ni 3 kali sehari.

2) Asam Jawa – Campurkan satu sudu asam jawa ke dalam segelas air. Kacau dan biarkan seketika kemudian tapiskan. Minum …

Jangan lupa singgah makan di Ledang a.k.a Tangkak

Assalamualaikum,

Kami sekeluarga bukan la jenis suka makan luar..tapi sejak 4 tahun menetap di daerah Ledang ni, aku 'spot' beberapa gerai makan 'especially' waktu sarapan dan minum petang yang memang famous amos lar. Feberet kami laki binik minum petang @ 'mengeteh' bersama...

Kalau lalu Tangkak waktu pagi.. korang akan perasan ROTI CANAI TERBANG berhampiran surau anjung batu. Selepas exit tol tangkak.. kalau ke arah pekan tu sebelah kiri driver. Heee.. memang mabeles roti canai dorang. Sampaikan sesape yang menginap di Mawwadah Inn pon akan dapat token sarapan pagi kat situ.

Nasi Lemak Ayam berempah pulak kat depan SMK Tun Mamat di kedai makan 'PELADANG' kitorang panggil.. memang sodap! Tapi awal pagi lar.. kalau korang singgah kul 9-10 memang dapat saki baki rempah jer. Hikhik.. Nak2 kalau hari bekeje.. memang la cepat lakuuu.

Jom menge'teh' petang2... balik opis kalau ada masa.. singgah kedai mak teh.. berhampiran SMK TUN MAMAT jugak. Keda…

Rumah Peranginan Persekutuan - Federal Villa, Langkawi

Salam,
Hari ini mumy nak bagi sedikit info...mumy ni kalau bab bercuti semua nak berbajet! Janji bole jalannn..haahaa..tiket flight+hotel x sampai RM1,000 kott..So kesimpulannya, nak bercuti2 x semestinya kena ada banyak duit.. Yang penting bijak mengurus bajet yang ada..Hati mesti kena happy & tujuan utama  bercuti adalah untuk 'release tension'!!! huuhuu...
Kat sini mumy nak tunjuk korang hotel yang mummy check in @ Langkawi..khas utk kakitangan kerajaan..Jgn sia2kan kemudahan yang ada...Log on website nih : 
http://peranginan.bph.gov.my/

Di atas serba ckit, gambar2 yang di ambil ketika berada di Federal Villa...kadar yang dikenakan memang amat berpatutan.. so, ape kata korang cuba mohon kalau ada 'planning' nak bercuti di langkawi =)
Jenis2 bilik & Kadar utk semalam :- Bilik Suite RM 132.00
Bilik Deluxe RM 77.00
Bilik Standard RM 55.00

Beralamat di : Lot 1698, Pantai Tengah, Mukim Kedawang, 07000 Pulau Langkawi, Kedah Yang penting....kita ENJOY!
Mumy nab&…